Een plaats voor afgeschreven boeken

Wat moet een bibliotheek doen als ze haar collectie een update geeft? Boeken die verouderd zijn of niet meer relevant zijn voor de collectie voert een bibliotheek af of biedt ze te koop aan. Door dit beleid is het mogelijk dat een collectie niet meer volledig is. Erger, een bibliotheek kan over een bepaald thema niets meer hebben.

Netwerkmagazijnen zijn daarvoor de oplossing. Tien steden hebben zich al kandidaat gesteld om een netwerkmagazijn te zijn en afgeschreven boeken tijdelijk te stockeren. Brussel legt zich toe op kunst, Hasselt op sociale wetenschappen, Brugge op filosofie en Gent op de Nederlandstalige literatuur en op geschiedenis uit de negentiende en twintigste eeuw. Turnhout staat in voor de strips. Met dit vangnet achter de hand worden de bibliotheken aangemoedigd hun collecties te wieden. Dat maakt de verzameling beter. In een overzichtelijk, actueel aanbod vinden lezers beter hun weg.

Vandaag kunnen bibliotheken registreren hoe vaak een object wordt ontleend. Op basis daarvan kunnen ze lijsten maken van werken die binnen een bepaalde periode geen enkele keer ontleend zijn. Verschillende redenen kunnen daarvoor aangehaad worden: soms is de naam van een auteur niet meer hot, of is een problematiek achterhaald. Voor non-fictie geldt vaak dat er andere en actuelere werken zijn. Een reisgids die ouder is dan vijf jaar heeft zijn tijd gehad. Sommige werken zijn ook gewoon versleten.

Momenteel hebben al dertig bibliotheken zich gemeld bij het magazijnnetwerk. Zij willen allemaal boeken afstaan. Dat gebeurt met een contract, want de boeken zijn eigendom van de gemeente. Het idee is dat er steeds ergens één exemplaar beschikbaar is. De magazijnnetwerken zijn vrij groot, de kans bestaat dus dat ze het aangeboden werk al hebben. Het voordeel voor de lezer is dat de opgeslagen werken beschikbaar blijven. Ze kunnen aangevraagd worden in de eigen bibliotheek, die het werk vervolgens opvraagt bij het magazijn.

(Bron: De Standaard)

0 reacties:

Een reactie posten