Vrij-Spraak 2014: De alomtegenwoordigheid van techniek - Marc Van den Bossche


Lezingenreeks Vrij-Spraak 2014: Mens zijn in een technologische wereld

Techniek is overal, van de hoogste wolkenkrabber tot de kleinste chirurgische ingreep, in de manier waarop oorlog wordt gevoerd en in de manier waarop we met onze vrienden omgaan.
Een leven zonder techniek is letterlijk ondenkbaar. Niet alleen de industrie of het openbaar vervoer, maar ook onderwijs, zorg, toerisme, landbouw, entertainment, media, sport … bestaan vandaag dank zij de technologische evoluties.
De filosofie van de techniek ontwikkelde zich sterk in de 20ste eeuw. Staat techniek ten dienste van de mens of is het omgekeerd? Hoe kunnen we ons tot techniek verhouden? Kunnen technologen het antwoord bieden op de ecologische e.a. crisissen of moeten we ze ons eerder als een dr. Frankenstein voorstellen?

SESSIE 1: De alomtegenwoordigheid van techniek - Marc Van den Bossche

Lange tijd is het denken over techniek beheerst geweest door discussies die werden opgestart door de Duitse filosoof Martin Heidegger en de Franse socioloog/filosoof Jacques Ellul. Wie iets kwijt wou over een filosofie van de techniek kon niet naast hun werk kijken. Beide auteurs hebben de naam een eerder deterministische visie te verdedigen: de techniek is alomtegenwoordig en de mens kan er eigenlijk niets meer tegen inbrengen vanuit een vermeende ethische of filosofische autonomie. De techniek is voor beide auteurs een in zichzelf besloten systeem dat enkel de eigen wetmatigheden lijkt te volgen. Deze visie wordt nu als achterhaald beschouwd.
Marc Van den Bossche wil echter tonen dat dit enige nuance vraagt. Misschien moeten we toch oog blijven hebben voor de gevaren van de technische overheersing waar Heidegger en Ellul hebben voor gewaarschuwd? En misschien zijn we toch minder autonoom dan we denken of hopen? Tenslotte duikt dan ook de vraag op hoe we dan kunnen omgaan met de techniek.


De alomtegenwoordigheid van techniek - woensdag 24.09.2014 van 19u30 tot 21u30 - 10 EUR (25 EUR/reeks) - Vormingplus, Wandelweg 11, Kortrijk | Vrij-Spraak is een initiatief van Vormingplus i.s.m. Openbare Bibliotheek Kortrijk en Vrijzinnig Centrum Mozaïek

Pierre J. | by-nc-sa/2.0 | https://flic.kr/p/J9hJ1

0 reacties:

Een reactie posten