Prijs voor Letterkunde van de Vlaamse Provincies voor Joris van Parys

De Prijs voor Letterkunde van de Vlaamse Provincies 2008 werd onlangs toegekend aan Joris Van Parys (1944). De auteur verkreeg de prijs voor zijn indrukwekkende biografie van Cyriel Buysse: "Het leven, niets dan het leven: Cyriel Buysse en zijn tijd".

Volgens de jury:
De Buyssebiografie is met stijl en zorg geschreven. Uit het immense, deels ongepubliceerde bronnenmateriaal heeft Van Parys een verhaal weten te distilleren dat boeit en verteerbaar, dus leesbaar is. Wetenschap en literatuur gaan hier hand in hand. Dat de Buyssebiografie doet hongeren naar het oeuvre van Buysse is een belangrijke verdienste van het boek.

Met dit werk heeft de auteur ook een leemte aangevuld, want hij brengt hier een indrukwekkend beeld van een van Vlaanderens grootste en tegelijk lange tijd meest miskende schrijvers.
De biografie werd eerder al bekroond met de Prijs van de Provincie Oost-Vlaanderen en de ABN Amro Bank Prijs voor het beste non-fictieboek 2007. Joris van Parys publiceerde eerder de biografie van beeldend kunstenaar Frans Masereel; een boek dat in het Duits en het Frans werd vertaald. De Nederlandse editie werd bekroond met de Gouden Uil 1996 en de Henriëtte de Beaufort-prijs 2001. In het najaar publiceert de auteur bij Houtekiet/Atlas het boek "Buysse: De wereld van Cyriel Buysse".

(via: De Papieren Man)

0 reacties:

Een reactie posten