Ons Erfdeel vzw en de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) organiseren op vrijdag 22 februari een lezing van prof. dr. Frits van Oostrom, nl.'Gulden sporen in zwarte tijden. De veertiende eeuw en haar literatuur als creatieve crisis'.
De aanleiding voor deze lezing is het pas verschenen boek van Frits van Oostrom: Wereld in woorden. Geschiedenis van de Nederlandse literatuur 1300-1400. Dit boek - en ook de bijhorende website - opent een nieuw venster op de roemruchte veertiende eeuw: de eeuw van de pest en ander onheil maar ook van grote creativiteit zoals blijkt uit de Nederlandse literatuur in deze periode, door Frits van Oostrom meesterlijk en meeslepend opnieuw tot leven gebracht. Zowel grote klassiekers, Ruusbroec en het Egidiuslied, als volstrekt onbekende teksten komen aan de orde, verrijkt met nieuwe vondsten uit recent onderzoek. Uiteraard komen ook steden als Atrecht, Kamerijk, Valenciennes, enz in het verhaal voor.
Wereld in woorden vormt een tweeluik met Van Oostroms veelgeprezen Stemmen op schrift en brengt voor de Vlaamse en Nederlandse cultuurgeschiedenis een fascinerende eeuw opnieuw tot leven.
Frits van Oostrom was twintig jaar lang hoogleraar oudere Nederlandse letterkunde in Leiden, gasthoogleraar aan Harvard University en is sinds 2002 Universiteitshoogleraar in Utrecht. Hij won zowel de AKO Literatuurprijs als de Spinozaprijs.
(bron tekst: http://dfnlpbfblog.onserfdeel.be)
0 reacties:
Een reactie posten