Verre talen in de bib

In de rekken van de Kortrijkse bib schuilen pareltjes van Russische, Poolse en Arabische literatuur, film en muziek.
CVO 3 Hofsteden organiseert daarom in samenwerking met de bibliotheek een avond ‘Verre talen in de bib’.
De leerkrachten Pools, Russisch en Arabisch brengen een bloemlezing uit vertaalde werken die je ook in de bib kan ontlenen.

  • Russisch

    - Stalin verbood de liefdespoëzie van Anna Achmatova omdat ze het lijden verwoordde van het Russische volk, dat enorme verliezen leed tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze is één van Ruslands grootste en meest geliefde dichteressen.

    - Boris Pasternak zag zichzelf als dichter maar het succes van zijn roman ‘dokter Zjivago’ zette dat dichtwerk in de schaduw. Deze indringende liefdesgeschiedenis speelt zich af tijdens de oorlog, revolutie, nood en ontbering in het Rusland van het eerste kwart van de twintigste eeuw. Het Westen ontving ‘Dokter Zjivago’ jubelend en zette Pasternak meteen op één lijn met Tolstoj en Tsjechov. In de Russische boekhandels lag het pas dertig jaar later, in 1988.

    - Michael Kalatozov's "Als de kraanvogels overvliegen" is een speelfilm uit 1957 die een jaar later de Gouden Palm won in Cannes, inclusief de prijs voor de beste actrice.

    - Cinefiele kringen koesteren Andrej Tarkovski als een van de grootste filmkunstenaars. Hij filmt rauw, sober, en speelt met metaforen en spiritualiteit.
  • Arabisch

    - Mahmoed Darwish stierf vorig jaar en dat was meteen wereldnieuws. Zijn geëngageerde Palestijnse poëzie had namelijk al talrijke onderscheidingen gekregen. Fans kunnen hem in twintig talen lezen, zelfs in het Nederlands.

    - Nagieb Mahfoez kreeg als eerste Arabische auteur de Nobelprijs voor Literatuur. Zijn geboortestad Caïro speelt haast altijd de hoofdrol in zijn veertig boeken. Hij overleefde een messteek van moslimfundamentalisten in 1994 maar kreeg het daardoor moeilijk om te schrijven. Hij overleed in 2006.
  • Pools

    - De poëzie van de Poolse Wislawa Szymborsk is een waar feest om te lezen. Humoristisch, vitaal, origineel, nuchter, helder en ogenschijnlijk met het grootst mogelijke gemak geschreven.

    - Zbigniew Herbert heeft een militante carrière achter de rug. Hij was actief in het verzet tegen de Duitsers, vocht tegen de ideologie van Stalin en schreef in 1974 de bundel ‘Meneer Cogito’. Het slotgedicht, 'Meneer Cogito's Opdracht', werd een strijdlied tegen het communistische bewind. Velen kenden het uit hun hoofd. Hij schrijft beheerst, beknopt, eerlijk en sober, vaak met een speels-filosofische toon.
‘Verre talen in de bib’ vindt plaats op dinsdag 25 augustus om 19 uur in de centrale bibliotheek. Voor een glaasje en een babbel met de voordrachthouders is achteraf nog wat tijd voorzien.

Gratis reserveren kan telefonisch via 056 27 75 00 of stuur een mailtje naar bibliotheek@kortrijk.be.


0 reacties:

Een reactie posten