THEMALIJST | Eddy Wally: van marktkramer tot Voice of EuropeVlaamse charmezanger Eddy Wally overleed dit weekend op 83-jarige leeftijd. De 'koning van de smartlap' is niet meer.
Eddy 'Eduard Van De Walle' Wally werd op 12 juli 1932 geboren in het Oost-Vlaamse Zelzate. ‘Wardje’, zo werd hij als kind genoemd, heeft twee oudere zussen. Op school blonk hij niet meteen uit in rekenen en talen, maar als rasecht showbeest genoot hij wel van zingen en muziek maken. Al vroeg leerde hij accordeon en mondharp spelen.
Toen Eddy Wally als tiener zijn vader verloor, ging hij als kostwinner van de familie aan de slag als textielarbeider in de weverij van Sas van Gent. Op 19 juli 1956 trouwde hij met zijn 'Mariëtje' Roegiers. Een jaar later kregen ze hun eerste en enige dochter Marina die geregeld met haar vader optrad in zijn feestpaleis Paris-Las Vegas in Ertvelde, ook wel bekend als ‘Eddy Wallybi’. Maar vooral verkocht Eddy Wally handtassen en andere lederwaren op lokale markten.
In 1966 nam hij zijn eerste nummer op, geproduceerd door de Nederlandse producer Johnny Hoes. Chérie werd een grote hit en stond acht weken lang in België op nummer één in de hitparade.

“Gewéldig...”
Eddy Wally trad op in zowat alle Europese landen, maar trok ook naar de Verenigde Staten, de toenmalige Sovjet Unie, China, India, Egypte en Cuba. In totaal nam hij meer dan vijfhonderd nummers op. Chérie werd zelfs vertaald in het Chinees. 'Gewéldig', 'wauw', 'onvoorstelbaar', ‘oh my god’, zijn slechts enkele van zijn veel gebruikte stopwoordjes. De show, glitter en glamour kwam vooral tot in zijn kleurrijke outfits. Zijn grootste idolen waren Elvis Presley en Liberace.

Meer ontdekken over het leven en muziek van Eddy Wally? Bekijk hieronder onze themalijst op Scribd of download die hier (.pdf).Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

0 reacties:

Een reactie posten