vrijdag 30 november 2012

Kies mee het 'Woord van het jaar 2012'


Ben jij een blonette vegenista met een wrijftelefoon waarmee je dikwijls trolt met je weblief? En ga je 's middags op het werk consudelen met je collega's of hou je tijdens de lunchbeat liever een steekvlamdiscussie in plaats van je in gangnamstijl te amuseren?

Het mag wel duidelijk zijn, ook dit jaar doken er weer heel wat nieuwe woorden op in onze taal. Van Dale nomineerde tien woorden die meestrijden voor de titel Woord van het jaar 2012. Daarnaast zijn er ook een vijftal categorieën met populaire woorden die door het Vlaamse publiek werden ingestuurd: jongerentaal, lifestyle, sport/amusement, economie en politiek.

Stemmen kan nog tot 18 december via http://woordvanhetjaar.vandale.be!


http://woordvanhetjaar.vandale.be 

Radiohead fans monteren eigen concertfilm


Fans van de Britse rockband Radiohead plaatsten een twee uur durende concertfilm van de groep op Youtube. De film bestaat uit een montage van amateurbeelden die gemaakt werden door verschillende toeschouwers van een concert dat Radiohead speelde in de Roseland Ballroom in New York.

Radiohead stelde de live-geluidsopname van het concert vrij ter beschikking aan de makers van de concertfilm. Het resultaat kun je in bovenstaande video volledig bekijken.

Zin in meer? Ontdek de muziek van Radiohead via de uitgebreide muziekcollecties van de bib, gratis ontleenbaar. Raadpleeg hiervoor de online catalogus!  

donderdag 29 november 2012

Bib tipt: Portfolio 2012

Nog tot 16 december kun je in de Paardenstallen van het Broelmuseum de nieuwste lichting jong ontwerptalent ontdekken op de 10de editie van Portfolio. Portfolio toont de beste eindwerken van de Vlaamse ontwerphogescholen in deze tentoonstelling.

Aan Portfolio 2012 nemen volgende ontwerpopleidingen deel: productontwikkeling, productdesign, industrieel ontwerp, interieurarchitectuur, interieurvormgeving, meubelontwerp, textielontwerp.
Optimo lanceert ook het boek "10 jaar Portfolio". Een collectors item dat aan de hand van getuigenissen, quotes, visies en beeldmateriaal de geschiedenis schetst van tien jaar Portfolio.

Portfolio 2012 - 22.11.12 t.e.m. 16.12.12 - Dinsdag tot vrijdag: 10u-12u en 14u tot 17u,
zaterdag, zon- en feestdagen: 11u-17u - Gratis - Meer info: www.optimo.be/portfolio

Foto's: Voorleesweek 2012 - Toedelie Bo!

In kader van de jaarlijkse Voorleesweek kwamen de leerlingen van het 1e leerjaar van 't Fort Kortrijk gisterenmorgen langs in de bib. Geert De Kockere vertelde hen via de kamishibai het verhaaltje van varkentje Bo! En illustratrice Tineke Van Hemeldonck maakte met hen enkele mooie tekeningen. Daarna maakten alle leerlingen samen een knutselwerkje met kleurpotloden en snippers papier...


meer foto's van bibactiviteiten kan je terugvinden via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

woensdag 28 november 2012

Lezing: Het neoliberalisme op de sofa, op zoek naar alternatieven met Paul Verhaeghe


Psychoanalyticus Paul Verhaeghe analyseert in zijn boek Identiteit welke invloed de huidige neo-liberale economie en vrijemarktwerking heeft op het welzijn van mensen en op de samenleving.
Succes is nog de enige norm en velen die in de huidige 'ratrace' niet mee kunnen, worden uitgesloten - en dat hebben ze dan zogezegd enkel aan zichzelf te danken. Het competitie- en concurrentiemodel van de economie creëert volgens Paul Verhaeghe een nieuwe maatschappij, waar 'the survival of the fittest' heerst en waarin de ene mens voor de ander een bedreiging vormt en een concurrent is. Of loopt het allemaal niet zo'n vaart?

Na zijn lezing gaat Paul Verhaeghe in gesprek met vier streekactoren uit de economische en poltieke wereld, die hem kritische vragen en alternatieven voorleggen: Els Peeters, Herman Wenes, Ann Sophie Maes en Philippe De Coene. Jan Timmerman (Vormingplus mzw) zal het gesprek modereren.

Lezing Paul Verhaeghe: 21.12.2012, 20 - 22u. | Streekhuis Zuid-West-Vlaanderen | 5 EUR | vooraf inschrijven via www.vormingplusmzw.be of telefonisch via 056 26 06 00

organisatie: BIK, vzw Oranjehuis, Ligand, Vormingplus mzw en Openbare bibliotheek Kortrijk

dinsdag 27 november 2012

Internationale filmprijzen voor Vlaamse kortfilms

Afgelopen weekend sleepten maar liefst drie Vlaamse kortfilms prijzen in de wacht op verschillende  internationale filmfestivals. De veelbekroonde korte animatiefilm "Oh Willy", van Emma de Swaef and Marc James Roels, viel opnieuw in de prijzen met achtereenvolgens, de prijs voor de beste animatiefilm op het Internationaal Filmfestival van Amiens, de Grand Prix voor beste film op het 38ste filmfestival van Badalona en de Premio Cine Club Fas op het 54stee Zinebi Filmfestival in Bilbao.



De kortfilm "Rotkop", van regisseurs Jan en Raf Roosens, won het Internationaal Filmfestival van Gijon zowel de prijs voor beste regie als de prijs voor beste scenario (Bert Van Dael en Sanne Nuyens). De prijs voor de beste actrice ging naar Janis Vercaempst voor haar rol in de "Badpakje 46".

In Gijon viel nog meer goed nieuws te rapen voor de Vlaamse animatiesector. Drie coproducties waar de Brusselse filmstudio Walking The Dog bij betrokken is, werden er onderscheiden: "Pinocchio" van Enzo d'Alò won de Enfants Terribles-prijs voor beste speelfilm, terwijl "Le jour des corneilles" van Jean Christophe Dessaint en "A monster in Paris" van Bibo Bergeron beiden een eervolle vermelding ontvingen van de Animaficx Jury.

(via: Vlaams Audiovisueel Fonds)

Meer info: www.vaf.be

Sub: nieuw Kortrijks jongerenmagazine op komst!

Ooit al het gevoel gehad dat allerlei boekjes, flyers en brochures je rond de oren vliegen met info waar je eigenlijk niets mee bent? Ben je het beu dat andere mensen bepalen wat jij interessant moet vinden? Dan brengt Sub soelaas! Het nieuwe Kortrijks jongerenmagazine boordevol weetjes, trends, hangplekken, eenvoudige gerechten, optredens, games, cultuur of tips bij de zoektocht naar een kot, komt eraan!

Team jeugd, Quindo, de Openbare Bibliotheek en de cultuurhuizen in Kortrijk sloegen de handen in elkaar om dit jongerenmagazine voor en door jongeren uit de grond te stampen. Wij zijn op zoek naar enthousiaste jongeren die zich creatief bezig houden, zin hebben hun mening te uiten of op de hoogte willen blijven over al wat te doen is in Kortrijk.
Voel je je geroepen om mee te werken aan dit Kortrijks magazine? Mail dan zo snel mogelijk naar kundjetbeter@kortrijk.be. Wie weet kan jij bij Sub aan de slag als fotograaf, reporter, cartoonist of layouter.

Meer info: www.kundjetbeter.be

maandag 26 november 2012

Anna Bijns Prijs 2012 voor Minke Douwesz


De Anna Bijns Prijs 2012 werd dit jaar uitgereikt aan Minke Douwesz voor haar roman Weg. Zij mocht vorige week de trofee (een beeldje van Eric Don) en het mooie bedrag van 10000 EUR in ontvangst nemen.

Met de Anna Bijns Prijs wordt tweejaarlijks afwisselend proza en poëzie uit Nederland bekroond. Opmerkelijk is dat er uitsluitend vrouwelijke auteurs genomineerd worden! Deze literaire prijs werd als weerwoord tegen de P.C. Hooftprijs, die vooral door mannen gewonnen wordt, voor het eerst uitgereikt in 1985. Traditiegetrouw gaat elke prijsuitreiking gepaard met een debat, waarin gediscussieerd wordt over de rol van vrouwen in de literatuur.
"De durf waarmee Douwesz haar personages in elke scène nog wat verder in de misère duwt, maakt 'Weg' tot een fascinerend, spannend en razend knap boek."
Uit het juryrapport
De overige genomineerden dit jaar waren:
  • Dit is van mij - Saskia de Coster
  • Lastmens - Elke Geurts
  • De vrouw met de sleutel - Vonne van der Meer
  • Koetsier Herfst - Charlotte Mutsaers
  • De terugkeer van Lupe García - Carolina Trujillo
www.annabijnsprijs.nl

vrijdag 23 november 2012

Games in de bib: de nieuwste aanwinsten

In de afdeling beeld en geluid van de Kortrijkse bib vind je een groeiende collectie videospellen voor de Playstation 3, de Nintendo Wii en de Xbox 360, bestemd voor alle leeftijden. De bib kocht recent enkele gametoppers bij voor haar collecties waaronder: Borderlands 2, Fifa 13, Lollipop Chainsaw, Prototype 2, Ridge Racer Unbounded, Dead or Alive 5, Formula 1 2012, Sleeping Dogs, enz...

Games in de bib kun je gratis ontlenen en ook ter plaatse spelen. Op de verpakking of de cover van de videospellen tref je ook een duidelijke leeftijds- en inhoudsaanduiding aan die je helpen bij het kiezen van een spel.

Raadpleeg de online catalogus om het ganse aanbod te ontdekken!

Gameroom nog tot 27 november in de bib!

In de rode ruimte van de centrale bib kun je nog tot 27 november 2012, kennismaken met de rondreizende "Gameroom" van het West-Vlaams Informatienetwerk Openbare Bibliotheken (WINOB). Via deze unieke rondreizende Gameroom kan groot en klein, jong en ouder binnen de bibliotheekmuren kennismaken met het uitgebreide aanbod van consoles, videogames en accessoires. Dit is inmiddels de tweede keer dat de Gameroom opgesteld staat in de Kortrijkse bib. In 2009 was de bib namelijk de pilootbibliotheek in dit project.



De Gameroom is een ideale gelegenheid om kennis te maken met de soms omstreden maar uitdagende en veelzijdige cultuurvorm. Kom langs, vraag een controller aan de balie en "start to game"!

Meer info: www.kortrijk.be/bibliotheek, 056 27 75 00, WINOB

donderdag 22 november 2012

Tiptoptien jeugdboeken december 2012

Onze TipTopTien bestaat telkens uit 10 leuke en interessante leestips. Die worden elke maand door de medewerkers van de jeugdbib geselecteerd uit het grote aanbod van de jeugdafdeling van de Kortrijkse bib. De TipTopTien December 2012 kun je alvast downloaden of raadplegen via Scribd, onze handige pdf viewer van dienst:
 


Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kan je altijd een aankoopsuggestie indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 25 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

De 'Biblio-Mat' boekenautomaat

In "The Monkey's Paw", een boekenwinkel in Toronto, kunnen lezers op een unieke en intrigerende manier hun boeken kopen. De "Biblio-Mat", een idee van uitbater Stephen Fowler en Craig Small van designstudio The Juggernaut, is een automaat die gemaakt is van een oude bagagekluis die lukraak tweedehands boeken verdeelt aan twee dollar (€1,5) per stuk.

De Biblio-Mat werd zo ontworpen dat hij mooi past bij de retro inrichting van The Monkey's Paw. Stephen Fowler geeft toe dat er soms kleine mechanische foutjes gebeuren maar dat de meeste van zijn klanten "aangenaam verrast en geamuseerd" zijn.

In onderstaand filmpje zie je de Biblio-mat in actie:



(via: theverge.com)

Meer info: mo-paw.blogspot.com

woensdag 21 november 2012

Taalunie Toneelschrijfprijs 2012 voor Ad de Bont

Het theaterstuk "Mehmet de Veroveraar" van de Nederlandse toneelschrijver en -regisseur Ad de Bont heeft de Taalunie Toneelschrijfprijs 2012 gekregen. Volgens de jury: "Ad de Bont slaagt er met welhaast Shakespeareaanse allure in historische gegevens relevant te maken voor de tijd waarin we nu leven".

Mehmet de Veroveraar is een theatermarathon uitgebracht ter gelegenheid van Ad de Bonts afscheid als artistiek leider bij de Toneelmakerij Amsterdam. Het stuk gaat over de Turkse prins Mehmet II die op zijn twaalfde sultan van het Ottomaanse Rijk wordt en het christelijke Constantinopel wil veroveren. In onderstaande trailer is alvast een smaakmaker voor het toneelstuk:


De jury bestond dit jaar uit actrice José Kuijpers (Het Zuidelijk Toneel Tilburg), regisseur Jo Roets (artistiek leider Laika Antwerpen) en dramaturg Joris van der Meer (o.a. werkzaam bij Thibaud Delpeut / Toneelgroep Amsterdam en Marcus Azzini / Toneelgroep Oostpool) o.l.v. dramaturg Steven Peters.

De Taalunie Toneelschrijfprijs bekroont de schrijver van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk dat in het voorafgaande seizoen voor het eerst is opgevoerd. De prijsuitreiking vindt afwisselend in Vlaanderen en Nederland plaats. De prijs bedraagt 10.000 euro.


Meer info: taalunieversum.org

dinsdag 20 november 2012

Gedichten van Lena, Mila en Laura

Tijdens het feestweekend van "Wij, Varkenland" op 9, 10 en 11 november 2012 stonden in de Budafabriek tal van werkjes, gemaakt door kinderen van het 3de leerjaar uit vijf verschillende scholen: VBS Bellegem, Basisschool Aalbeke, VBS De Watermolen uit Heule, Freinetschool De Baai en Buurtschool V-tex uit Kortrijk. De kinderen moesten creatief omgaan met het thema "identiteit".

De werkjes werden beoordeeld door de bekende illustratrice Ingrid Godon. De eerste prijs ging naar Freinetschool De Baai. Hiermee winnen ze een unieke workshop van diezelfde Ingrid Godon. Voorts waren er ook een persoonlijke en eervolle vermeldingen voor de gedichten van Lena en Mila uit de Buurtschool V-tex en Laura uit de Basisschool Aalbeke.

Dit zijn hun gedichten:
Mieltje
Sproetige balletvogel
In de danszaal
Lenig, spreidzit, ballet, bewegen
Blij

(Mila)
Giecheltje
Lang haar
In de bloemenweide
Is heel vaak zot
Lalalalala…

(Lena)
Remi
Rood truitje
In de trein
Machinist, kaartjesknipper, zetels, uitzicht
Leuk

(Laura)

Foto's: Boterhammen in de bib met Philip Vanoutrive

Philip Vanoutrive maakte naar aanleiding van gelijknamige CANVAS documentairereeks het boek "De allerlaatste getuigenissen van WO1" met 40 getuigenissen en mooie portretfotografie.
Op maandag 19 november kwam hij ons tijdens Boterhammen in de bib vertellen over de bijzondere ervaring van het contact met deze hoogbejaarde, maar kranige mannen en vrouwen.


meer foto's van onze bibactiviteiten kan je bekijken via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

maandag 19 november 2012

Bib tipt: Expo 'Verlaine in de gevangenis', MLM Brussel

Tot 13 januari 2013 kun je in het Brusselse Museum der letteren en manuscripten (MLM) de expo "Verlaine in de gevangenis" bezoeken.

Op 10 juli 1873 vuurt Paul Verlaine in Brussel twee schoten af op zijn minnaar Arthur Rimbaud, op het einde van een dronken ruzie en op een wanhopig moment, dat hem zelfs tot zelfmoord had kunnen leiden. Nadat hij tot twee jaar cel wordt veroordeeld, blijft de dichter gedurende 18 maanden afgescheiden van zijn jonge echtgenote, zijn zoon en zijn minnaar. Gespeend van absint "herenigt" hij zichzelf in de gevangenis, en hij stelt zijn mooiste verzen samen: gevangenschapsgedichten die hij onder de titel "Cellulairement" (Celsgewijs) wil publiceren in een samenhangend geheel.


"Verlaine in de gevangenis" handelt over de weerslag van de Brusselse affaire op het poëtische werk en de spiritualiteit van Verlaine. De Franse historicus Jean-Pierre Guéno beijvert zich om alle manieren waarop de vervloekte poëet gevangen zit en hoe zijn ziel erdoor wordt geroerd te beschrijven en te illustreren, zowel via de tentoonstelling als via zijn boek, dat dezelfde titel draagt: zijn stenen gevangenis, zijn existentiële gevangenis, zijn familiale gevangenis en zijn sentimentele gevangenis. Verlaine in de gevangenis is eigenlijk het kleine zielsmuziekje van de alzijdig ontwikkelde man, van de schizofrene man die heen en weer wordt geworpen tussen fascinatie voor de hel en
nostalgie naar het verloren paradijs.

Expo "Verlaine gevangene" - 13.11.12 t.e.m. 13.01.13 - 10u. tot 19u. (weekdagen), 11u. tot 18u. (weekend), maandag gesloten - Museum der letteren en manuscripten, Koningsgalerij 1, Brussel - Meer info: www.mlmb.be, 02 514 71 87

Het werk van zowel Paul Verlaine als Arthus Rimbaud kun je ontdekken in de collecties van de Kortrijkse bibliotheek. Raadpleeg hiervoor de online catalogus!

Foto's: 'Wij Varkenland' in Kortrijk!

Tijdens het weekend van 9/10/11 november vonden er in Kortrijk tal van activiteiten plaats in het kader van 'Wij Varkenland'. Er was o.a. de opening van de overzichtsexpo in de nieuwe Budafabriek, een tentoonstelling in het r.v.t. Heilig Hart, een parcours doorheen de stad met diverse 'installaties' en nog veel meer!

meer foto's van onze bibactiviteiten kan je bekijken via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

Foto's: Digidokter 2012 - sessie 8



Op zaterdag 17 november 2012 kwam onze Digidokter alweer enkele computergebruikers te hulp. Deze keer lag de nadruk op algemene soft- en hardwareproblemen die je kan hebben én hoe je dit best kan voorkomen.


meer foto's van onze bibactiviteiten kan je bekijken via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

zaterdag 17 november 2012

Boterhammen in de bib met Philip Vanoutrive: de allerlaatste getuigen van WOI


Op maandag 19 november is documentairemaker en onderzoeker Philip Vanoutrive als spreker in de Kortrijkse bib in het kader van de lezingenreeks "Boterhammen in de bib", een project van de Kortrijkse bib en Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen.

Binnenkort is het een eeuw geleden dat "de groote oorlog", onze eerste wereldbrand, uitbrak. De oorlog bleek massaal en ingrijpend. Dagelijks blaast een muziekkapel een "Last Post" aan de Ieperse Menenpoort en iedere lente ploegen boeren in de westhoek bommen en granaten naar boven.

Die trieste oorlog zit ook nog diep en dikwijls onverwerkt, in de memorie van een steeds kleiner wordende groep van getuigen. De volwassenen van toen zullen het niet meer kunnen navertellen. Televisiezender Canvas zocht de oorlogskinderen van 14-18 op voor de allerlaatste getuigenissen. Weerzinwekkende anekdotes over dood en vernieling komen vaak voor het eerst ter sprake. Philip Vanoutrive maakte naar aanleiding van de reeks een boek met veertig getuigenissen en mooie portretfotografie: "De allerlaatste getuigen van WOI". Hij komt vertellen over zijn ervaring van het contact met deze hoogbejaarde maar kranige mannen en vrouwen.

Boterhammen in de bib met Philp Vanoutrive - 19.11.12 - 12u15 - Openbare Bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30 - €5 / CJP: €2,5 - info & tickets: Vormingplus MZW, wandelweg 11 Kortrijk, www.vormingplusmzw.be, info@vormingplusmzw.be, 056 26 06 00

vrijdag 16 november 2012

National Book Awards 2012: de winnaars

De winnaars van de 62ste editie van de prestigieuze, Amerikaanse National Book Awards werden onlangs bekendgemaakt in New York. De schrijfster Louise Erdrich won met haar boek "The Roundhouse" de prijs voor het beste fictieboek. In haar boek vertelt ze het verhaal van een jongen, lid van de Ojibweg indianenstam, die de verkrachting van zijn moeder wil wreken. Erdrich is zelf voor een deel Ojibweg.

De prijs voor het beste non-fictieboek ging naar de journaliste en auteur Katherine Boo voor "Beyond the Beautiful Forevers" waarin een jongen uit de krottenwijken van Mumbai centraal staat. De auteur won eerder al de Pulitzer Prize voor haar journalistieke werk. Verder werden ook prijzen uitgereikt aan de dichter David Ferry voor zijn bundel "Bewilderment: New Poems and Translations" en aan William Alexander voor zijn jeugdboek "Goblin Secrets".

Op de website van de National Book Foundation kun je een overzicht zien van alle genomineerden en winnaars.

David van Reybrouck wint NDR Cultuur non-fictieprijs

Eerder deze week kreeg David van Reybrouck, Vlaams auteur en journalist, in Duitsland de NDR Kultur Sachbuckpreis, een literaire prijs voor non-fictie, toegekend. Die krijg hij voor zijn boek "Congo. Een geschiedenis", een werk waar hij ook in Vlaanderen en Nederland al furore mee maakte.

Bij de literaire prijs hoort ook een geldbedrag van 15.000 euro. Die ontvangt hij bij de officiële uitreiking op 20 november in Hamburg. De prijs voor beste juniorpublicatie gaat naar Dirk Laabs voor het boek "Der deutsche Goldrausch. Die wahre Geschichte der Treuhand".

Het werk van David van Reybrouck kun je terugvinden in de collecties van de Kortrijkse bibliotheek. Raadpleeg hiervoor de online catalogus!

Meer info: www.davidvanreybrouck.com, www.ndr.de/ndrkultur/sachbuchpreis/index.html

Flandrica.be: Vlaams erfgoed online

Flandrica.be, de gloednieuwe online Vlaamse erfgoedbibliotheek, werd deze week officieel aan het publiek voorgesteld tijdens een feestelijke bijeenkomst in Leuven. Voortaan kun je comfortabel grasduinen in deze online schatkamer vol prachtig geïllustreerde handschriften, kostbare oude drukken en ander historisch materiaal. Flandrica.be biedt zowel een unieke kijk op ons verleden als inspiratie voor de toekomst.

De nieuwe portaalsite bevat zowel publicaties die in Vlaanderen of door Vlamingen in het buitenland worden uitgegeven. De site biedt ook alle relevante buitenlandse publicaties die in hoofdzaak over Vlaanderen handelen en unieke werken uit het Vlaams patrimonium zoals handschriften. Naast topstukken of werken van literaire grootheden vindt je er ook alledaagse documenten zoals kookboeken, liedjesteksten, catechismussen, studentenaantekeningen enz...

Momenteel bevat de collectie zo'n 425 stuks die heel visueel worden voorgesteld. In de toekomst zal Flandrica.be voortdurend worden aangevuld met nieuw gedigitaliseerd materiaal en nieuwe online functionaliteiten. Om te vermijden dat je door de bomen het bos niet meer ziet, biedt de website ook verschillende rondleidingen. Die wijzen je de weg langs een tiental documenten die thematisch met elkaar verbonden zijn en voert bijvoorbeeld langs topstukken die door de Vlaamse overheid zijn erkend: de Rubensen en Van Eycks van onze erfgoedbibliotheken. Deze werken, die zelden het donker van de kluis verlaten, kunnen nu door iedereen worden doorbladerd via internet.

Flandrica.be is een samenwerkingsproject van de zes partnerbibliotheken van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek: de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, de Openbare Bibliotheek van Brugge en de Provinciale Bibliotheek van Limburg en de drie universiteitsbibliotheken van Antwerpen, Gent en Leuven.

Meer info: www.flandrica.be

donderdag 15 november 2012

10 jaar literaire ontmoetingen in het Penhuis

Na tien seizoenen is Het Penhuis zowel een gevestigde waarde als een goed bewaard geheim in Kortrijk. De organisatie is kleinschalig, maar slaagt er telkens in aanstormend én gevestigd literair talent aan bod te laten komen. Dat wordt binnenkort gevierd met een tentoonstelling en feestprogramma.

Literaire zondagen

Vijf zondagvoormiddagen per seizoen ontvangt Het Penhuis in de Oranjerie in het Broelmuseum een beperkt, maar geëngageerd publiek van literatuurliefhebbers. Dat publiek wordt bewust beperkt gehouden, om de interactie met de bezoekende auteurs te stimuleren. Die auteurs zijn Nederlandstalig en variëren tussen dichters, romanciers en éénmaal per seizoen een filosoof. Wat hen vooral kenmerkt, is dat het niet paradepaardjes van de Nederlandstalige literatuur zijn. Wanneer ze geboekt worden, zijn het vaak nog onbekende namen, maar bij hun bezoek zijn ze soms al geëvolueerd tot geroemde auteurs. Zo namen David van Reybrouck, die in 2007 kwam spreken in Het Penhuis, en Peter Terrin, die in 2010 te gast was, beiden al een AKO literatuurprijs in ontvangst. Degene die die auteurs uitnodigt, voor ze bekend raken, is Gie Devos – dichter en gepassioneerd lezer, die als vrijwilliger ook oprichter is van Het Penhuis. Verder wordt Het Penhuis vooral ondersteund door Schouwburg Kortrijk en de Openbare Bibliotheek Kortrijk.

Festiviteiten

Deze ontmoetingen tussen auteurs en lezers worden nu al tien jaar georganiseerd. Om dat te vieren wordt er een overzichtstentoonstelling op poten gezet, waaraan ook een wedstrijdvraag is verbonden. De focus ligt op de auteurs die de voorbije tien jaar in gesprek zijn getreden met de literatuurliefhebbers van Het Penhuis. Er wordt fotomateriaal getoond, en ook de gastenboeken waarin die auteurs zelf een boodschap hebben nagelaten.

De tentoonstelling wordt op 1 december officieel geopend in de Openbare Bibliotheek Kortrijk en loopt tot 28 januari. Om 10.30u is er een verwelkoming door auteur Axel Bouts,voorzitter van de adviesraad van de Openbare Bibliotheek Kortrijk, gevolgd door de opening van de tentoonstelling door Christine Depuydt, schepen van Cultuur van de stad Kortrijk.

Om 11 uur geeft Gie Devos, die er al van in het begin bij was, een korte historiek van Het Penhuis, waarna dichter en eregast Frans Deschoemaeker zijn referaat "De noodzaak aan nauw contact tussen auteur en lezer" voorstelt. Dit wordt gevolgd door een receptie.

Tentoonstelling "10 jaar literaire ontmoetingen in het Penhuis" - 01.12.12 t.e.m. 26.01.13 - opening op 01.12.12, 10u30 - Openbare bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30 - Meer info: www.kortrijk.be/bibliotheek of hetpenhuis.blogspot.com

Aanwinsten Beeld & Geluid: Oktober 2012


De muziek- en filmcollectie van de Kortrijkse bib breidt maandelijks uit met nieuwe cd's en dvd's. In onderstaande lijst vind je een overzicht van alle aanwinsten van de maand oktober die je in de rekken van de afdeling beeld en geluid kan ontdekken. Als extra vind je ook het aanbod gedigitaliseerde vinyl.
De lijst "Aanwinsten Beeld en Geluid Oktober 2012" kun je hier (pdf, 1.6mb) downloaden of je bekijkt die gewoon rechtstreeks via Scribd, onze handige pdf viewer van dienst:


Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website www.kortrijk.be/bibliotheek/luistertips.

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

woensdag 14 november 2012

Het Penhuis: A.L. Snijders


Op zondag 18 november 2012 is de Nederlandse schrijver A.L. Snijders (°1937), pseudoniem voor Peter Cornelis Müller, te gast in Het Penhuis in de Oranjerie van het Kortrijkse Broelmuseum.

A.L. Snijders ontving in 2010 de prestigieuze Constantijn Huygensprijs. Hij is neerlandicus, anarchist en varkenshoeder. Hij werkte lang op de politieschool. Snijders schrijft brieven, columns en korte verhalen. In 2001 ontdekte hij het plezier van de e-mail en begon hij zijn zeer korte, vreemde verhalen rond te sturen naar zijn kinderen en vrienden. Snijders noemde die stukjes "zkv's" : zeer korte verhalen.

In 2006 werd een eerste verzameling van die stukjes op de markt gebracht. L.H. Wiener, zelf gast in Het Penhuis afgelopen jaar, schreef over Snijders: "In zijn zkv's verheft A. L. Snijders speelse observaties en erudiete overpeinzingen tot superieure literatuur. Tijd voor een prestigieuze prijs, mij dunkt". Dit werk is uniek in de Nederlandse letterkunde. Hij slaagt er telkens weer in, zelfs de kortste tekst grote blijvendheid te verlenen. Alle ballast is weg uit zijn teksten die meestal niet langer zijn dan een pagina in druk en heel vaak aanmerkelijk korter. Een briljant auteur die helaas nog te weinig bekendheid geniet in Vlaanderen.


Gastheer Hub L.M. Hermans studeerde Spaanse taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Universidad Complutense te Madrid. Zijn proefschrift handelde over het politieke theater van Rafael Alberti. Sedert 1990 is hij hoogleraar moderne Romaanse cultuur- en letterkunde aan de RuG. 

Behalve met de literatuur en cultuur van het Spaanse interbellum en met ideologiekritiek (de verhouding tussen avant-garde en engagement), houdt hij zich bezig met de Spaanse film en met de cultuur van Mexico en van de Hispanics in de VS. Op genoemde gebieden publiceerde hij diverse boeken en artikelen, recentelijk een boek over moderne Mexicaanse film en een boek over eigentijdse Spaanse film. Momenteel bereidt hij een studie voor over de verschillende visies van Nederlandse ooggetuigen op de Spaanse Burgeroorlog. 

Tussen 1998 en 2011 was hij decaan van de Faculteit der Letteren van de RUG. Zowel in de jaren daarvoor als daarna was hij voorzitter van opleiding Romaanse Talen en Culturen, en van 2006 tot 2010 ook van de opleiding Euroculture. Daarnaast is hij academisch directeur van een drietal Erasmus Mundus ECW-netwerken van Europese en Latijns-Amerikaanse universiteiten, met de RUG als penvoerder.

Het Penhuis: A.L. Snijders - 18.11.2012, 10u30 tot 12u15 - Oranjerie van het broelmuseum, Broelkaai 6, Kortrijk - kaarten kosten 7 euro (drankje inbegrepen) - reserveren via 'Uit in Kortrijk' is aan te raden, 056 23 98 55

dinsdag 13 november 2012

Bib tipt: Kunstendag voor Kinderen


Op 18 november vindt de allereerste editie van de 'Kunstendag voor Kinderen' plaats. Enkele Vlaamse en Brusselse cultuurhuizen organiseren komende zondag heel wat gezinsactiviteiten, gratis of aan een voordeligere prijs.

Ook in Kortrijk is er heel wat te doen. Zo kan je in Theater Antigone een gratis workshop met Michaël Vandewalle meepikken. In het Broelmuseum is er voor de kids een speciale Fabeltjesroute voorzien en kan je er alle kunstwerken bekijken met het WAAROMkoffertje. In de Budascoop worden er twee kinderfilms vertoond. En in het BUDA Kunstencentrum kan je de muzikale video-installatie van Ragnar Kjartansson bekijken.
Keuze genoeg dus...!

www.kunstendagvoorkinderen.be  


maandag 12 november 2012

Netsky grote winnaar Red Bull Elektropedia Awards

De Belgische drum&bass producer Netsky (Boris Daenen, °1989) is de grote winnaar geworden van de Red Bull Elektropedia Awards 2012 op de zeventiende editie van het Gentse technofestival  "I Love Techno". Hij won maar liefst vier awards: "Artist of the Year",  "Beste Nummer" met "Come Alive", "Beste Album" met "2" en "Beste Live Act".


Als "Beste Festival" werd opnieuw gekozen voor Tomorrowland. Verder ging de award voor "Beste DJ" naar 2ManyDJ's, "Best Movie" naar de "Official After Movie" van Tomorrowland en ging de award voor "Best Remix" voor het tweede jaar op een rij naar DJ The Magician met het nummer "Happiness" van Sam Sparro.

De Kortrijkse trots Goose behaalde een tweede plaats in de categorie "Beste Live Act" en een derde plaats in de categorie "Artist of the Year".

Een overzicht van alle categoriën, nominaties en winnaars vind je op www.redbullelektropedia.be/awards2012/.

Meer info: netskymusic.comwww.redbullelektropedia.be

Boekenbeurs 2012: uitreiking Gouden Meeuw aan Lieva Van de Vijver


De 76e Boekenbeurs sloot gisteren de deuren van de Antwerpse Expo met de uitreiking van de Gouden Meeuw 2012. Deze wordt jaarlijks door Creatief Schrijven vzw uitgereikt aan het beste Nederlandstalige fictieboek van het voorbije jaar dat uitgegeven werd in eigen beheer. Dit jaar viel hun keuze op De dans van de regenboog van Lieva Van de Vijver. Zij wint hiermee professionele promotiebegeleiding en de verspreiding van haar boek (ook als e-boek) in een aantal onafhankelijke boekhandels.

Lieva Van de Vijver werd gekozen uit ruim 85 inzendingen van schrijvers over gans Vlaanderen. De jongste deelnemer was 22 jaar, de oudste 76! Ook het genre van de ingezonden werken verschilde nogal: poëzie, chicklits, thrillers, jeugdverhalen, ... Zo viel nog maar eens op hoeveel auteurs kosten noch moeite sparen om hun boek toch maar op de markt te brengen...

In de jury zetelden dit jaar Friedl’ Lesage (Radio 1), Michael De Cock (schrijver-theatermaker) en Eva Berghmans (De Bezige Bij Antwerpen) :

Lieva Van de Vijver overtuigt de jury omdat ze onmacht en verdriet in een literaire vorm giet. Ze kauwt niet alles uit, observeert treffend, met zin voor de kracht van het detail. Ze beschrijft op een heel authentieke, intense maar draaglijke manier hoe je afscheid neemt.

www.creatiefschrijven.be | www.boekenbeurs.be

'InstaRoman' van Bernard Dewulf

Om het tienjarig bestaan van Antwerpen Boekenstad te vieren, maakte stadsdichter Bernard Dewulf de allereerste "InstaRoman", een fotoroman van de 21ste eeuw. Dewulf schreef een stadsgedicht waarbij iedereen beelden kon maken met zijn smartphone.

Vanaf 31 oktober postte hij via Twitter (@instaroman) zeven dagen lang op regelmatige basis een aantal zinnen van het stadsgedicht. Iedereen kon vervolgens bijhorende foto’s maken bij de regels en deze via de populaire foto en sociale media website Instagram posten. Uiteindelijk werden via deze site meer dan 850 foto’s ingezonden. De stadsdichter selecteerde hieruit 46 beelden bij zijn verzen die samen een mooi boekje vormen dat vanaf 13 november verkrijgbaar is in het Antwerpse Letterenhuis.

Alle inzendingen zijn te bekijken op www.instaroman.be, de digitale versie van het boekje kun je alvast hier bekijken.

(via: Antwerpen Boekenstad)

Meer info: www.instaroman.be

zaterdag 10 november 2012

Foto's: verwendag 2012


Op zaterdag 20 oktober vond onze verwendag plaats met koffie, suikerspinnen en andere verwennerijen. De schone slaapster, graaf Dracula en een zeemeermin brachten leven in de brouwerij. Ook kon iedereen deelnemen aan onze ballonwedstrijd en verder was er een Digidoktersessie over het beheren van je digitale muziekcollectie en vond de 5e editie van de gamewedstrijd plaats.
Er stond dus heel wat op het programma en het werd dan ook een superleuke dag!


meer foto's van onze bibactiviteiten kan je terugvinden via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

vrijdag 9 november 2012

Dit weekend: Wij VarkenLand!



Het project Wij, VarkenLand landt op vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 november in Kortrijk en slingert zich een weg van de gloednieuwe Budafabriek via Budascoop naar K in Kortrijk.

Tal van erg verschillende partners schaarden zich in Kortrijk achter het project Wij Varkenland: Academie, tal van Basisscholen, de Beroepsvereniging der Beenhouwers van Kortrijk en omliggende, de Bibliotheek, café De Dingen, De Kreun, Buda::lab van DesignRegio Kortrijk, Howest, Ondernemerscentrum Kortrijk, Katho, Kulak, Kunstencreatie KSO, Passerelle, Strategische Cel Stad Kortrijk, Zorghotel H. Hart, vzw Wit.h... Zij ontwikkelden allerhande activiteiten en installaties die vertrokken van het varken als icoon enerzijds en de identiteit van Kortrijk als innovatieve en toekomstgerichte stad anderzijds.

Kortrijk kijkt naar West-Vlaanderen en toont zichzelf.

Op vrijdag 9 november concentreert het programma van Wij Varkenland Kortrijk zich rond de Budafabriek, waar om 19 uur de overzichtsexpo Wij VarkenLand in West-Vlaanderen opent i.s.m. Provincie West-Vlaanderen. Daarop wordt een overzicht gegeven van het hele traject dat Wij Varkenland aflegde. Tegelijk worden al een aantal beeldende installaties van Kortrijkse partners geopend.

Op zaterdag 10 en zondag 11 november is de Budafabriek de kernplek voor allerlei activiteiten die speciaal voor dit weekend werden ontwikkeld. Het is tevens de startplaats voor een parcours waarbij op diverse plekken in de stad Kortrijkse installaties rond Wij Varkenland te zien zijn, o.a. in Budastraat, Overleie, Wijngaardstraat tot in K in Kortrijk.


Wij, Varkenland is een creatief onderzoek naar identiteit in West-Vlaanderen in opdracht van de provincie West-Vlaanderen en onder leiding van theatermaker Lucas De Man en filmmaker Gilles Coulier. Het project vertrekt vanuit sleutelvragen over identiteit, regionalisering en het zoeken/verlangen naar ‘roots'.

Wij, VarkenLand voert het onderzoek tussen september en eind oktober 2012 in 8 West-Vlaamse gemeenten: Meulebeke, Kortemark, De Panne, Poperinge, Diksmuide, Menen, Zonnebeke en Tielt. In november wordt dat onderzoek afgerond en gepresenteerd in de 3 steden waar de producerende kunstencentra gevestigd zijn: Kortrijk, Oostende en Brugge.

In alle 8 gemeenten wordt een theatersolo, een kortfilm, een multimediale installatie én een eigen ‘gemeentelijke installatie' gepresenteerd. In de 3 finalesteden wordt dit programma aangevuld met een expo van àlle gemeentelijke installaties, inclusief activiteiten en lezingen die dit onderzoek verder uitdiepen, illustreren en contextualiseren.


Wij VarkenLand - 09.11.12 t.e.m. 11.11.12 - Buda Kunstenfabriek, Kapucijnenstraat 10, Kortrijk - doorlopend en gratis - Meer info: www.wijvarkenland.be of 056 22 10 01 www.wijvarkenland.be

donderdag 8 november 2012

Prix Goncourt 2012 voor Jérôme Ferrari


Gisteren werd in Frankrijk de prestigieuze literatuurprijs Prix Goncourt 2012 uitgereikt aan Jérôme Ferrari voor zijn roman Le sermon sur la chute de Rome. Hij wint hiermee slechts 10 EUR omdat het winnen van de literaire prijs op zich voldoende invloed heeft op de boekenverkoop, zowel van de winnaar als van de laureaten.

De overige genomineerden waren:
  • Joël Dicker - ‘La vérité sur l’affaire Harry Quebert’
  • Linda Lê met ‘Lame de fond’
  • Patrick Deville met ‘Peste et Choléra’.
"Le sermon sur la chute de Rome"gaat over twee vrienden die hun studie filosofie hebben opgegeven om op Corsica een bar te openen. Hun doel is om de bescheiden kroeg om te toveren tot de beste ter wereld. Maar in plaats van een groot succes draait die onderneming voor de twee idealisten uit op een ware nachtmerrie.

Ook werd de Prix Renaudot 2012 toegekend aan de Rwandese schrijfster Scholastique Mukasonga voor haar boek Notre-Dame du Nil. Ook zij wint geen geldprijs. De Prix Renaudot wordt sinds 1926 uitgereikt door een jury van literaire journalisten als kritische tegenhanger van de Prix Goncourt.

www.academie-goncourt.fr

Wij Varkenland: artgame 'Journey'



In kader van het grootschalige Vlaamse project Wij Varkenland organiseert de Kortrijkse de bib ook een aantal leuke activiteiten en projecten. Naast de expo's "Luidop dromen" en "Lang lang geleden" kun je in de Budafabriek ook een multimediale installatie zien rond de artgame "Journey".

Kun je op zoek gaan naar je eigen identiteit in een virtuele wereld? De Amerikaanse Indiedeveloper Thatgamecompany ontwikkelde de eigenzinnige artgame "Journey". Daarin word je een mysterieuze figuur in een woestijn, op weg naar een berg in de verte. Ondertussen ontmoet je andere spelers. Spreken is onmogelijk, communiceren kan enkel via lichaamstaal en vreemde geluiden...

De soundscape en de prachtige graphics zorgen voor een fantastische totaalbeleving. Het artgame kun je doorlopend spelen op grote schermen in de Budafabriek, mét een blik achter het proces van de makers aan de hand van artwork en videoreportages.

Journey is ook éénmalig "extra large" te zien, op zaterdag 10 november 2012 van 16u tot 17u45, in de vernieuwde filmzaal 5 in Budascoop. Niet te missen!

Installatie artgame "Journey" - 09.11.12 t.e.m. 11.11.12 - Budafabriek, Kapucijnenstraat 10, Kortrijk - doorlopend en gratis - "Extra large" voorstelling op 10.11.12, van 16u tot 17u45 in filmzaal 5 van Budascoop - Meer info: www.wijvarkenland.be of 056 22 10 01

woensdag 7 november 2012

Wij Varkenland: Expo 'Luidop dromen'

In kader van het grootschalige Vlaamse project Wij Varkenland organiseert de Kortrijkse de bib ook een aantal leuke activiteiten en projecten.

Kinderen van het 3de leerjaar van vijf Kortrijkse scholen maakten een eigen interpretatie van de tentoonstelling "Ik wou". Zij dachten na over de toekomst en maakten zichtbaar welke dromen ze hebben over het leven, de bib, zichzelf en hun vrienden en familie.

Deze expo kun je bezoeken in de Budafabriek van vrijdag 9 t.e.m. zondag 11 november 2012, doorlopen en gratis. Op Zaterdag 10 november 2012 komt kunstenares Ingrid Godon het klasje selecteren met de leukste resultaten. De kinderen van het winnende klasje krijgen een prijs!

Expo "Luidop dromen" - 09.11.12 t.e.m. 11.11.12 - Budafabriek, Kapucijnenstraat 10, Kortrijk - doorlopend en gratis - Prijsuitreiking door Ingrid Godon op 10.10.11, 15u - Meer info: www.wijvarkenland.be of 056 22 10 01

Boterhammen in de bib met Philip Vanoutrive: de allerlaatste getuigen van WOI


Het is bijna een eeuw geleden dat “de groote oorlog” ingrijpend uitbrak. Deze trieste oorlog zit nog massaal en diep in het geheugen van een steeds kleiner wordende groep getuigen. De volwassenen van toen zullen het niet meer kunnen navertellen, wel nog die kleine groep oorlogskinderen uit ‘14-’18.

TV-zender Canvas zocht hen op om hun allerlaatste getuigenissen te bundelen in een documentaire vol aangrijpende verhalen van zij die deze dagen nog lucide voor de geest kunnen halen. Weerzinwekkende anekdotes over dood en vernieling komen vaak voor het eerst ter sprake. Maar ook ontroerende of grappige verhalen…
Voor het ene kind was het een 'schone' tijd - er gebeurde eens wat! Voor de andere spatten de kinderdromen als een ontploffende granaat uiteen.

Philip Vanoutrive maakte naar aanleiding van de reeks een het boek "De allerlaatste getuigenissen van WO1" met 40 getuigenissen en mooie portretfotografie. Op maandag 19 november komt hij ons tijdens Boterhammen in de bib vertellen over de bijzondere ervaring van het contact met deze hoogbejaarde, maar kranige mannen en vrouwen. Boterhammen in de bib met Philip Vanoutrive - 19.11.12 - 12u15 - € 5 / CJP: € 2,5 - Openbare Bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30 - info en tickets: www.vormingplusmzw.be, info@vormingplusmzw.be, 056 26 06 00

dinsdag 6 november 2012

Wij Varkenland: Lang lang geleden...


In kader van het grootschalige Vlaamse project Wij Varkenland organiseert de Kortrijkse de bib ook een aantal leuke activiteiten en projecten.

Zo duiken in de tentoonstelling Lang Lang geleden... enkele bewoners van het Zorghotel Heilig Hart in een archief van foto's en andere materialen die hen terug doen denken aan de tijd van toen. Ze vertellen welke herinneringen bepaalde foto's bij hen oproepen en hoe de wereld er toen uit zag. Maar hoe verandert die wereld als je die zelfde foto's voorlegt aan een kind? Zijn er gelijkenissen? Of helemaal niet?
De tentoonstelling wordt begeleid met authentieke muziek uit de jaren '30, '40 en '50, geplukt uit de rijke vinylcollectie van de bib...

Zorghotel Heilig Hart en Centrale bibliotheek i.s.m. Erfgoedcel en Stadsarchief Kortrijk | vanaf 10 november tot en met 1 december 2012 | www.wijvarkenland.be

Prix Femina 2012


Gisteren werden in Parijs twee literaire prijzen uitgereikt. De Prix Femina 2012 werd toegekend aande Franse schrijver Patrick Deville voor zijn roman Peste et Choléra. De Amerikaanse auteur Julie Otsuka mocht dan weer de Prix Femina Etranger 2012 in ontvangst nemen voor haar boek Certaines n’avaient jamais vu la mer.

De overige genomineerden dit jaar waren Michael Ondaatje, Sebastian Barry, Jeanette Winterson, Michiel Heyns en José Luis Peixoto.


www.prix-litteraires.net/femina.php

Mobo Awards 2012 voor Emeli Sandé

De schotse zangeres Emeli Sandé (25) werd gisteravond de grote winnaar van de Music of Black Origin (Mobo) Awards. Sandé die begin dit jaar doorbrak met haar single "Next to me",  won maar liefst drie awards: beste vrouwelijke artiest, beste R&B-/soulact en beste album voor "Our versions of events".


Naast Emeli Sandé viel ook rapper Plan B verschillende malen in de prijzen. Hij ging naar huis met de awards voor beste mannelijke artiest en beste hiphop-/grime-act. Een volledig overzicht van alle winnaars van de Mobo Awards 2012 vind je op deze webpagina.

De muziek van Emeli Sandé en die van de andere winnaars vind je terug in de uitgebreide muziekcollecties van de Kortrijkse bib, gratis ontleenbaar. Raadpleeg hiervoor de online catalogus!

(via: Mobo Awards)

Meer info: mobo.com, www.emelisande.com

Foto's: Halloween in de bib

Op 31 oktober 2012 vierden we in de jeugdafdeling van de bib Halloween. Onze jeugdige bezoekers konden zich laten grimeren in monsters, vampieren en andere al dan niet huiveringwekkende figuren...
Onze verteldames Annie en Rosie vertelden de ganse namiddag allerlei griezelige verhaaltjes. Verder kon iedereen zijn of haar creatieve fantasieën botvieren op de Halloweenkleurplaten en het spelletje 'pompoenwerpen' kon ook op heel wat bijval rekenen!
En wie verkleed naar de bib kwam, kreeg natuurlijk een welverdiend snoepje!


meer foto's van onze bibactiviteiten vind je terug via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

maandag 5 november 2012

Libris Geschiedenis Prijs 2012 voor Bart van der Boom


Onlangs werd tijdens de Nederlandse Nacht van de Geschiedenis de Libris Geschiedenis Prijs 2012 uitgereikt. De Nederlander Bart van der Boom schreef met zijn boek Wij weten niets van hun lot het beste historische boek van het afgelopen jaar. Hij wint dan ook de hoofdprijs van 20 000 EUR.
‘Van alle inzendingen maakte ‘Wij weten niets van hun lot’ de meeste indruk op de jury. Een dapper boek, omdat Van der Boom een weinig gangbaar standpunt inneemt. Hij gebruikte origineel bronnenmateriaal, 164 dagboeken, die hij geduldig en liefdevol bestudeerde. Dit is een moeilijk en gevoelig thema, toch is Van der Boom nergens drammerig. Hij neemt de lezer mee als een gids en doet dat volgens de jury zeer overtuigend. Vooral levert ‘Wij weten niets van hun lot’ een belangwekkende bijdrage aan een historisch debat over een even belangrijke als omstreden periode uit de Nederlandse geschiedenis.’
Uit het juryrapport
De overige genomineeren dit jaar waren:
  • Jos Palm -  Moederkerk : ondergang van de roomse kerk
  • Peter Raedts - De ontdekking van de Middeleeuwen : geschiedenis van een illusie
  • Jan Willem Stutje - Ferdinand Domela Nieuwenhuis : een romantische revolutionair
  • H.L. Wesseling - De man die nee zei : Charles de Gaulle, 1890-1970
De Libris Geschiedenis Prijs bekroont jaarlijks die historische boeken die een ruim publiek aanspreken, een origineel onderwerp hebben, prettig leesbaar zijn geschreven én natuurlijk gebaseerd zijn op grondig historisch onderzoek.
Vorige winnaars waren o.a. David Van Reybrouck (Congo, een geschiedenis) en Jaap Scholten (Kameraad Baron).

www.libris.nl

Start to Game Level 3: de Gameroom in de bib!

Vanaf vandaag, 5 november 2012, t.e.m. 30 november 2012 kun je in de rode ruimte van de centrale bibliotheek opnieuw kennismaken met de rondreizende "Gameroom" van het West-Vlaams Informatienetwerk Openbare Bibliotheken (WINOB). Via deze unieke rondreizende Gameroom kan groot en klein, jong en ouder binnen de bibliotheekmuren kennismaken met het uitgebreide aanbod van consoles, videogames en accessoires. Dit is inmiddels de tweede keer dat de Gameroom opgesteld staat in de Kortrijkse bib. In 2009 was de bib namelijk de pilootbibliotheek in dit project.



De Gameroom is een ideale gelegenheid om kennis te maken met de soms omstreden maar uitdagende en veelzijdige cultuurvorm. Kom langs, vraag een controller aan de balie en "start to game"!

Meer info: www.kortrijk.be/bibliotheek, 056 27 75 00, WINOB

Wifi hotspot login voor november 2012

De login en het paswoord voor de gratis wifi hotspots van de Kortrijkse bib voor de maand november is "bezoeker" (login) en "a9180" (paswoord).

De stad Kortrijk biedt op meer dan 90 locaties gratis draadloos internet aan aan het publiek en dit netwerk blijft groeien. Naast de centrale bibliotheek kun je, met je eigen laptop, tablet of smartphone, ook in de Kortrijkse buurtbibliotheken gebruik maken van deze dienstverlening.

Naast de centrale bibliotheek kun je ook in de volgende buurtbibliotheken kun je gratis en draadloos op het internet: Aalbeke, Bellegem,  Heule, Kooigem, Lange Munte, Marke en Rollegem.

Alle Kortrijkse bibliotheken beschikken bovendien over desktop pc's of internetkiosken waarmee je het internet of de bibliotheekcatalogus gratis kunt raadplegen.

Een volledig overzicht van alle hotspots in Kortrijk vind je via deze link.

Meer info: buurtbibliotheken Kortrijk, hotspots in Kortrijk

zaterdag 3 november 2012

Alt-J wint Mercury Prize 2012

De Britse indieband Alt-J won de prestigieuze Britse Mercury Prize voor hun debuut "An awesome wave". Het album werd uitgeroepen tot beste album van het voorbije jaar. Alt-J volgt hiermee P.J. Harvey op die in 2011 de prijs won.



De muziekprijs wordt sinds 1992 jaarlijks uitgereikt aan een Britse of Ierse artiest en is zo'n €25.000 waard. De genomineerden op de shortlist worden door muzikanten, producenten en muziekjournalisten bepaald. Voorgaande winnaars waren o.a. Arctic Monkeys, Elbow, Franz Ferdinand, Speech Debelle, The XX en P.J. Harvey.

De shortlist van de Mercury Prize bestond dit jaar uit:
  • Ben Howard - Every Kingdom
  • Django Django - Django Django
  • Field Music - Plumb
  • Jessie Ware - Devotion
  • Lianne La Havas - Is Your Love Big Enough?
  • Michael Kiwanuka - Home Again
  • Plan B - Ill Manors
  • Richard Hawley - Standing at the Sky's Edge
  • Roller Trio - Roller Trio
  • Sam Lee - Ground of its Own
  • The Maccabees - Given to the Wild
Zowel het winnende als de genomineerde albums kun je terugvinden in de uitgebreide muziekcollecties van de Kortrijkse bib. Raadpleeg hiervoor de online catalogus!
Meer info: www.mercuryprize.com, altjband.com