Paul Van Biervliet

De Antwerpse Universiteit heeft een enorme kunstcollectie in haar bezit, verspreid over de 3 campussen, en is daar - terecht - fier op.

Omdat die collectie moderne en hedendaagse kunst het meer dan waard is om ook door het grote publiek bezichtigd te worden, startte men het project 'Kijk, Kunst in 't Brantijser' op. In samenwerking met galerie Morguen worden zo op regelmatige basis tentoonstellingen en exposities georganiseerd.

Zo loopt dit jaar nog tot 30 augustus in 't Brantijser een tentoonstelling van Paul Van Biervliet. Het is dan ook naar aanleiding van deze tentoonstelling dat Ernest Van Buynder (vast secretaris van UA en pro-voorzitter MuHKA) dit boek uitbracht.


Paul Van Biervliet is een realistisch kunstenaar met vooral architecturale beelden. Alleen al de titels van zijn op de Universiteit Antwerpen geëxposeerde werken verwijzen ernaar: 'Dak in tegenlicht', 'Cementfabriek', 'Industriegebouw', 'Toren', 'Vensters bij nacht', 'Kaai', 'Gevels', 'Huis met hoektoren', ...

De stads- en industrielandschappen van deze kunstenaar ontberen elk spoor van actie of menselijke activiteit. Ook het licht speelt in zijn schilderijen en tekeningen een bijzondere rol, waardoor hij vaak verwondering en bevreemdende effecten bereikt.

Paul Van Biervliet probeert het proces van het kijken naar de wereld en het schilderen van het resultaat van die perceptie onder controle te krijgen. In een periode waarin wij overstelpt worden met beelden is dit geen geringe verdienste...

Auteur Ernest van Buynder
Wat is de Kortrijkse Reeks ?

In 1967 werd gestart met de uitbouw van een “Kortrijkse Reeks”. Een verzameling van gedrukte en audiovisuele materialen die Kortrijk en Kortrijkse auteurs als thema hebben. De Kortrijkse reeks wordt voortdurend aangevuld met nieuw materiaal.

0 reacties:

Een reactie posten