BIBLIOTHEEKWEEK 2008: Dinsdag 14 oktober - Infoavond Ubuntu Linux







Op dinsdag 14 oktober kunt u gratis deelnemen aan een info- en demonstratieavond over het computerbesturingssysteem Ubuntu Linux.

Ubuntu is een eenvoudig te gebruiken besturingssysteem voor uw computer, net zoals Microsoft Windows en Apple Mac OS X. "Ubuntu" is een oud Afrikaans woord dat "menselijkheid" betekent. De software Ubuntu past dat principe toe in de computerwereld: Ubuntu is vrije software. Vrij te kopiëren, verspreiden, en aan te passen. Ubuntu is de grootste en ook populairste variant van het open bron besturingssysteem Linux en maakt de jongste jaren furore in het computerlandschap als vrij alternatief voor het alomtegenwoordige Microsoft Windows.

De infoavond Ubuntu Linux is bestemd voor een breed publiek. Na een uitgebreide demonstratie van spreker Koen Wybo, docent aan de Kortrijkse HITEK, krijgt u ruim de tijd om Ubuntu uit te proberen op demonstratiecomputers.

In onderstaand filmpje ziet u alvast een voorproefje van wat het krachtige Ubuntu Linux besturingssysteem u zoal te bieden heeft:



U kunt Ubuntu Linux gratis downloaden en op cd-rom branden of een gratis installatie cd-rom bestellen op de website www.ubuntu.com/getubuntu/download. Tijdens de info- en demonstratieavond worden ook gratis installatie cd-roms uitgedeeld.

De foto's van de vele bibliotheekactiviteiten gedurende de bibliotheekweek vindt u zoals steeds op onze Flickr fotopagina.

Infoavond Ubuntu Linux - Centrale bibliotheek - 19u - gratis

Meer info: www.ubuntu.com

3 opmerkingen:

  1. Ik had het onlangs ook over Ubuntu naar aanleiding van de door Wikipedia gemaakte overgang.

    Dit is alvast een erg mooi initiatief om aan media introductie te doen. Geven jullie ook het goede voorbeeld door Ubuntu ook zelf te gebruiken?

    De eerste plaats die mij zo te binnen springt waar het misschien al ingezet zou zijn zou bij de webopac's zijn, door middel van een whitelist als goedkope filteringswijze.

    Nog 17 daagjes geduld trouwens en dan is er de 8.10 die publiek gaat :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In de bib gebruiken we (helaas) geen Ubuntu. We lenen het wel uit sedert 2006 in onze afdeling beeld en geluid. Vrije software is als het ware een natuurlijk product voor openbare bibliotheken, gezien de filosofie.

    Ubuntu zou inderdaad ideaal zijn om zgn. 'backend' services zoals de webopac aan te bieden. De mogelijkheden als serverpakket spreken vanzelf uiteraard.

    Wikipedia ging inderdaad onlangs over van servers die op Red Hat draairden naar servers die op Ubuntu draaiden, dit is een proces die al een tijdje aan de gang was. Een mooi teken aan de wand?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Open producten en gedachten passen inderdaad perfect in het bibliotheek kraam. Misschien dat zo'n gebruiken op termijn ook beter ingeburgerd zullen geraken binnen de bibliotheekwerking van andere instellingen.

    De overgang van Wikipedia bevestigd alvast het goede doen van Ubuntu. Wie weet zal er hierdoor ook wel is niet meer nodig zijn om een Windows licentie bij je pc/laptop te kopen.

    Hebben jullie de linkjes en de brochure ook ergens on-line gezet? In een wiki zoals jullie wikispace misschien?

    BeantwoordenVerwijderen