dinsdag 30 november 2010

Top Vijf Onderwijs december 2010

De "Top Vijf Onderwijs" voor de maand december 2010 kan je vanaf vandaag downloaden of online bekijken.

De "Top Vijf Onderwijs" is een maandelijkse selectie van vijf interessante speelleermaterialen, samengesteld door de medewerkers van de jeugdbibliotheek uit het grote aanbod dat beschikbaar is voor leerkrachten en begeleiders.

De Top Vijf Onderwijs van oktober kan je alvast hier downloaden (pdf, 1.8mb) of je bekijkt die gewoon rechtsreeks via Scribd, onze handige pdf viewer van dienst:

Top Vijf Onderwijs December 2010

Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website: www.kortrijk.be/bibliotheek/leestips

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kan je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

Taalunie Toneelschrijfprijs 2010 voor Lot Vekemans

In Utrecht werd gisteren werd de Taalunie Toneelschrijfprijs 2010 uitgereikt aan Lot Vekemans. Ze wint met haar theatertekst Gif een geldprijs van 10 000 EUR.
Lot Vekemans weet het hart recht te treffen met deze prachtige dialoog over twee mensen, die eerst een kind verloren hebben, toen zichzelf en toen elkaar. Het getuigt van gerijpt schrijverschap een dergelijke thematiek geloofwaardig en invoelbaar te maken zonder te vervallen in beschouwing. Gif geeft blijk van een groot gevoel voor psychologie en voor subtekst: Lot Vekemans weet tot de kern van de pijn door te dringen en de complexe emotionaliteit van de personages naar boven te halen. Gif is bondig en trefzeker van taal, en de dialogen zijn fenomenaal en messcherp.
Uit het juryrapport

De Nederlands-Vlaamse jury van de Toneelschrijfprijs bestond uit Thibaud Delpeut, Stijn Devillé en Eva Zwart. Daarnaast lazen ook de studenten van een vijftal Vlaamse en Nederlandstalige theateropleidingen alle genomineerde teksten. Ook zij kozen Gif uit als hun favoriet.
De overige genomineerden waren Pieter De Buysser (Nachtevening) en Sophie Kassies (Ik, Calvijn).

De Taalunie Toneelschrijfprijs wordt sinds 1987 jaarlijks uitgereikt, afwisselend in Vlaanderen of Nederland aan de beste theatertekst die het voorbije seizoen werd opgevoerd. De organisatie is in handen van de Taalunie, in samenwerking met het Schrijverspodium, het Theater Instituut Nederland en het Vlaams Fonds voor de Letteren. Hun bedoeling is om de Nederlandstalige toneelschrijvers in de kijker te plaatsen en om het Nederlandstalige theaterwezen te stimuleren.

Eerdere winnaars zijn o.a. Stijn Devillé (Hitler is dood), Jan Decorte (Meneer, de zot en het kind), Filip Vanluchene (Citytrip), Ramsey Nasr (Geen lied), Geertrui Daem (Het moederskind), David van Reybrouck (De Siel van die Mier).

Wie een voorstelling van Gif nog wil meepikken kan daarvoor op 21 en 22 december 2010 terecht in de Gentse Schouwburg. Vanaf maart 2011 gaat NTGent met Gif op tournee door Vlaanderen, Nederland en zelfs Duitsland (Keulen).

Meer info via taalunieversum.org, www.lotvekemans.nl en www.ntgent.be

maandag 29 november 2010

Acteur Leslie Nielsen overleden

De Canadese acteur en komiek Leslie Nielsen overleed afgelopen zondag op 84-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Florida. De acteur was vooral gekend en geliefd voor zijn rollen die hij vertolkte in komische films en televisieseries.

Leslie Nielsen debuteerde in de jaren '50 als acteur in de televisieserie "Dr. Kildare" en speelde mee in westerns, drama's en romantische films. Voor zijn hoofdrollen in de filmklassiekers "Forbidden Planet" (1956) en "The Poseidon Adventure" (1972) ontving hij positieve recenties.

In 1980 volgde een drastische wending in zijn carrière, toen hij zijn eerste komische rol vertolkte in "Airplane!" (1980). De komische televisieserie "Police Squad" (1982), een parodie op politieseries, vormde de basis van de succesfilm "The Naked Gun" (1988) en de vervolgfilms "The Naked gun 2 1/2" (1991) en "The Naked gun 33 1/3" (1994). Nielsen speelde ook later nog in parodieën, zoals, "Repossessed" (1990), "2001: A Space Travesty" (2001), "Spy Hard" (1996), "Dracula: Dead and Loving It" (1995), "Mr. Magoo" (1997), "Scary movie 3" en "Scary movie 4".

Leslie Nielsen speelde tijdens zijn 50-jarige carrière in meer dan 100 films en 1.500 televisieprogramma's.

vrijdag 26 november 2010

Jenny Smelik-IBBY-prijs 2010 voor Edward van de Vendel

Vandaag wordt de Jenny Smelik-Ibby prijs 2010 uitgereikt aan Edward van de Vendel en Anoush Elman voor hun jeugdroman De Gelukvinder . Ze winnen samen de geldsom van 2000 EUR voor het verhaal van de 16-jarige Hamayun die uit Kabul moest vluchten en uiteindelijk in Nederland terechtkomt.
Shaun Tan kreeg dan weer een eervolle vermelding voor De Aankomst.

Deze literaire Nederlandse prijs, ter herinnering aan de jeugdboekenschrijfster Jenny Smelik-Kiggen, wordt tweejaarlijks uitgereikt door IBBY Nederland. Hun voornaamste doel is om jeugdauteurs en -illustratoren aan te moedigen hun werk te richten naar kinderen uit etnische minderheden om zo het begrip voor de verschillende culturele groeperingen in de samenleving te verbeteren.
De jury was unaniem in haar oordeel over het prijswinnende boek, De Gelukvinder. In dit boek wordt zeer voelbaar gemaakt hoe het is om vluchteling te zijn. De fraaie literaire structuur helpt daar zeker aan mee. Het toneelstuk van de hoofdpersoon fungeert als een aanklacht. Het spreekt als tijdsdocument Nederlanders, westerlingen aan. Het open eind van het verhaal met twee mogelijkheden ervoer de jury als indrukwekkend. Het verhaal biedt een goed tegenwicht aan het groeiend wantrouwen in de hedendaagse maatschappij.
Uit het juryrapport

Meer info via www.ibby.org en IBBY Nederland

Lezing "Geloof en Geluk" door Jos Koldeweij

Deze lezing is omwille van het slechte winterweer afgelast!

Naar aanleiding van zijn boek "Geloof en Geluk: sieraad en devotie in middeleeuws Vlaanderen", geeft de Nederlandse Prof. Jos Koldeweij op woensdag 1 december 2010 een lezing over pelgrimsbadges in de middeleeuwen.

Middeleeuwse pelgrimsinsignes en kentekens vertellen heel wat over de drager en zijn tijd. De kleine speldjes weerspiegelen een complexe houding ten opzichte van het geloof en de wereld. De Nederlandse prof Jos Koldeweij verzamelde en beschreef ruim zeshonderd Vlaamse insignes uit de periode 1350-1550. Het gaat om kostbare schildjes, hangers, gespen,sierknopen, munt- en andere draagspelden. Men bevestigde ze op de kledij om zijn identiteit of imago te onderstrepen, als geluksbrenger of om kwaad te weren. Pelgrims herkende men aan tekens zoals de Jacobusschelp. Armen en bedelaars moesten zich kenbaar maken door een symbool.

De metalen kleinoden droegen bij tot de verspreiding van "Geloof en Geluk: sieraad en devotie in middeleeuws Vlaanderen", de titel van Koldeweij's boek.

Deze gratis lezing is onderdeel van de vele activiteiten van de tentoonstelling "OnGELOOFlijk, Van hemel, hel en halleluja!" in Kortrijk.

"Geloof en geluk" - 01.12.10 - 19u30 - gratis - Museum Kortrijk 1302, Begijnhofpark - Meer info: 056 25 70 85

Meer info: www.kortrijk.be/ongelooflijk

donderdag 25 november 2010

Aanwinsten cd's oktober 2010

De muziekcollectie van de Kortrijkse bib breidt maandelijks uit met nieuwe CD's. In onderstaande lijst vind je een overzicht van de aanwinsten voor de maand september die je in de rekken van de afdeling Beeld & Geluid kan ontdekken.
De aanwinsten "Cd's oktober 2010" kun je hier (pdf, 1.6mb). Of je bekijkt die gewoon rechtsreeks via Scribd onze handige pdf viewer van dienst:

Aanwinsten cd's Oktober 2010

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

Kooksprookjes: de foto's

Gisteren konden kinderen tussen 3 en 6 jaar komen luisteren naar spannende en grappige verhalen. Ook leerden we lekkere en creatieve recepten kennen én maakten we kennis met de grappige sprookjesfiguren Warre Wortel en Benny Banaan.

Daarna staken we zelf de handen uit de mouwen en gingen we koken! Natuurlijk smulden we daarna alles lekker zelf op.

Meer foto's van bibactiviteiten vind je op onze fotopagina.

woensdag 24 november 2010

National Book Awards 2010: de winnaars



Onlangs werden de winnaars van de 60e editie van de prestigieuze National Book Awards bekendgemaakt. In de categorie non-fictie won de iconische rockdichteres, "Godmother of Punk", Patti Smith met haar boek "Just kids" waarin ze haar leven beschrijft in het New York van de jaren '60 en '70, haar relatie met fotograaf Robert Mapplethorpe en hun langdurig verblijf in het legendarische Chelsea Hotel.

In haar speech hield Patti Smith een opmerkelijk betoog voor het papieren boek als "het meest waardevolle van alle materiële objecten omdat het niet alleen mooi is wanneer je het opent maar ook omdat het nooit stopt met geven". De zangeres richtte zich ook tot de uitgeverswereld met de boodschap "Er is niets mooier dan een boek, het papier, de lettersoort", zei de zangeres. "Alsjeblieft, hoe ver we op technologisch vlak ook vooruitgaan, laat het boek nooit verdwijnen".

De schrijfster Jaimy Gordon won in de categorie fictie met haar vierde roman, "Lord of misrule", een verhaal dat zich afspeelt in West-Virginia, in de harde, competitieve wereld van het paardenrennen waarin een ruiter die zijn stal wil redden.

In de categorie poëzie won de Amerikaanse dichter Terrance Hayes met zijn vierde gedichtenbundel, "Lighthead", waarin hij de grenzen verkent tussen verhalen en zang, geïnspireerd op het Japanse Pecha Kucha concept.

De jeugdschrijfster Kathryn Erskin won in de categorie jeugdliteratuur met haar boek "Mockingbird" waarin ze de leefwereld beschrijft van Caitlin, een de 11-jarig meisje met het Aspergersyndroom, die ontdekt dat de wereld niet enkel bestaat uit zwart en wit maar juist heel kleurrijk, rommelig en mooi is.

De schrijver en journalist Tom Wolfe (o.a. "Bonfire of the vanities", "The right stuff" en "The Electric Kool-Aid Acid Test") kreeg de "Medal for Distinguished Contribution to American Letters" toegekend voor zijn uitzonderlijke bijdragen als auteur, journalist en als een van de stichters van het "New Journalism", een vernieuwende literaire beweging in de Verenigde Staten.

Meer info: www.nationalbook.org

Vrij-Spraak: Lezing door Jos Geysels: De nieuwe markt van welzijn en geluk

Jos GeyselsJos Geysels, minister van staat, socioloog, voormalig Groen!-politicus en boekenmens is momenteel voorzitter van het Vlaams Fonds voor de Letteren. Hij analyseert de geestelijke gezondheid met een maatschappelijk-structurele bril. Welk discours domineert als we over (geestelijke) gezondheid spreken en welke mechanismen en evoluties zijn er aan de gang?

Met de val van de Muur werd het idee van een maakbare samenleving in twijfel getrokken. Maar wijkt de droom van een maakbare samenleving niet voor een nieuwe illusie, nl. de illusie van het maakbare individu? Dat individu wil zich bevrijden van elke bevoogding, maar wordt meer en meer afhankelijk van consumptie en van kant-en-klaar-geluk-recepten.

De vraag dringt zich op: waar worden we echt beter van en hoe kunnen we dat organiseren?

Lezing door Jos Geysels: De nieuwe markt van welzijn en geluk- 08 december 2010 van 20u15 tot 22u - 8 EUR (20 EUR voor de volledige lezingenreeks) - Vormingplus, Wandelweg 11, Kortrijk - i.s.m. Openbare Bibliotheek Kortrijk en Vrijzinnig Centrum Mozaïek - info en inschrijvingen via 056 26 06 00 of info@vormingplusmzw.be.

dinsdag 23 november 2010

Kirk Douglas Award 2010 voor Harrison Ford

Tijdens het Santa Barbara International Film Festival (SBIFF) ontving Harrison Ford de Kirk Douglas Award for Excellence in Film 2010.
Deze ereprijs werd hem overhandigd door niemand minder dan de 93-jarige Kirk Douglas zelf!

Harrison Ford heeft al een indrukwekkende filmcarrière achter de rug maar is nog lang niet van plan om ermee te stoppen. De komende maanden mogen we zelfs twee nieuwe films verwachten: Morning Glory (release 01.2011) en Cowboys and Aliens (release 08.2011).

De rollen waardoor Ford het meest bekend werd, zijn die van Han Solo (Star Wars) en natuurlijk Indiana Jones. Daarnaast schitterde hij in tal van andere films: Blade Runner, Witness, Frantic, Working Girl, Presumed Innocent, The Fugitive, Air Force One, The Devil's Own, Patriot Games, Clear and Present Danger, Sabrina, What Lies Beneath, Six Days Seven Nights, K-19: The Widowmaker, Crossing Overn ...

Al zijn films hier vermelden zou het lijstje iets te lang maken, maar in onze afdeling Beeld & Geluid kan je er heel wat terugvinden én uitlenen.

I'm delighted to give this award to Harrison Ford, it's always a pleasure to honor these young actors who do so well.
Kirk Douglas



Meer info via www.sbiff.org

Tentoonstelling en lezing "Hoe Europa ons leven beïnvloedt"

De invloed van Europa is de laatste jaren spectaculair toegenomen. We staan er zelden bij stil of weten het niet eens. Met de rondreizende interactieve tentoonstelling "Hoe Europa ons leven beïnvloedt" wordt op een laagdrempelige manier aangetoond dat de invloed van Europa veel verder reikt dan we doorgaans denken. De tentoonstelling is gebaseerd op het gelijknamige boek "Hoe Europa ons leven beïnvloedt" van de auteurs Rob Heirbaut en Hendrik Vos en is een realisatie van de Europe Directs van de vijf Vlaamse provincies.

De tentoonstelling loopt van 25 november 2010 tot en met 2 januari 2011 in de bibliotheek van Kortrijk, Leiestraat 30.

Lezing "Hoe Europa ons leven beïnvloedt"

Op dinsdag 7 december 2010 organiseert Europe Direct i.s.m. Vormingplus en de bibliotheek Kortrijk de lezing ‘Hoe Europa ons leven beïnvloedt' met Hendrik Vos, hoogleraar Europese politiek aan de universiteit van Gent als gastspreker.

De lezing vindt plaats in de bibliotheek van Kortrijk, Leiestraat 30, van 12u15 tot 13u45. Inschrijven via Vormingplus Midden en Zuid West-Vlaanderen, 056 26 06 00 of info@vormingplusmzw.be.

"Hoe Europa ons leven beïnvloedt" is een organisatie van de Provincie West-Vlaanderen.

Foto's: Het Penhuis - Menno Wigman


Meer foto's van bibactiviteiten vind je op onze fotopagina.

Op zondag 14 november ontving het Penhuis de Nederlandse dichter, bloemlezer en vertaler Menno Wigman met Carl De Strycker als interviewer van dienst. Menno Wigman heeft inmiddels vier dichtbundels, enkele bloemlezingen en vele vertalingen op zijn naam staan.

Het Penhuis voorziet een vijftal activiteiten per seizoen, op zondagvoormiddag. Er wordt telkens een dichter, een filosoof of een prozaïst uitgenodigd, die door een gastheer of -vrouw wordt geïnterviewd. Ook het publiek wordt nauw betrokken bij het gesprek. Je bent van harte welkom!

Het programma van Het Penhuis kun je raadplegen op: www.kortrijk.be/bibliotheek/hetpenhuis.

maandag 22 november 2010

Aanwinsten dvd's oktober 2010



De filmcollectie van de Kortrijkse bib breidt maandelijks uit met nieuwe DVD's. In onderstaande lijst vind je een overzicht van de aanwinsten voor de maand september die je in de rekken van de afdeling Beeld & Geluid kan ontdekken.

De aanwinsten "Dvd's oktober 2010" kun je hier (pdf, 1.6mb). Of je bekijkt die gewoon rechtsreeks via Scribd onze handige pdf viewer van dienst:

Aanwinsten Dvd's Oktober 2010

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

Voorleesweek 2010

De Nationale Voorleesweek is terug begonnen!
Met deze jaarlijkse campagne wil Stichting Lezen alle (groot)ouders, onthaalouders, leerkrachten enz. aanmoedigen om vaker voor te lezen aan grote en kleine kinderen.

Samen met kinderen in boeken kijken en voorlezen, stimuleert niet alleen hun taalontwikkeling en interesse voor boeken maar het is gewoon puur plezier voor kinderen én volwassenen.
Het is het ideale moment om even gezellig samen te zijn met je kind. Voorlezen is dan ook het leukste kwartiertje van de dag!

Tijdens de voorleesweek vinden heel wat activiteiten plaats op scholen, in de kinderopvang, in bibliotheken, ... Zo kunnen kinderen van 3 tot 6 jaar in de Kortrijkse bib deelnemen aan onze Kooksprookjesactiviteit:

Kom luisteren naar spannende en grappige verhalen en leer lekkere en creatieve recepten kennen. We maken kennis met de grappige sprookjesfiguren Warre Wortel en Benny Banaan. Daarna steken we zelf de handen uit de mouwen en gaan we koken! Natuurlijk smullen we daarna alles op.

Kooksprookjes - woensdag 24 november 2010 om 13u30, 14u30, 15u30 of 16u30 - Openbare Bibliotheek Kortrijk, afdeling jeugd - tel. 056 27 75 00 - 2 EUR (vooraf te betalen) - beperkte inschrijvingen!

Meer info via www.voorleesweek.be, www.stichtinglezen.be, www.voorlezen.be

Grote Jongerenliteratuurprijs 2010

Tijdens het Crossing Border Festival werd in de Koninklijke Schouwburg van Den Haag de Grote Jongerenliteratuurprijs 2010 uitgereikt.

De allereerste twee winnaars van deze splinternieuwe literatuurprijs zijn Peter Bekkers (Trouw is de andere wang) en Erlend Loe, samen met zijn vertaalster Femmigje Andersen-Sijtsma (Muleum). Beide ontvangen een mooie geldsom van 5000 EUR.

Ook volgende auteurs stonden op de shortlist:
  • Categorie "Oorspronkelijk Nederlandstalige literatuur"
    Phillip Huff - Dagen van gras
    Erna Sassen - Dit is geen dagboek
  • Categorie "Vertaalde literatuur"
    Dave Eggers - Zeitoun (vert. door Maaike Bijnsdorp en Lucie Schaap )
    John Green - Paper Towns (vert. door Aleid van Eekelen)
Aan eigentijdse thema’s als eeuwige roem, imitatie en originaliteit heeft Bekkers op een originele, spannende en intrigerende manier vorm gegeven.
De jury over "Trouw is de andere wang"
Een absurde, ontroerende, humorvolle zoektocht naar de zin van het leven. [...] Meesterlijk en met veel humor toont Loe hoe willekeur en toeval je levenspad bepalen.´
De jury over "Muleum"

De Grote Jongerenliteratuur Prijs is een initiatief van het Nederlands Letterenfonds & Stichting Lezen en werd in het leven geroepen om de YA-literatuur te promoten. Young Adult literatuur is een 'nieuwe' term voor de adolescenten- of jongerenliteratuur (vanaf ca. 15 jaar).

Meer info via www.crossingborder.nl, www.lezen.nl,http://www.letterenfonds.nl/ en www.gjp.nu

vrijdag 19 november 2010

Lezingen OnGELOOFlijk, Van hemel, hel en halleluja!

In het kader van de tentoonstelling "OnGELOOFlijk, Van hemel, hel en halleluja!" in Kortrijk kun je drie interessante lezingen bijwonen. De folder met een overzicht van deze lezingen kun je hier downloaden (pdf, 221kb) of hieronder bekijken:

Folder lezingen OnGELOOFlijk, Van hemel, hel en halleluja!
  • "Geloof en geluk" - 01.12.10 - 19u30 - gratis - Museum Kortrijk 1302, Begijnhofpark - Meer info: 056 25 70 85

  • "Het klooster van Sion" - 09.12.10 - 19u - gratis - Erfgoedhuis, Onze-Lieve-Vrouwestraat 45, Kortrijk - Meer info: 056 27 70 85

  • "Film, debat en tentoonstelling - Boeddhisme in Kortrijk" - 16.12.10 - 19u30 - Budascoop, Kapucijnenstraat 10, Kortrijk - Meer info: 056 20 41 24
Meer info: www.kortrijk.be/ongelooflijk

Praattrainingen in de Kortrijkse bib

Taal is belangrijk voor wie zich thuis wil voelen in de stad. Taal brengt mensen samen. Daarom doet het stadsbestuur de komende jaren extra inspanningen om van Kortrijk een taalrijke omgeving te maken.
Voor de taalstimulering slaan verschillende sectoren de handen in elkaar: cultuur, onderwijs, welzijn, communicatie en werkgelegenheid.

Een van de acties is het organiseren van praattraingen. Praattrainingen zijn een vervolgtraject op de cursussen Nederlands voor anderstaligen. Tijdens de praattraining "train" je onder professionele begeleiding je Nederlands.

Op 18 november ging de eerste praattraining Nederlands voor anderstaligen in de Kortrijkse bibliotheek van start. In onze hoek van "gemakkelijk-lezen-boeken" kwamen een zestal anderstalige cursisten samen. Voor velen ook een eerste kennismaking met de Kortrijkse Openbare Bibliotheek.


Meer info: www.kortrijk.be/thuisintaal, www.kortrijk.be/nieuws/praattrainingen-voor-anderstaligen

donderdag 18 november 2010

Proef een boek: Jan Van Herreweghe over bibliofagie - nog plaatsen vrij!

In zijn zoektocht naar bizarre verschijnselen in de rand van de bibliofilie, de liefde voor boeken, en de bibliomanie, de ziekelijke hebzucht tot het bezitten van boeken, stootte Jan Van Herreweghe (bibliothecaris, Harelbeke) enkele jaren geleden op het verschijnsel "bibliofagie".

Het woord staat niet eens in Van Dale, maar het gaat eigenlijk over "het verorberen van boeken of het opeten van papier". Aangetrokken door dit verschijnsel ging Jan Van Herreweghe op onderzoek uit en ontdekte een aantal bizarre verhalen die onder dit begrip vallen. In de algemene omgang is bibliofagie zo goed als onbekend, maar nog tijdens zijn lezing zullen de schellen van je ogen vallen.

Indien je de lezing enigszins overleeft, zullen we gezamenlijk aan tafel gaan om een aantal boeken te verorberen!

Proef een boek: Jan Van Herreweghe over bibliofagie - 19.11.10 - 19u30 - Openbare Bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30 - gratis - na de lezing gaan we boeken eten - beperkte plaatsen - inschrijven via 056 27 75 00 of bibliotheek@kortrijk.be

woensdag 17 november 2010

Woord van het jaar 2010

Van Dale organiseert jaarlijks de verkiezing “Woord van het Jaar”, in samenwerking met de VRT.
Uit alle woorden die het iedereen via het internet kon inzenden, werd een shortlist samengesteld van 10 woorden die strijden voor de titel Woord van het Jaar 2010:
afspiegelingsregering – artnapping – ontdopen – pedopriester – preformateur – snuffelronde – streelmeisje – tentsletje – tsunamiverkiezing - verduidelijker.

Nieuw dit jaar is dat er nog vijf extra categorieën zijn, waarin ook telkens 5 woorden genomineerd werden door het Vlaamse publiek: jongerentaal, lifestyle, sport/amusement, economie en politiek.

  • Jongerentaal: gemaan – kakaboulet – muug – ruttentutten – tentsletje
  • Lifestyle: cougar – glamping – ipadden – ontdopen – twilliciteren
  • Sport & amusement: kamikazenoob – nillies – octopusvoorspelling – plasticizer – sportelen
  • Economie: dubbeldiprecessie – hindenburgomen – knoflookcrisis – staatsschuldcrisis – zakgeldfederalisme
  • Politiek: afspiegelingsregering – clarificateur – preformateur – tsunamiverkiezing - verduidelijker
Een verklaring van deze ‘nieuwe woorden’ vind je trouwens terug via de website van Van Dale.
Op dinsdag 14 december wordt de winnaar bekendgemaakt. Wie wil kan dus nog stemmen tot 10 december 2010 via http://woordvanhetjaar.vandale.be.


Welk woord vind jij het mooiste, beste of leukste van 2010?

Vandaag: Boterhammen in de Bib met Björn Soenens

20 januari 2009, een historisch moment voor Amerika. De eerste zwarte president Barack Obama verovert de harten van de VS en van de wereld met 'Change' en 'Yes we can'. Ondertussen is Obama (bijna) twee jaar president. Tijd voor een bilan.

Heeft Obama de Verenigde Staten ook écht veranderd? Wat is er met de gezondheidszorg gebeurd? Is de armoede aangepakt? Is hij een 'socialist' zoals zijn tegenstanders zeggen? En zijn de VS nog steeds scherprechter van de wereld? Hoe verlammend werkt de financiële crisis? Wat blijft er over van deze american dream?

Amerikakenner en VRT-chef journaal Björn Soenens, is auteur van ‘Blijven proberen Obama! Amerika tussen droom en daad’. Hij maakt een stand van zaken op.

Boterhammen in de bib: Björn Soenens - Obama, tussen droom en daad
vandaag om 12u15 - Centrale bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk - 6 EUR (aan de deur) - i.s.m. Vorming Plus - meer info via www.kortrijk.be/bibliotheek en www.vormingplusmzw.be

dinsdag 16 november 2010

Bib gesloten op dinsdagnamiddag 16 november

De Kortrijkse bibliotheken zijn op dinsdagnamiddag 16 november, ter gelegenheid van de jaarlijkse "Dag van de medewerker", gesloten.

Op woensdag 17 november is het bibteam weer tot je dienst.

Meer info: sluitingsdagen van de Kortrijkse bib

Themalijst Culinaire speelfilms


Tapas (José Carbacho – Spanje, 2005)


De Week van de Smaak inspireerde de Kortrijkse bib om een themalijst samen te stellen met als thema "Culinaire speelfilms".

De themalijst "Culinaire speelfilms" kun je hier downloaden (pdf, 1.6mb). Of je bekijkt die gewoon rechtsreeks via Scribd onze handige pdf viewer van dienst:

Themalijst Culinaire speelfilms
Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website: www.kortrijk.be/bibliotheek/luistertips.

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via
bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

maandag 15 november 2010

Zonder ondertitels: creatieve ateliers voor "joenge gast'n"

Ben je tussen 15 en 19 jaar en noem je jezelf een West-Vlaming? Heb je zin om met muziek, film, dans, stand-up comedy, poëzie ... aan de wereld te verkondigen wat het West-Vlaams voor jou betekent?

Doe dan mee aan het project "Zonder ondertitels"!

Kom tijdens de kerstvakantie naar één van de introdagen. Daar krijg je meer informatie over het project. Je kan er ook workshops volgen die je insprieren voor jouw creatief brouwsel. De introdagen gaan door op volgende data en locaties:
  • 28 december in de Spil in Roeselare
  • 4 januari in JOC in Ieper
  • 5 januari in Het Entrepot in Brugge
  • 6 januari in Track* muziekcentrum in Kortrijk
Tijdens de paasvakantie 2011 trekken 12 geselecteerde jongeren zich gedurende 5 dagen terug om onder begeleiding van kunstenaars hun idee uit te werken. De resultaten worden gepresenteerd in verschillende jeugdhuizen en op de Erfgoeddag (1 mei 2011).

Ben je nieuwsgierig of wil je sowieso meedoen? Schrijf je in voor de introdagen op www.zonderondertitels.be.

“Zonder Ondertitels, creatieve ateliers voor joenge gast’n“ is een project van De Veerman vzw
in opdracht van TERF, Erfgoedcel CO7, Erfgoedcel Kortrijk, Erfgoedcel Brugge en de Provincie West-Vlaanderen.

Boek-delenprijs 2009 voor Paolo Giordano

In Rotterdam werd dit weekend tijdens het jaarlijkse Lezersfeest voor de vijfde keer de Boek-delenprijs uitgereikt. Dit jaar verkozen de leeskringen Paolo Giordano’s De eenzaamheid van de priemgetallen tot Leesclubboek van het jaar. Hij wint hierdoor 2000 EUR.

De overige genomineerde boeken op de lijst waren:
  • Philippe Claudel - Het verslag van Brodeck
  • Anna Enquist - Contrapunt
  • Julia Franck - De middagvrouw
  • Suzanna Jansen - Het pauperparadijs
  • Herman Koch - Het diner
  • Vonne van der Meer - Zondagavond
  • Erwin Mortier - Godenslaap
  • Robert Vuijsje - Alleen maar nette mensen
  • Leon de Winter - Het recht op terugkeer
De Boek-delenprijs wordt sinds 2006 uitgereikt door leeskringen uit Nederland en Vlaanderen, in samenwerking met het tijdschrift Boek-delen en met steun van Locus. Jaarlijks worden er een tiental boeken genomineerd waarna de leeskringen zelf de uiteindelijke winnaar kiezen.

Vorige winnaars waren Khaled Hosseini (De vliegeraar), Stefan Brijs (De engelenmaker), Gerbrand Bakker (Boven is het stil) en Arthur Japin (De overgave).

meer info via www.boekdelenprijs.nl

vrijdag 12 november 2010

Themalijst "Harry Mulisch 1927 - 2010"

"Ik wou chemicus worden en de Nobelprijs winnen en die vervolgens weigeren en ik wou magiër worden en bankrover en heilige.
Als je zo begint, eindig je als schrijver.
(interview uit 1959 met Harry Kurt Viktor Mulisch)
De themalijst "Harry Mulisch" kun je hier downloaden (pdf, 1.6mb). Of je bekijkt die gewoon rechtsreeks via Scribd, onze handige pdf viewer van dienst:
Themalijst Harry Mulisch

Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website: www.kortrijk.be/bibliotheek/luistertips.

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via
bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

donderdag 11 november 2010

Bib gesloten op 11 november

De Kortrijkse bibliotheken zijn op donderdag 11 november, ter gelegenheid van Wapenstilstand, gesloten.

Op vrijdag 12 november is het bibteam weer tot je dienst, we nemen dus géén brugdag!

Meer info: sluitingsdagen van de Kortrijkse bib

woensdag 10 november 2010

Michael Jackson brengt postuum nieuwe plaat uit

In december verschijnt er postuum een gloednieuw album van Michael Jackson. De King of Pop bleek immers tot op de dag van zijn dood nog altijd enorm creatief bezig te zijn. Hij werkte blijkbaar aan een nieuw album waarvoor hij al tal van nieuwe nummers geschreven, herschreven en zelfs al opgenomen had.

Op de officiële website www.michaeljackson.com kan je de song Breaking news integraal beluisteren, een lied dat Michael Jackson al in 2007 opnam. Wellicht kan je op de site binnenkort ook een tweede song gratis beluisteren.

De cdhoes voor Michael werd trouwens ontworpen door Kadir Nelson, een kunstenaar die de belangrijkste sleutelmomenten en personen uit het leven van Michael Jackson in één beeld probeerde te vatten.

Sprinters voor de maand november



De sprinters voor de maand november bestaan uit volgende toppers:

  • Vrijheid - Jonathan Frantzen

  • Dodelijk verlangen - Patrick De Bruyn

  • Erewoord - Pieter Aspe

  • De affaire - Santa Montefiore
Wat is een sprinter? De populairste boeken van de maand in de bib. De uitleentermijn van de boeken is 14 dagen en kan niet verlengd worden. Je kunt maar 1 sprinter ontlenen.

dinsdag 9 november 2010

Prix Goncourt 2010 voor Michel Houellebecq

De controversiële, Franse auteur Michel Houellebecq (°1958) won de Prix Goncourt met zijn boek "La carte et le territoire" ("De kaart en het landschap"). De Prix Goncourt is een van de belangrijkste literaire prijzen in de Franse literatuurwereld.

La carte et le territoire is de vijfde roman van Michel Houellebecq. Het boek vertelt het biografisch en creatief levensverhaal van Jed Martin, een Franse kunstenaar die
doorbreekt in de kunstwereld en steenrijk wordt. Martin eindigt echter in eenzaamheid, werkend aan een oeuvre over de teloorgang van de westerse maatschappij. In het boek speelt ook het treffende alter ego van Houellebecq een belangrijke rol, in de figuur van een eenzame, misantropische en aan drank verslaafde auteur, die alleen met zijn hond in Ierland woont.

"Enfant terrible" Michel Houellebecq brak midden de jaren 90 door in Frankrijk met "De wereld als markt en strijd". Eind de jaren 90 behaalde hij wereldwijd succes met "Elementaire deeltjes". De voorbije tien jaar werd de auteur meermaals aanzien als favoriet voor de Prix Goncourt, maar hij greep steeds naast de onderscheiding.

De Nederlandse vertaling van het boek verschijnt volgend jaar bij uitgeverij De Arbeiderspers.

Michel Houellebecq over de Prix Goncourt:



De Prix Renaudot, de kritische tegenhanger van de Prix Goncourt, werd dit jaar uitgereikt door een vakjury van journalisten aan de Franse auteur en cineaste Virginie Despentes (°1969) voor haar boek "Apocalypse bébé". De auteur is vooral gekend voor de verfilming van haar controversiële debuutroman "Baise-moi".

Apocalypse bébé is een "road-book" waarin Lucie, een gedesillusioneerde privé-detective, op zoek moet naar Valentine Galtan, een weggelopen adolescente. Ze vormt een team met "de Hyena", een ontvlambare collega-detective die er radicale methodes op na houdt. Samen doorkruisen ze Frankrijk en Spanje tot in Barcelona, op zoek naar Valentine.

Meer info: www.academie-goncourt.fr, www.houellebecq.info, www.renaudot.com

David van Reybrouck wint AKO Literatuurprijs 2010

Nadat hij eerder al de Libris Geschiedenisprijs en de J. Greshoffprijs won, kan David van Reybrouck nu ook de AKO Literatuurprijs 2010 op zijn palmares schrijven.
Met zijn monumentale boek Congo, een geschiedenis won hij een sculptuur van Eugène Peters en 50 000 EUR, dat hij gedeeltelijk zal wegschenken aan Human Rights Watch.

Voor de AKO Literatuurprijs 2010 selecteerde de jury uit het grote aanbod van "Nederlandstalig literair proza voor volwassenen" een 25-tal titels. Uit deze longlist werd dan de toplijst samengesteld.
Naast Van Reybrouck waren ook nog twee andere Vlamingen geselecteerd: Tom Lanoye (Sprakeloos) en Koen Peeters (De bloemen). De drie Nederlandse genomineerden waren Oscar van den Boogaard (Meer dan een minnaar), Willem Jan Otten (Onze lieve vrouwe van de schemering) en Kees van Beijnum (Een soort familie).

Het is vreemd om te midden van zoveel talent uitverkoren te zijn. Weet dat deze prijs voor mij pas echt glans krijgt door het hoge niveau van mijn mede-genomineerden.
David van Reybrouck




Congo is een knap gecomponeerd verhaal over slavernij en kolonialisme, veerkracht en overleven. Een meeslepend geschiedeniswerk van een historicus én romancier. Het is een boek dat verrast en ontroert door het mengen van anekdotiek, historische analyse en diep menselijk inzicht'
Uit het juryrapport
Meer info via www.akoliteratuurprijs.nl en www.davidvanreybrouck.be

maandag 8 november 2010

Foto's: workshop "Bijtenbeentjes" Open Groene Marke



Op 28 oktober nam de 3e kleuterklas van de basisschool "Het Open Groene" uit Marke deel aan de workshop "Bijtenbeentjes" van de Kortrijkse bib.

De kleuters van de 3e kleuterklas gingen op reis in de bibliotheek en ontdekten dat we allemaal verschillend zijn. Na een korte inleiding, bespraken we de verschillen tussen de kleuters. De ene had lang haar en bruine ogen en de andere blonde krullen en blauwe ogen. Aan de hand van een memoryspel toetsten we de opgedane kennis. Ook boeken verschillen: er waren prentenboeken, kartonnen en stoffen boekjes, stripboeken...

Deze boeiende workshop over "verschillen" sloten we af met het voorlezen van een verhaaltje.

Meer info: workshop "Bijtenbeentjes"

Filmfestival van Rome 2010

Tijdens het Internationale Filmfestival van Rome werden er heel wat prijzen uitgereikt, waarbij ook twee Belgische films in de prijzen vielen.

Zo mocht Adem van regisseur Hans Van Nuffel de Marc Aurelio Alice nella città Over 12 Award in ontvangst nemen. Deze prijs van 10 000 EUR – in de categorie Alice in the City – werd toegekend door twee jury’s, bestaande uit kinderen tussen 8 en13 jaar en jongeren tussen 14 en 17 jaar. De Marc Aurelio Alice nella città Under 12 Award ging naar I Want To Be a Soldier van Christian Molina. Beide filmprijzen kaderen in de categorie Alice in de City waarmee sterk sociaal geëngageerde films in de kijker worden geplaatst.

Bovendien won Adem op het internationaal filmfestival van Canada ook de Grand Prix Hydro-Québec. Daarmee staat de teller al op vijf voor deze Belgische kaskraker wat het aantal gewonnen filmprijzen betreft.


De film is een weelderig tableau van gevoelens en biedt een unieke blik op de
gevoelens en het perspectief van mensen met een terminale of chronische
aandoening. Ondanks het onderwerp is Adem niet zwaarmoedig of melodramatisch,
maar kiest de film juist een realistische middenweg.
via www.cineuropa.org
De tweede Belgische film die in de prijzen viel is Kill Me Please van regisseur Olias Barco die zowel de Marc’Aurelio Jury Award for Best Film als de Prestigieuze Prijs van de Filmkritiek mee naar huis mocht nemen.



Daarnaast werden er uiteraard nog heel wat andere awards uitgereikt:
  • Special Jury Award: Poll (Chris Kraus)
  • Jury Award for Best Actor: Toni Servillo (Una Vita Tranquilla)
  • Jury Award for Best Actress: de volledige vrouwelijjke cast van Las Buenas hierbas
  • Special Plaque of the President of the Italian Republic for the film which best emphasizes human and social values: Dog Sweat (Hossein Keshavarz)
  • Acting Award: Julianne Moore
  • Marc’Aurelio Award: Suso Cecchi D’Amico
  • Award for emerging new talents: Kaspar Munk (Hold Om Mig)
  • Award for best documentary in the extra section: De Regenmakers (Floris-Jan Van Luyn)
  • Audience Award for Best Film + Grand Jury Award: In a Better World (Susanne Bier)

Meer info via www.romacinemafest.it

Anton Wachterprijs 2010 voor Maartje Wortel

Afgelopen weekend werd de 17e Anton Wachterprijs, een tweejaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige literaire debuut, door een vakjury uitgereikt aan de Nederlandse auteur Maartje Wortel (Eemnes, 1982) voor haar debuutbundel "Dit is jouw huis". De jury bestond dit jaar uit voorzitter Jo Huizinga en juryleden Kees 't Hart, Joke Linders, Maarten 't Hart en Martin Ros.

De verhalenbundel Dit is jouw huis, verschenen bij De Bezige Bij, handelt over absurde dingen: o.a. over een meisje dat foto’s maakt van de huizen van wildvreemden; een antwoordapparaat waarop iemand dezelfde, duistere tekst inspreekt en een zwijgend kind in de achtertuin.

De Anton Wachterprijs, als stimulans voor literair talent uit Nederland en Vlaanderen, werd voor het eerst uitgereikt in 1977 en bestaat uit een geldbedrag van 1500 euro en een replica van het beeldje van Anton Wachter, de hoofdfiguur uit de romancyclus van de Nederlandse auteur Simon Vestdijk. De literaire prijs werd in het verleden al toegekend aan o.a. A.F.Th. van der Heijden, Tessa de Loo, Paul Verhuyck, Ilja Leonard Pfeijffer, Arnon Grunberg, Christiaan Weijts en Anne-Gine Goemans.

Op Shortstory.nu kun je een interview met Maartje Wortel lezen.

(via: Literatuurplein)

Meer info: www.antonwachterprijs.nl

vrijdag 5 november 2010

TipTopTien jeugdboeken november 2010

De TipTopTien jeugdboekenlijst voor de maand november kan je vanaf vandaag downloaden of online bekijken.

De TipTopTien bestaat telkens uit 10 leuke en interessante leestips die iedere maand door de medewerkers van de jeugdbibliotheek geselecteerd worden. Dit is een greep uit het grote aanbod van de jeugdafdeling van de Centrale Bibliotheek van Kortrijk.

De TipTopTien, november 2010, kan je alvast hier downloaden (pdf, 1.9mb) en bekijken via LibraryThing.

Of je bekijkt die gewoon rechtsreeks via Scribd, onze handige pdf viewer van dienst:

Tip Top Tien November 2010

Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website: www.kortrijk.be/bibliotheek/leestips.

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kan je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

donderdag 4 november 2010

Belgisch kampioenschap Pac-Man: Kortrijkse voorrondes!

Een van de grootste iconen uit de videospelwereld wordt 30 jaar oud en dat wordt ook in België gevierd. Radiostation Nostalgie organiseert voor de gelegenheid een Belgisch kampioenschap Pac-Man.

Tot 14 november trekt de Pac-Man tour nog doorheen gans Vlaanderen, op zoek naar de beste Pac-Man speler van het land. Per locatie zullen de 2 spelers met de hoogste score aan het einde van de dag worden uitgenodigd voor de finale van het Belgisch Kampioenschap Pac-Man 2010.

De winnaar verwerft eeuwige roem en mag zichzelf Belgisch kampioen Pac-Man 2010 noemen!

Een overzicht van de prijzen:
  • hoofdprijs: Behaalde score in cash!
  • 2e prijs: een échte authentieke pac-man speelkast uit de jaren '80
  • 3e prijs: een pac-man speelkast, tafelformaat
  • alle overige finalisten krijgen ook een prijs
De voorrondes voor West-Vlaanderen gaan door in Kortrijk op zaterdag 6 november 2010 in Ring Shopping Noord. Schrijf je nog vlug in op www.bkpacman.be/nl/inschrijven/ en begin alvast te oefenen!

Of je speelt alvast een gezellig spelletje Pac-Man op één van je favoriete blogs ;-)


Meer info: www.nostalgie.eu, www.bkpacman.be

Prix Médicis voor Maylis de Kerangal, David Vann en Michel Pastoureau



De prestigieuze literaire prijzen, de "Prix Médicis", werden onlangs in Frankrijk uitgereikt. De Prix Médicis voor Franse literatuur ging naar de Franse schrijfster Maylis Kerangal voor haar roman "Naissance d'un pont". De roman vertelt de geschiedenis van een brug in een denkbeeldig Californië en van de mensen die werkzaam zijn op deze bouwwerf.

De Prix Médicis Etranger voor het beste buitenlandse werk werd uitgereikt aan de Amerikaanse auteur David Vann voor zijn debuutroman "Sukkwan Island". Vann vertelt het dramatische verhaal van een vader die zich samen met zijn zoon vestigt in een afgelegen blokhut in Alaska.

De prijs voor essay ging naar de Franse geschiedkundige Michel Pastoureau voor zijn boek "Les couleurs de nos souvenirs", over de geschiedenis van het kleurgebruik in Europa vanaf 1950 tot nu.

De Prix Médicis werd in 1958 opgericht ter bekroning van beloftevolle auteurs die zich onderscheiden door een nieuwe toon en stijl. De Médicis Etranger wordt uitgereikt sinds 1970.

Maylis de Kerangal over haar boek "Naissance d'un pont":



(via: depapierenman)

woensdag 3 november 2010

"Kikker" verkozen tot favoriete Literaire Jeugdheld

Op De Dag van de Literaire Jeugdheld, op 31 oktober georganiseerd door het Letterkundig Museum, werd het personage "Kikker" van Max Velthuijs verkozen tot favoriete "Literaire Jeugdheld". Kikker werd gekozen uit een longlist van 50 helden, die op de website van het Letterkundig Museum vooraf te raadplegen was.

Voor de echte verkiezing van start ging, droegen vier grootheden uit de wereld van de jeugdliteratuur, Dolf Verroen, Jacques Vriens, Marije Tolman en Harry Bekkering, een personage voor en bepleitten ze waarom hun held bovenaan de lijst moest staan.

De top-10 Literaire Jeugdhelden bestond uit:
  1. Kikker (Max Velthuijs)
  2. De Kleine Kapitein (Paul Biegel)
  3. Pluk van de Petteflet (Annie M.G. Schmidt)
  4. Boris (Jaap ter Haar)
  5. Tiuri (Tonke Dragt, De brief voor de koning)
  6. Madelief (Guus Kuijer)
  7. Kruimeltje (Chris van Abkoude)
  8. Thomas Vrij (Peter van Gestel, Winterijs)
  9. Joop ter Heul (Cissy van Marxveldt)
  10. Lieve Dikke Juffrouw Jans (Jacques Vriens)
(via: Leesplein)

Meer info: Letterkundig Museum, Stichting Max Velthuijs
, http://www.kikkervriendjes.nl/

Booktrust Teenage Prize 2010 voor Gregory Hughes

In Groot-Brittannië werd de Booktrust Teenage Prize 2010 uitgereikt aan Gregory Hughes voor zijn debuutroman Unhooking the Moon. Naast de Booktrust Teenage trofee wint hij ook een geldsom van £2500 (ruim 2800 EUR).

De Booktrust Teenage Prize werd in 2003 voor het eerst uitgereikt en heeft als voornaamste doelstelling om auteurs van jeugd- en adolescentenliteratuur meer in de belangstelling te plaatsen. Zowel romans, kortverhalen, strips als non-fictie en poëzie komen volop aan bod. Ook geven heel wat schrijvers, uitgevers, ouders, scholen en bibliotheken hun steun aan deze literaire prijs door allerlei nevenactiviteiten te organiseren.


De jury, die telkens bestaat uit zowel volwassenen als jongeren, verkoos dit jaar Gregory Hughes boven de andere genomineerden: Charlie Higson (The Enemy), Zizou Corder (Halo), Sara Manning (Nobody´s Girl), Jason Wallace (Out of Shadows) en Marcus Sedgwick (Revolver).

Eerdere winnaars zijn o.a. Neil Gaiman, Mark Haddon, Anne Cassidy, Marcus Sedgwick en Patrick Ness.

Unhooking the Moon is original, poignant and funny and full of terrific characters and gripping storytelling, while also managing to explore the kind of themes teenagers will find engaging.
Uit het juryrapport
Meer info via www.booktrustchildrensbooks.org.uk

Boterhammen in de Bib: Björn Soenens - Obama, tussen droom en daad

BoterLiteratuur, entertainment, avontuur, politiek, kunst, cultuur. Er is voor elk wat wils. Onze gasten zijn een voor een gedreven vertellers die een uur praten over hun passie en gedrevenheid.
Op woensdag 17 november is Björn Soenens te gast in de Kortrijkse bibliotheek.

20 januari 2009, een historisch moment voor Amerika. De eerste zwarte president Barack Obama verovert de harten van de VS en van de wereld met 'Change' en 'Yes we can'. Ondertussen is Obama (bijna) twee jaar president. Tijd voor een bilan.

Heeft Obama de Verenigde Staten ook écht veranderd? Wat is er met de gezondheidszorg gebeurd? Is de armoede aangepakt? Is hij een 'socialist' zoals zijn tegenstanders zeggen? En zijn de VS nog steeds scherprechter van de wereld? Hoe verlammend werkt de financiële crisis? Wat blijft er over van deze american dream?

Amerikakenner en VRT-chef journaal Björn Soenens, is auteur van ‘Blijven proberen Obama! Amerika tussen droom en daad’. Hij maakt een stand van zaken op.

Boterhammen in de bib: Björn Soenens - Obama, tussen droom en daad
woensdag 17.11.2010 - 12u15 - Centrale bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk - 5 EUR (6 EUR aan de deur, betalen met opleidingscheques enkel mogelijk bij VormingPlus) - i.s.m. Vorming Plus - meer info via www.kortrijk.be/bibliotheek en www.vormingplusmzw.be