FREDDIVERS XL | Aaron Berlaen (21) uit Deerlijk werkt als vrijwilliger in de bibliotheek

Vrijwilliger Freddy Vermoere gaat soms in de Kortrijkse (buurt)bib op zoek naar interessante bezoekers. Ook personeelsleden en vrijwilligers van de bib passeren af en toe de revue. Wie zijn ze? Wat hebben ze met boeken, films, muziek, ...? Hoe belangrijk is de bibliotheek voor hen? Je ziet, Jambers is hem niet onbekend. :-) Wie weet, staat hij wel op een dag voor je neus met de vraag of hij even mag storen…

“Vooral ouderen komen om digitale hulp vragen”


“Er komen bezoekers langs van alle leeftijden, maar toch vooral ouderen”, zegt Aaron Berlaen (21) uit Deerlijk over de Digitafel in de bibliotheek. Hij is een van de vrijwilligers die er gratis digitale hulp en advies aanbieden.

De Digitafel staat tweewekelijks opgesteld in de centrale bibliotheek en dit telkens op donderdag van 14 tot 16 uur. “We maken mensen wegwijs in de digitale wereld”, vertelt Aaron. “Al hebben de meesten die langskomen vooral vragen over hun laptop, tablet of smartphone. Die twee uren vliegen altijd voorbij. Zo hebben we onlangs eens veertien mensen geholpen op één namiddag. Dat is veel, want we doen dat met zijn vieren. Gemiddeld zien we minder mensen op een donderdagnamiddag, maar we hebben altijd de handen vol. Wie langs komt, heeft vaak een lijst met vragen mee.”

Noem eens een paar typische problemen die de mensen voorleggen?

“Een klassieker is het verbruik van smartphones dat mensen te hoog vinden. Die mobieltjes staan vaak standaard ingesteld op 3G (nvdr, is de aanduiding voor de derde generatie van het mobiele telefoonnetwerk). We maken dan duidelijk dat 3G niet altijd moet ingeschakeld zijn, want dat het toestel anders extra data verbruikt. Ander probleem: mensen die hun bijlagen niet kunnen openen op de laptop.”

Wie komt vooral langs?

“Meestal gaat het om mensen tussen 20 en 70 jaar, maar vooral ouderen toch.”

Ben je iemand die zelf wel eens naar iets op zoek gaat in een bibliotheek?

“Ja want ik ben een grote fan van Amerikaanse strips. Een van mijn favorieten is de reeks van The Walking Dead. Dat zijn zombieachtige verhalen, maar eigenlijk gaat het er vooral toch over hoe mensen met elkaar omgaan in tijden van grote crisis. Ook de tv-reeks heb ik bekeken en ik speel ook de games van ‘The Walking Dead’. Een andere stripreeks die ik erg goed vind, is die over Star Wars. Die reeks bevat inmiddels een honderdtal stripverhalen en die spelen in op de filmreeks van George Lucas. Die strips zijn net als de films zeer goed gemaakt. Wat ik er interessant aan vind is dat je er parallellen in terug vindt met de huidige wereld. Zo loopt daarin ook één man rond die alle politieke macht naar zich toe trekt. Dan moet ik altijd opnieuw denken aan Adolf Hitler of Donald Trump.”


#FREDDiVERS

1 opmerking:

  1. mooi en boeiend interesseveld van aaron, wist ik niet. Mooie inzet als vrijwilliger proficiat

    BeantwoordenVerwijderen