Digitaal bladeren in een 15e eeuws getijdenboek
Vanaf vandaag kun je een nieuw middeleeuws handschrift (GV Cod. 36) uit de rijke cultuurhistorische fondsen van de Kortrijkse bib online raadplegen: een 15e eeuws "getijdenboek" in Gents-Brugse stijl. Het handschrift maakt deel uit van het fonds Jacques Goethals-Vercruysse dat o.a. een 600-tal manuscripten en ca. 12000 oude drukken bevat.
Een getijdenboek ("liber horarum") is een middeleeuws handschrift dat werd gebruikt om te bidden op acht vaste momenten van de dag (getijden). Het is een boek vol teksten, gebeden, bijbellezingen en psalmen, bestemd voor de persoonlijke devotie van leken .
Alle getijdenboeken bevatten dezelfde teksten en toch is ieder getijdenboek uniek. Aangepast aan de smaak en rijkdom van de opdrachtgever, werden ze eenvoudig uitgevoerd of eerder weelderig, verrijkt met vele miniaturen en randdecoraties.
Getijdenboeken zijn de meest voorkomende versierde middeleeuwse handschriften; het waren als het ware de bestsellers van de 14e en 15e eeuw. Aangezien er heel wat van die getijdenboeken bewaard zijn gebleven, vormen ze een belangrijke bron van informatie over het christendom uit die tijd.
De Gents-Brugse stijl domineerde de miniatuurkunst in de Zuidelijke Nederlanden van ca. 1470 tot 1561, het jaar waarin Simon Bening, de laatste grote Zuid-Nederlandse boekverluchter overleed.
Tot de voornaamste kenmerken van de Gents-Brugse stijl behoren, behalve het bijzondere naturalisme, het uitgesproken verhalend karakter, de grote rijkdom aan details, de gelaagde manier van werken en de opvallende schildertechnische invloed van de paneelschilderkunst.
(bron: Herfsttij van de Vlaamse miniatuurkunst: Het Brevarium Mayer van den Bergh / Brigitte Dekeyzer ; uitg.: Ludion ; 2004)
Je kunt dit 15e eeuws getijdenboek integraal bekijken, downloaden en bestuderen op de Flickr fotopagina van de Kortrijkse bib.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
0 reacties:
Een reactie posten