STORM TIDE 3 | ook in de bib!


De Belgische Defensie houdt tussen 29 mei en 3 juni een grootschalige militaire oefening Storm Tide. De hele week zal het Belgisch leger in het straatbeeld te zien en te horen zijn.

Storm Tide is een oefening met als doel het trainen van de procedures en technieken voor evacuatie en repatriëring van landgenoten uit probleemgebieden in het buitenland.
Deze opdracht is één van de kerntaken van de eenheden van de ‘lichte brigade’, de zogenaamde para-commando’s die zonder zware pantservoertuigen of tanks werken. Defensie heeft hiervoor steeds één bataljon (een eenheid van 600 soldaten) paraat staan. Zij kunnen bij een crisissituatie meteen ingeschakeld worden.

Aan de oefening nemen zo’n 2.000 militairen deel. Niet alleen het Belgische, maar ook het Nederlandse, Britse en Duitse leger ondersteunen de oefening. Zo’n 350 vrijwilligers vormen de te evacueren landgenoten. Voor de oefening maakt men gebruik van heel wat militaire voertuigen: vier C-130 transportvliegtuigen, 15 helikopters, kleine pantservoertuigen, ….

Tijdens de oefening zullen dag en nacht patrouilles te zien zijn in de straten van Kortrijk en zullen er een aantal vuurgevechten met vijanden plaatsvinden. Geen paniek: men schiet uiteraard met ‘losse flodders’ en stoort zo weinig mogelijk het verkeer. Er staan onder andere acties gepland in het stadhuis, het shoppingcenter K in Kortrijk, de centrale bibliotheek, het museum Texture, de Schouwburg, het jeugdcentrum Tranzit en het station.


Als de veiligheidsomstandigheden in ons land het niet toelaten, zal de organisatie de oefening afblazen. | Heb je vragen over Storm Tide? Tijdens de oefening (29 mei-3 juni) kan je terecht op het gratis nummer van Defensie: 0800 99 831

bron tekst: Stadsmagazine / Defensie | bron foto: Licht Brigade Belgium/Defensie

0 reacties:

Een reactie posten