donderdag 30 september 2010

"Roughcast" nieuwe seizoen De Kreun

Speciaal voor de start van het nieuwe seizoen van de Kortrijkse muziektempel De Kreun werd een "rough mix" samengesteld met een aantal muzieknummers van muziekgroepen die er de komende maanden zullen optreden.

Deze "roughcast" bestaat uit een goed uur muziek, puur en onversneden. Je kan De Kreun roughcast online beluisteren of downloaden via www.4x4music.eu/share/roughmix1.mp3 (70mb).

Wil je op de hoogte blijven van zowel het aanbod van De Kreun als van de Kortrijkse muziekscene? Abonneer je dan op de e-nieuwsbrief of de RSS feed van De Kreun.

Meer info: www.dekreun.be

De Flintstones worden 50 jaar



De Amerikaanse animatieserie "The Flintstones" is 50 jaar geworden. De serie wordt aanzien als een van de succesvolste animatieseries aller tijden. De Flintstones werden gecreëerd door het duo Hanna-Barbera en draaide zes seizoenen, van 1960 tot 1966, op de Amerikaanse televisiezender ABC. De meeste personages werden bedacht door Ed Benedict.

De serie speelt zich af in de steentijd, in het fictieve plaatsje Bedrock. Hierin leven uitgestorven dieren als mammoeten, dinosauriërs, pterosauriërs, sabeltandtijgers en dodo's samen met holbewoners. Daarbij ging men eraan voorbij dat, behalve de mammoet en de dodo, deze dieren allang uitgestorven waren toen de mens op aarde verscheen.

Het bijzondere van de serie en een vaste bron van de humor, is dat allerlei aspecten die normaal waren in het Amerika van de jaren '60, maar volledig onbekend zijn in de prehistorie (denk aan televisie, auto, platenspeler, bowlingbaan, buitenwijk), in de fictieve wereld van de Flintstones wél voorkomen, zij het in steentijdvorm. Om de zaken een prehistorisch uiterlijk te geven, worden materialen als steen, hout en dierenvellen gebruikt. Een auto wordt bijvoorbeeld aangedreven met de voeten, en de krant bestaat uit een stenen tablet waarop letters zijn uitgehakt. Vaak maakt de technologie ook gebruik van dieren: een mammoet is door zijn slurf de waterkraan, de naald van de platenspeler is de snavel van een vogel, een Brontosaurus dient als bus of graafmachine en een pterodactylus als vliegtuig.

De steentijdomgeving dient in de serie ook geregeld als bron voor woordgrappen. Zo zijn veel van de namen van personages gebaseerd op steennamen. Centraal in de serie staan de familie Flintstone en hun buren de Rubbles. De Flintstones wonen op 323 Cobblestone Lane in Bedrock. De verhalen bevatten doorgaans typische situaties uit Amerikaanse sitcoms van de jaren 50 en 60.

Gelukkige verjaardag Fred, Wilma, Barney, Betty e.a.! “Yabba-Dabba-Doo”!

(tekst: Wikipedia)

woensdag 29 september 2010

"Bibliobus van het jaar" voor Zwevegem

Tijdens de verkiezing van de "Bibliobus van het jaar" werd door het Nederlandse "Platform Bibliobussen", met ruime voorsprong, de hoofdprijs uitgereikt aan de gemeente Zwevegem en haar Bibus.

De 2/3-jaarlijkse Bibliobussendag ging dit jaar in Meijel (NL) door met als thema "Leefbaarheid". Er waren bibliobussen en biblioservicebussen aanwezig uit: Nederland: Arnhem, Zeeuws Vlaanderen, Venlo, Zaandam, Emmen, Gelderland, Lelystad, Smallingerland; België: Beersel, Luik, Leuven, Namen, Marche en Famenne, Antwerpen, Zwevegem; Duitsland: Krefeld.

De bibus is een mobiele vorm van dienstverlening die zowel de gemeentelijke dienstverlening als de bibliotheek naar de Zwevegemse deelgemeenten brengt. De bus bezoekt 13 haltes in de Zwevegemse deelgemeenten. Er staan bijna 3.000 boeken in de bus, gebruikers kunnen inlichtingen, producten en dienstverlening krijgen van de bibliotheek, de gemeente en het OCMW. Via een draadloze online verbinding kan er gesurfd worden op het internet. Er zijn steeds 2 personeelsleden van gemeente, OCMW of bibliotheek ‘aan boord' om gebruikers te informeren en te helpen.

Proficiat Zwevegem!

Meer info: Bibus Zwevegem

dinsdag 28 september 2010

Gust Van den Berghe 'beste regisseur' op Filmfestival Athene 2010

Little Baby Jesus of FlandrTijdens het 16e Athens Film + Video Festival viel Gust Van den Berghe in de prijzen met zijn film Little Baby Jesus of Flandr.
Een jury van docenten én studenten 'Audiovisuele Creatie en Drama' bekroonde hem met de City of Athens Best Director Award. De Belgische regisseur kan hierdoor rekenen op technische steun van bepaalde bedrijven (bv. Kodak) bij een volgend project.

Little Baby Jesus of Flandr is geïnspireerd op En waar de sterre bleef stille staan, het boek van Felix Timmermans over drie armoezaaiers die met Driekoningen verdwalen in het bos en zo - geheel onverwacht - als echte Drie Koningen getuige zijn van de geboorte van Jezus...

Eerder werd de film al geselecteerd voor heel wat andere filmfestivals in Cannes, München, Milaan, Jeruzalem, Sarajevo, ... In België gaat Little Baby Jesus of Flandr in première op 19 oktober 2010 tijdens het filmfestival van Gent.



Theater Antigone: "Schreef ik de dagen, mijn God die ik moest zijn"


27 februari 1993, zaterdag. De lijst met alle mogelijke redenen om
mij af te wijzen is opgemaakt in het klad op een oude envelop. Ze
bevat voorlopig zes fysieke argumenten en dertien aspecten aan mijn
taalgebruik en levenshouding.

Het leven, de liefdes en het lijden van PAC-man (en bibliotheekmedewerker) Peter Arthur Caesens, proper versneden in scènes, shots, dagboekdelen, hoofdstukken, fragmenten en handige overzichtslijstjes. Beheersbaar. Logisch opgebouwd. Bevattelijk. Gemakkelijk te ontleden en te categoriseren.
Achteraf Raadpleegbaar.

"Schreef ik de dagen, mijn God die ik moest zijn" is het afstudeerproject van Michaël Janart aan het Stedelijk Conservatorium van Kortrijk, onder begeleiding van Cathérine Vansteenkiste en met de coaching van Jos Verbist (Antigone). Michaël Janart was de voorbije twee jaar een vaste deelnemer aan het Jongerenproject en gaat nu op eigen benen staan. Als eindwerk toneel voor het Stedelijk Conservatorium in Kortrijk maakte hij "Schreef ik de dagen..." onder begeleiding van Cathérine Vansteenkiste en met de coaching van Jos Verbist (Antigone).

"Schreef ik de dagen, mijn God die ik moest zijn" - 30.09.10, 01.10.10 en 02.10.10 - 21u30 - gratis - Theater Antigone, Overleiestraat 47, Kortrijk - reservaties: www.antigone.be of 056 24 08 87

Kaatje Vermeire wint Picturale 2010

Nog tot 24 oktober kan je in Ronse gaan genieten van Picturale 2010, het 4de Festival van de Illustratiekunst. De tentoonstelling "De wondere wereld van Carll Cneutt" werd opgebouwd rond de winnaar van vorig jaar, Carll Cneutt. Daarnaast worden ook de inzendingen van alle kandidaten (zowel de professionele als de debutanten) tentoongesteld. De mooie tentoonstellingscatalogus kan je trouwens hier downloaden.

Traditiegetrouw wordt ook telkens de Grote Prijs van de Stad Ronse uitgereikt. Dit jaar werd illustratrice Kaatje Vermeire bekroond voor haar illustraties in Mare en de dingen (Tine Mortier). De jury - bestaande uit Jelle Van Riet (voorzitter), Carll Cneut, Brigitte Decock, Jan Leconte, Jan Smeekens en Dirk Terryn - koos haar werk uit de 45 inzendingen waarmee ze het nipt haalde van Sabien Clement.


Haar fotografische, intimistische, universele beelden betwistten de wedstrijd. Het verdient lof als je erin slaagt een zo mistroostig thema als dementie op te lichten. Elke oerprent slaat je met fenomenale kracht in het gezicht.
Uit het juryrapport

Mare is een kleine, ongeduldige dondersteen. Alles wat ze bedenkt, moet meteen gebeuren. Haar oma is net als zij en de twee begrijpen elkaar volkomen. Op een dag wordt oma ziek en ze verliest haar woorden. De volwassenen zoeken naar manieren om met oma te praten, maar Mare begrijpt oma nog steeds als geen ander.



Meer info via www.picturale.be en www.kaatjevermeire.be

(bron foto)

maandag 27 september 2010

Gouden Schelp voor Peter Mullan's "Neds"



De film "Neds" van de Britse regisseur Peter Mullan won de Gouden Schelp voor de beste film op het 58e filmfestival van San-Sebastian. In "Neds" zien we een portret van John McGill die in het rauwe Glasgow van de vroege jaren 70 opgroeit. McGill raakt, ondanks de kans om voort te studeren, op het slechte pad en wordt een "Ned", een Non-Educated Delinquent (niet geëduceerde delinquent). Voor zijn rol als John McGill won de jonge acteur Connor McCarron ook een Zilveren Schelp voor de beste acteur.

De Frans-Chileense regisseur Raoul Ruiz won met zijn film "Misterios de Lisboa", gebaseerd op het werk van de 19e eeuwse Portugese auteur Camilo Castelo Branco, de Zilveren Schelp voor de beste regisseur.

Een volledig overzicht van de prijzen en de winnaars vind je hier.

Meer info: www.sansebastianfestival.com

Aanwinsten Cd's & Dvd's september 2010

De muziekcollectie van de Kortrijkse bib breidt maandelijks uit met nieuwe CD's. In onderstaande lijst vind je een overzicht van de aanwinsten voor de maand september die je in de rekken van de afdeling Beeld & Geluid kan ontdekken.

Aanwinsten Cd's en Dvd's September 2010

Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website: www.kortrijk.be/bibliotheek/kijktips.

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

vrijdag 24 september 2010

Het Penhuis : Peter Terrin

© http://hetpenhuis.blogspot.comHet achtste seizoen van Het Penhuis wordt op zondag 10 oktober geopend door Peter Terrin met als interviewer van dienst Frank Hellemans.

bron foto: http://www.cultuurcentrumkortrijk.be/ck/programma/detail/258/het-penhuisPeter Terrin is een volstrekt originele stem in de Vlaamse letteren. Hij schrijft romans, verhalen en beschouwingen. Vrouwen en kinderen eerst (2004) werd genomineerd voor de BNG Literatuurprijs. Zowel Blanco (2003) als de verhalenbundel De bijeneters (2006) haalde de longlist van de AKO Literatuurprijs.
In 2009 publiceerde hij zijn voorlopig hoogtepunt De bewaker, een spannend allegorisch verhaal over oorlog en vrede. Een tijdloos boek, geschreven in een puntgave stijl waarvoor Peter Terrin geroemd wordt.

Gastheer Frank Hellemans is literatuurcriticus voor Knack Magazine sinds 1987. Hij is ook AKO - jurylid en doceert communicatiegeschiedenis en journalistiek aan de Katholieke Hogeschool Mechelen. Daarnaast publiceert hij ook verschillende boeken over literatuur en mediageschiedenis.

Het Penhuis: Peter Terrin - 10.10.2010 om 10u30 - Oranjerie van het Broelmuseum, Broelkaai 6, Kortrijk - 5 EUR (drankje inbegrepen) - tickets via UiT in Kortrijk, 056 23 98 55 - i.s.m. Openbare Bibliotheek Kortrijk en CK*

donderdag 23 september 2010

Max Velthuijs-prijs 2010 voor Thé Tjong-Khing

De Max Velthuijs-prijs 2010 werd op 23 september in het Letterkundig Museum in Den Haag toegekend aan de Nederlandse illustrator Thé Tjong-Khing (°1933).

Thé Tjong-Khing illustreerde voor onder meer Thea Beckman, Miep Diekmann, Guus Kuijer, Els Pelgrom en Annie M.G. Schmidt. De combinatie van gedetailleerd en toch ook zogenaamd onbeholpen en naïef tekenen maakt zijn werk populair bij het publiek. Eerder won hij driemaal het Gouden Penseel en zijn kijk- en zoekboek "Waar is de taart?" werd bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs 2005.

De Max Velthuijs-prijs is een driejaarlijkse oeuvreprijs voor Nederlandse illustratoren van kinderboeken. Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 60.000. De winnaar krijgt daarnaast een oorkonde en een kunstwerk dat betrekking heeft op Max Velthuijs. De illustratorenprijs wordt gezien als het sluitstuk van de emancipatie van het Nederlandse kinderboek.

(via: Stichting P.C. Hooft-prijs)

Meer info: Max Velthuijs-prijs, www.thetjongkhing.nl

Videospeltoernooi op 16 oktober 2010!


De 3e editie van het jaarlijkse videospeltoernooi van de Kortrijkse bib gaat door op 16 oktober 2010. Op dezelfde dag gaat ook de verwendag van de Bibliotheekweek 2010 door.

Ben je een gamer en speel je graag de stukken van het scherm? Dan kan je meedingen naar de hoofdprijs van het toernooi: een Xbox 360!


Om alvast in de stemming te komen kun je nog eens het filmpje van het toernooi van 2009 bekijken:


Videospeltoernooi - 16 oktober 2010 - 14u - gratis - vanaf 12 jaar - Centrale Bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30 - inschrijven op 056 27 75 00 of bibliotheek@kortrijk.be - beperkte plaatsen!

woensdag 22 september 2010

Themalijst Franse Humor op Dvd

Fernandel, Bourvil, Louis de Funès de Franse komieken van het oude doek. Een overzicht van de DVD's Franse humor in de collectie van de Kortrijkse bibliotheek (september 2010).

De themalijst kun je hier downloaden (pdf, 1.6mb). Of je bekijkt die gewoon rechtsreeks via "Scribd", onze handige pdf viewer van dienst:

Themalijst DVD Franse Humor

Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website: www.kortrijk.be/bibliotheek/kijktips.

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen. Dit kun je via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

dinsdag 21 september 2010

Winnaars 1 Minute Film & Sound Awards

Laura Vanborm won met haar filmpje "FL-Air" de 1 Minute Film & Sound Awards 2010. Sancho Hemelsoen werd tweede met "SILENT! Movie" en Bert Aeles en Jasper Vrancken sleepten met "Crush" de derde plaats in de wacht.

Uit de 120 inzendingen werden 30 filmpjes geselecteerd, de drie winnaars werden verkozen door de Jury die dit jaar bestond uit Jan Hammenecker,Hans Van Nuffel, Bert Ostyn en Kurt Vandemaele.

Het winnende filmje "FL-Air" van Laura Vanborm kun je hieronder bekijken:



De "1 Minute Film & Sound Awards" is een wedstrijd voor filmpjes van 1 minuut waarbij de soundtrack even belangrijk is als het beeld. Aan de wedstrijd zijn drie juryprijzen (1200, 750 en 500 euro) verbonden. De 1 Minute Film & Sound Awards worden elk jaar geïntegreerd in het muziekfestival Leffingeleuren.

Meer info: www.1minute.be

maandag 20 september 2010

Hanif Kureishi wint PEN/Pinter Prize 2010

De Britse auteur Hanif Kureishi (Intimacy, The Buddha of Suburbia, My Beautiful Laundrette, ...) won op 17 september de PEN/Pinter Prize, uitgereikt door de Britse afdeling van PEN, ter nagedachtenis van de in 2008 overleden nobelprijswinnaar Harold Pinter.

De literaire prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan auteurs die blijk geven van, in de woorden van Harold Pinter, "uitzonderlijke literaire verdiensten" en beschikken over een "krachtige intellectuele drang om de echte waarheid van onze levens en onze maatschappijen te definiëren."

Volgens juryvoorzitster Antonia Fraser, de weduwe van Harold Pinter: "(Kureishi) spreekt de waarheid over het leven in onze multiculturele wereld op een moedige en oneerbiedige manier, voorbij de platitudes van politieke correctheid. Harold Pinter zou trots geweest zijn dat Hanif gekozen werd voor de prijs in zijn naam en die van PEN."

Naast Hanif Kureishi werd ook de Mexicaanse journaliste en activiste Lydia Cacho bekroond met de "International Writer of Courage Prize". Beide prijzen worden uitgereikt op 20 oktober.

(via: vlabin-vbc)

Meer info: Pen/Pinter Prize, www.hanifkureishi.com, www.lydiacacho.net

Academica Debutantenprijs 2010 voor Ellen Heijmerikx

De Academica Debutantenprijs voor het beste literaire fictiedebuut, werd uitgereikt aan de Nederlandse schrijfster Ellen Heijmerickx voor haar debuutroman "Blinde wereld". De Academica Debutantenprijs is een jaarlijkse literaire prijs met bijzondere aandacht voor nieuw talent. Onder de eerdere winnaars bevinden zich bekende namen als Anna Enquist, Gerbrand Bakker en Marieke van der Pol.

Blinde wereld is een autobiografische roman die het verhaal vertelt van het meisje Kieke en hoe ze opgroeit als kind van ouders die lid zijn van de Noorse Broeders, een sektarische geloofsgemeenschap.

Het boek van Ellen Heijmerickx werd uitgekozen door Vlaamse, Nederlandse en Surinaamse leesgroepen uit een shortlist met vijf auteurs, die werd samengesteld door een vakjury:
  • Nemen wij dan samen afscheid van de liefde - Paul Baeten Gronda
  • Dokter Jazz - Stine Jensen
  • De tram van half zeven - Michiel Klein Nulent
  • Hoe de wereld perfect functioneert - Joost Vandecasteele
  • Blinde wereld - Ellen Heijmerickx
(via: persbericht Academica)

Meer info: www.academicadebutantenprijs.nl, www.ellenheijmerickx.nl

Vandaag: Boterhammen in de Bib met Chris Destoop

Knack-journalist Chris De Stoop brengt uiterst genuanceerde benaderingen van hete hangijzers. Met zijn boek ‘Vrede zij met u, zuster' beet hij zich vast in de sfeer van toenemend moslimradicalisme. De aanzet is de Belgische Muriel Degauque, een tot de Islam bekeerde vrouw.
"Terrorisme zoals in Amerika is niet toegestaan, noch zich opblazen op openbare plaatsen. Het zijn fanatieke moslims die dat doen. Zij volgen niet de ware geboden van Allah de Verhevene, zoals die in de Koran staan. (..) Wees dus gerust, ik ben niet in een sekte, noch bij fanatiekelingen".
Dit is zomaar een passage uit een brief van Muriel aan haar ouders, kort na de aanslagen in New York. Vier jaar later blies ze zichzelf toch op tijdens een zelfmoordactie. Hoe is het ooit zover kunnen komen? Wie of wat beïnvloedde Muriel?

Boterhammen in de bib: Chris De Stoop - 'vrede zij met u, zuster’
Vandaag om 12u15 - Centrale bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk - 6 EUR (aan de deur) - i.s.m. Vorming Plus - meer info:
www.kortrijk.be/bibliotheek en www.vormingplusmzw.be

vrijdag 17 september 2010

Agatha Christie, boeken en films in de bib

De Britse schrijfster Agatha Christie (1890-1976) werd gisteren exact 120 jaar geleden geboren. Ze werd wereldberoemd met haar detectiveboeken (Poirot, Miss Marple, Tommy & Tuppence, ...) maar ze schreef ook toneelstukken, romans (onder pseudoniem Mary Westmacott), non-fictieboeken en tal van kortverhalen.

De themalijst kan je hier downloaden (pdf, 1,2mb). Of je bekijkt die gewoon rechtstreeks via Scribd, onze handige pdf viewer van dienst.

Themalijst Agatha Christie

Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website: www.kortrijk.be/bibliotheek/leestips.

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen. Dit kun je via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

Letterkoorts 2010: een literaire gezondheidswandeling

Krijg je een verhoogde lichaamstemperatuur bij het horen of lezen van prachtig proza? Voor deze zware vorm van Letterkoorts krijg je het perfecte geneesmiddel toegediend op vrijdag 22 oktober in Wevelgem tijdens een verrassend literair evenement.

Voor de zevende maal bundelen de 12 bibliotheken uit Regio Kortrijk de krachten voor de organisatie van Letterkoorts. Dit jaar nemen ze je mee op een literaire gezondheidswandeling langs verrassende locaties waar je in contact wordt gebracht met leesdokters allerhande. Met dit jaar stops in de kabinetten van Annelies Verbeke ("Slaap!", "Groener gras", "Vissen redden"), Oscar van den Boogaard ("Meer dan een minnaar", "Magic man", "Het Verticale Strand") en Kader Abdolah ("Het huis van de moskee", "Spijkerschrift", "De boodschapper & De Koran", "Dit mooie land").

Praktisch:

wanneer: vrijdag 22 oktober - 19u45
waar: CC Guldenberg Wevelgem (startplaats)
prijs: € 8/5 (abonnementen CC, bibliotheekpas, studenten)
info & tickets: 056/43.34.95 (CC Guldenberg, Acaciastraat 1, Wevelgem) of 056/23.98.55 (UiT in Kortrijk)
org.: De 12 bibliotheken uit Regio Kortrijk / UiT in Regio Kortrijk / CC Guldenberg / Gemeentebestuur Wevelgem

Meer info: www.uitinregiokortrijk.be/letterkoorts

donderdag 16 september 2010

Focus op: Ansatz der Maschine


In deze maandelijkse reeks presenteren we telkens één Kortrijkse groep, componist of muzikant in detail. Afwisselend concentreren we ons op de meer klassieke muziek en op de meer populaire muziek. Onze uiteindelijke bedoeling is om, na verloop van tijd, de hele Kortrijkse muziekwereld in kaart te brengen.
Kwamen eerder al aan bod:

Ignace: mei 2010
Marc Matthys: juni 2010
Martin de Jonghe: juli 2010
François Glorieux: augustus 2010

De themalijst kan je hier downloaden (pdf, 520 Kb). Of je bekijkt die gewoon rechtstreeks via Scribd, onze handige pdf viewer van dienst:

Focus op .... Ansatz Der Maschine

Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website: www.kortrijk.be/bibliotheek/luistertips.

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen. Dit kun je via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

Tzum-prijs 2010 voor Tom Lanoye (Sprakeloos)

Cover "Vijftien jaar had de badkamer met de caravanafmetingen probleemloos dienstgedaan, de sporadisch gekneusde knie niet te na gesproken van wie zich, zijn toilet makend of zich scherend voor het lavabootje, te bruusk omdraaide en aan den lijve moest ervaren hoe gering de speling was gebleven tussen rand en wand."

Tom Lanoy ontving voor bovenstaande zin uit zijn meest recente roman Sprakeloos de "kleinste Nederlandstalige literaire prijs", nl. de Tzum-prijs 2010.
Een jury, bestaande uit redactieleden van het literaire tijdschrift Tzum, vond dat hij de mooiste zin van het voorbije jaar had geschreven. Tom Lanoye krijgt een mooie beker en een geldprijs ter waarde van het aantal woorden in zijn zin, zo'n 49 EUR dus.


Er zijn schrijvers die prachtige boeken schrijven, maar geen mooie zinnen. Er zijn ook schrijvers die prachtige zinnen schrijven, maar geen mooie boeken. En er zijn gelukkig schrijvers die prachtige zinnen schrijven in mooie boeken.
Sprakeloos is niet alleen een mooie autobiografische roman over het leven en sterven van de ouders van de schrijver, binnen het boek is Lanoye ook een strijder voor taalgebruik waaruit durf en passie spreekt.
uit het juryrapport

Een overzicht van alle genomineerde zinnen, van o.a. Abdelkader Benali, Joost Vandecasteele en Bart Moeyaert, vind je hier. Tom Lanoye was zelfs genomineerd met 10 zinnen, allemaal uit Sprakeloos.
Vorige winnaars waren o.a. Erwin Mortier (Godenslaap), A.F.Th. van der Heijden (Mim) en Jeroen Brouwers (In het midden van de reis door mijn leven ).



Meer info via www.tzum.info

woensdag 15 september 2010

120e geboortedag Agatha Christie

Google Doodle op de Nederlandse startpagina www.google.nl De Britse schrijfster Agatha Christie (1890-1976) werd vandaag exact 120 jaar geleden geboren. Ze werd wereldberoemd met haar detectiveboeken (Poirot, Miss Marple, Tommy & Tuppence, ...) maar ze schreef ook toneelstukken, romans (onder pseudoniem Mary Westmacott), non-fictieboeken en tal van kortverhalen.

Speciaal voor de gelegenheid werd ook een - officiële - Nederlandstalige webstek over Agatha Christie opgezet door uitgeverij Luitingh-Sijthoff.
Op www.agathachristie.be vind je (of komt er binnenkort) een forum, een overzicht van alle boeken & verfilmingen, archiefbeelden, foto's, interviews, nieuwsberichten, enz. Als extraatje kan je nu voor het eerst alle 75 pocketverhalen (de zogenaamde "pastelreeks") aankopen als e-book.

Ook kan je meedoen aan de "whodunnit"-schrijfwedstrijd. De bedoeling is om een kortverhaal te schrijven over "het mysterie van 1962", de elf dagen durende verdwijning van Agatha Christie. Wie zin (en inspiratie) heeft kan nog een kortverhaal inzenden tot 12 januari 2011.

Hieronder kan je een interview bekijken met Joan Hickson (die Miss Marple vertolkte in heel wat BBC tv-films) ter gelegenheid van de 100e geboortedag van Agatha Christie:



Een themalijst met alle boeken, cd's en dvd's uit de Kortrijkse collectie over en van Agatha Christie plaatsen we binnenkort op onze blog.

Meer info via www.agathachristie.be en www.agathachristie.com
(foto: Google Doodle via www.google.nl)

dinsdag 14 september 2010

Lady GaGa grote winnaar op de MTV Video Music Awards

De Amerikaanse zangeres Lady GaGa werd de grote winnaar op de jaarlijkse MTV Video Music Awards (VMA's). Haar videoclip "Bad Romance" won maar liefst acht prijzen waaronder de belangrijkste prijs van de avond: de "Video van het Jaar". Gedurende de prijsuitreikingen onthulde ze ook de naam van haar nieuwe album dat volgend jaar uitkomt: "Born this Way".

Een overzicht van alle VMA winnaars vind je op deze webpagina.

De videoclip "Bad Romance" van Lady GaGa kun je hieronder bekijken:



De cd's "Fame" en "Fame monster" van Lady GaGa vind je uiteraard terug in de Kortrijkse bib en kun je bovendien gratis ontlenen!

Meer info: nl.mtv.be/nieuws/vmas2010, www.ladygaga.com

Gouden Leeuw voor Sophia Coppola

Tijdens het 67e filmfestival van Venetië werd de Gouden Leeuw (Leono d'Oro) toegekend aan Sophia Coppola voor haar film Somewhere.
Ook volgende prijzen werden uitgereikt:

Meer info via www.www.labiennale.org

Meteor: een didactische kit voor 10-12 jarigen



"Meteor" is een didactische multimediakoffer die door Artsen Zonder Grenzen werd ontworpen voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar basisonderwijs. De koffer is samengesteld uit een videoreportage, een brochure voor de kinderen, een dossier voor de leerkracht, een poster en stickers. De kit wordt gratis ter beschikking gesteld van de leerkracht, gedurende een volledige maand.

Meteor wil eerst en vooral de ogen openen voor humanitaire waarden en een bewustzijn voor de ander ontwikkelen. Aan de hand van een waar gebeurd verhaal over een kind van hun leeftijd, maken Belgische kinderen kennis met een andere manier van leven, met een andere realiteit.

Als leerkracht of begeleider uit regio Kortrijk kun je de Meteor multimediakoffer reserveren via de website van Artsen Zonder Grenzen en nadien ophalen in de jeugdafdeling van de Kortrijkse bibliotheek.

Meer info: Arsten Zonder Grenzen, online bestelformulier

maandag 13 september 2010

Vlaamse Filmprijzen 2010

Tijdens de 4e editie van het Filmfestival Oostende werden voor het eerst de Vlaamse Filmprijzen uitgereikt in negen categorieën.

De alom bejubelde film van Felix van Groeningen - De Helaasheid der Dingen - verzilverde vijf van haar nominaties en werd daarbij eveneens uitgeroepen tot Beste Film van het Jaar.

Uit alle films die het voorbije jaar (sinds augustus 2009) werden uitgebracht, werden er voor elke categorie telkens drie genomineerd. Het was de taak van de jury, bestaande uit voorzitter Bart de Pauw, Hilde van Mieghem, Dirk Roofthooft, Marie Vinck, Joop Daalmeijer, Steven De Foer en Eurydice Gysel, om de winnaars te bepalen. Enkel de publieksprijs - De Prijs voor Beste Film - werd gekozen door het publiek zelf.
Een overzicht van alle winnaars:

Meer info via www.filmfestivaloostende.be

Tentoonstelling 'Pieter Gaudesaboos'

Nog tot en met eind september kan je in de Centrale Bibliotheek komen kijken naar de tentoonstelling Pieter Gaudesaboos. Deze auteur, illustrator en vormgever spreekt met zijn fantasie en eigenzinnige humor alle leeftijden aan. Ook al is ieder prentenboek altijd weer helemaal anders, toch pik je er een 'Gaudesaboos' zo uit.

Het werk van Pieter Gaudesaboos (°9 mei 1979) is speels, origineel en met nostalgische en absurde trekjes. Zijn stijl is intrigerend en enorm gevarieerd omdat hij vaak werkt met collages en gemengde technieken. Alle vormgeving van zijn boeken doet hij trouwens gewoon zelf.

Tentoonstelling Pieter Gaudesaboos - Openbare Bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30 - tijdens de openingsuren - gratis - nog t.e.m. 31 september 2010

Meer info via www.gaudesaboos.be

(bron foto)

vrijdag 10 september 2010

Verwendag bibliotheekweek 2010

Op zaterdag 16 oktober 2010 gaat de jaarlijkse verwendag door van de Vlaamse bibliotheekweek. De Kortrijkse bib biedt haar bezoekers een drankje aan en wat lekkers om mee te nemen naar huis. De kleinste bezoekers kunnen genieten van clown Sergelino die ballonnen in alle vormen en kleuren blaast. Later op de dag voert Sergelino een heuse goochelact op.

Kinderen die graag zelf eens een boek willen beoordelen en een stem geven, komen op de verwendag, tijdens het startmoment van de Kinder- en Jeugdjury te weten hoe dat moet.

Verder kunnen de jongeren die houden van videospellen terug meedingen naar fantastische prijzen tijdens het videospeltornooi. Het tornooi is al aan zijn derde editie toe. De hoofdprijs is een XBOX 360. Deelnemen is de boodschap!

Op muzikaal vlak kun je genieten van 'The Simply Jazz kwartet' onder leiding van Stefaan Delrue. Zij brengen swingende jazz standards met nummers van een aantal grootheden uit de jazzwereld zoals Sonny Rollins en Horeca Silver. Verder kun je meer te weten komen over de Afrikaanse muziek tijdens een muzikale inlevingssessie met Ingrid Spilliaert van vzw Makasi.

Het volledige programma:

Koffiequeen
Marcel, een oldtimer-mobilhome en Dorine, dé Koffiequeen, maken van koffie drinken een feest. Met een passie voor vergane glorie redde Dorine Marcel van het autokerkhof en bouwde ze haar eigen koffiepaleis op wieltjes. Als een volleerde barista maakt ze van elke koffie een heus kunstwerkje. Royale koffie die smaakt naar meer.
10u-12 | 13u30-15u30 | gratis | bibliotheek Leiestraat 30, Kortrijk

Clown Sergelino
Ballonnen kennen voor Sergelino geen geheimen. Hij knoopt ze in alle vormen die je maar kunt bedenken. Ook van goochelen kent Sergelino alles.
10u-13u ballonnen knopen | 15u-16u goochelact | gratis | centrale bibliotheek Leiestraat 30, Kortrijk

Videospeltornooi
Voor de derde maal organiseert terug een videospeltornooi. Ben je een videospelfanaat en speel je graag de stukken van het scherm, dan kun je meedingen naar de hoofdprijs van het tornooi: een XBOX 360. Verder zijn er nog waardebonnen van Game Mania te winnen.
14u-16u | gratis | vanaf 12 jaar | inschrijven via 056 27 75 00 of bibliotheek@kortrijk.be | centrale bibliotheek Leiestraat 30, Kortrijk

"The Simply Jazz kwartet":
De muzikanten van The Simply Jazz kwartet leerden elkaar kennen op een jazz-stage in Wépion (een deelgemeente van Namen). De groep brengt swingende jazz standards met nummers van een aantal grootheden uit de jazzwereld zoals Sonny Rolins en Horeca Silver.
11u30-13u30 | gratis | centrale bibliotheek Leiestraat 30

Afrikaanse inlevingssessie:
Ingrid Spilliaert van vzw Makasi brengt een lezing over Afrikaanse muziek waarbij zij ons meeneemt op muzikale ontwakingsreis doorheen de Bantoe-cultuur.
10u30-11u30 | gratis | inschrijven via 056 27 75 00 of bibliotheek@kortrijk.be | centrale bibliotheek Leiestraat 30

Startmoment Kinder- en Jeugdjury:
Maak kennis met de begeleiders en de werking van de Kinder- en Jeugdjury. De KJV is een jury van kinderen en jongeren die samenkomen om boeken te beoordelen en ze een stem te geven.
14u-15u | centrale bibliotheek Leiestraat 30 Verder is er voor iedereen die op de verwendag langskomt in de bibliotheek een verrassing!

Bibliotheekwedstrijd:
De Vlaamse bibliotheken organiseren een wedstrijd via Facebook Win één van de vijf design boekenrekken. Wat moet je daarvoor doen? Word fan van www.facebook.com/bibweek en post je favoriete zin uit een boek, film of muzieknummer.

Schrijf je in voor de e-nieuwsbrief van de bib!

De Kortrijkse bib vernieuwt haar abonnementslijst met mailadressen voor de e-nieuwsbrief.
Concreet houdt dit in dat de huidige lijst verdwijnt. Dus... je opnieuw aanmelden voor onze nieuwsbrief is de boodschap!

Inschrijven kan via www.kortrijk.be/bibliotheek/nieuwsbrief of via onderstaand formulier. Je krijgt dan, helemaal gratis, iedere maand de e-nieuwsbrief van de bib via e-mail in jouw mailbox.





Meer info via www.kortrijk.be/bibliotheek

donderdag 9 september 2010

Barclaycard Mercury Prize 2010 voor The XX

De Britse band The XX werden onlangs tot winnaars uitgeroepen van The Barclaycard Mercury Prize 2010 voor hun album XX. Voor deze mooie erkenning ontvingen ze een geldsom van 20 000 £ (ruim 22 700 EUR).

Voor de shortlist werden ook volgende artiesten genomineerd: Biffy Clyro, I Am Kloot, Dizzee Rascal, Paul Weller, Corinne Bailey Rae, Villagers, Kit Downes Trio, Foals, Laura Marling, Wild Beasts en Mumford & Sons.
Het album van The XX weerspiegelt iets van de ongeruste stemming waarin het land verkeert. Ze drukken dat laatavondgevoel uit waarbij je van de stad houdt zonder te weten wat er zal gebeuren.
Juryvoorzitter Simon Frith
Sinds 1992 wordt de Mercury Music Prize uitgereikt met als doel de genomineerde albums te promoten in het binnen- en buitenland. Alle Britse en Ierse artiesten komen in aanmerking, zowel de 'grote namen' uit de muziekwereld als beginnende en opkomende artiesten. Over het algemeen komen de winnaars vooral uit de popwereld, ook al worden klassieke, folk- en jazzmuziek ook opgenomen in de shortlist.



Winnaars van vorige edities zijn o.a. Speech Debelle (Speech Therapy, 2009), Elbow (The Seldom Seen Kid, 2008), Klaxons (Myths of the Near Future, 2007) en Arctic Monkeys (Whatever People Say I Am, That's What I'm Not, 2006)

Meer info via www.mercuryprize.com en http://thexx.info

TipTopTien jeugdboeken september 2010

De TipTopTien jeugdboekenlijst voor de maand september kan je vanaf vandaag downloaden of online bekijken.

De TipTopTien bestaat telkens uit 10 leuke en interessante leestips die iedere maand door de medewerkers van de jeugdbibliotheek geselecteerd worden. Dit is een greep uit het grote aanbod van de jeugdafdeling van de Centrale Bibliotheek van Kortrijk.

De TipTopTien van september kan je alvast hier downloaden (pdf, 1.2mb) of je bekijkt die gewoon rechtsreeks via Scribd, onze handige pdf viewer van dienst:

Tip Top Tien September 2010

Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website: www.kortrijk.be/bibliotheek/leestips.

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen. Dit kun je via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

woensdag 8 september 2010

Vrij-Spraak: Lezing door Paul Verhaeghe: Het einde van de psychotherapie

Psychoanalyticus Paul Verhaeghe (UGent) schreef met 'Het einde van de psychotherapie' een vlijmscherp boek waarin hij zowel de psychofarmaceutische industrie aanpakt als de vinger legt op een aantal maatschappelijke problemen.

Psychoanalyse wordt vandaag vaak bij het grof vuil gezet. De genetische grond van gedragsproblemen zou een veel efficiënter en accurater oplossing bieden. Verhaeghe laat zien dat deze wetenschappelijke invalshoek toch nogal wat te wensen overlaat...
Er is meer. Sociale ontwrichting, het verdwijnen van referentiefiguren en -instanties leiden tot onzekerheid en identiteitsverlies. Ratrace en flexibiliteit zijn nieuwe normen. Welke menselijke aanpak kan er geplaatst worden naast de pillenindustrie, hoe kunnen patiënten weer als mensen i.p.v. als een categorie afwijkingen beschouwd worden?

Lezing door Paul Verhaeghe: Het einde van de psychotherapie - 22 september 2010 van 20u15 tot 22u - 8 EUR (20 EUR voor de volledige lezingenreeks) - Vormingplus, Wandelweg 11, Kortrijk - i.s.m. Openbare Bibliotheek Kortrijk en Vrijzinnig Centrum Mozaïek - info en inschrijvingen via 056 26 06 00 of info@vormingplusmzw.be.

dinsdag 7 september 2010

Selexyz Debuutprijs voor Franca Treur

Tijdens de Nederlandse boekenbeurs Manuscripta wordt steevast de Selexyz Debuutprijs uitgereikt. Deze literaire prijs voor prozadebuten heeft als bedoeling dat de winnaar met het prijzengeld van 10 000 EUR zich voor een langere tijd volledig aan het schrijven kan wijden.

De Nederlandse schrijfster Franca Treur wint de Selexyz Debuutprijs 2010 met haar debuutroman Dorsvloer vol confetti en volgt hiermee Bert Natter op. Met datzelfde boek werd Franca Treur trouwens ook genomineerd voor de AKO Literatuurprijs én de NS Publieksprijs.

De jury bestond dit jaar uit Hans Keller (voorzitter), Martin Mooy, Wineke de Boer, Rosemarie Still, Monique Warnier en Dirk Leyman, de Papieren Man.
Naast Franca Treur werden ook volgende beginnende schrijvers genomineerd: Michiel Klein Nulent (De tram van half zeven), Anke Scheeren (De mooiste dagen zijn het ergst), Joost Vandecasteele (Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij) en Ivo Victoria (Hoe ik nimmer de ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won. En dat het me spijt).

"Dorsvloer vol confetti is een debuut dat in niets onder hoeft te doen voor een roman van een rijpere schrijver. Een roman waarbij vorm en inhoud naadloos
op elkaar aansluiten en een subtiele gelaagdheid vertonen. Een uitzonderlijke,
tijdloze roman die het begin is van wat een prachtig oeuvre gaat worden, van een
schrijfster in hart en nieren.
Uit het juryrapport"


Meer info via www.manuscripta.nl, www.selexyzdebuutprijs.nl en www.francatreur.nl

"Adem" wint hoofdprijs Filmfestival van Montréal

Het langspeeldebuut "Adem" van de Vlaamse regisseur Hans Van Nuffel won de "Grand Prix des Amériques", de hoofdprijs van het Wereldfilmfestival van Montréal. De film won ook de Prijs van de Oecumenische Jury. De regisseur werd in 2008 op hetzelfde filmfestival bekroond voor zijn kortfilm "Fal".

De jury van het Filmfestival van Montréal werd dit jaar voorgezeten door de Zweedse regisseur Bille August ("Pelle de veroveraar", "The best intentions").

De film gaat over jonge mensen die, net als de 29-jarige regisseur Van Nuffel, leven met mucoviscidose. De hoofdrollen worden vertolkt door Stef Aerts, Wouter Hendrickx en Marie Vinck. "Adem" is vanaf woensdag te zien in de Vlaamse bioscopen.

Hieronder kun je de trailer van de film bekijken:


(via: vaf.be)

maandag 6 september 2010

Sprinters voor de maand september




De sprinters voor de maand september bestaan uit volgende toppers:

  • Verbroken - Karen Slaughter

  • Dodelijk verlangen - Patrick De Bruyn

  • De vrouw die met vuur speelde - Stieg Larsson

  • Het diner - Herman Koch

  • De eenzaamheid van de priemgetallen - Paolo Giordano

  • Predikant - Camilla Lackberg
Wat is een sprinter? De populairste boeken van de maand in de bib. De uitleentermijn van de boeken is 14 dagen en kan niet verlengd worden. Je kunt maar 1 sprinter ontlenen.

Boterhammen in de Bib: Chris De Stoop - ‘vrede zij met u, zuster’

BoterLiteratuur, entertainment, avontuur, politiek, kunst, cultuur. Er is voor elk wat wils. Onze gasten zijn een voor een gedreven vertellers die een uur praten over hun passie en gedrevenheid. Op maandag 20 september is Chris De Stoop te gast in de Kortrijkse bibliotheek.

Knack-journalist Chris De Stoop brengt uiterst genuanceerde benaderingen van hete hangijzers. Met zijn boek ‘Vrede zij met u, zuster' beet hij zich vast in de sfeer van toenemend moslimradicalisme. De aanzet is de Belgische Muriel Degauque, een tot de Islam bekeerde vrouw.
"Terrorisme zoals in Amerika is niet toegestaan, noch zich opblazen op openbare plaatsen. Het zijn fanatieke moslims die dat doen. Zij volgen niet de ware geboden van Allah de Verhevene, zoals die in de Koran staan. (..) Wees dus gerust, ik ben niet in een sekte, noch bij fanatiekelingen".
Dit is zomaar een passage uit een brief van Muriel aan haar ouders, kort na de aanslagen in New York. Vier jaar later blies ze zichzelf toch op tijdens een zelfmoordactie. Hoe is het ooit zover kunnen komen? Wie of wat beïnvloedde Muriel?
Boterhammen in de bib: Chris De Stoop - 'vrede zij met u, zuster’
maandag 20.09.2010 - 12u15 - Centrale bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk - 5 EUR (6 EUR aan de deur, betalen met opleidingscheques enkel mogelijk bij VormingPlus) - i.s.m. Vorming Plus - meer info:
www.kortrijk.be/bibliotheek en www.vormingplusmzw.be

vrijdag 3 september 2010

ZuidDag: klop eens een dagje voor het Zuiden!

Op donderdag 21 oktober 2010 vindt ZuidDag plaats. Die (school)dag zullen duizenden jongeren uit Vlaanderen en Brussel één dagje werken in een organisatie, bedrijf of bij een particulier.
Niet zo heel bijzonder zou je denken, maar er is meer: hun loon van die dag staan ze integraal af aan een jongerenproject in Indonesië!

Om al die enthousiaste jongeren voor één dag een job aan te bieden zijn er natuurlijk heel wat jobplaatsen nodig. Dus draagt ook de Kortrijkse bibliotheek haar steentje bij en zijn we op zoek naar een jeugdbibliothecaris voor één dag!

Heb je zin om een openbare bibliotheek eens van nabij mee te maken? Om interessante ervaringen op te doen in de jeugdafdeling? Om de bibliothecaris in jou te ontdekken? Grijp dan deze unieke kans en stel je kandidaat voor deze boeiende job voor één dag!
Stuur vlug een mailtje met je motivatie naar melinda.carette@kortrijk.be of bel naar 056 27 75 54.

meer info via http://www.zuiddag.be/ of jobbank.zuiddag.be

Biblioquotes : Herman Franke

bron foto: www.dasgefrorenemeer.de/bios/images/hermanfranke.jpg
De verbeelding heeft mij als schrijver bevrijd, mij ervan overtuigd dat ik alles kan en mag.
Het menselijk tekort, de menselijke zijnswijze, daarin vinden mijn romans, mijn verhalen hun noodzaak.
Misschien ben ik wel graag schrijver omdat ik wil laten zien hoe dapper mensen zich handhaven in de ogenschijnlijk zinloze en angstwekkende situatie die leven heet, hoe ze zich levenslustig verzoeken met de zekerheid van dood en verval, hoe ze tegen de klippen op naar geluk streven.
Verhalen over de wereld hangen samen als de levens van mensen en de levens van mensen zijn verhalen over de wereld.
Het leven zelf is een doorlopende roman waarin heden en verleden vrijelijk stuivertje wisselen, waarin mensen komen en gaan, soms bij je blijven, soms verdwijnen, soms na een tijd weer terugkomen, en soms, zelfs als ze dood zijn, in je herinnering krachtiger leven dan de levenden om je heen…
(Herman Franke, 1948-2010)

(bron foto)

donderdag 2 september 2010

"Z Boek" met Ianka Fleerackers

bron foto: http://www.nieuws.be/nieuws/Ianka_Fleerackers_83d49ece.aspxActrice en schrijfster Ianka Fleerackers presenteert vanaf vandaag een gloednieuw boekenprogramma op de economische tvzender Kanaal Z.

In 'Z Boek' ontvangt Ianka Fleerackers telkens een (non-)fictieauteur en bespreekt er hun haar laatste publicatie. Het ruim vijf minuten durende programma wordt wekelijks uitgezonden en ontstond in samenwerking met Standaard Boekhandel.

De Nederlandse Lulu Wang mag de spits afbijten met haar nieuwste roman Wilde rozen. Wie niet kan wachten tot 20u vanavond kan het programma nu al online (her)bekijken.

Meer info via www.kanaalz.be
(bron foto)

Bibspotter najaar 2010: jeugdactiviteiten in de bib

De nieuwe "Bibspotter" voor het najaar 2010 ligt voor je klaar in de Kortrijkse bibliotheken. Bibspotter is een handige folder waarin al onze jeugdactiviteiten staan. Spannende verhaaltjes, verrassende filmpjes voor kleuters, herfstpannenkoeken en nog meer, maken deel uit van het aanbod voor dit najaar!

Vraag je Bibspotter in de jeugdafdeling van de Centrale Bibliotheek, download die hier (pdf, 690kb) of bekijk die hieronder:

woensdag 1 september 2010

Vanaf vandaag: nieuwe openingsuren!

Vanaf vandaag wijzigen de openingsuren van de Kortrijkse (buurt)bibliotheken. Hieronder vind je alle nieuwe openingsuren op een rijtje:

Centrale Bibliotheek
maandag t.e.m. vrijdag: 10u-18u30 / zaterdag: 10-16u

Buurtbibliotheken
Aalbeke
maandag: 16u30-18u30 / woensdag: 14u-17u / zaterdag: 10u-12u

Bellegem
maandag: 14u-16u / woensdag: 16u30-18u30 / zaterdag: 9u-10u30

Bissegem
maandag: 16u30-18u30 / woensdag: 13u30-16u / zaterdag: 9u-10u30

Blauwe Poort
dinsdag: 16u30-18u30 / woensdag: 16u30-18u30 / donderdag: 16u30-18u30 / zaterdag: 10u-12u

Drie Hofsteden
dinsdag: 16u30-18u30 / woensdag: 14u-17u / vrijdag: 16u30-18u30 / zaterdag: 10u-12u

Heule
maandag: 16u30-18u30 / dinsdag: 16u30-18u30 / woensdag: 14u-17u / donderdag: 16u30-18u30 / zaterdag: 10u-12u

Kooigem
maandag: 16u30-18u30 / woensdag: 14u-16u / zaterdag: 11u-12u30

Lange Munte
maandag: 16u30-18u30 / woensdag: 13u30-16u / zaterdag 10u-12u

Marke
dinsdag: 16u30-18u30 / woensdag: 16u30-18u30 / donderdag: 16u30-18u30 / zaterdag: 11u-12u30

Rollegem
maandag: 16u30-18u30 / woensdag: 14u-17u / zaterdag: 10u-12u

In de centrale bibliotheek kun je dus voortaan een uur vroeger terecht en ’s avonds kun je er een half uur langer vertoeven. Over de middag blijven we open en kun je tijdens je lunchpauze genieten van een rustige omgeving met lectuur, muziek, gratis (draadloos) surfen op het internet of zelfs het één-uur-journaal meepikken. De jeugdafdeling gaat voortaan ook, net als de andere afdelingen, dagelijks om 10 uur van start.

Ook de openingsuren van de buurtbibliotheken werden hertekend en zoveel mogelijk op elkaar afgestemd. Hierbij werden een aantal uren ingeleverd. Buurtbibliotheek Bellegem krijgt echter opnieuw een beperkte zaterdagvoormiddag- dienstverlening.

Meer info via www.kortrijk.be/bibliotheek