De "burtjesdragers"of "witkiels" waren kruiers die in het station, te voet, met een kruiwagen of een handkar de zware koffers van de reizigers naar hun bestemming brachten. De stationskruiers waren officieel aangesteld en droegen een kepi met een gouden plaatje waarop "Commissionaire Public" stond en een volgnummer. Na WO II verdwenen deze uit het stadsbeeld.
Op deze fotostudio, genomen vóór 1914, ziet u van links naar rechts: Albert Dubaisieux (bijgenaamd "pasterke"), Dejaegher (voornaam onbekend, bijgenaamd "Centiemke") en Henri Roose.
In De Gazette van Kortrijk van 6 maart 1902 verscheen over hen volgend bericht: "In hunnen grooten iever om een 'burtje' te krijgen, hebben die mannen manieren aangenomen die ge elders in geen eene statie en ziet. Komt er een trein in, zij staan gereed om de deuren te openen en 't reisgoed af te nemen. Maar komt er op den zelfsten oogenblik een andere trein binnen, deze die niets weg te dragen hebben, loopen om ter zeerst, gelijk wilden, naar de nieuw inkomenden trein, en meer dan eens is het gebeurd dat zij in hunnen wilden loop reizigers omverre liepen."
De afdeling erfgoed van de bibliotheek bewaart in haar historische collecties ca. 7500 oude foto's over Kortrijk en omstreken. Hierin vindt u vele markante gebeurtenissen en figuren uit het verleden terug.
(Bronnen: Het Kortrijkse Straatleven in de 20ste eeuw / Paul Debrabandere; De Geschiedenis van Kortrijk / onder redactie van Niklaas Maddens)
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
0 reacties:
Een reactie posten