FREDDiVERS 57 | Juf Mia van de eerste klas

Vrijwilliger Freddy Vermoere gaat regelmatig in de Kortrijkse (buurt)bib op zoek naar interessante bezoekers. Ook personeelsleden en vrijwilligers van de bib passeren af en toe de revue. Wie zijn ze? Wat hebben ze met boeken, films, muziek, ...? Hoe belangrijk is de bibliotheek voor hen? Je ziet, Jambers is hem niet onbekend. :-) Wie weet, staat hij wel op een dag voor je neus met de vraag of hij even mag storen…

“Maandelijks met klas naar de bibliotheek”


“Maandelijks ga ik met de kinderen van de eerste klas naar de bibliotheek”, zegt juf Mia van het Sint-Amandsbasisschool Noord. Ze doet binnenkort mee aan een activiteit in de jeugdboekenmaand.

De hele maand maart staan de jeugdboeken centraal in de bibliotheek van Kortrijk. Daarbij nemen heel wat klassen uit het basisonderwijs deel aan allerhande activiteiten. Mia Demeulemeester, die juf is in de eerste klas B van het Sint-Amandscollege Noord in Kortrijk, trekt op vrijdag 10 maart met haar leerlingen naar een workshop die de Nederlandse jeugdschrijfster Milja Praagman geeft.

“Voor de kinderen is zoiets heel leerrijk”, zegt juf Mia. “Ik probeer de kinderen de liefde voor het boek bij te brengen en dit evenement met een echte schrijfster past daar perfect in. We hebben in de klas al gewerkt met de boekjes van Milja Praagman. Voor de kinderen is het bovendien ook eens interessant om te zien dat daar een mens van vlees en bloed achter steekt. Nadien gaan we rond die jeugdboeken verder door in de klas. Ook andere leerjaren in de school spelen in op de activiteiten van de jeugdboekenmaand.”

Ben je vaak over boeken bezig in de klas?

“Ik probeer toch maandelijks met de kinderen naar de bibliotheek te gaan. Dat is een hele ervaring voor hen met die wandeling daar naartoe en daarna met het kiezen van de boeken. We stappen trouwens met een indrukwekkende stapel terug naar de school. In de klas kunnen de kinderen dan uit de vele titels kiezen wat ze willen lezen.”

En waarover lezen de kinderen graag? Als ik de vraag stel aan de leerlingen zelf, gaan meteen meer dan tien vingers de lucht in.

“Ik lees graag over baby’s”, steekt Reda van wal. “Ik heb zelf nog een kleiner zusje thuis.” Ruben wil dan weer graag meer weten over dieren. “Ik vind die zo cool”, zegt hij. “Straks mag ik trouwens een konijntje hebben.” Ilyes kijkt in boeken graag naar vissen. “Ik vind hun kleuren vaak zo mooi”, oppert hij. “Soms gaan we ze bekijken in de zee. Dan vangen we er ook en eten die dan op.”
Anacy brengt het onderwerp op voetbal. Daar wil hij alles over weten. Kent hij voetballers? “Ja Messi vind ik erg goed.” De interesse in de klas is nu helemaal gewekt. Ronaldo, Kompany, Lukaku, Sergio Ramos: het zijn namen van spelers die amper nog geheimen hebben in een klas met veel jongetjes…


#FREDDiVERS

0 reacties:

Een reactie posten