MuziekBoutique // Lou Reed en existentialisme


Het existentialisme is een 20e-eeuwse filosofische en literaire stroming die individuele vrijheid, verantwoordelijkheid en subjectiviteit vooropstelt. Het existentialisme beschouwt iedere persoon als een uniek wezen, verantwoordelijk voor eigen daden en eigen lot. (Wikipedia).

Als er één filosofische stroming van toepassing is op Lou Reed en z'n muziek, dan moet het wel deze zijn. Volstrekt uniek en eigenzinnig, en thema's behandelend die rechtstreeks uit het (zijn) leven gegrepen zijn, wou Lou Reed de rock 'n roll op een hoger niveau tillen.
Geïnspireerd door literatuur, kunst en filosofie, evolueerde hij van broodschrijver van doo-wop liedje, tot de oprichter van 'the velvet underground', tot op heden één van de meest invloedrijke rockbands ooit.

Dit alles en véél meer kwam Johan Braeckman (filosoof en hoogleraar wijsbegeerte aan de universiteit van Gent) ons vertellen op de laatste MuziekBoutique van dit voorjaar op donderdag 11 juni 2019.
Opgeluisterd met verschillende en soms unieke geluidsfragmenten, werd het weer een boeiende en talrijk bijgewoonde lezing.

Met deze lezing sloten we een mooi, eerste seizoen af, en graag zien we elkaar terug op 17 oktober 2019, met een lezing over één van Reeds grootste invloeden, niemand minder dan Bob Dylan.

Hieronder nog het huiveringwekkende filmpje, waarin Pavarotti de Lou Reed-klassieker 'Perfect Day' fenomenaal mismeestert.


Wil je voortaan een persoonlijke uitnodiging ontvangen voor elke MuziekBoutique-voorstelling?
Meld je dan hier aan!

0 reacties:

Een reactie posten