Wikipedia als nieuwsbron voor Google News

Via Google News, de nieuwssite van Google, kan je allerlei nieuwsbronnen doorzoeken op actuele onderwerpen.

Tot voor kort kwamen hiervoor enkel 'erkende nieuwssites' in aanmerking, maar nu wordt ook de populaire internetencyclopedie Wikipedia gekoppeld aan Google News.

Ook al is niet iedereen blij met de beslissing (wegens té onbetrouwbare informatie?), experimenterend testen wezen toch uit dat heel wat mensen deze toevoeging een nuttige meerwaarde vinden voor Google News. Wikipedia is immers ideaal om snel wat achtergrondinformatie te vinden bij de nieuwsberichten.

Trouwens, uit onderzoek blijkt dat de betrouwbaarheid van Wikipedia net zo hoog is al de beroemde Encylopaedia Britannica, voornamelijk omdat doorgaans altijd de gebruikte bronnen nauwgezet vermeld worden bij de artikels.

Binnenkort zou Wikipedia ook de mogelijkheid aanbieden om videocontent toe te voegen aan de artikels, via een speciale 'add media'-knop. Natuurlijk zal hiervoor enkel rechtenvrij materiaal worden toegestaan, bv. de video's op Wikimedia Commons, Metavid en uit het Internetarchief (Internet Archive), een website met o.m. ruim 200 000 rechtenvrije video's.

Ook zal het wellicht mogelijk zijn om binnen wikipedia zelf, dus zonder extra videosoftware, de video's te bewerken via een open source applicatie. Zo wordt het makkelijker om enkel de belangrijkste stukken video te embedden bij het artikel.

0 reacties:

Een reactie posten