Neustadt-literatuurprijs 2013 voor Mia Cauto

De Neustadt International Prize for Literature 2013 werd uitgereikt aan de Mozambikaanse schrijver António Emílio Leite Couto (Mia Couto). De literaire prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt en wordt gesponsord door de universiteit van Oklahoma en de het internationaal literatuurmagazine World Literature Today. De prijs, ter waarde van 50.000 dollar (37.000 euro), wordt aanzien als een van de meest prestigieuze internationale literaire prijzen en wordt vaak vergeleken met de Nobelprijs van de literatuur.

Mia Couto (°1955) is de eerste Mozambikaanse auteur die genomineerd werd en de prijs won. Hij wordt aanzien als een van de belangrijkste schrijvers in Mozambique. Zijn boeken zijn in meer dan twintig talen vertaald. Enkele van zijn boeken zijn in het Nederlands vertaald: Slaapwandelend land (1996), De dag waarop de Mabata-bata explodeerde (1996) en De laatste vlucht van de flamingo (2007).

Vorige winnaars van de prijs waren o.a. Tomas Transtromer, Gabriel García Márquez, Octavio Paz en Rohinton Mistry.

De werken van Mia Couto kun je ontdekken in de collecties van de Kortrijkse bibliotheek. Raadpleeg hiervoor de online catalogus!

Meer info: neustadtprize.org

0 reacties:

Een reactie posten