Libris Literatuurprijs 2013 voor Tommy Wieringa

De Nederlandse auteur Tommy Wieringa won gisteren met zijn boek "Dit zijn de namen" de Libris Literatuurprijs 2013 voor het beste Nederlandstalige literaire fictieboek. De prijs heeft een waarde van €50.000.

"Dit zijn de namen" bevat de thema's godsdienst en migratie. Wieringa verweefde twee verhalen met elkaar in zijn boek.  Het ene verhaal volgt een groepje vluchtelingen die hun identiteitspapieren hebben verscheurd en staan voor de velen die door een uitzichtloze thuissituatie gedwongen zijn tot een zoektocht naar een betere wereld elders. In het andere verhaal wil een matig corrupte Oost-Europese politie-officier zich bekeren tot het Jodendom.

De jury over "Dit zijn de namen": "Het is moeilijk te zeggen waarom Dit zijn de namen het meest te prijzen valt: de stilistische bravoure, de filosofische diepgang, de aforistische kracht, de hecht getimmerde compositie, de originele beeldenpracht."

Tommy Wieringa brak in 2005 door bij het grote publiek door met zijn roman "Joe Speedboot". Afgelopen zaterdag won hij ook nog de Prijs van de Lezersjury tijdens de uitreiking van de Gouden Boekenuil.

De Libris Literatuurprijs ging vorig jaar naar A.F.Th. van der Heijden, voor zijn roman "Tonio: een requiemroman".

0 reacties:

Een reactie posten