10 jaar literaire ontmoetingen in het Penhuis

Na tien seizoenen is Het Penhuis zowel een gevestigde waarde als een goed bewaard geheim in Kortrijk. De organisatie is kleinschalig, maar slaagt er telkens in aanstormend én gevestigd literair talent aan bod te laten komen. Dat wordt binnenkort gevierd met een tentoonstelling en feestprogramma.

Literaire zondagen

Vijf zondagvoormiddagen per seizoen ontvangt Het Penhuis in de Oranjerie in het Broelmuseum een beperkt, maar geëngageerd publiek van literatuurliefhebbers. Dat publiek wordt bewust beperkt gehouden, om de interactie met de bezoekende auteurs te stimuleren. Die auteurs zijn Nederlandstalig en variëren tussen dichters, romanciers en éénmaal per seizoen een filosoof. Wat hen vooral kenmerkt, is dat het niet paradepaardjes van de Nederlandstalige literatuur zijn. Wanneer ze geboekt worden, zijn het vaak nog onbekende namen, maar bij hun bezoek zijn ze soms al geëvolueerd tot geroemde auteurs. Zo namen David van Reybrouck, die in 2007 kwam spreken in Het Penhuis, en Peter Terrin, die in 2010 te gast was, beiden al een AKO literatuurprijs in ontvangst. Degene die die auteurs uitnodigt, voor ze bekend raken, is Gie Devos – dichter en gepassioneerd lezer, die als vrijwilliger ook oprichter is van Het Penhuis. Verder wordt Het Penhuis vooral ondersteund door Schouwburg Kortrijk en de Openbare Bibliotheek Kortrijk.

Festiviteiten

Deze ontmoetingen tussen auteurs en lezers worden nu al tien jaar georganiseerd. Om dat te vieren wordt er een overzichtstentoonstelling op poten gezet, waaraan ook een wedstrijdvraag is verbonden. De focus ligt op de auteurs die de voorbije tien jaar in gesprek zijn getreden met de literatuurliefhebbers van Het Penhuis. Er wordt fotomateriaal getoond, en ook de gastenboeken waarin die auteurs zelf een boodschap hebben nagelaten.

De tentoonstelling wordt op 1 december officieel geopend in de Openbare Bibliotheek Kortrijk en loopt tot 28 januari. Om 10.30u is er een verwelkoming door auteur Axel Bouts,voorzitter van de adviesraad van de Openbare Bibliotheek Kortrijk, gevolgd door de opening van de tentoonstelling door Christine Depuydt, schepen van Cultuur van de stad Kortrijk.

Om 11 uur geeft Gie Devos, die er al van in het begin bij was, een korte historiek van Het Penhuis, waarna dichter en eregast Frans Deschoemaeker zijn referaat "De noodzaak aan nauw contact tussen auteur en lezer" voorstelt. Dit wordt gevolgd door een receptie.

Tentoonstelling "10 jaar literaire ontmoetingen in het Penhuis" - 01.12.12 t.e.m. 26.01.13 - opening op 01.12.12, 10u30 - Openbare bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30 - Meer info: www.kortrijk.be/bibliotheek of hetpenhuis.blogspot.com

0 reacties:

Een reactie posten