ALBUM IN DE KIJKER // Frank Zappa: Hot Rats (1969)

Frank Zappa - Hot Rats (1969)

Op 10 oktober 1969 werd het album Hot Rats uitgebracht.

Het tweede soloalbum van Frank Zappa bestaat uit 6 nummers, waarvan 5 instrumentaal. "Willie the Pimp" bevat een korte bijdrage van Captain Beefheart (Don van Vliet).
Het was Zappa's eerste project nadat de originele Mothers of Invention uit elkaar waren gegaan.

Hij ging de studio in om Hot Rats op te nemen met een nieuwe groep muzikanten, onder wie Ian Underwood, die meedeed op Uncle Meat en technisch gezien betrouwbaar was. Ook oude vriend Don ‘Captain Beefheart’ van Vliet, violisten Don ‘Sugarcane’ Harris en Jean-Luc Ponty waren erbij.

Het grotendeels instrumentale album draait vooral om virtuositeit en heeft een zware jazzcomponent. ‘Peaches En Regalia’ werd de basis voor vele Zappacompilaties en twintig jaar lang een live-favoriet; het is maf en opwekkend met sax, orgels en Zappa op een octaafbas.
Hoe anders is ‘Willie The Pimp’, een rauwe blues waarin Beefheart gromt en grauwt, waarna de zeven minuten durende gitaarsolo van Zappa je bij de strot grijpt.
‘Son Of Mr Green Genes’ bouwt voort op ‘Green Genes’ (van Uncle Meat) met jazzy jamsessies. ‘Little Umbrellas’ is kalmer, vreemd en rammelend; ‘The Gumbo Vatiations’ is een reusachtige bluesjam waarin Zappa, Underwood en Harris zich volledig laten gaan.

Het album stond 9 in de Britse top 10. De hoes is één van de bekendste in de rockwereld: Christine Frka, van de door Zappa goedgekeurde groupies GTO (Girls Together Outrageaously), die zich verschuilt in de lege lelievijver van een villa in Beverly Hills.0 reacties:

Een reactie posten