maandag 31 augustus 2015

BIB TIPT | boekvoorstelling 'Voorbij het licht' van Jonas Bruyneel


Op zaterdag 4 september vindt een 'Voorbij het licht'-feestje plaats, naar aanleiding van het boek 'Voorbij het licht' van Jonas Bruyneel.
Het wordt een gezellige muzikale en literaire avond met Jonas Bruyneel en vrienden.

Op het programma staat o.a.:
  • verwelkoming: Sander De Keere (Klara)
  • poëzie: Charlotte Van den Broeck
  • muziek: Modern Art
  • verhalen uit 'Voorbij het licht': Sander en Jonas

Bundel korte verhalen die imponeren door de boeiende thema’s en een humane, universele bewogenheid. De verhalen spelen zich af in diverse landen en in verschillende tijden. De auteur weet zowel het exotische als het historische heel dichtbij te brengen.

De schrijfstijl is die van de ervaren verteller die zijn publiek niet afleidt met literaire franje, maar de aandacht vasthoudt met zijn eruditie en vakmanschap. Het titelverhaal speelt in Polen vlak voor de Tweede Wereldoorlog en combineert een tragische liefde met het oplaaiende antisemitisme.
In een volgend verhaal probeert een Duitse jongen te ontsnappen uit een kolonie van gevluchte nazi’s. Aangrijpend is het verhaal over een Italiaanse castraatzanger die zijn stem verliest. Sprookjesachtig en humoristisch het verhaal van een profeet in de Oriënt die een vorst inpalmt met zijn nieuwe theologie, maar zelf bezwijkt voor de charmes van de vorstin.

De verhalen laten zien hoe mensen bekneld raken door verstarde ideologieën en pleiten impliciet voor meer begrip en empathie. Een debuut dat je veel lezers toewenst.
© NBD Biblion

zaterdag 4 september 2015 | 19.30 u. | Onze-Lieve-Vrouwstraat 22, 8500 Kortrijk | www.jonasbruyneel.be | www.theoria.be | inschrijven kan via info@theoria.be

woensdag 26 augustus 2015

BIB TIPT | Poëtisch slotakkoord Lettertypes ‘Voor de Leie de Room’


Op 29 augustus 2015 kan je met Ons Erfdeel meevaren op een stroom van woorden tijdens een literaire tocht op de Leie.
In Gent ga je aan boord van het historische schip De Gentse Barge. De maître de cérémonie, Luc Devoldere, praat de tocht aan elkaar en neemt als rode draad zijn reisverhaal, verschenen in ‘Het Grote Rivierenboek’.
(link naar info toevoegen: http://www.kortrijk.be/de-grote-verleieding/agenda/e/voor-de-leie-de-room-richard-minne-een-stroom-van/23381028-a54e-49b0-a37d-891983d05819)

Vanaf 17 u. verzorgt het collectief van lettertypes onder begeleiding van de allereerste Kortrijkse Letterzetter Bart Jaques een aanvullend poëtisch slotakkoord bij de literaire boottocht van Ons Erfdeel.
Daarbij zullen uiteenlopende schakeringen van het gesproken woord te horen zijn, maar er is ook plaats voor muziek en dans.
De slotperformance van de boottocht is toegankelijk voor iedereen.

zaterdag 29 augustus 2015 | bij aankomst van de boot om 17 u. | Handelskaai Kortrijk | gratis | de performance duurt ca. 25-30 minuten

vrijdag 21 augustus 2015

KORTRIJKSE REEKS | nieuw in augustus 2015


Vlamingen aan de Narva | Pieter Jan Verstraete
Kortrijkse Reeks nr. 1608

Jugendbataillon Langemarck | Pieter Jan Verstraete
Kortrijkse Reeks nr. 1609

Pieter Jan Verstraete publiceerde dit jaar twee nieuwe boeken over de oorlog aan het Oostfront (1941-1945). In Vlamingen aan de Narva verhaalt hij de belevenissen van een gevechtsgroep, bestaande uit een 500-tal Vlamingen, tijdens de strijd om de strategische Blauwe Bergen in Estland in juli 1944. De meeste Vlamingen sneuvelden er of werden zwaar gewond.

In zijn Jugendbataillon Langemarck schetst hij het kortstondige bestaan (oktober 1944 – april 1945) van een Vlaams eenheid, die haast uitsluitend bestond uit jongeren van 15 à 17-jarigen. Niettegenstaande plechtige beloftes van de Duitsers werden deze halfopgeleide kindsoldaten eind april 1945 toch aan het front ingezet. Het werd een slachtpartij.

Wat is de Kortrijkse Reeks?
In 1967 werd gestart met de uitbouw van een 'Kortrijkse Reeks', een verzameling gedrukte en audiovisuele materialen die Kortrijk en Kortrijkse auteurs als thema hebben. Deze speciale collectie wordt voortdurend aangevuld met nieuw materiaal en kan altijd geraadpleegd worden in de leeszaal van de centrale bibliotheek.

dinsdag 18 augustus 2015

SPRINTERS van de maand augustus 2015 (2)

De nieuwste sprinters voor augustus 2015 zijn:
Wat zijn sprinters? Dit zijn de populairste boeken, cd’s of dvd’s van de maand. De uitleentermijn van die materialen is maximaal 14 dagen en kan niet verlengd worden. Je kan ook maar één sprinter tegelijk ontlenen.

www.kortrijk.be/bibliotheek/sprinters | sprinters in de bib

maandag 17 augustus 2015

APP IN DE KIJKER | TuneIn Radio (iOS/Android/Windows Phone, gratis en betalende versie)

Fervente radioluisteraars ontdekten reeds lang het grote aanbod programma’s en radiozenders via ‘streaming radio’ of internetradio. Ook onze eigen nationale radiozenders streamen al enkele jaren zowel hun reguliere als uitgebreide aanbod via het internet. Streaming radio is voor iedereen toegankelijk en dit via heel wat mogelijkheden, van je internetbrowser, je televisie, een radio ontvanger tot (uiteraard!) een multitude aan apps voor je smartphone of tablet.

Uit het grote aanbod streaming radio apps is het gratis TuneIn Radio, met meer dan 50 miljoen actieve gebruikers het grootste ‘audio netwerk’, een duidelijke uitschieter. Via de gratis app kan je naar meer dan 100.000 radiostations en 4 miljoen programma’s en podcasts luisteren van over gans de wereld. De app is beschikbaar voor iOS, Android, Windows Phone en meer dan 200 andere toestellen en platformen (o.a. Sony Playstation, Apple Watch, Google Wear, Sonos, Chromecast, Samsung TV, Denon, Logitech, …).

De betalende Pro-versie verwijdert de reclamebanners en biedt je extra's als opnamefuncties e.d.

tunein.com | downloaden via Google Play, App Store of Windows Store

zaterdag 15 augustus 2015

WIJ ZIJN GESLOTEN | 15 augustus 2015


Naar aanleiding van O.L.V.-Hemelvaart zijn wij vandaag gesloten. Vanaf maandag 17 augustus kan je weer terecht in alle Kortrijkse (buurt)bibliotheken!

Je materialen online verlengen kan natuurlijk altijd van thuis uit via Mijn Bibliotheek.

sluitingsdagen

woensdag 12 augustus 2015

WIN EEN BOEK | Planet BBQ - Steve Raichlen

© foto: http://schedule.wttw.com/series/15866/Primal-Grill-with-Steven-Raichlen/

De in Japan geboren barbecuelegende Steven Raichlen geeft ook bij hem thuis graag barbecuefeestjes met verrassende ingrediënten.
Wat zou er bij hem echter nooit op de barbecue kunnen liggen?
  1. Gokiburi
  2. Nichibotsu
  3. Sutēki
  4. fugu
We geven twee exemplaren van zijn lijvige receptenboek Planet BBQ weg.

Bezorg ons het juiste antwoord via bibliotheek@kortrijk.be, je naam en e-mailadres en wie weet win jij wel een exemplaar. Deelnemen kan tot en met maandag 31 augustus 2015.


bron foto

maandag 10 augustus 2015

APP IN DE KIJKER | camscanner (iOS/Android/Windows Phone, gratis en betalende versie)


CamScanner is een handige app die je smartphone of tablet omtovert tot een draagbare scanner. Met de app kan je papieren documenten zoals garantiebewijzen, rekeningen, tickets, kranten- en tijdschriftenartikels, brieven, etc… inscannen met de fotocamera van je smartphone.

CamScanner heeft tekstherkenning aan boord en snijdt manueel of automatisch de scan bij. De app beschikt ook over verschillende bewerkingsmogelijkheden (contrast, verscherpen, kleuraanpassing, draaien). De scan kan je nadien exporteren naar jpeg of PDF-formaat, uploaden naar je cloudaccount (Google Drive, Dropbox, Onedrive, …), e-mailen of delen via sociale media.

www.camscanner.com | download via Google Play, App Store of Windows Store

donderdag 6 augustus 2015

KORTRIJKSE REEKS | nieuw in juli 2015


In oorlogstijd, deel 1, 1914 | Stijn Streuvels
Kortrijkse Reeks nr. 1439

Nog tijdens de Eerste Wereldoorlog verschenen in Nederland de oorlogsdagboeken 1914/1915 van de toen heel populaire West-Vlaamse schrijver Stijn Streuvels. Na de oorlog kreeg de auteur de nodige verwijten naar het hoofd geslingerd omdat hij zich nogal Duits-vriendelijk had uitgelaten. Deze dagboeken werden thans door uitgeverij Lannoo in een aantrekkelijke vorm heruitgegeven. Als eerste deel verschenen de dagboeken die Streuvels in 1914 schreef.


Een scheur in het vlies van de wereld | Nele Vandenberghe
Kortrijkse Reeks nr. 1429

Onze trouwe bibliotheekbezoekster Nele Vandenberghe publiceerde onlangs, na een reeks dichtbundels, haar eerste korte roman Een scheur in het vlies van de wereld. De inhoud van het boek handelt over een ik-persoon die kan praten met de doden. Zelf trekt ze zich aan deze macabere gesprekken op, en voelt zich een beter mens worden. Het verhaal is filosofisch getint en de schrijfstijl is beeldend en poëtisch. Naast allerhande anekdotes krijgen we ook kritische beschouwingen te lezen over de huidige maatschappij. Op het einde van de roman neemt de ik-persoon afscheid van ‘haar’ doden. Het leven gaat verder.

Wat is de Kortrijkse Reeks?
In 1967 werd gestart met de uitbouw van een 'Kortrijkse Reeks', een verzameling gedrukte en audiovisuele materialen die Kortrijk en Kortrijkse auteurs als thema hebben. Deze speciale collectie wordt voortdurend aangevuld met nieuw materiaal en kan altijd geraadpleegd worden in de leeszaal van de centrale bibliotheek.

woensdag 5 augustus 2015

THEMALIJST | Duitse films





Zijn avontuurlijke reizen je ding niet? Geen probleem, op vakantie gaan kan je ook vanuit je luie zetel. Deze maand verwennen we de filmfanaten met een themastand 'De Duitse Film'. De bijhorende themalijst kan je hieronder online bekijken of hier downloaden.

Kom de wereld ontdekken in de bib!



Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

dinsdag 4 augustus 2015

THEMASTAND en THEMALIJST | ontdekkingsreizen en expedities






Nadat we eerder al zuidwaarts trokken en het hoge Noorden verkenden, gooien we het deze maand over een avontuurlijke boeg met de themastand ontdekkingsreizen en expedities.

Livingstone en Marco zijn bekende ontdekkingsreizigers maar ook heel wat anderen, minder beroemd, maakten fenomenale reizen. De Belgische Alexandra David-Néel bijvoorbeeld. Zij bezocht in 1924 Lhasa, de voor buitenlanders verboden hoofdstad van Tibet.

(Her)ontdek de avonturier in jezelf en doorzoek onze themalijst 'ontdekkingsreizen en expedities'. Die kan je hieronder via Scribd bekijken of hier downloaden.



Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

maandag 3 augustus 2015

APP IN DE KIJKER | tripadvisor (iOS/Android/Windows Phone, gratis)


De TripAdvisor website en de bijhorende apps zijn bijzonder handig voor veel reizigers, vakantiegangers en iedereen die geïnteresseerd is in een bepaald land, streek of stad.

Met TripAdvisor kan je, letterlijk, miljoenen reisbesprekingen, foto’s, kaarten en Wikipedia artikelen bekijken om je perfecte reis te plannen. Elke stap van je reis kan je via de site of de app plannen en boeken: de goedkoopste vliegtuigtickets, de beste hotels, de lekkerste restaurants en de interessantste dingen om te zien en te doen. Waar je ook naar toe gaat. De meer dan 225 miljoen besprekingen en opinies van reizigers helpen je hierbij de juiste keuzes te maken.

De TripAdvisor app (iOS, Android en Windows Phone) is gratis en makkelijk in gebruik. De offline modus laat je bovendien toe om alle informatie over meer dan 300 steden uit gans de wereld gratis te downloaden naar je smartphone of tablet.

www.tripadvisor.com | downloaden via Google Play, App Store of Windows Store