Literaire prijswinnaars

Met grote overtuiging kiest zowel de vakjury als het publiek voor de poëzie van Miriam van Hee (1952). Zij wint de Herman De Coninckprijs 2008 voor beste dichtbundel én beste gedicht. Hieraan is een geldprijs verbonden van 6000 EUR.
"Buitenland is een prachtige, subtiel gecomponeerde bundel van een erg hoge kwaliteit" met echte pareltjes", verklaart de jury. En 'Zomereinde aan de Leie' mag zich met 2355 voorkeursstemmen van het publiek terecht het beste gedicht noemen.
Nieuw dit jaar is dat ook een beste poëziedebuut wordt bekroond. Geert Jan Beeckman (1961) mag voor het eerst die prijs van 1000 EUR in ontvangst nemen. 'Diep in het seizoen' is volgens de jury "een bundel met stille, intimistische gedichten, met poëzie die nog niet af is, nog moet groeien, maar die toch al een eigen, authentieke klank heeft".

De vakjury bestond uit voorzitter Lieve Coppens, Marc Reynebeau, Friedl' Lesage, Sigrid Spruyt en Piet Piryns.


Sinds 1930 wordt ook jaarlijks de Prijs voor de Letterkunde van de Vlaamse Provincies uitgereikt waarbij vier literaire genres beurtelings aan bod komen: proza / gezamenlijk oeuvre, jeugd-of kinderboek, essay / monografie en toneel / poëzie.
Dit jaar mag Hubert van Herreweghen (1920) deze interprovinciale prijs in ontvangst nemen voor zijn gehele oeuvre. In 1943 debuteerde hij met 'Het jaar der gedachtenis' en heel wat dichtbundels en tal van prestigieuze poëzieprijzen later is dit een terechte bekroning voor Hubert van Herreweghen.

Alle dichtbundels van Miriam van Hee en Hubert van Herreweghen vindt u uiteraard in de bib!

0 reacties:

Een reactie posten