Filmcollectie VRT nu digitaal

De VRT zal de komende jaren zo'n 66.000 filmrollen restaureren en digitaliseren. De VRT beschikt over het belangrijkste audiovisuele erfgoed van Vlaanderen. Het behoort tot de opdracht van de openbare omroep om dat erfgoed te conserveren en op termijn ook toegankelijk te maken voor onderwijsinstellingen, bibliotheken, culturele organisaties, wetenschappelijke instellingen en particuliere gebruikers. Om het archief te ontsluiten moet het eerst gedigitaliseerd worden.

De openbare omroep zal met eigen middelen de hele filmcollectie digitaliseren. In de kelders van de VRT liggen zo'n 66.000 filmrollen, met ruim 35.000 uur beeldmateriaal. De VRT wil ook 10.000 uren audio digitaliseren. De kostprijs van de hele operatie wordt op 8 miljoen euro geraamd, te spreiden over een periode van vier jaar.

Film is een goede drager, maar het 'azijnsyndroom' kan elk moment de kop opsteken. Het azijnsyndroom is een chemisch verschijnsel dat films aantast en uiteindelijk vernietigt. Bovendien is het besmettelijk, waardoor het ook ander materiaal dreigt aan te tasten. Een deel van het filmarchief van de VRT is bedreigd, maar door het te digitaliseren, kunnen de beelden voor de eeuwigheid worden bewaard. In de collectie zitten veel nieuwsitems.

In de kelders van de VRT liggen nog zo'n 4.100 uur aan nieuwsfilmpjes. De restauratie en digitalisering van al die filmpjes is monnikenwerk. Voor één uur filmpjes neemt het hele proces 25 uren in beslag. Als de VRT dit titanenwerk achter zich heeft, dan zal het volledige nieuwsarchief, van 1953 tot vandaag, op het digitale productieplatform staan.

Behalve de nieuwsitems zijn tot 1978 ook nog veel algemene programma's op pellicule gedraaid. Ook die worden opgenomen in het archiefproject. Er komt eerst een 'best of' met onder meer 'Tienerklanken', muziekcaptaties, tv-spelen, culturele programma's en een heel bijzondere tv-film, Antologie van Hugo Claus.

(Bron: De Standaard)

0 reacties:

Een reactie posten