Bibliotheek 2.0

Op de vakbeurs Informatie 2007 gaat dit jaar veel aandacht naar de vernieuwing van informatiemiddelen en het invoeren van interactiviteit met de gebruiker. Daarbij wordt de metafoor van bibliotheek 2.0 gebruikt, naar analogie met het Web 2.0, de verzamelterm voor sociale software op het web, waarbij gebruikers zelf mee helpen informatie opbouwen: Wikipedia, YouTube, weblogs, Picasa of Flickr... Mode? Neen. Het succes én de kwaliteit die de meeste van die websites bieden staat intussen buiten discussie. Hoe meer mensen zich bezig houden met Wikipedia, hoe sneller fouten worden verbeterd, hoe sneller nieuwe informatie verschijnt.

Welke rol hebben bibliotheken nog in het informatielandschap? Nog altijd een grote rol, gezien de ruime kwaliteitsvolle collectie. En het openbare karakter van de bib. Maar de vraag is wie er nog veelvuldig gebruik van maakt?
Een gebruiker van 2007 die informatie zoekt ... gebruikt veelal gewoon Google, thuis achter de pc. De idee om als start van de zoektocht een bibliotheek te bezoeken is niet meer evident geworden.
Vroeger waren bibliotheken portalen die toegang boden tot informatie, waaronder al sedert de tweede helft van de jaren negentig het internet. Nu zijn de rollen omgekeerd. Nu wordt het een uitdaging om de bibliotheek te verbinden aan al die portalen de nu worden gebruikt.
(Vandaar onze schuchtere stappen op Flickr en met deze weblog.)

Wie zoekt op Google zou - zoals nu - informatie moeten vinden op het web, maar zou vervolgens ook alle boeken die over het gezochte onderwerp zijn geschreven te zien moeten krijgen. Een link naar de lokale bibliotheek (via bv de Google account) zou vervolgens tonen of dat boek al of niet beschikbaar is. Dit is slechts één van de wijzen waarop een bibliotheek kan mee stappen, zichzelf kan blijven en toegankelijker wordt. Google Books voorziet dit. Google Scholar doet dit al met universiteitsbibliotheken.

Web 2.0-toepassingen helpen bibliotheken om methodes te vinden om de gebruiker mee te laten denken over het bibliotheekaanbod. Reageren, taggen, suggesties... Sedert december vorig jaar kunnen gebruikers van de catalogus van de bibliotheek van Kortrijk hun oordeel over de gelezen werken toevoegen. Vaak gebeurt dit nog niet, maar als meer lezers dit doen kunnen ze elkaar inspireren en nieuwe boeken helpen ontdekken. Leeskringen - een uitvinding van de bibliotheek 1.0 - zijn dus ook een beetje bibliotheek 2.0: de leeslijstjes gaan er van hand tot hand. (hehe)

Tenslotte was er vandaag op de vakbeurs wat tijd om stil te staan bij de integratie van databronnen. Gebruikers kunnen een bibliotheekcatalogus, cultuurdatabank, krantenarchief, cursusdatabank en nog andere bronnen raadplegen via de bibliotheekwebsite. Maar elke bron heeft een eigen webinterface.
Amsterdam is één van de eerste die deze bronnen mooi weet te integreren in één zoekscherm. Tik maar eens The Scene in op zoeken.oba.nl: je vindt er boeken, dvd's, muziek over en van deze groep, maar evenzeer data van optredens, krantenberichten, noem maar op. Dit soort gebundelde zoektoepassingen kunnen bibliotheken zich eigen maken, gecombineerd met de vakkennis van de persoon achter de balie een onweerstaanbare combinatie.

Wat verwacht U van een bibliotheek 2.0 ? Wees eens web 2.0 en reageer op dit bericht!

3 opmerkingen:

  1. Niet te schuchter zijn hoor! Uit dit bericht blijkt dat jullie meer dan 'mee' zijn. De Commissaresse bespeurt veel 2.0 in Kortrijk. Cool.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het Web 2.0 gebeuren is nog veraf voor Kortrijk maar de bib bijt alvast de spits af en pioniert. Zo hoort het!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bibliotheken moeten allesbehalve bang zijn van web 2.0, én 3.0 én 4.0...
    Alleen, ze moeten er voor open staan en dat is wel het geval, vermoed ik. Web 2.0 zorgt er in mijn geval alleszins voor dat ik nog meer naar buiten kom. Eerst wat algemene info opdoen op forums, blogs e.d. en éénmaal voorbereid naar de bib achter nog meer info.

    BeantwoordenVerwijderen