Tijl Uilenspiegel is een geliefd personage uit de Vlaams-Duitse folklore. In de verhalen en legendes schuimt hij tijdens de 16de eeuw de Nederlanden en Duitsland af en is hij erop gebrand tijdens zijn tochten zoveel mogelijk mensen in het ootje te nemen. Door hen voor de gek te houden, hield hij hen als het ware een spiegel van hun eigen domheid voor. Op die manier kan ook zijn naam, uilen-spiegel, worden verklaard.
In Vlaanderen groeide Tijl echter pas veel later uit tot een ware volksheld. Dit was de verdienste van de Belgische auteur Charles de Coster. Alhoewel Franstalig koesterde de Coster een grote sympathie voor de Vlaamse zaak. Hij blies de legendes rond Tijl Uilenspiegel nieuw leven in en liet de kwajongen en zijn schelmenstreken uitgroeien tot symbool van de Vlaamse ontvoogdingsstrijd door aan de verhalen een extra politieke en maatschappijkritische dimense toe te voegen. In 1867 resulteerde dit in het boek "La Légende et les Aventures héroïques, joyeuses en glorieuses d'Ulenspiegel et de Lamme Goedzak au pays de Flandres et ailleurs". Volgens Charles de Coster zag Tijl in 1527 het levenslicht in West-Vlaamse Damme en vocht hij aan de zijde van de antiklerikale Geuzen tegen de Spaanse onderdrukker. Charles de Coster was ook de geestelijke vader van Lamme Goedzak en Nele, de onafscheidelijke vrienden van Tijl.
De tentoonstelling is op weekdagen toegankelijk van 9u tot 12u. en van 13u tot 18u. Tijdens het weekend en op feestdagen kan je er terecht van 10u tot 12u. en van 14u tot 18u. Klik hier voor meer praktische informatie.
0 reacties:
Een reactie posten