Kortrijkse oorlogskranten 14-18: bekijk online!


Door de herdenking van de Wereldoorlog I is er een hernieuwde belangstelling voor kranten en nieuwsbladen uit deze periode. Het was een tijd waarin "het nieuws" vooral nog op papier werd verspreid, en deze publicaties vormen dus een zeer belangrijke bron voor de geschiedenis van het leven in België tijdens "de Groote Oorlog".

De Kortrijkse beheert een belangrijke en omvangrijke historische krantencollectie. Deze kranten geven een specifieke inkijk in de lokale en regionale geschiedenis van de 19de en 20ste eeuw. Een selectie van deze kranten, zowel Nederlandstalige als Franstalige, werd onlangs gedigitaliseerd. Maar liefst 62.000 krantenpagina’s, een periode tussen 1815 en 1942, zijn op een zorgzame en kwalitatieve manier gedigitaliseerd, met tekstherkenning. Het authentieke uitzicht van de kranten is behouden.

De kranten worden gepubliceerd op de Kortrijkse beeldbank. Deze site, die kadert in het Geheugen van Kortrijk, maakt allerlei historisch materiaal (foto’s, film, geluidsfragmenten, ...) toegankelijk voor het publiek. Je kan de volledige krant bekijken, of per bladzijde of zelfs op artikelniveau.

De oorlogskranten van 1914 tot 1918 kun je via deze link bekijken.

Meer info: www.geheugenvankortrijk.be, beeldbank.kortrijk.be/erfgoed

0 reacties:

Een reactie posten