BIB TIPT | Lettergreep [expo + interactieve dag]


Sinds 14 november 2016 werkten we samen met de Brugse kunsteducatieve organisatie De Batterie en de OKAN-school Drie Hofsteden het project ‘Lettergreep’ uit. Hierdoor krijgen OKAN-jongeren via beelden grip op een stukje zelfgekozen poëzie of proza en leren ze technieken kennen waarmee ze een illustratie kunnen maken.
‘Lettergreep’ is aan haar tweede editie toe. Vorig jaar werd het project voor het eerst gedaan in Oostende, Brugge en Gent. Dit jaar waren Roeselare en nu dus ook Kortrijk aan de beurt.

In de bib gaan leerlingen uit OKAN Drie Hofsteden op zoek naar een stukje zelfgekozen poëzie en proza. Onder begeleiding van De Batterie  en illustrator Klaas Verplancke leren ze bij de woorden een zelf mooie illustratie te maken. Ze komen zo met nieuwe technieken in contact: Lino, zeefdruk en Letterpress. Zo leren ze niet alleen de bibliotheek kennen maar krijgen ze via het beeld ook op een creatieve manier voeling met de Nederlandse taal en met vormen van woordkunst, poëzie of proza. Vaak wonen deze jongeren nog niet lang in België en kiezen ze heel uitgesproken teksten over de gevoelens die daarmee gepaard gaan.

EXPO

Hun mooie resultaten zijn te bezichtigen in de expo 'Lettergreep' die vanaf zaterdag 26 november 2016 te zien is in de centrale bib.
Bovendien bundelen ze binnenkort ook alle teksten in een boek, vormgegeven en gedrukt en bijgevolg ook te koop aangeboden. Voor de leerlingen is dit de kers op de taart: hun eigen boek met zelf ontworpen illustratie.

INTERACTIEVE DAG

Op 26 november 2016 is er zelfs een interactieve dag waarbij alle bibliotheekbezoekers zelf een stuk zelfgekozen tekst in een mooie typografie leren te zetten en/of een illustratie bij de tekst maken onder begeleiding van de Batterie.

expo 'Lettergreep' | 26 november - 30 december 2016 | centrale bibliotheek, Leiestraat 30, 8500 Kortrijk

'Lettergreep’ is een initiatief van De Batterie, een kunsteducatieve organisatie die zich focust op langdurige, intensieve en artistieke trajecten. Ze richten zich tot kinderen en jongeren en stimuleren hen om samen te werken met een kunstenaar. In Kortrijk werken ze met Klaas Verplancke, wiens tentoonstelling ‘Face to Face’ momenteel te zien is in Museum X.
Het project krijgt de ondersteuning van Het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL).

0 reacties:

Een reactie posten