Tijdens de voorbije Open Monumentendag stond heel Vlaanderen in het teken van zorg. Zo kon je in Kortrijk tal van hospitalen, gasthuizen en welzijnsvoorzieningen bezoeken.
Veelal kregen heel wat van deze gebouwen intussen een andere bestemming, maar toch zijn ze allen nog steeds stille getuigen van de zorg voor arme, zieke of oude mensen. Met het oog op de opening van het nieuwe AZ Groeninge verscheen er een boek over: Van hospitaal tot az Groeninge, de geschiedenis van de ziekenzorg in Kortrijk.
In deze rijk geïllustreerde publicatie van meer dan tweehonderd bladzijden beschrijft dr. Johan Mattelaer de geschiedenis van de geneeskunde, de ziekenhuizen, de verpleegkunde en de ziekenzorg. Ook het verhaal van de zorg voor armen, geesteszieken, wezen en bejaarden komt uitvoerig aan bod.
Ruim achthonderd jaar geleden verrezen de eerste hospitalen in Kortrijk. Geneeskunde zoals we dit vandaag kennen, bestond natuurlijk nog niet. Alles was gebaseerd op de christelijke waarden waarbij zieken, armen en vooral hulpbehoevende reizigers liefdevol verpleegd werden. Pas na de Franse Revolutie kwam de moderne geneeskunde op gang. Het is in die tijd dat men de eerste échte klinieken in Kortrijk bouwde. De specialisatie in de geneeskunde was een feit geworden. Zo'n veertig jaar geleden kon je nog in negen ziekenhuizen terecht.
Anno 2009 bestaat er nog slechts één ziekenhuis in onze stad, weliswaar verspreid over vier campussen. Voor even nog, want vanaf het voorjaar komen alle specialisaties in één gebouw terecht: het nieuwe AZ Groeninge.
Ook benieuwd naar het volledige verhaal achter de Kortrijkse ziekenzorg?
(bron: tekst omslag en www.kortrijk.be)
Wat is de Kortrijkse Reeks ?
In 1967 werd gestart met de uitbouw van een “Kortrijkse Reeks”. Een verzameling van gedrukte en audiovisuele materialen die Kortrijk en Kortrijkse auteurs als thema hebben. De Kortrijkse reeks wordt voortdurend aangevuld met nieuw materiaal.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
0 reacties:
Een reactie posten