woensdag 28 november 2007

Bibliografie Eerste Wereldoorlog in West-Vlaanderen

Dit naslagwerk over de Eerste Wereldoorlog geeft een overzicht van alle publicaties in West-Vlaamse heemkundige en historische tijdschriften (in totaal ongeveer 1819 artikels). Auteur Valentin Degrande geeft bij alle artikels een korte inhoudelijke toelichting. Tevens is het boek geïllustreerd met een aantal minder gekende foto's uit de collecties van het "In Flanders Fields Documentatiecentrum" (Ieper) en van Jan Van Coillie. Om een vlotte toegankelijkheid te garanderen zijn er ook een aantal handige registers opgemaakt (plaatsnaam, tijdschrift, persoonsnaam, auteur).

De eerste uitgave van deze bibliografische inventaris uit 1987 beantwoordde aan de nood om alle publicaties over WOI op een gestructureerde manier bij de lezer te brengen. Het historisch en maatschappelijk belang van de Eerste Wereldoorlog neemt niet af, integendeel. Vandaag, twintig jaar later, blijft deze oorlog wereldwijd een breed publiek aanspreken. Vandaar deze vernieuwde en (voorlopig) definitieve versie. Onmisbaar voor wie zich met WOI in West-Vlaanderen bezig houdt!

maandag 26 november 2007

Kroniek van een aangekondigde scheiding

Kroniek van een aangekondigde scheiding: de Hollandse tijd (1814-1830) & West-Vlaanderen / John Goddeeris (Jaarboek van de West-Vlaamse Gidsenkring 2007)

De West-Vlaamse Gidsenkring brengt elk jaar een jaarboek uit, telkens met een (kunst)historisch of toeristisch thema. Deze keer opteerde de Gidsenkring ervoor het boek te wijden aan 'de scheiding tussen Holland en België'.

John Goddeeris, voorzitter van de Gidsenkring Mandeldal Roeselare, nam ook dit jaar het schrijven voor zijn rekening, met medewerking van Willy Detailleur.

Uitgegeven in twee boekdelen, waarvan het eerste deel verscheen in 2006, is dit jaarboek vooral bedoeld als studiemateriaal voor de West-Vlaamse gidsen. Maar rijkelijk geïllustreerd met foto's is dit boek én nuttig én aangenaam voor elke geïnteresseerde (West-Vlaamse) lezer!

zaterdag 24 november 2007

André Demedtsprijs voor Boekenbende

De André Demedtsprijs gaat dit jaar naar de Boekenbende. In een aantal Brusselse gemeenten gaan vrijwilligers met kinderboeken naar gezinnen om er voor te lezen aan vijf- tot zevenjarigen. Leerkrachten en directies ondersteunen het project in hun klas en ouders doen mee. De lokale bibliotheken vervullen een “scharnierfunctie” tussen de gastgezinnen en de vrijwilligers.
De prijs is vernoemd naar de Kortrijkse auteur André Demedts. In 1970 werd de André Demedtsprijs ingesteld voor mensen of instellingen die zich inspannen voor de Nederlandse taal. Meer info over André Demedts. - Boeken van André Demedts in de Kortrijkse bib.

donderdag 22 november 2007

Kinderen koning in de bib

Kraaiende baby's en lachende gezichten woensdag in de Kortrijkse bib. In huize Minoes kwamen 12 baby's, 1 papa, 2 oma's en 9 mama's snoezelen. Wat verderop konden de broertjes en zusjes terecht bij Roodkapje voor een heerlijk verhaal. Nagenieten kan je met deze foto's.

woensdag 21 november 2007

André Devaere: nagelaten werk

Sinds enkele jaren zet het André Devaere Comité zich in om de nagedachtenis aan de Kortrijkse componist en pianist André Devaere (1890-1914) levendig te houden. Ze willen zijn composities, die tot nu toe enkel in manuscript bewaard zijn, in een moderne editie publiceren en zo voor een breder publiek toegankelijk maken. Het comité werkt hiervoor samen met het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek, muziekuitgeverij Musikproduktion Höflich, Erfgoedcel Kortrijk en Muziekcentrum Kortrijk.
Deze muziekbundel, met liederen en piano-en orgelmuziek van Devaere, wordt voorafgegaan door een viertalige biografie en een situering van zijn leven en werk.

maandag 19 november 2007

Herr Seele


Herr Seele
Originally uploaded by Bibliotheek Kortrijk

Vanmiddag was Herr Seele te gast in de bib. Het was een bijzonder leuke middag over kunst, cowboy Henk, macrobiotiek en voeding. Hilarisch, chaotisch, leerrijk en plezant. Bedankt, Herr Seele!
Volgende gast in Boterhammen in de bib is wetenschapper Christine Van Broeckhoven over Brein en Branie.

woensdag 14 november 2007

David van Reybrouck in Het Penhuis

Op zondag 18 november 2007 is David van Reybrouck te gast in Het Penhuis. David van Reybrouck is cultuurhistoricus en archeloog van opleiding. Hij is ook actief als schrijver, dichter en publicist. Zijn opmerkelijk boek 'De plaag: het stille knagen van schrijvers, termieten en Zuid-Afrika' wordt in 2002 bekroond met de debuutprijs. Hij schrijft ook poëzie en is columnist bij De Morgen. In 2006 wint hij de Noord-Zuid-Persprijs voor zijn artikelenreeks 'KVS in Kongo'. Interviewer: Dominique Bibau
Om 10u30 in de Oranjerie van het Broelmuseum | Kortrijk | 6 euro / 3 euro voor studenten | gratis drankje | tickets cultuurwinkel 056-23 98 55

maandag 12 november 2007

4x Cultuurbabbels: erfgoed en musea – amateurkunsten – evenementen – cultuurcentrum

Het cultuurbeleidsplan 2008-2013 van Kortrijk is bijna af. Graag hadden we onze plannen even gepresenteerd en je mening gevraagd.
De voorbije maanden kreeg je al de kans om mee te praten over de nieuwe bibliotheekwerking en over het kunstenbeleid van de stad.
In de volgende weken staan nog 4 cultuurbabbels op stapel.
- Dinsdag 20 november | Erfgoed en Musea: op het kruispunt tussen verleden en toekomst
- Dinsdag 27 november | Amateurkunsten: creativiteit én gezelligheid
- Dinsdag 4 december | Evenementen: op zoek naar originaliteit en samenwerking
- Dinsdag 11 december | Cultuurcentrum: plek voor ontmoeting en artistieke ontdekking

Locatie: Muziekcentrum, Conservatoriumplein 1 | Aanvangsuur: 20u | Deelname: gratis
Inschrijvingen: Cultuurwinkel, Schouwburgplein 14, T. 056 23 98 55, cultuurwinkel@kortrijk.be
Info: Directie Cultuur, p.a. Stadhuis, Grote Markt 54 – contactpersoon: Jan Balcaen / Roos Desmet, T. 056 27 74 00

zondag 11 november 2007

Axel Bouts te gast in bibliotheek

De Kortrijkse leeskring Ex-Libris ontvangt op donderdag 15 november 2007 auteur Axel Bouts voor een lezing over eigen werk en vooral over zijn roman Daniël. Iedereen is welkom om 20 uur in de Centrale bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30 in Kortrijk. Gratis inkom.
Alle boeken van Axel Bouts

vrijdag 9 november 2007

Bibliotheek voor mentale fitheid

Hoe de bibliotheek kan dienen om de geest te ontspannen en te sterken wordt uit de doeken gedaan in een futuristisch filmpje van studenten van de Design Academy Eindhoven. Het filmpje Braingym/Mindspa is één van de toekomstvisies die werden ontwikkeld in opdracht van de Vereniging van Openbare Bibliotheken uit Nederland (VOB).

De bibliotheek wordt er gepresenteerd als een centrum voor persoonlijke ontwikkeling: mensen worden steeds ouder, we willen straks niet alleen fysiek fit blijven, maar ook mentaal. Met de bibliothecaris als 'personal trainer' doe je oefeningen en work-outs die het beste bij je passen. Soms moet je je hersenen trainen: 'mind gym'. En soms heeft je geest wat ontspanning nodig: 'mind spa'.

U kan het filmpje hieronder bekijken :



(bron: Bibliotheekblad 21/22, 2 november '07)

Geef je mening op Click'Spaan

Een nieuwe website vraagt de mening van jongeren over Kortrijk:

"Kortrijk is een stad met grootheidswaanzin volgens de ene, een gezellig dorp volgens de andere. Kortrijk bruist van activiteiten, plaatsen waar je heen kunt en zit vol cultureel leven. Maar lang niet iedereen is tevreden. Veel jongeren vinden hun weg niet in het culturele aanbod, raken verdwaald in de (over)georganiseerde activiteiten of kunnen niet terecht met hun creativiteit en trekken dan maar weg. Ze gaan naar Antwerpen, Leuven, Brussel of Gent, dat steeds vaker de hoofdstad van West-Vlaanderen wordt genoemd.

Maar Kortrijk maakt zich op voor een revanche! Met jouw hulp! What is hot and what’s not in K-Town? Waar schort het of loopt het net gesmeerd? Spuug je gal of prijs de lichtjes van de Leie. Geef je mening, jouw oplossingen en kritiek en bouw mee aan een coole stad, met hoofdletter K!"

Surf naar http://www.clickspaan.be/

dinsdag 6 november 2007

Favoriete bibkeuzes in Brede Opklaringen

De Bib. Het leven van A tot Z? Daar hoort ook klassieke muziek bij. Daarom zendt Klara morgen - woensdag - tussen 10 en 11 uur de favoriete muziefragmenten van bibliotheken uit. Zeker luisteren! De bibliotheken van Aalst, Beveren, Evergem, Geel, Genk, Gent, Ichtegem, Kortrijk, Londerzeel, Merchtem, Oostende, Overijse en Westerlo bezorgden hun favoriete fragmenten aan de radiomakers.

Over de werken in de stad

Vervelend

warrelende waaiende wind
grillig en onvoorspelbaar
kleine prikjes in je gezicht
vlokjes vlekjes op je schouder
vlagen van bedrijvigheid en geluid
ontegensprekelijk en onoverkomelijk vervelend

water van boven naar beneden
druppels op je hoofd
stromen op je wang
bengelend aan je kin
pareltjes
als het licht ze vangt
en aarzelend laat vallen
modder
vuile schoenen, broeken en gezichten
ontegensprekelijk en onoverkomelijk vervelend

donker in de morgen
donker in de avond
een sliert van lichtjes
slingerend langs omwegen
onbekend en traag
de ene dag rechts,
de andere dag links
averechts en tegenlinks
ontegensprekelijk en onoverkomelijk vervelend

het najaar is dit jaar
een beetje meer najaar
de stad een beetje meer verborgen
maar het voorjaar zal nog nooit
zo voorjaar geweest zijn
de stad nog nooit zo aanwezig
ontluikend uit de sluimer van het najaar
omgeven door licht
meegevoerd en uitgespreid door de wind,
gevoed door dauw en regen
ontegensprekelijk en onoverkomelijk de moeite waard geweest

Bruno Messiaen

maandag 5 november 2007

Op het nachtkastje van Bart Vandevijvere

Onze tweede gast in de reeks ‘Op het nachtkastje van…’ is internationaal gerenommeerd kunstenaar Bart Vandevijvere. Op zijn atelier, tussen de talloze schilderijen, doet hij zijn liefde voor boeken uit de doeken. Lezen in een tijd van multimedia blijkt zeker niet passé te zijn.

Vrijkaarten voor Komrij

Wil je een gratis ticket voor de prachtige voorstelling met Gerrit Komrij, Roel Dieltiens, Marcel Vanthilt en Ruth Joos nu woensdagavond in de Kortrijkse Schouwburg? Wie nu een mailtje stuurt naar bibliotheek@kortrijk.be krijgt een ticket gratis, op voorwaarde dat je iemand mee neemt die een ticket betaalt.

zondag 4 november 2007

Villanella & De Dunne Komrij: Lang leve de dood

Woensdag 07 november - 20:15u - De Kortrijkse Schouwburg

De Dunne Komrij is een geuzennaam voor literatuur uit de eeuwigheid die opgevoerd wordt door een schare performers. De liefde voor poëzie en de afkeer voor de houterige zweem van heiligheid zijn het uitgangspunt. De ambitie: schoonheid en ontwrichting, ernst en luim, euforie en melancholie.

Deze keer pakt De Dunne Komrij met verve het thema van de dood aan. Je krijgt een selectie uit twee eeuwen Nederlandstalige poëzie te horen. De dood wordt trots en moedig ondergaan, het sterven tragisch en melancholisch beschreven. De dichter is daar om gevoelens en inzichten trefzeker te verwoorden. De kracht van de formule, daar gaat het om. Alleen de dichter schrijft de rake zin op waarvan geen levende wist dat hij te vinden was… Met: Gerrit Komrij, Roel Dieltiens, Marcel Vanthilt en Ruth Joos.

Info & tickets