America Award 2012 voor Ivo Michiels

De Vlaamse schrijver Ivo Michiels (Mortsel °1923) ontving onlangs de America Award 2012 voor zijn levenslange bijdrage aan het internationaal schrijverschap. Het is meteen de eerste keer dat de prijs naar een Vlaamse auteur gaat. De prijs wordt elk jaar uitgereikt door The Contemporary Arts Educational Project en wordt omschreven als een "bescheiden poging alternatieven aan te reiken voor de Nobelprijs voor Literatuur". De jury wordt jaarlijks samengesteld uit zes tot acht Amerikaanse dichters, prozaschrijvers, theaterauteurs en critici.

Ivo Michiels wordt beschouwd als vader van de experimentele roman in Vlaanderen. Hij is de auteur van onder meer de "Alfa-cyclus" en de tiendelige romancylcus "Journal brut". Naast zijn literaire werken schreef hij als redacteur voor verschillende kranten en tijdschriften waaronder Golfslag, De Tafelronde, Het Handelsblad, Nieuw Vlaams Tijdschrift en Randstad (samen met Hugo Claus, Harry Mulisch en Simon Vinkenoog).

Met het winnen van de America Award 2012 treedt Ivo Michiels toe tot het selecte gezelschap van eerdere winnaars Harold Pinter (1995), Peter Handke (2002), José Saramago (2004) en Javier Marías (2010).

De werken van Ivo Michiels kun je ontdekken in de collectie van de Kortrijkse bib. Een overzicht kun je vinden via de online catalogus.

(via: cobra.be)

Meer info: nl.wikipedia.org/wiki/Ivo_Michiels

0 reacties:

Een reactie posten