Wikipedia dysfunctioneel



Wikipedia is wellicht het bekendste en meest succesvolle voorbeeld van crowdsourcing ofwel het gebruik maken van een grote groep willekeurige individuen (vrijwilligers, professionals of geïnteresseerden) om aan een gezamelijk project te werken. In het geval van Wikipedia gaat het om de creatie en het onderhoud van een gratis toegankelijke wereldencyclopedie. Het indrukwekkende aan Wikipedia is niet alleen de enorme hoeveelheid informatie die er te vinden is maar ook het feit dat die slechts een muisklik verwijderd is.

Maar stel dat al deze informatie beschikbaar zou zijn in een veel minder gebruiksvriendelijk formaat? Deze vraag exploreerde kunststudent Rob Matthews in zijn "Wikipedia reproduction" project: een vijfduizend pagina's tellend boek met daarin 2.559 "Featured articles" van de Engelstalige versie van Wikipedia (of "Etalage" artikelen in de Nederlandstalige versie van Wikipedia). Een boek dat zo groot en onmogelijk te hanteren is dat de Gutenberg pers er zich ferm in zou verslikken.

Met zijn onpraktische kunstproject wil Rob Matthews het nut van informatie in digitale vorm en de waarde van een collaborarief project zoals Wikipedia illustreren.

(via: Good.is)

Meer info: www.rob-matthews.com

0 reacties:

Een reactie posten