Sinds WO II hebben diverse Belgische componisten een bijdrage geleverd aan de avantgarde in de muziek. Van Karlheinz Stockhausen zou misschien geen sprake geweest zijn zonder Karel Goeyvaerts. In Gent, Brussel en Luik ontstonden er laboratoria die onderzoek deden naar de mogelijkheden van de elektronische muziek. Het was een euforische tijd waarin het experiment als dusdanig verheerlijkt werd.
In het tweede deel van de onze themalijst "Hedendaagse Belgische Componisten" belichten we verder de pioniers van deze beweging. Een tweede golf van reacties tegen het modernisme in de muziek is een veel ingewikkelder verhaal. Bepaalde componisten bleven in de jaren ’70 geïnteresseerd in vernieuwing, maar ze lonkten ook naar vroegere stijlen en technieken.
Ook de muren van de “klassieke muziek” moesten gesloopt worden. Flirten met jazz en wereldmuziek werd evident, maar eigenlijkwas dat helemaal niet echt zo nieuw. Cross-over is zo oud als de straat of nog ouder, van in de middeleeuwen tot Stravinsky en Stockhausen. Bij Alfred Schnittke werd het polystilistieken, voor Arvo Pärt en zijn epigonen is spiritualiteit het toverwoord. Ook hier waren de Belgen voortrekkers met opnieuw Karel Goeyvaerts.
Wil je meer ontdekken over deze experimentele muziek? De medewerkers van de bib stelden een overzicht samen in de themalijst Hedendaagse Belgische Componisten (deel 2). We verwijzen ook graag terug naar het eerste deel op onze blog. Deze kun je alvast hier (pdf, 900kb) downloaden of hieronder bekijken via Scribd, onze handige pdf viewer van dienst:
Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kan je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.
0 reacties:
Een reactie posten