vrijdag 29 januari 2010

Auteur J.D. Salinger overleden



De Amerikaanse auteur Jerome David (J.D.) Salinger (New York, 1 januari 1919 - Cornish, 27 januari 2010), vooral bekend om zijn controversiële roman The Catcher in the Rye (vert. "De vanger in het graan") uit 1951, overleed woensdag op 91-jarige leeftijd in Cornish, New Hampshire.

Salinger leidde decennialang een teruggetrokken leven en schuwde alle media-aandacht sinds zijn laatste publicatie in 1965. De schrijver gaf zijn laatste interview in 1980. De schrijver heeft tijdens zijn leven slechts een vijfendertig verhalen gepubliceerd, maar geldt ondanks als een van de meest gelezen, invloedrijke en meest besproken Amerikaanse schrijvers van de na-oorlogse periode.

In The Catcher in the Rye beschrijft J.D. Salinger een korte periode uit het leven van de 16-jarige Holden Caulfield, nadat deze van een internaat verwijderd werd. Holden heeft het nog niet aan zijn ouders verteld en zwerft enige dagen rond door New York. Hier begint voor Holden een tragikomische zoektocht naar zichzelf, die uitloopt in een zenuwinzinking. De jongeman zet zich enerzijds af tegen de wereld van volwassenen, anderzijds beklaagt hij zichzelf erover dat hij door diezelfde volwassenen niet voor vol wordt aangezien.

Het boek werd in een aantal Engelstalige landen verboden door het veelvuldig gebruik van “ongepast taalgebruik” en de open behandeling van seks. Niettemin groeide het boek uit tot een nog steeds veelgelezen en geprezen klassieker, waarin veel jongeren zich herkennen.

BIB Unplugged: live optredens in de Kortrijkse bib

2010 wordt het jaar van nieuwe en frisse ideeën voor de bibliotheek. Zo schieten we uit de startblokken met een nagelnieuw muziekprogramma. Elke derde donderdagavond van de maand kun je in de Centrale Bibliotheek een muzikale ontdekking doen tussen 17u30 en 18u30. Alle sessies worden unplugged gebracht.

Donderdag 18 februari 2010: Gulder & Ikke

De groep "Gulder & Ikke" brengt West-Vlaamse kleinkunst. Zij bestaan uit een singer-songwriter gitarist, een pianist-trombonist en een celliste. Gulder en Ikke kaapte in 2009 bijna de Nederpopprijs weg, maar strandde in de halve finale. Niettemin, een parel om naar te luisteren.

De huidige bezetting sinds 2008 bestaat uit 3 vast figuren: Philippe Laperre (zang, gitaar), Mirjana Decock (cello, zang) en Pieter Dubois (piano, trombone, gitaar, zang).


Meer info: www.gulderenikke.be, Facebook pagina

Donderdag 18 maart 2010: Conservatorium Kortrijk te gast

Uit de Kortrijkse bodem zijn al heel wat muzikale talenten onttrokken. Zo kunnen we ondermeer uitpakken met Ozark Henry, Absynthe Minded, Balthazar en Goose. Heel wat van die Kortrijkse talenten zijn muzikaal geschoold in het conservatorium van Kortrijk. Het conservatorium staat garant voor een broeinest aan muzikaal talent.
De bibliotheek nodigt het conservatorium uit op donderdag 18 maart 2010 en stelt graag de muzikale toekomst aan je voor.


Meer info: www.kortrijk.be/conservatorium

Donderdag 15 april 2010: The Scaldish N.O. Jazz Messengers

"The Scaldish New Orleans Jazz Messengers" is een project, volledig aan de passie voor jazz toe te schrijven. De muzikanten hebben allemaal binding met de Schelde vallei. Ze komen uit Doornik, Helkijn en Antwerpen. The Scaldish New Orleans Jazz Messengers inspireren zich graag op ‘New Orleans Jazz’. Via hun muziek willen zij kameraadschap uitdragen. The Scaldish New Orleans Jazz Messengers zijn rasechte muzikanten die elke noot weten om te buigen tot een fantastisch hoorspel. Heerlijk om naar te luisteren.


Meer info: www.thescaldishjazzmessengers.be

Donderdag 20 mei 2010: Marino Punk

Deze ruwe bolster met blanke pit speelt, in tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden, geen punk maar accordeon. Geniet van musette, paso doble, samba, foxtrot, java…Het gezegde ‘u vraagt, wij draaien’ gaat zeker op voor Marino Punk. De man krijgt zowat alles uit zijn accordeon. Marino brengt originele zigeunermuziek, Roemeense en Bulgaarse deuntjes, Russische czardas en eigen composities.


Meer info: www.marinopunk.be, Facebook groep

Bib Unplugged - op donderdag van 17u30 – 18u30 - gratis - Centrale Bibliotheek, afdeling Beeld en Geluid, Leiestraat 30 - meer info: bibliotheek@kortrijk.be of 056 27 75 00

Ultratop Download Award 2009

De Ultratop Downloadaward, een initiatief van BEA en Ultratop, wordt jaarlijks uitgereikt aan de Belgische artiest/groep wiens repertoire het best werd verkocht via downloads.

Met 2 000 verkochte (gedownloade) albums en 11 000 singles is Daan dus de best verkopende downloadartiest, op de voet gevolgd door Lady Linn, Milow, Novastar en Sylver.
Hij ontving gisteren de prijs uit handen van Vincent van Quickenborne, minister van Ondernemen en Vereenvoudigen.

Eerder deze maand sleepte Daan ook al vier Mia's in de wacht, o.a. die van beste mannelijke artiest, beste videoclip en beste auteur/componist.

De vorige winnaars van de Ultratop Downloadaward zijn Milow, de Fixkes en Ozark Henry.


(bron foto)

Meer info via www.daanmusic.com, www.ultratop.be en www.belgianentertainment.be

donderdag 28 januari 2010

Vandaag = Gedichtendag

Roel Richelieu - Mats (poster gedichtendag 2010)

De auteur van dit mooie gedicht, Roel Richelieu Van Londersele, is vandaag om 12u15 te gast in de Kortrijkse bib.


Wie zin heeft om zijn verrassend muzikale poëzieoptreden bij te wonen kan zich nog altijd gratis inschrijven via bibliotheek@kortrijk.be of 056 27 75 00

Bron foto: www.boek.be

Arjen Duinker wint Awater Poëzieprijs

De Nederlandse dichter Arjen Duinker wint de jaarlijkse Awater-prijs met zijn gedichtenbundel "Buurtkinderen" (uitg. Querido, 2009).

De Awater Poëzieprijs, sinds vorig jaar elk jaar georganiseerd door het gelijknamige poëzietijdschrift, wordt toegekend door Vlaamse en Nederlandse poëzierecensenten uit o.a. Awater, Knack, De Morgen, De Groene Amsterdammer, Het Parool, De Poëziekrant, De Reactor, Trouw, De Volkskrant en Vrij Nederland.

De prijs wordt vastgesteld op basis van de poëziejaarlijstjes van ruim dertig gezaghebbende Nederlandse en Vlaamse beroepslezers. De prijs is ingesteld om de aandacht te vestigen op een dichtbundel van uitzonderlijke kwaliteit en om aandacht te vragen voor de Nederlandstalige poëzie in het algemeen. Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 500.

(via: Vlabin-vbc)

woensdag 27 januari 2010

Newton's "Eureka" online

Een manuscript dat de inspiratie achter het beroemde "Eureka" moment van Isaac Newton beschrijft, werd onlangs online beschikbaar gesteld door de Britse Royal Society.

Het document maakt deel uit van de biografie van Newton ("Memoir of Sir Isaac Newton's Life") uit 1752 door William Stukeley. De schrijver noteerde hierin een gesprek die hij had met Newton waarin deze laatste zich herinnerde hoe het begrip gravitatie in hem op kwam:
It was occasioned by the fall of an apple, as he sat in a contemplative mood. Why should that apple always descend perpendicularly to the ground, thought he to himself. Why should it not go sideways or upwards, but constantly to the Earth's centre.
(vert.: "Het werd veroorzaakt door het vallen van een appel, toen hij neerzat in een contemplatieve bui. Waarom zou die appel altijd loodrecht naar de grond vallen, dacht hij bij zichzelf. Waarom zou die niet zijdelings of naar omhoog vallen, maar steeds naar het centrum van de Aarde.")

De biografie van Stukeley is integraal beschikbaar op het internet samen met een steeds grotere hoeveelheid archiefdocumenten die online worden gepubliceerd. De Royal Society stelt hiermee haar 350ste verjaardag extra in het daglicht.

Op www.royalsociety.org/turning-the-pages kun je William Stukely's Life of Newton en andere bijzondere manuscripten online raadplegen.

E. du Perronprijs 2009 voor Abdelkader Benali

Tijdens het Tilburgse symposium "Iedereen Leest!" wordt vandaag aan Abdelkader Benali de 20e E. du Perronprijs uitgereikt.
Met deze jaarlijkse literaire prijs worden 'kunstenaars' of culturele instellingen bekroond die zich op één of andere manier actief verdienstelijk maakten voor de bevordering van wederzijds begrip en een goede verstandhouding tussen de verschillende multiculturele bevolkingsgroepen in Nederland.

Boekomslag Abdelkader Benali geeft een stem aan grenzeloze literatuur, waarin verschillen niet als zodanig onderwerp zijn, maar dienstbaar zijn aan een deelbare vertelling. Hij schreef dus niet een roman van een rijkgeschakeerd Nederland geschreven, maar een rijkgeschakeerde Nederlandse roman.
Benali geeft met deze roman een volkomen natuurlijke plek aan migratie in de literatuur. Met zijn boek "De stem van mijn moeder" toont hij aan - als exponent van de 'migrantenliteratuur' - dat we de 'migrantenroman' voorbij zijn.
Uit het juryrapport

Naast Abdelkader Benali waren ook Mohammed Benzakour (Stinkende heelmeesters) en Marion Bloem (Vervlochten grenzen) door de jury genomineerd.
Eerdere winnaars van de E. du Perronprijs zijn o.a. Adriaan van Dis, Kader Abdolah, Hafid Bouazza, Max Velthuijs en Guus Kuijer.

Meer info via www.edpg.nl en www.abdelkaderbenali.nl

dinsdag 26 januari 2010

Laureaten Herman de Coninckprijs 2010

Paul Bogaert wint met Slalom Soft de Herman de Coninckprijs 2010 voor beste dichtbundel. Hij ontvangt hiervoor een geldbedrag van 6 000 EUR.

Na lang beraad besloot de vakjury - met als voorzitter Friedl' Lesage - om de dichtbundel van Paul Bogaert te bekronen als beste Nederlandstalige bundel van een Vlaams dichter van het voorbije jaar.
Samen met Paul Bogaert waren ook Eva Cox, Charles Ducal, Leonard Nolens en Roel Richelieu Van Londersele eerder al genomineerd uit de 34 ingezonden dichtbundels.

Andy Fierens (o.a. bekend van Andy & the Androids) kreeg van de jury de Herman de Coninckprijs voor beste debuut voor z'n debuutbundel Grote smerige vlinder.
En voor de Herman de Coninckprijs voor het beste gedicht kon het grote publiek zo'n 8 dagen lang online stemmen op zijn of haar favoriete gedicht. Met ruim 1900 voorkeurstemmen won het gedicht Mats van Roel Richelieu Van Londersele. De andere vier genomineerde gedichten waren Je werkt nu zelfstandig (Paul Bogaert), Hand (Eva Cox), Aan deze kant (Charles Ducal) en Zwaluwen (Leonard Nolens).

Een mooie poster met het winnende gedicht Mats, ontworpen door Gert Dooreman, wordt op Gedichtendag gratis uitgedeeld in tal van boekhandels. Ook de officiële prijsuitreiking vindt pas donderdag - op Gedichtendag zelf - plaats in de Antwerpse Arenbergschouwburg.

Wist je trouwens dat Roel Richelieu Van Londersele nu donderdag 28 januari om 12u15 te gast is in de Kortrijkse bibliotheek? Wie zin heeft om zijn verrassend muzikale poëzieoptreden bij te wonen kan zich nog altijd gratis inschrijven via bibliotheek@kortrijk.be of 056 27 75 00.

Het volledige programma van Gedichtendag 2010 in Kortrijk kan je hier downloaden (pdf, 520kb).

Meer info via www.boek.be, http://www.gedichtendag.com/, www.paulbogaert.be en de website van Roel Richelieu.

VIDEO: WTV reportage - de literaire sporen van Guido Gezelle

Regionale tv-zender WTV zond onlangs, in de rubriek "De zeeuw van Vlaanderen", een reportage uit over de literaire sporen van Guido Gezelle in Brugge en Kortrijk. Verschillende Gezelle-kenners komen in het programma aan bod, waaronder ook Karel Platteau.

Voor de filmopnames van de reportage waren de filmploeg van WTV en Karel Platteau te gast in de erfgoedafdeling van de Kortrijkse bibliotheek. Hieronder kun je de reportage online bekijken:

Diva voor Roger Moore

In München wordt vandaag aan de Britse filmacteur Roger Moore de DIVA Lifetime Achievement award 2010 uitgereikt.

Roger Moore werd door de jury uitgekozen omdat hij - onder meer als 's werelds bekendste spion - filmgeschiedenis schreef in tal van films: Live and Let Die ('73), Gold ('74), The Spy Who Loved Me ('77), Moonraker ('79), ...
Verder is hij ook wereldwijd actief voor UNICEF en de dierenrechtenorganisatie PETA.

Op dit exclusieve galagebeuren, dat dit jaar al voor de 20e keer plaatsvindt, werden sinds 1991 al heel wat beroemdheden uit de entertainmentwereld bekroond, die werkelijk hun sporen in de film-, tv-, of muziekwereld hebben nagelaten.
In de DIVA- Hall of fame hebben o.a. Angelina Jolie, Liv Ullman, Lauren Bacall, Hildegard Knef, Alain Delon en Vanessa Redgrave een plaatsje gekregen.

Meer info via www.sirrogermoore.net en www.diva-award.de

maandag 25 januari 2010

"The Hurt Locker" wint de Producers Guild Award

Het oorlogsdrama "The Hurt Locker", van regisseur-producer Kathryn Bigelow, werd afgelopen zondag verkozen tot beste film van het jaar door de Producers Guild of America, de Amerikaanse vakvereniging van filmproducers.

The Hurt Locker is een intens portret van een team elitesoldaten die de meest gevaarlijke job ter wereld hebben: bommen onschadelijk maken in oorlogsgebied. Wanneer een nieuwe, schijnbaar onverschillige sergeant, James, een getraind team van bommenopruimers overneemt, verrast hij zijn ondergeschikten, Sanborn en Eldridge, door hen roekeloos in een dodelijk spel van stadsgevechten te sturen. Terwijl de mannen worstelen met hun nieuwe, roekeloze leider, explodeert de stad in chaos en wordt de ware aard van James onthuld op een manier die iedereen voor altijd zal veranderen.


De film won eerder al de prijs van de beste film gedurende de "Critics Choice Awards" en diverse prijzen op het filmfestival van Venetië.

De trailer van The Hurt Locker:



Meer info: Producers Guild of America, thehurtlocker-movie.com

zaterdag 23 januari 2010

100e geboortedag Django Reinhardt

Django Reinhardt (1910-1953), één van de grootste jazzgitaristen aller tijden, zou vandaag z'n honderste verjaardag vieren. Hij overleed echter op 43-jarige leeftijd in Fontainebleau.
Deze in België (!) geboren zigeunerartiest was een ware gitaarvirtuoos die verslingerd raakte aan de jazzmuziek zonder ooit z'n roots te verloochenen.
Hij ontwikkelde daardoor een geheel eigen stijl, de Gipsy Jazz, die leidde tot heel wat "klassiekers" als Minor Swing, Nuages, Blue Drag, Djangology, ...


vrijdag 22 januari 2010

"Man bijt hond" in de Kortrijkse bib

foto © www.een.be/manbijthondHeb jij ook zo'n goede herinnering aan een koude winteravond met een goed boek in je handen?

Ben jij degene die al tal van klassiekers als De avonden (Gerard Reve), De ontdekking van de hemel (Harry Mulisch), De ondraaglijke lichtheid van het bestaan (Milan Kundera) of De zaak Alzheimer (Jef Geeraerts) verslonden hebt?

Wil jij ook wel jouw mening kwijt over De helaasheid der dingen (Dimitri Verhulst), Het verdriet van België (Hugo Claus), Huis clos (Jean-Paul Sartre)?

Dan is nu het moment aangebroken!

Op maandag 25 en dinsdag 26 januari 2010 komt er immers een team van Man bijt Hond langs in de Kortrijkse Centrale bibliotheek.
Vertoef je op die dagen in onze bibliotheek, dan is er veel kans dat je uitgenodigd wordt om voor gans Vlaanderen jouw mening over je favoriete klassiekers te geven.

Meer info via www.een.be/manbijthond en www.kortrijk.be/bibliotheek

Eliot Poetry Prize 2009 voor Philip Gross

De Britse schrijver en dichter Philip Gross (Cornwall, 1952) heeft de TS Eliot Poetry Prize 2009 gewonnen met zijn bundel The Water Table. Hij ontvangt hiervoor de som van £ 15000 (ca 17221 EUR).

Deze belangrijke poëzieprijs wordt sinds 1993 jaarlijks uitgereikt door de Poetry Book Society, ooit opgericht door T.S. Eliot zelf. De bedoeling is om de beste dichtbundel te bekronen die het voorbije jaar voor het eerst gepubliceerd werd in Groot-Brittannië of Ierland.

Eerder winnaars van de T.S. Eliot Poetry Prize zijn o.a. Seamus Heaney, Ted Hughes en Les Murray.

In de mooie poëziecollectie van de Kortrijkse bib kan je van Philip Gross en deze andere dichters heel wat werk terugvinden.

Meer info via www.philipgross.co.uk

donderdag 21 januari 2010

Gedichtendag 2010: tentoonstelling "Iedereen woordenaar"

Gedichtendag is hét evenement van het jaar voor poëzieliefhebbers in Vlaanderen en Nederland. Ook in Kortrijk staat die dag heel wat op het programma, zowel voor jong als voor minder jong. Kloppend hart van Gedichtendag is de bibliotheek van Kortrijk!

Van woensdag 28 januari t.e.m. 26 februari 2010 kun je deze tentoonstelling bekijken in de Centrale bibliotheek van Kortrijk:


Iedereen woordenaar


Wie maakt het Nederlands? U of de woordenaar of allebei? De tentoonstelling "Iedereen Woordenaar" daagt de bezoeker uit hier een eigen mening over te vormen.

In deze tentoonstelling wordt elke bezoeker een woordenaar. Elk hoofd is immers een woordenboek. We sprokkelen de hele dag door woorden en betekenissen. We kiezen onbewust welke woorden we later nog zullen gebruiken en hoe. Misschien omdat het goed klonk, of omdat het goed staat, of bij een bepaalde groep hoort, of net niet…zo bouw je taal. Maar zou je dat ook bewust kunnen doen? Zou je je eigen woordenboek kunnen maken? En zo ja, welke woorden zou jij kiezen? En hoe zou je ze schikken? Verklaren? Hoe ervaar en proef jij woorden? Welk soort woordenaar ben jij?

Verken het rijk der woorden, zijn geschiedenis, zijn geheimen en zijn charmes en voeg een eigen woord toe aan de schat van de Nederlandse taal. Ook jij bent een woordenaar.

Tentoonstelling "Iedereen Woordenaar" - Centrale Bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30, Kortrijk - 28.01.10 t.e.m. 26.02.10 - gratis - tijdens de openingsuren

Het programma van Gedichtendag 2010 in Kortrijk kun je hier downloaden (pdf, 520kb).

Gedichtendag 2010: Roel Richelieu van Londersele op poëzie

Gedichtendag is hét evenement van het jaar voor poëzieliefhebbers in Vlaanderen en Nederland. Ook in Kortrijk staat die dag heel wat op het programma, zowel voor jong als voor minder jong. Kloppend hart van Gedichtendag is de bibliotheek van Kortrijk!

Op donderdag 28 januari 2010 kun je dit optreden bijwonen in de Centrale bibliotheek van Kortrijk:


Roel Richelieu van Londersele op poëzie

Roel Richelieu Van Londersele, de eerste Gentse stadsdichter, staat bekend voor zijn heldere en toegankelijke poëzie. Recent verscheen zijn nieuwe bundel ‘Tot zij de wijn is’. Die staat centraal in een verrassend poëzieprogramma dat hij samen met zijn vaste gitarist Juan de Granero heeft gecreëerd. De liefde in al haar facetten heeft het hierin voor het zeggen. De taal van de dichter wordt vervlochten met eigen composities van Juan de Granero, klassieke tango’s en blues met Spaanse roots.

Roel Richelieu Van Londersele - Centrale Bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30, Kortrijk - 28.01.10 - 12u15 - gratis - inschrijven via bibliotheek@kortrijk.be of 056 27 75 00

Het programma van Gedichtendag 2010 in Kortrijk kun je hier downloaden (pdf, 520kb).

Een droom van een droom: gedichtenwedstrijd voor het vierde en vijfde leerjaar

Zit je in het vierde of vijfde leerjaar? Zeggen je vrienden dat je mooi kunt schrijven? Zet je graag je gedachten om in gedichten? Dan wil je vast deelnemen aan de poëziewedstrijd "Een droom van een droom"!

Wij zijn op zoek naar gedichten over dromen. Dromen doen we allemaal, 's nachts, maar ook overdag. Waar droom jij van? Van je vrienden? Van de de toekomst? En nachtmerries, zijn dat ook dromen?

De winnende gedichten komen terecht in een echte dichtbundel, gepubliceerd door een echte uitgeverij. Alle deelnemers zijn op Gedichtendag 2011 van harte welkom in de Kortrijkse Stadsschouwburg voor een spetterend slotfeest.

Bezorg tegen 30 april 2010 één zelfgeschreven, niet eerder gepubliceerd gedicht over dromen aan de bibliotheek in je buurt, en wie weet prijkt jouw gedicht in deze gedicht in de gedichtenbundel!

Lees hier het wedstrijdreglement.

De wedstrijd wordt georganiseerd door de bibliotheken in je streek, UiT in Regio Kortrijk en uitgeverij De Eenhoorn.

woensdag 20 januari 2010

Gedichtendag 2010: Barones Babbelkont: verteltheater voor kinderen van 5 tot 10 jaar

Gedichtendag is hét evenement van het jaar voor poëzieliefhebbers in Vlaanderen en Nederland. Ook in Kortrijk staat die dag heel wat op het programma, zowel voor jong als voor minder jong. Kloppend hart van Gedichtendag is de bibliotheek van Kortrijk!

Op woensdag 27 januari 2010 kunnen kinderen van 5 tot 10 jaar deze leuke activiteit bijwonen:

Barones Babbelkont: verteltheater voor kinderen van 5 tot 10 jaar, ouders en grootouders zijn van harte welkom!

Barones Babbelkont is sfeervol verteltheater met als gouden draad: fantasie en spiegels. Een snuifje poëzie, een lepel fabel, een wolkje woordspel, een pondje filosoferen met kinderen en een kruidig verhaal. Met de inbreng van de kinderen brengt Barones Babbelkont het geheel op smaak. Een voorstelling om ondersteboven van te zijn. Barones Babbelkont draait immers alles om. Een sprankelende bron van fantasie.

Barones Babbelkont - Verteltheater voor kinderen van 5 tot 10 jaar - ouders en grootouders zijn van harte welkom - Arenatheater, Schouwburgplein 14, Kortrijk - 27.01.10 - 14u - € 2 - groepstarief € 1 (vanaf 5 personen) - inschrijven via bibliotheek@kortrijk.be of 056 27 75 00

Het programma van Gedichtendag 2010 in Kortrijk kun je hier downloaden (pdf, 520kb).

dinsdag 19 januari 2010

Freedocumentaries.org: bekijk documentaires online en gratis


De website Freedocumentaries.org catalogeert een grote hoeveelheid documentaires die werden vrijgegeven door de copyrighthouders om vrij te vertonen aan het publiek. De site bevat een groeiende collectie recente, actuele en intrigerende documentaires. Alle aangeboden documentaires kun je gratis online bekijken.

Je kunt de catalogus doorzoeken op onderwerp, titel en behandelde regio. Bij het klikken op een documentaire vind je extra informatie, een korte trailer en krijg je de mogelijkheid om de venstergrootte te selecteren waarin je de documentaire wil bekijken. Freedocumentaries.org is volledig gratis en vereist geen registratie.

Enkele opmerkelijke, recente documentaires zijn o.a. Adam Curtis' The Century of the Self, Michael Winterbottom's The Road to Guantanamo en Morgan Spurlock's Super Size Me.

Meer info: www.freedocumentaries.org

Golden Globe Awards 2010

Afgelopen weekend vond in Los Angeles de 67e editie van de Golden Globe Awards plaats. De grote winnaar van dit filmfestival werd James Cameron met z'n nieuwste sciencefictionfilm Avatar. Hijzelf kreeg een award voor beste regisseur en dé kaskraker van het moment kreeg een beeldje voor beste film.

Sandra Bullock ontving de award van beste actrice voor haar rol in The Blind Side; Jeff Bridges werd uitgeroepen tot beste acteur in de musicalfilm Crazy Heart. Ook Meryl Streep ontving een beeldje voor haar rol in de komische film Julie & Julia.

En als erkenning voor zijn ganse filmcarrière werd aan Martin Scorsese de Cecil B. DeMille Award uitgereikt, een eer die eerder al o.a. Alfred Hitchcock, Audrey Hepburn, Sean Connery, Steven Spielberg en Michael Douglas te beurt viel.

Een volledig overzicht van alle genomineerden en de winnaars vind je hier.




Meer info via www.goldenglobes.org

maandag 18 januari 2010

Poppetje gezien? Kastje dicht.: de foto's!




Op woensdag 13 januari ging er opnieuw een gratis poppenkastvoorstelling door in de Kortrijkse bib.

Wie zin heeft om ook eens een voorstelling mee te maken, reserveert best vooraf een plaatsje via bibliotheek@kortrijk.be of telefonisch via 056 27 75 00.
Er zijn nog voorstellingen gepland op 10 februari, 10 maart, 14 april, 12 mei en 9 juni 2010.



Meer info via www.kortrijk.be/bibliotheek/jeugd

Vandaag: Boterhammen in de bib met Lut Celie

BoterLiteratuur, entertainment, avontuur, politiek, kunst, cultuur. Er is voor elk wat wils. Onze gasten zijn een voor een gedreven vertellers die een uur praten over hun passie en gedrevenheid.

Vandaag is Lut Celie te gast in de Kortrijkse Openbare Bibliotheek.


© Stephan Vanfleteren (2007)Voor volwassenen is het al moeilijk, maar welk effect hebben hevige emoties, twijfels of pijn op een opgroeiend kind? Hoe kunnen we ze begrijpen? Wat te doen met hun gekraste ziel, bekraste armen, hun ontploffingen, ontembare emoties, hun apathische gedrag?
Er is soms zoveel emotionele woekering en achtergebleven pijn die we niet altijd zien. Vaak blijken kinderen veel kwetsbaarder dan op het eerste gezicht. Zeker als de veilige grond onder hun voeten aan het verschuiven ging.

Lut Celie verzamelde treffende ervaringen in het boek 'Luister nu eens naar mij'.


Boterhammen in de bib: Lut Celie, luister nu eens naar mij. Emoties bij kinderen - 18.01.2010 - 12u15 - Centrale bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk - 5 EUR - i.s.m. Vorming Plus - meer info: www.kortrijk.be/bibliotheek, www.vormingplusmiddenzuidwest.be en www.lutcelie.be

vrijdag 15 januari 2010

Public Choice EBBA voor Milow

Tijdens het Groningse muziekfestival EuroSonic/Noorderslag mocht de Belgische artiest Milow een Public Choice EBBA in ontvangst nemen. Europese muziekliefhebbers bekroonden hem tot Populairste Debutant van 2009.

De EBBA's (European Border Breakers Award) worden jaarlijks uitgereikt en zijn een initiatief van de Europese Commissie om zo de creativiteit en diversiteit van de hedendaagse Europese muziek in de belangstelling te plaatsen. Alle artiesten die erin slagen om met hun debuutalbum succesvol te zijn buiten de eigen landsgrenzen komen in aanmerking voor deze Europese muziekprijs. Hoe succesvol een artiest is, wordt bepaald door de buitenlandse verkoopcijfers en aantal optredens.

De Public Choice EBBA werd dit jaar voor het eerst uitgereikt: hiervoor werd vorige maand een online stemming gehouden, waar iedereen zijn/haar favoriet uitkoos uit alle winnaars, die al in november vorig maand bekendgemaakt werden:

De nieuwe bibsite van de toekomst?

Zowat alle bibliotheken zijn tegenwoordig aanwezig op het internet. De ene al wat meer dan de andere, maar één ding staat vast: het internet is één van de belangrijkste communicatiemiddelen geworden tussen de bib en haar klanten.

Onderstaand filmpje toont hoe dé ideale bibliotheekwebsite er zou kunnen uitzien:




Meer info via http://www.cubiss.nl/

donderdag 14 januari 2010

Workshop vertellen en voorlezen: vertelproject Aalbeke

Genieten van voorlezen en vertellen is veel meer dan een verhaal beleven. Het is proeven van fantasie, van zorgvuldig gekozen mooie woorden en goed bekkende zinnen, van intrigerende personages, van een verhaal gebracht met voldoende spanning, humor, wijsheid en plezier.

Tijdens 3 zaterdagnamiddagen kun je in het Ontmoetingscentrum van Aalbeke op ontdekkingstocht, o.l.v. Peter Jonnaert van De Kunstvogel vzw. Je komt er te weten hoe je als verteller het meest efficiënt een klein publiek kan boeien met een verhaal uit een boek. De omgeving zal ook zorgen voor inspiratie om je eigen kortverhaal te verzinnen en te vertellen. Vertellen en voorlezen doe je niet te overdreven en niet te vlak, maar met iets van bezieling. Gedurende de workshops zal je ervaren hoe je het best je toehoorders kunt meeslepen in een kort "woordenavontuur".

Van elke deelnemer wordt verwacht één verhaal (10 minuten) mee te brengen dat zij/hij graag zou willen vertellen aan een jeugdig publiek van zevenjarigen. Er worden door de docent ook enkele korte verhalen aangereikt bestemd voor deze specifieke doelgroep.

De deelnemers krijgen de kans hun kunnen ter ore te leggen op vrijdag 12 en zaterdag 13 februari tijdens het Aalbeekse vertelproject ter gelegenheid van Spinrag, het festival voor kinderen, hun familie en school.

Workshop vertellen en voorlezen: vertelproject Aalbeke - 23.01.10, 30.01.10 en 06.02.10 - 14u tot 17u - gratis - Ontmoetingscentrum Aalbeke, Aalbekeplaats, 8511 Aalbeke - inschrijven ten laatste op 20.01.10 via 056 40 18 92 of oc.aalbeke@kortrijk.be

Begeleiding: De Kunstvogel vzw, o.l.v. Peter Jonnaert
Een organisatie van:
OC Aalbeke in samenwerking met VBS Aalbeke, Openbare Bibliotheek Kortrijk, Seniorenacties Kortrijk-Zuid, in het kader van Spinrag

woensdag 13 januari 2010

Redster dagboek Anne Frank overleden

Miep Gies (geb. Hermine Santrouschitz, 15 feb. 1909 - 11 jan. 2010), wereldwijd bekend als de vrouw die het dagboek van Anne Frank redde, is een maand voor haar 101ste verjaardag overleden.

Gies was een van de mensen die de Joodse Anne Frank en haar familie hielp met onderduiken in het Amsterdamse "Achterhuis" van 6 juli 1942 tot 4 augustus 1944 gedurende de Tweede Wereldoorlog. Na het verraad en het wegvoeren van de onderduikers, zorgden Gies en haar collega Bep dat het dagboek van de jongste van de onderduikers, Anne Frank, uit Duitse handen bleef.

Miep Gies bewaarde Annes schrijfsels ongelezen in een lade van haar bureau en gaf ze na de oorlog aan Annes vader, Otto, die als enige van de acht familielieden de Duitse concentratiekampen overleefde. Hij zorgde ervoor dat Annes dagboek in 1947 postuum werd uitgegeven onder de titel "Het Achterhuis". Van het boek zijn meer dan 20 miljoen exemplaren verkocht.

In memoriam: Eric Rohmer

Deze week raakte bekend dat de Franse regisseur en scenarist Eric Rohmer (Nancy 1920-2010) overleden is op 89-jarige leeftijd.

Samen met andere 'grote' regisseurs als Jean-Luc Godard, Claude Chabrol, Jacques Rivette en Francois Truffaut stond Eric Rohmer in de jaren '60 aan de wieg van de nieuwe Franse auteurscinema.

Tijdens z'n ganse carrière, die ruim 50 jaar duurde, regisseerde Eric Rohmer zo'n 25-tal (kort)films, waarvan 'Ma nuit chez Maud' en 'Le genou de Claire' het meest gekend zijn bij het publiek. Hij won ook heel wat filmprijzen op de filmfestivals van Venetië, Cannes, Berlijn, ...


dinsdag 12 januari 2010

Nieuw album Jimi Hendrix op komst

Op 9 maart 2010 wordt een nieuw album van de in 1970 overleden gitaarvirtuoos Jimi Hendrix wereldwijd uitgebracht: "Valleys of Neptune".

Het album bevat meer dan een uur aan nooit eerder uitgebracht studiomateriaal bestaande uit de volledig afgewerkte, laatste 12 muzieknummers die Hendrix ooit maakte, waaronder het veel gezochte titelnummer. Het album bevat ook covers als "Bleeding heart" (Elmore James) en "Sunshine of your love" (Cream).

Jimi Hendrix maakte de muzieknummers in de periode tussen het uitbrengen van zijn legendarische album "Electric Ladyland" in 1968 en het oprichten van zijn eigen "Electric Lady Studios" in New York in 1970.

"Purple Haze" door Jimi Hendrix:



(via: Legacy Recordings)

maandag 11 januari 2010

Boterhammen in de bib: Lut Celie

BoterLiteratuur, entertainment, avontuur, politiek, kunst, cultuur. Er is voor elk wat wils. Onze gasten zijn een voor een gedreven vertellers die een uur praten over hun passie en gedrevenheid.

Op maandag 18 januari 2010 is Lut Celie te gast in de Kortrijkse Openbare Bibliotheek.
© Stephan Vanfleteren (2007)Voor volwassenen is het al moeilijk, maar welk effect hebben hevige emoties, twijfels of pijn op een opgroeiend kind?
Hoe kunnen we ze begrijpen? Wat te doen met hun gekraste ziel, bekraste armen, hun ontploffingen, ontembare emoties, hun apathische gedrag?
Er is soms zoveel emotionele woekering en achtergebleven pijn die we niet altijd zien. Vaak blijken kinderen veel kwetsbaarder dan op het eerste gezicht. Zeker als de veilige grond onder hun voeten aan het verschuiven ging.

Lut Celie verzamelde treffende ervaringen in het boek 'Luister nu eens naar mij'.


Boterhammen in de bib: Lut Celie, luister nu eens naar mij. Emoties bij kinderen - 18.01.2010 - 12u15 - Centrale bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk - 5 EUR - i.s.m. Vorming Plus - meer info: www.kortrijk.be/bibliotheek, www.vormingplusmiddenzuidwest.be en www.lutcelie.be

Leeskringen Kortrijk: januari 2010

Lees je graag een boek en wil je wel eens weten wat anderen van dat boek vinden? Verschillende leeskringen in en rond Kortrijk lezen graag met je mee. Ze komen enkele keren per jaar samen om een vooraf gelezen boek te bespreken, erover te discussiëren, na te denken, ...

Het zijn stuk voor stuk succesvolle leeskringen die samen met de bibliotheek de passie van het lezen aan de man (of vrouw) brengen.

In januari komen volgende titels aan bod:


Meer info via www.kortrijk.be/bibliotheek/leeskringen of neem contact op met de Kortrijkse bib of met één van de leeskringverantwoordelijken.

vrijdag 8 januari 2010

Gratis voorstelling: "Poppetje gezien? Kastje dicht!"

Op woensdagnamiddag 13 januari kunnen kinderen van 4 t.e.m. 8 jaar kennismaken met een levensgrote poppenkast en de figuren die er in leven. Je kan er luisteren en kijken naar verhalen uit een fantasierijke poppenwereld. Een unieke belevenis!

De gratis voorstelling gaat door in de Centrale Bibliotheek van Kortrijk van 14u tot 15u. Het aantal plaatsen is beperkt dus je reserveert best op voorhand via bibliotheek@kortrijk.be of 056 27 75 00.

Poppetje gezien? Kastje dicht! - woensdag 13.01.10 - 14u-15u - Centrale Bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30 - gratis - beperkte plaatsen - reserveren via: bibliotheek@kortrijk.be of 056 27 75 00


Ook op volgende data kun je gratis voorstellingen zien: 10 februari 2010, 10 maart 2010, 14 april 2010, 12 mei 2010 en 9 juni 2010.

In de handige folder "Bibspotter" vind je alle jeugdactiviteiten terug die door de Kortrijkse bib worden georganiseerd. Vraag de folder aan in de jeugdafdeling van de Centrale Bibliotheek of download die hier (pdf, 250kb).

donderdag 7 januari 2010

Op 8 januari sluit de Kortrijkse bib om 13u!

TipTopTien jeugdboekenlijst januari

De TipTopTien jeugdboekenlijst voor de maand januari kan je vanaf vandaag downloaden of online bekijken.

De TipTopTien bestaat telkens uit 10 leuke en interessante leestips die iedere maand door de medewerkers van de jeugdbibliotheek geselecteerd worden. Dit is een greep uit het grote aanbod van de jeugdafdeling van de Centrale Bibliotheek van Kortrijk.

De TipTopTien, editie januari 2010, kan je alvast hier downloaden (pdf, 0.6mb) en bekijken via LibraryThing.

Of je bekijkt die gewoon rechtsreeks via Scribd, onze handige pdf viewer van dienst:

TipTopTien januari 2010



woensdag 6 januari 2010

Johnny Turbo is still alive

Vandaag, 6 januari 2010, is het precies 10 geleden dat Johnny Turbo overleed. De Kortrijkse Gainsbourg, Ivan Carlier (°1955), heeft zichzelf op de best mogelijke manier omschreven in zijn nummer "Ik ben Johnny": "Ik zie d'er wel nen ezel ut, moar 'k ben in feite een genie".

Dat onze Johnny het niet veel verder bracht dan de contreien rond de kerktoren lag wellicht aan zijn dialect en zijn streekgebondenheid.
Zelfs de tieners van nu kunnen nog het begin van zijn grootste succesnummer "Slekke", meezingen, of niet? Ja, goame begunn of oe skjeet da”.

De laatste maanden staat de man en zijn muziek weer in de actualiteit door de rondtrekkende Turbo Alive Band die overal voor ongekende ambiance zorgt. Mischien zorgt de hernieuwde belangstelling ook voor een heruitgave van zijn toppers op cd? Laat ons hopen.

Gaming voor ouders en opvoeders



Op initiatief van mediaminister Ingrid Lieten werd een nieuwe website van de Vlaamse overheid gelanceerd die ouders wil wegwijs maken in de wereld van computer- en videogames: www.vlaanderen.be/gaming.

De website geeft een overzicht van de verschillende gameplatformen, de historiek van games en de verschillende genres in games. Ook praktische aspecten worden belicht zoals hoe ouders een leeftijdsgrens op de spelconsole kunnen instellen en welke leeftijdsclassificaties er bestaan voor games.

Verder krijg je er een antwoord op vaak gestelde vragen: Word je gewelddadig door te gamen? Wanneer is mijn oogappel verslaafd aan games? Is gaming asociaal? Brengt gaming de persoonlijke ontwikkeling in het gedrang? De website vermeld ook een groot aantal interessante links naar bronnen, websites, tijdschriften en discussiefora.

(via: Linc vzw)

Meer info: www.vlaanderen.be/gaming

dinsdag 5 januari 2010

Gedichtendag 2010 in Kortrijk



Gedichtendag is hét evenement van het jaar voor poëzieliefhebbers in Vlaanderen en Nederland. Ook in Kortrijk staat die dag heel wat op het programma, zowel voor jong als voor minder jong. Kloppend hart van Gedichtendag is de bibliotheek van Kortrijk!

Op woensdag 27 en donderdag 28 januari kun je een aantal pittige activiteiten en optredens bijwonen. Een overzicht:
Woensdag 27 januari 2010:

Barones Babbelkont: verteltheater voor kinderen van 5 tot 10 jaar, ouders en grootouders zijn van harte welkom!


Barones Babbelkont is sfeervol verteltheater met als gouden draad: fantasie en spiegels. Een snuifje poëzie, een lepel fabel, een wolkje woordspel, een pondje filosoferen met kinderen en een kruidig verhaal. Met de inbreng van de kinderen brengt Barones Babbelkont het geheel op smaak. Een voorstelling om ondersteboven van te zijn. Barones Babbelkont draait immers alles om. Een sprankelende bron van fantasie.

Barones Babbelkont - Verteltheater voor kinderen van 5 tot 10 jaar - ouders en grootouders zijn van harte welkom - Arenatheater, Schouwburgplein 14, Kortrijk - 14u - € 2 - groepstarief € 1 (vanaf 5 personen) - inschrijven via bibliotheek@kortrijk.be of 056 27 75 00

Workshop "Poëzie en taal met Barones Babbelkont"

Aansluitend op het verteltheater van Barones Babbelkont is er deze workshop voor kinderen van 8 tot en met 10 jaar.

Workshop "Poëzie en taal met Barones Babbelkont" -
Arenatheater, Schouwburgplein 14, Kortrijk - 15u15 - € 2 - voor kinderen van 8 t.e.m. 10 jaar - beperkte plaatsen - inschrijven via bibliotheek@kortrijk.be of 056 27 75 00

Donderdag 28 januari 2010:


Roel Richelieu van Londersele op poëzie
Roel Richelieu Van Londersele, de eerste Gentse stadsdichter, staat bekend voor zijn heldere en toegankelijke poëzie. Recent verscheen zijn nieuwe bundel ‘Tot zij de wijn is’. Die staat centraal in een verrassend poëzieprogramma dat hij samen met zijn vaste gitarist Juan de Granero heeft gecreëerd. De liefde in al haar facetten heeft het hierin voor het zeggen. De taal van de dichter wordt vervlochten met eigen composities van Juan de Granero, klassieke tango’s en blues met Spaanse roots.

Roel Richelieu Van Londersele - Centrale Bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30, Kortrijk - 12u15 - gratis - inschrijven via bibliotheek@kortrijk.be of 056 27 75 00
Iedereen woordenaar

Wie maakt het Nederlands? U of de woordenaar of allebei? De tentoonstelling ‘Iedereen Woordenaar’ daagt de bezoeker uit hier een eigen mening over te vormen.

In deze tentoonstelling wordt elke bezoeker een woordenaar. Elk hoofd is immers een woordenboek. We sprokkelen de hele dag door woorden en betekenissen. We kiezen onbewust welke woorden we later nog zullen gebruiken en hoe. Misschien omdat het goed klonk, of omdat het goed staat, of bij een bepaalde groep hoort, of net niet…zo bouw je taal. Maar zou je dat ook bewust kunnen doen? Zou je je eigen woordenboek kunnen maken? En zo ja, welke woorden zou jij kiezen? En hoe zou je ze schikken? Verklaren? Hoe ervaar en proef jij woorden? Welk soort woordenaar ben jij?

Verken het rijk der woorden, zijn geschiedenis, zijn geheimen en zijn charmes en voeg een eigen woord toe aan de schat van de Nederlandse taal. Ook jij bent een woordenaar.

Iedereen Woordenaar - Centrale Bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30, Kortrijk - 28 januari 2010 - 26 februari 2010 - gratis - tijdens de openingsuren

Het programma van Gedichtendag 2010 in Kortrijk kun je hier downloaden (pdf, 520kb).

Costa Book Awards 2010

De Costa Book Awards is een van de meest prestigieuze en populaire literaire prijzen van het Verenigd Koninkrijk. Alle winnaars ontvangen een geldprijs van £5.000 (5 561 EUR).

Het is trouwens de de enige Britse literaire prijs zowel jeugdboeken als boeken voor volwassenen worden gejureerd.
Ook leuk om weten is dat deze jaarlijkse literatuurprijs georganiseerd wordt door Costa, de grootste coffeeshop keten van het land.

Een overzicht van de winnaars in de vijf categorieën:
Op 26 januari wordt tijdens een prestigieuze ceremonie in Londen de Costa Book of the Year Award uitgereikt.

Meer info via www.costabookawards.com

Themalijst: Belgische jazzpianisten



Als eerste themalijst van 2010 geeft de Kortrijkse bib je een beknopt overzicht van de plaats van de piano in de jazzwereld.

Jef Neve zette de laatste jaren Vlaanderen weer op de wereldkaart maar hij is niet alleen, er is méér! Uit de meer dan 7000 jazzitems (cd’s, én vinylelpees) van de Kortrijkse bib maakten we een keuzelijst.

In de themalijst wordt de piano als instrument internationaal gesitueerd met vermelding van enkele toppianisten en we focussen ons ook op de bio- en discografie van een twintigtal hedendaagse Belgische muzikanten.

De nieuwe themalijst "Belgische jazzpianisten" kun je online bekijken of hier downloaden (pdf, 760kb).

Themalijst Belgische jazzpianisten

Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website: www.kortrijk.be/bibliotheek/kijktips.

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen. Dit kun je via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

maandag 4 januari 2010

Striptekenaar Tibet overleden


De striptekenaar Tibet, pseudoniem van Gilbert Gascard, overleed op zondag 3 januari op 78-jarige leeftijd. Tibet is in Vlaanderen vooral bekend van de detectivestrip Rik Ringers en de komische westernstrip Chick Bill.

Tibet (29 oktober 1931 - 3 januari 2010) begon zijn carriere als tekenaar bij de Disney-studio's in Brussel en debuteerde in 1951 als illustrator in het stripblad Kuifje. Hij leerde er scenarist André-Paul Duchâteau kennen waarmee hij samenwerkte aan de albums van Rik Ringers. Sinds 1955 verschenen van deze stripserie 76 albums. In 1953 ging de westernstrip Chick Bill van start waarvan 69 albums werden uitgegeven. Beide stripseries kun je terugvinden in de Kortrijkse bibliotheken.

(via: deredactie.be)

zaterdag 2 januari 2010

Nieuwe huisregels voor de bibliotheek

Vanaf 1 januari hanteren de Kortrijkse bibliotheken nieuwe huisregels. Dit brengt met zich mee dat er een aantal belangrijke wijzigingen zijn in het huishoudelijk reglement.
Hou daar zeker rekening mee bij je volgende bezoek aan je bibliotheek.

Waar moet je op letten?
  • Je kunt niet alleen boeken gratis ontlenen, vanaf nu vervalt ook het leengeld voor alle materialen uit de afdeling beeld en geluid. Ontleen nu gratis cd’s en dvd’s.
  • Het lidgeld vermindert naar € 5 en is tot en met 18 jaar gratis.
  • Reserveer je materialen voor slechts € 1. Voor dat klein bedrag leggen we je favoriete boek, cd of dvd langs de kant en verwittigen we je als je reservatie klaar ligt.
  • Hou er zeker rekening mee dat de je bibliotheek vanaf 1 januari 2010 maningsgeld per dag rekent i.p.v. per week. Breng je materialen dus tijdig terug.
  • Leuk om weten is het feit dat je twaalf bibliotheekmaterialen per afdeling mag ontlenen.

Om de ledenadministratie te vergemakkelijken en een vlottere service te bieden worden nieuwe leden vanaf 1 januari 2010 ingeschreven aan de hand van hun elektronische identiteitskaart.

Wie nog vragen heeft bij al de nieuwe huisregels kan altijd terecht op het nummer 056 27 75 00 of bibliotheek@kortrijk.be