Kortrijk start dinsdag 1 april als eerste stad in Vlaanderen met een "Erfgoedbrigade" (de "KEB"). Bedoeling is het lokale, Kortrijkse erfgoed beter te bewaren en te beschermen. Hiervoor wordt een zgn. "vondelingenschuif" ingericht, bemand door vrijwilligers.
De KEB gaat hiermee in op een vraag van het Platform Erfgoed Vlaanderen. Deze overkoepelende erfgoedorganisatie deed onlangs een oproep tot het oprichten van Erfgoedbrigades in alle Vlaamse steden en gemeenten om toezicht te houden op roerend en onroerend erfgoed.
Erfgoeddeskundige Adriaan Linters legt het initiatief alsvolgt uit: "Het (de erfgoedbrigade) wordt dinsdag gelanceerd en dit is geen aprilgrap. De verschillende Kortrijkse erfgoedverenigingen, de Kortrijkse musea, het stads- en rijksarchief zijn blij dat de stad dit initiatief neemt en dat de Kortrijkse burgers voortaan actief betrokken worden bij het redden en veilig stellen van het Kortrijkse erfgoed."
Vrijwilligers voor de Kortrijkse Erfgoedbrigade kunnen zich vanaf dinsdag aanmelden via de website www.erfgoed.be.
Meer info via: brigadekortrijk@erfgoed.be of telefonisch via 0496-37.77.91 (Adriaan Linters).
Update: dit bericht was de 1 April bijdrage van de Kortrijkse bib. Ook beetgenomen?
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Alhoewel er in het Nederlandse onderwijs kinderen educatief in een erfgoedbrigade bij erfgoed betrokken worden (http://www.achtbaan.edu.almere.nl/datbewarenwe/handleiding_les1.htm) bleek de lancering van een Kortrijkse Erfgoedbrigade op 1 april dan toch een in de Leie rondzwemmende (april)vis te zijn.
BeantwoordenVerwijderenDeze schoot dank zij Peter Caesens enige tijd geleden kuit in de marge van een vergadering van het Kortrijkse Erfgoedplatform en werd nadien door enkele creatieve jongens uitgewerkt. Dank aan iedereen die zijn medewerking leverde, ook aan Adriaan Linters die als 'magister dixit' dienst deed - als de deskundige die de waarheid tot waarheid moet verheffen...
De ernst sterft waar de humor verdwijnt
In de erfgoedsector bestaat een dichotomie tussen overheid, semi-overheid, en de inzet van vrijwilligers. Het spontane geëngageerde, het creatief-ludieke van een generatie erfgoedzorgers geleden (de generatie die nu de pensioengerechtigde leeftijd bereikt) wordt langzamerhand vervangen door een netjes gestructureerde ernst die geen potten meer breekt. In de erfgoedzorg breekt men inderdaad geen potten meer, men lijmt of reconstrueert ze.
De ludieke Kortrijkse 1 april-actie had intussen wel een neven-effect. De website www.erfgoed.be piekte, e-mails werden tegen lichtsnelheid rond- en doorgestuurd, er liepen op het tijdelijke e-mail adres brigadekortrijk@erfgoed.be sympathie- en aanmoedigingsberichten binnen, vragen om inlichtingen - niet alleen uit Kortrijk, maar uit een veel ruimere regio en zelfs uit andere provincies.
En een aantal bereidwilligen kwamen zich spontaan in het Erfgoedhuis Kortrijk aanmelden om 14u30...
Blijkbaar appelleerde de als aprilvis bedoelde actie dan toch een groot aantal mensen die op één of andere wijze bij behoud en redding van erfgoed betrokken zijn, of die zich daarvoor willen inzetten.
Is het een sneeuwballetje dat ging rollen? Eén vonk kan een grote brand veroorzaken aldus indertijd de Grote Chinese Roerganger in zijn Rode Boekje. Is dit het begin van een Culturele Erfgoedrevolutie ?
We weten het niet, de toekomst zal het uitwijzen.
De tijdelijke website www.erfgoed.be blijft (aangepast) nog een veertiental dagen online staan. Dit e-mail adres "brigadekortrijk@erfgoed.be" blijft nog functioneren tot en met zaterdag 5 april.
Maar uw commentaren, suggesties en ideeën kunt U vanaf nu kwijt op deze webblog van de Kortrijkse Bibliotheek
Laat Uw verhaal, Uw mening horen, beetgenomen of niet. En om iedereen uit zijn dromen te halen: in de perstekst stond geen enkele waarheid, maar dingen die wáár hadden kunnen zijn. Het 'Platform Erfgoed Vlaanderen' en de Britse 'Civic Society Trust' bestaan niet, de Gutenberg-bijbel werd niet gevonden en het Britse rapport nooit geschreven.
Maar dat elke dag, dag aan dag, erfgoed verdwijnt, vernietigd wordt, in puin vervalt - dát is wel realiteit.
Een realiteit waaraan de burger misschien ooit iets kan aan (helpen) veranderen.
De wijzen hebben den vorsten niets dan onaangename zaken mede te deelen, en, steunend op hunne uitgebreide kennis, ontzien zij zich niet altijd tedere ooren bijtend te grieven. De narren daarentegen brengen voort hetgeen waarop de vorsten alom en bovenal belust zijn: kwinkslagen, geestigheden, dingen die doen schaterlagchen en zich verkneukelen. Voegt daar het niet te versmaden voorregt bij, dat zij alleen in hunne eenvoudigheid de zaken bij haar waren naam noemen! En ik vraag u, wat is loffelijker dan de gulle waarheid? (cf. Erasmus, 'Lof der Dwaasheid', in vertaling en bespreking door Cd Busken Huet, 'Het land van Rembrandt. Studiën over de Noordnederlandsche beschaving in de zeventiende eeuw'. Haarlem, H.D. Tjeenk Willink, 1882-1884, 3 dln., p. 404)
Of voor wie de oude, volledige, tekst wil lezen, zie: Desiderius Erasmus, Dat constelijck ende costelijck Boecxken, Moriae Encomion: Dat is, een Lof der Sotheyt (vert. Johan Geillyaert). Embden, Willem Geillyaert, 1560, fol. 55v (http://www.dbnl.org/tekst/eras001lofd01_01/eras001lofd01_01_0003.htm)
PS1: En misschien moeten de erfgoedzorgers toch ooit in Vlaanderen her en der Erfgoed Brigades oprichten ??? Voor het te laat is.
PS2: de 'beetgenomenen' kregen ter compensatie een bon waarmee ze een gratis bezoek kunnen brengen aan het Mout- en Brouwhuis 'De Snoek' in Alveringem-Fortem (www.desnoek.be), en daar in de museumherberg op kosten van de aprilvissers een gratis snoek-biertje proeven...