Why october? & Other Questions

In Why october? & other questions zijn alle schilderijen zo groot mogelijk afgedrukt, dit om de lezer/kijker van het boek volledig onder te dompelen in de leefwereld van de schilder.
Het hele boek kan in feite ook bekeken worden als een film, vooral omdat de schilderijen vaak een kruising zijn tussen geschilderde beelden en 'filmstills' (foto's van filmscènes).

Het is pas op latere leeftijd dat Johan Clarysse (Kortrijk, 1957) zich uitsluitend aan de kunst ging wijden. Dat weerhield hem echter niet om op korte termijn naam te maken met zijn werk. Ook heeft zijn veelzijdige opleiding (pedagogische & psychologische wetenschappen en filosofie) hem al meer dan eens gestimuleerd in z'n creativiteit.

Wat vooral opvalt is dat Johan Clarysse alle schilderijen voorziet van een treffende tekst. "Aanvankelijk werkte ik vooral met woorden die ook een zekere afstandelijk ten aanzien van het beeld creëerden. Thans werk ik meer met zinnetjes, vragen, tekstjes die me intrigeren en die ik in combinatie met een bepaald beeld extra spannend vind."

Eveneens opmerkelijk is het feit dat de kunstenaar op het boek vermeld wordt als auteur, ook al is geen enkele tekst van zijn hand (z'n antwoorden in interviews en de tekst op z'n schilderijen uiteraard buiten beschouwing gelaten).

Vandaag de dag wordt Johan Clarysse door velen beschouwd als één van de betere hedendaagse Belgische kunstenaars, die zeker z'n plaats verdient in de kunstgeschiedenis.
Why october? & other questions is dan ook grotendeels een eerbetoon geworden, waarin u rustig kan kennismaken met zijn boeiend en intrigerende werk.

(bron: tekst omslag; interview met Johan Debruyne; De Standaard)

0 reacties:

Een reactie posten