Google lanceert "Knol"

















Google lanceerde onlangs de testversie van de collaboratieve, online encyclopedie "Knol" (spreek uit: "nol"). Deze nieuwe, auteur gebaseerde database is Google's antwoord op reeds bestaande concurrenten zoals de open bron encyclopedie Wikipedia en de commerciële Encyclopedia Brittanica. De term 'knol' is een afkorting van 'knowledge' (vert.: kennis).

Wellicht het belangrijkste verschil met o.a. projecten als Wikipedia is de verplichting van een Knol auteur om een Google account te openen en artikelen onder zijn of haar échte naam te publiceren. Google controleert de identiteit van de auteur aan de hand van kredietkaartgegevens of een telefoonnummer. Via dit principe tracht Google de betrouwbaarheid en de inhoud van artikelen sterk te verbeteren.

Iedere geregistreerde auteur kan artikelen aanmaken en over een onderwerp kunnen ook meerdere artikelen geschreven worden door verschillende auteurs. De auteur kan ook zelf aangeven dat andere auteurs het artikel kunnen aanpassen of het artikel volledig afsluiten voor aanpassingen. Lezers van een artikel kunnen een bepaalde score toekennen, commentaar nalaten en suggesties doen voor aanpassingen aan het artikel. Ook deze aspecten van Knol verschillen sterk met de werkmethoden van o.a. Wikipedia. Uniek aan Knol is ook de mogelijkheid voor de auteur om reclame toe te voegen aan een artikel via Google's Adsense webtechnologie. Een deel van deze reclame-inkomsten wordt door Google afgestaan aan de auteur van het artikel.

Alle Knol artikelen verschijnen, net als bij Wikipedia, standaard onder de zgn. 'Creative Commons CC-BY-3.0 Licentie' waarbij het voor iedereen toegelaten is om de inhoud vrij te gebruiken zolang de originele auteur wordt vermeld. Auteurs kunnen echter ook kiezen voor de 'Creative Commons CC-BY-NC-3.0 Licentie' waarbij het niet toegelaten is om de inhoud van een artikel te gebruiken voor commerciële doeleinden. Ook het traditionele (en restrictieve) auteursrecht kan toegepast worden op een artikel.

Knol zit duidelijk nog in een beginfase maar Google verwacht dat het aantal artikelen snel zal toenemen.

Meer info: knol.google.com

0 reacties:

Een reactie posten