Zuiddag in de bib: jeugd en solidariteit, hand in hand

Jeugd en solidariteit, als we sommige mensen mogen geloven, is een huwelijk gedoemd om te mislukken. Niets is minder waar, zo blijkt. Traditioneel ontkracht de jaarlijkse Zuiddag dit vooroordeel. Tijdens deze dag werken ruim 10.000 mensen een dag voor het goede doel. Wat begon als een kleinschalig concept in 2006 met 500 studenten uit 8 samenwerkende scholen van 1 stad is in amper zes jaar uitgegroeid tot een echte happening met ruim 10.000 studenten uit 120 scholen van maar liefst 70 steden.


Het concept blijft nog steeds behouden. De studenten volgen elk een dag een werknemer van een bepaalde dienst of organisatie en krijgen uitleg over de werking van deze dienst of organisatie. De €40 loon die ze hiermee voor hun prestaties krijgen, wordt integraal doorgestort naar een goed doel.

Dit jaar kiest de organisator Trias, de ontwikkelingsorganisatie van KLJ, KVLV, Landelijke Gilden, Markant, Neos en UNIZO, er voor om met deze solidaire studenten mee te bouwen aan een jongerencentrum voor de jongeren van de boerenorganisatie Mviwamo. Trias is als ontwikkelingsorganisatie actief in 12 landen, verspreid over Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Samen met 84 lokale partners ondersteunen ze meer dan 600.000 familiale boeren en kleine ondernemers om hun bestaanszekerheid te verhogen.

In Namanga, Tanzania zal met de opbrengst van Zuiddag 2011 een jongerencentrum worden opgestart. Verschillende organisaties zullen er de mogelijkheid krijgen om verschillende bijeenkomsten te houden en trainingen te organiseren. Zo moeten die niet steeds op zoek naar een geschikt lokaal en kunnen de jongeren inkomsten innen door het verhuren van hun lokaal. Bovendien wordt het lokaal uitgerust met enkele computers om de digitale kloof niet verder te laten doorgroeien.

Modelleerlingen die werken voor verandering, die zijn altijd welkom in de Kortrijkse bib. Zo ook Beau en Elke, we hadden immers niet één maar twee Zuiddag-studenten op bezoek. De hele dag waren deze jongeren in de weer om hun werkdag zo zinvol mogelijk in te delen. Elke Scherpereel zit in haar vijfde jaar Chemie in Immaculata Brugge en koos voor de bib omdat ze graag boeken leest in haar vrije tijd en wilde weten hoe de bibliotheek zowel voor als achter de schermen in elkaar zat. Beau Landsheere, student in zijn vijfde jaar kantoor in het O.l.v.h. in Waregem volgde zijn collega en stelde dezelfde motivatie voorop.



En dat ze zelfs verrast werden door onze bib is duidelijk. Zo wist Elke niet dat er zoveel toffe projecten doorgingen in de bib en was Beau verbaasd over de oudere boeken van onze bewaarbibliotheek. Toegegeven, boeken van de jaren 1800 en ver daarvoor, het is helemaal niet alledaags. Rest hen nog te zeggen wat nu het tofste van hun dag was. Elke genoot ervan om te zien en te beleven welke activiteiten allemaal doorgingen in de bib terwijl Beau toch vooral hield van het contact met de mensen tijdens zijn baliedienst waarop beiden in koor het interview afsloten met de – nu al – legendarische vraag: “Kunnen wij hier ook onze vakantiejob doen?”. Het antwoord is een volmondige “Ja natuurlijk!".

Meer info: www.zuiddag.be

0 reacties:

Een reactie posten