zaterdag 30 maart 2013

Bib tipt: Level Up podcast 28 maart - 'Essentials in gaming'



Deze week had Level Up het over "Essentials in gaming". Vaste gastheren Travis en Jens hadden het met Matthew Deboysere, uitgever van Gmag en Pieter Van Dranen, docent aan de afdeling Digital Arts & Entertainment" van Howest, over wat de essentiële elementen zijn van games die je absoluut moet gespeeld hebben. 9 Lives redacteur en kampioen Elias Adam werd uitgedaagd door game student Thomas Bambust.

Level Up is het wekelijkse game programma op de Kortrijkse jongerenradio Quindo, een project van Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen. De Level Up uitzending van 14 maart kun je bovenaan herbeluisteren.

Level Up is elke donderdag live te beluisteren van 19u. tot 20u. op www.quindo.be en nadien via podcast op www.mixcloud.com/MedialabKortrijk

Meer info: www.quindo.be

vrijdag 29 maart 2013

Game Developers Choice Awards 2013: de winnaars

 
In San Francisco werden onlangs de Game Developers Choice Awards voor 2013 uitgereikt aan de beste games van het afgelopen jaar. De prijzen worden elk jaar uitgereikt tijdens de Game Developers Conference door juryleden van de website Gamasutra en het magazine Game Developer. Gastheer van dienst was dit jaar game ontwikkelaar Tim Shafer. De genomineerde games worden elk jaar geselecteerd door op Gamasutra geregistreerde gamesontwikkelaars en een jury. De filmopnames van de awards kun je hierboven volledig herbekijken.

Grote winnaar van de awards was de indiegame "Journey" van de Amerikaanse ontwikkelaar Thatgamecompany. Het game verscheen vorige jaarr exclusief voor het Sony PSN netwerk (Playstation 3). Journey haalde daarnaast ook awards voor beste dowloadbare games, innovatie, audio, game design en visueel design. In november vorig jaar maakte de Kortrijkse bib, in het kader van het kunstenparcours "Wij Varkenland" , over deze game een expo.

De prijs voor het beste debuut ging naar het indie strategiespel "Faster Then Light" van ontwikkelaar Subset Games. De puzzelgame "The Room" voor de iPad, ontwikkeld door Fireproof Games, werd uitgeroepen tot beste mobiele game. Andere winnaars waren o.a. Telltale Games met "The Walking Dead" voor het beste verhaal en "Far Cry 3" van Ubisoft voor de beste technologie.

De Lifetime Achievement Award werd uitgereikt aan Dr. Ray Muzyka en Dr. Greg Zeschuk, de stichters van de beroemde game studio, BioWare (Mass Effect, Dragon Age, Baldur's Gate, ...). Steve Russel kreeg dit jaar de pioniersprijs. De Amerikaanse programmeur en computerwetenschapper ontwierp een van de eerste games op een digitaal scherm: het iconische "Spacewar!", dat vorig jaar zijn 50ste verjaardag vierde. Een reproductie van de game kun je op deze webpagina spelen.

Verder viel ook Chris Melissinos, de curator van de permanente tentoonstelling "The Art of Video Games"  in het  Smithsonian American Art Museum. Hij won de ambassadeursprijs die wordt uitgereikt aan personen "die de game industrie naar een hoger niveau tillen".

Een overzicht van alle categorieën en winnaars vind je op de website van de Game Developers Choice Awards.

Vorig jaar werd het actie-avontuur The Elder Scrolls V: Skyrim tot beste game van het jaar uitgeroepen op de GDC Awards.

donderdag 28 maart 2013

Waterstones Children's Bookprize 2013


Annabel Pitcher werd onlangs in Londen bekroond tot overall winner van de Waterstone's Children's Book Prize 2013. Eerder won ze al £ 2.000 voor haar boek Ketchup Clouds, nu wint ze daar nog eens £ 3.000 bij.  Ketchup Clouds is nog niet vertaald, haar debuutroman Mijn zus woont op de schoorsteenmantel kan je wel al in het Nederlands lezen.


De Waterstones Children´s Book Prize wordt georganiseerd door Waterstones, één van de grootste boekwinkelketens in Groot-Brittannië. Dit jaar wordt deze Britse debutantenprijs voor de negende keer uitgereikt met nominaties in drie categorieën: prentenboeken, kinderboeken en jeugdboeken.

Eerdere winnaars van deze debutantenprijs zijn o.a. Tom Becker (Darkside), Julia Golding (The Diamond of Drury Lane), Stuart Hill (The Cry of the Icemark), Sally Nicholls (Als je dit leest ben ik dood), Michelle Harrison (The 13 Treasures) en Katie Davis (The Great Hamster Massacre).

www.waterstones.com

woensdag 27 maart 2013

Astrid Lindgren Memorial Award 2013 voor Isol

De tiende editie van de Astrid Lindgren Memorial Award 2013 werd toegekend aan Isol, een Argentijnse schrijfster en illustratrice. Dat werd gisteren bekendgemaakt in het Zweedse stadje Vimmerby, geboorteplaats van de populaire schrijfster Astrid Lindgren.

Isol, pseudoniem van Marisol Misenta (1972), werd gekozen uit 207 kandidaten uit 67 verschillende landen. Op 27 mei wordt haar in Stockholm de enorme geldprijs van 5 miljoen Zweedse kronen overhandigd.
Isol creëert prentenboeken vanuit het oogpunt van het kind. Haar tekeningen tintelen van energie en explosieve emoties. Met een bescheiden palet en altijd innovatieve beeldtrucs, verschuift ze de ingebakken perspectieven en morrelt ze aan de grenzen van het medium prentenboek. Met de heldere blik van een kind op de wereld als haar uitgangspunt, stelt ze hun vragen met een krachtige artistieke expressie en geeft ze open antwoorden. Met bevrijdende humor en lichtheid schuwt ze ook de duistere kanten van het bestaan niet.
Uit het juryrapport

In 2002 werd de Astrid Lindgren Memorial Award als eerbetoon in het leven geroepen door de Zweedse regering. Sindsdien groeide de ALMA uit tot één van de meest prestigieuze bekroningen ter wereld voor jeugdliteratuur. Heel wat kandiaten wereldwijd hopen op de shortlist terecht te komen, niet in het minst omdat er een uitzonderlijk groot bedrag te winnen valt. Behalve auteurs en illustratoren komen ook instituten en organisaties wereldwijd in aanmerking die zich bezighouden met leesbevordering bij kinderen. Een vakjury, bestaande uit één lid van de familie en 11 schrijvers, literatuurcritici, bibliothecarissen e.d., kiest de uiteindelijke prijswinaar.

www.isol-isol.com.ar | http://alma.se

Expo 'Kortrijk voor de camera'

De belangstelling voor foto’s uit ons verleden is groter dan ooit. De lancering van de Kortrijkse beeldbank in 2012 was de directe aanleiding om de stedelijke fotocollecties van dichtbij te bekijken. Ongeveer gelijktijdig onderzocht dr. Paul De Paepe samen met de Geschied- en Oudheidkundige Kring de beginjaren van de fotografie in Kortrijk.

De resultaten van het onderzoek van Dr. De Paepe, en de kwaliteit van de onderzochte foto’s bleken zo waardevol dat er al snel voor gekozen werd om hier ook een tentoonstelling aan te wijden: "Kortrijk voor de camera: de beginjaren van de fotografie in Kortrijk". Naast de wetenschappelijke publicatie van Geschied- en Oudheidkundige Kring brengt de Erfgoedcel samen met het Broelmuseum ook een fotoboek uit voor het grote publiek: "Kortrijk Glashelder en Glansrijk" (uitg. Lannoo).

De samenstellers van boek en tentoonstelling hadden de moeilijke taak een keuze te maken uit een veelheid van beeldmateriaal. Alle foto’s dateren evenwel van voor 1914. De Eerste Wereldoorlog is immers een breekpunt in de lokale geschiedenis van Kortrijk en biedt voldoende stof voor een volgend deel in deze reeks. Ook andere thema’s zoals het vlasverleden, het religieuze leven en de grote feestelijke momenten werden nog even terzijde gelaten met het oog op toekomstige projecten. Er werd in de eerste plaats gezocht naar relevante foto’s in verband met de ontwikkeling van de stad, die na 1860 echt spectaculair te noemen is. Infrastructuurwerken, architectuur, bruggen en wegen, parken en pleinen, monumenten: een ambitieus programma. Maar het boek toont ook het volkse, de kleinere straten en beluiken, de winkels en herbergen. Heel vaak komen eenvoudige mensen, toevallige voorbijgangers, kinderen en nieuwsgierigen mee in beeld. Het maakt van het boek ook een heel levendig portret van de stad.

De beelden, gekiekt door pioniers van de fotografie, zijn unieke tijdsdocumenten van het dagelijkse leven in een snel veranderende stad. Het boek voert ons terug naar de beginjaren van de fotografie. De verschijning van een fotograaf was toen nog een evenement dat volk op de been bracht. Een foto nemen was een heksentoer en een dure aangelegenheid. Elk plaatje is dan ook doordacht en mooi in beeld gezet. De glasplaten zijn niet steeds perfect bewaard, maar de kwaliteit van de beelden is nog steeds verbazend.

i.s m.: Stadsarchief Kortrijk, Bibliotheek Kortrijk, FoMu Antwerpen, SOB - Erfgoedbibliotheek Brugge, Stichting de Bethune, Letterenhuis, Archief van het Koninklijk Paleis, Stadsarchief Brugge en tal van particuliere bruikleengevers.

Expo "Kortrijk voor de camera" - 09.03.13 t.e.m. 09.06.13 - Open: di - vr 10u-12 u, 14u-17u,
Zaterdag, zon- en feestdagen: 11u-17u - Gesloten: maandag - Broelmuseum, Broelkaai 6, Kortrijk - Meer info en ticketprijzen vind je hier.


dinsdag 26 maart 2013

Vlaamse Cultuurprijs voor Letteren voor Patrick Lateur


De dichter en vertaler Patrick Lateur (Beveren-Leie, °1949) won afgelopen weekend de "Vlaamse Cultuurprijs voor Letteren" voor zijn vertaling "Ilias. Wrok in Troje". De uitreiking vond plaats in de Kaaistudio’s in Brussel in het kader van "Parcours", het programma van het Passa Porta Festival met een 70-tal literaire activiteiten op zo’n 25 plekken in hartje Brussel. De jury prees de vertaling "Ilias. Wrok in Troje" van Patrick Lateur als "de meest uitzonderlijke vertaalprestatie van de laatste zes jaar".

"Ilias. Wrok in Troje" is een vertaling van de wereldklassieker "Ilias" die in 2010 verscheen. De Ilias is een vroeg-Grieks epos dat toegeschreven wordt aan de dichter Homeros, De titel is ontleend aan Ilios of Ilion (Ἴλιον), de oude, Griekse naam voor Troje, een stad die was gesitueerd in Klein-Azië aan de noord-westkust van Anatolië. De Ilias beschrijft o.a. de wrok van Achilles en de Trojaanse Oorlog, die volgens de overlevering tien jaar geduurd heeft.

Voor het eerst in de geschiedenis van de Cultuurprijzen Vlaanderen wordt een prijs voor literaire vertalingen naar het Nederlands toegekend. De jury stond naar eigen zeggen voor een moeilijke keuze:
"Veel literaire vertalers zijn dynamisch en veelzijdig, en ze durven auteurs en genres aan die niet bij voorbaat hoge verkoopcijfers beloven. De Ilias van Patrick Lateur springt eruit als de meest uitzonderlijke vertaalprestatie van de laatste zes jaar."

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege: "Het iconisch werk van Homeros verdient een fantastische vertaling. Patrick Lateur heeft de oorlog, gramschap en liefde uit de Ilias levendig en tastbaar gemaakt, met oog voor ritme en authenticiteit. Een bijzonder moeilijke taak die we van harte waarderen met de allereerste Vlaamse Cultuurprijs voor Literaire Vertalingen naar het Nederlands".

In bovenstaand fragment kun je een interview met Patrick Lateur bekijken dat afgelopen zondag op Cobra.be verscheen.

Meer info: users.telenet.be/patrick.lateurwww.cultuurprijzen.be/2011/letteren-vertalingen, www.passaporta.be

E. Du Perronprijs 2013 voor Koen Peeters

De Vlaamse auteur Koen Peeters (°1959) won de E. Du Perronprijs 2013 voor zijn roman "Duizend heuvels". Het boek boek haalde eerder al de longlist van de Gouden Boekenuil en de shortlist van de Groene Watermanprijs.

Duizend heuvels is een schets in vijf verhalen over Rwanda, de Rwandese bevolking, haar cultuur en de vreselijke slachting die in 1994 aan 800.000 mensen het leven kostte. In onderstaand fragment uit 2012 kun je een interview met Koen Peeters over zijn boek bekijken:



De andere genomineerden voor de E. Du Perronprijs waren Tommy Wieringa met "Dit zijn de namen" en Ed van Thijn met "Blessuretijd".

Met deze jaarlijkse literaire prijs worden "kunstenaars" of culturele instellingen bekroond die zich op één of andere manier actief verdienstelijk maakten voor de bevordering van wederzijds begrip en een goede verstandhouding tussen de verschillende multiculturele bevolkingsgroepen in Nederland. De prijs heeft een waarde van €2.500 en wordt op 28 maart uitgereikt in het Brabants kenniscentrum voor kunst en cultuur in Tilberg. Eerdere winnaars waren o.a. Ramsey Nasr, Alice Boots en Rob Woortman en Abdelkader Benali.

Meer info: www.edpg.nl

maandag 25 maart 2013

Schrijf je in voor de Digiquiz!

Bevat een Wikipedia-artikel gemiddeld meer fouten dan een Britannica-artikel? Welke resultaten zijn het meest betrouwbaar bij een zoekactie op Google: degene die helemaal bovenaan staan, de eerste 10 resultaten, of kunnen het net zo goed de laatste zijn? Kan Facebook je surfgedrag volgen, ook als je uitgelogd bent? Is het mogelijk om iemand op te sporen als die persoon de gps-functie van z'n smartphone heeft uitgeschakeld? Wat zijn "apps"? Wat doet een "blogger"? Wat betekent "avatar"?

Met dit soort vragen gaan we tijdens de "DigiQuiz" na hoe goed het gesteld is met jouw "mediawijsheid", en of je wel mee bent met de nieuwste evoluties op vlak van technologie. De quiz richt zich op een algemeen publiek (groepjes uit het verenigingsleven, school, sportclub, ...), niet op 'geeks' of 'techneuten'. Technische kennis zal dan ook van weinig nut zijn. De vragen liggen voornamelijk in de sfeer van mediawijsheid, sociale media, "allpurpose" pc-gebruik, consumentenelektronica en computergeschiedenis.

Praktisch: je kan inschrijven in groepjes van 4 à 5 personen. Gelieve vooraf een groepsnaam te kiezen. De winnaars worden in de bloemetjes gezet met ludieke prijzen (prijzenpot voor de eerste 3). Bar doorlopend open.

Quizmaster: Bart Noels

Wanneer: vrijdag 26 april 2013, 19u30 - 22u30
Waar: Vormingplus, Wandelweg 11, 8500 Kortrijk
Organisatie: CVO-VIVO, Vormingplus, Mentor vzw, bibliotheek Kortrijk
Inschrijven: 056 26 06 00 of www.vormingplusmzw.be
Max. aantal deelnemers: 50
Prijs: € 3

De Digiquiz maakt deel uit van een groot aanbod van activiteiten die doorgaan tijdens de Digitale Week 2013 in Kortrijk. Je vindt het volledig programma via www.kortrijk.be/digitaleweek.

Meer info: www.kortrijk.be/digitaleweek

Foto's Boterhammen in de bib 2013: Michel Maus


Op maandag 18 maart was Michel Maus te gast als spreker in het kader van de lezingenreeks 'Boterhammen in de bib', een project van de Kortrijkse bib en Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen.

meer foto's van onze bibactiviteiten via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

zaterdag 23 maart 2013

Bib tipt: Level Up podcast 21 maart - 'LAN gaming'



Deze week had Level Up het over "LAN gaming". Presentatoren Travis en Jens plugden zich in in de wereld van de LAN ('Local Area Network') parties en hun cultuur. Het topic werd besproken met Jan Van Hassel en Frederik Lefevre, beiden studenten aan de afdeling Digital Arts & Entertainment (DAE) van Howest en Joris Van der Schoot, organisator van vele LAN parties, waaronder Zanzilan en recentelijk ook Howest LAN. Level Up bezocht ook een LAN party en interviewde er participanten over wat ze dachten over LAN gaming en de ganse atmosfeer op LAN parties.

Level Up is het wekelijkse game programma op de Kortrijkse jongerenradio Quindo, een project van Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen. De Level Up uitzending van 14 maart kun je bovenaan herbeluisteren.

Level Up is elke donderdag live te beluisteren van 19u. tot 20u. op www.quindo.be en nadien via podcast op www.mixcloud.com/MedialabKortrijk

Meer info: www.quindo.be

vrijdag 22 maart 2013

Kinderuniversiteit Kortrijk: Licht in het donker

Op zondag 24 maart organiseert Howest voor de allereerste keer een Kinderuniversiteit Kortrijk voor alle kinderen tussen 9 en 12 jaar. Zo'n kinderuniversiteit is er voor nieuwsgierige aagjes die wel eens willen weten hoe het er in het hoger onderwijs aan toe gaat. De kinderen zijn voor heel eventjes student en krijgen een boeiend hoorcollege zoals de 'echte' studenten en werken daarna samen in één van de vier toffe workshops. Na afloop ... krijgt iedereen een diploma!

Het hoorcollege voor de kids heeft als onderwerp 'Licht in het donker'. Licht is (bijna) overal, gelukkig maar, want we kunnen eigenlijk niet zonder. Maar weet jij eigenlijk wat licht precies is? Is dat iets wat er zomaar is, of zijn het piepkleine deeltjes? En licht, gaat dat oneindig snel?

Er werd ook een 'ouderprogramma' uitgewerkt, speciaal voor de mama's en papa's, grote broers en zussen, tantes, nonkels, ... Zij kunnen de boeiende fysicatentoonstelling 'Brainstormen in Brussel: 100 jaar Solvayraden' bezoeken onder begeleiding van twee gidsen.

Kinderuniversiteit Kortrijk | campus Graaf Karel de Goedelaan, 8500 Kortrijk | gratis | inschrijven via http://tiny.cc/KinderuniversiteitK (beperkte plaatsen!) | www.kinderuniversiteit.be/

PEN/Faulkner Prijs voor Benjamin Alire Sáenz


De 33ste PEN/Faulkner Prijs gaat dit jaar naar de Amerikaanse dichter en (kinder)auteur Benjamin Alire Sáenz (°1954) voor zijn verhalenbundel "Everything Begins and Ends at the Kentucky Club". De prestigieuze literatuurprijs, ter waarde van 15.000 dollar, wordt jaarlijks uitgereikt aan het best boek van een Amerikaanse schrijver. Sáenz won voordien al de Wallace Stegner Fellowship in poetry, de Lannan Poetry Fellowshop, een American Book Award en was finalist voor de Los Angeles Times Book Prize. Hij schreef o.a. "Carry Me Like Water", "In Perfect Light", "Sammy and Juliana in Hollywood",  "Names On a Map" en "Flowers for the Broken".

"Everything Begins and Ends at the Kentucky Club" bestaat uit zeven kortverhalen die zich allemaal afspelen in het problematische grensgebied tussen de Verenigde Staten en Mexico. Centraal staat de "Kentucky Club", een bar en restaurant in de Mexicaanse grensstad Juárez. De auteur onderzocht via zijn verhalen welke effecten de geografie, de politiek, het geweld en de persoonlijke geschiedenis op de levens mensen hebben. In bovenstaande video licht de auteur deze effecten toe.

De PEN/Faulkner Prijs wordt al sinds 1981 uitgereikt aan een Amerikaanse auteur van een fictieboek. Bijzonder aan deze prijs, is dat de jury enkel bestaat uit andere auteurs. Dit jaar bestond de jury uit Walter Kirn, Nelly Rosario, and A.J. Verdelle. Deze drie juryleden selecteerden vijf boeken uit meer dan 350 inzendingen. Voorgaande winnaars waren o.a. Julie Otsuka, Deborah Eisenberg, Sherman Alexie, Philip Roth, Joseph O’Neill en E.L. Doctorow.

Foto's Digidokter 2013, sessie 3: PC-beveiliging en onderhoud


Op zaterdag 16 maart 2013 kwam de Digidokter ons weeral te hulp. Lesgever Rik Coghe vertelde hoe we grote schoonmaak konden houden op de pc en hoe we problemen in de toekomst kunnen vermijden via o.a. anti-virusprogramma's.


meer foto's van onze bibactiviteiten kan je bekijken via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

donderdag 21 maart 2013

Keuzelijst : Festival van Vlaanderen Kortrijk 2013


Festival van Vlaanderen Kortrijk is een muziekfestival in Zuid-West-Vlaanderen, een project dat over de vakjes van genres heen programmeert: van klassiek tot hedendaags, van muziek uit de wereld tot geluidskunst. Onze bibliotheek levert hiervoor graag haar bijdrage met een keuzelijst van componisten en uitvoerders die aan bod komen tijdens het festival en die aanwezig zijn in de Kortrijkse bibcollectie.
Bekijk ook het F-programma, om daarna hieronder het verband met onze collectie te zien. Naast de concertdata staat de belangrijkste uitvoerderof componist van het concert, gevolgd door de CD’s uit onze collectie van die componist of uitvoerder.


Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website www.kortrijk.be/bibliotheek/luistertips.
Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.
Meer info: www.kortrijk.be/bibliotheek/luistertips

woensdag 20 maart 2013

Bib tipt: taaladvies via gratis app 'Onze taal'

Is het nu 'hun' of 'hen', dan of als, d of t, zijn/jaar, punt of andere komma's? De experts van het Genootschap Onze Taal adviseren elke dag over correct taalgebruik en weten alles van spelling, grammatica, leestekens en de herkomst van woorden en uitdrukkingen.

Wie het even niet meer weet, kan vanaf nu bijna 2000 adviezen vinden over punten, komma's, grammatica en spelling via de gratis app "Onze Taal" voor smartphones en tablets met iOS (iPhone, iPod en iPad) en Android als besturingssysteem. Daarnaast biedt de app van Onze Taal duiding over de herkomst van woorden en uitdrukkingen, dagelijks taalnieuws en informatie over de diensten van de vereniging.

Downloaden:
  • Android (o.a. Samsung, HTC, Asus, ...)
  • iOS (iPhone, iPod, iPad)
Meer info: www.onzetaal.nl/app

Nacht van de Geschiedenis: Davidsfonds Geschiedenisprijs 2013

In kader van de Nacht van de Geschiedenis werd gisterenavond de Davidsfonds Geschiedenisprijs 2013 uitgereikt. Uit een shortlist van 6 genomineerden besloot de jury om Herman Van Goethem, conservator van de Mechelse Kazerne Dossin, te bekronen. Hij ontvangt de geldsom van 2013 EUR.
Kazerne Dossin is een heel groot museum
en er zijn ook heel veel analyses in verwerkt. Het is een museum met veel betekenislagen. Het was dus wachten op de weloverwogen analyses … En kijk, een prijs! En met een ruim samengestelde jury die goed en lang heeft nagedacht. Dat stemt me echt tevreden.
Herman Van Goethem
De overige genomineerden op de shortlist zijn:
  • Piet Chielens - vernieuwing in Flanders Fields Museum Ieper
  • Marc Reynebeau - Katholiek Vlaanderen
  • Sven Speybrouck - Publiek Geheim / Koude Keuken
  • Marc Waelkens - Sagaloss, city of Dreams (Gallo-Romeins museum Tongeren)
  • Peter Vandekerckhove - Meneer de burgemeester
De Davidsfonds geschiedenisprijs wordt altijd toegekend aan die persoon die het voorbije jaar 'geschiedenis' op een originele en toegankelijke manier naar het brede Vlaamse publiek bracht. De winnaar ontvangt steeds het symbolische bedrag van het jaartal waarin de prijs wordt toegekend, dit jaar dus 2013 EUR.

www.davidsfonds.be/nacht

Vandaag: Vrij-Spraak met Herman De Dijn


In zijn boek De herontdekking van de ziel waarschuwde Herman De Dijn al voor psychologisme en sentimentalisme. Deze tendensen in onze maatschappij vormen een miskenning van de mens en zijn strevingen en emoties. Intussen worden die nog versterkt door de popularisering van neurologische en biologische verklaringen van alle mogelijke vormen van menselijk gedrag. Die verklaringen zijn niet nieuw; wat nieuw is, is hun recente impact in de media en zelfs in de dagelijkse conversatie. Dát is een intrigerend fenomeen.

We leven in een tijd gedomineerd door een (reductionistische) psychologie en psychiatrie. We zullen onderzoeken wat achter die modes en dat succes kan schuilgaan. En ons ook de vraag stellen wat er precies problematisch is aan psychologisch, biologisch of neurologisch determinisme en aan het alledaagse psychologisme en sentimentalisme.

Lezing door Herman De Dijn - De mens als gebrekkige of opgefokte machine? - woensdag 20.03.2013 van 19u30 tot 21u30 - 8 EUR - Vormingplus, Wandelweg 11, Kortrijk - i.s.m. Openbare Bibliotheek Kortrijk en Vrijzinnig Centrum Mozaïek - info en inschrijvingen via 056 26 06 00, www.vormingplusmzw.be of info@vormingplusmzw.be 







dinsdag 19 maart 2013

Jimmies 2013

Vorige zaterdag werden in Hasselt de Jimmies 2013 uitgereikt en brachten meer dan 20 artiesten en DJ’s het beste van zichzelf tijdens JIMfest 2013. Maar liefst 6500 jongeren woonden de uitreiking bij en zagen onder andere Conor Maynard, Jessie Ware, Ellie Goulding, Kraantje Pappie, The Opposites, Coone, De Jeugd van Tegenwoordig en Milk Inc. het feestpodium passeren. Het hele gebeuren was ook live te volgen op jongerenzender JIM.
We zijn heel erg blij dat zoveel jongeren naar Hasselt zijn afgezakt om met ons te komen meefeesten. Het is duidelijk dat JIM leeft onder de jongeren, we kijken nu al uit naar volgend jaar!
Luc Van Laer en Els Vercauteren, Station Managers JIM
Hieronder nog eens alle laureaten:
  • tv Tegen de sterren op
  • dj/dance Netsky
  • festival Tomorrowland
  • noorderbuur Gers Pardoel
  • pop One Direction
  • blooper "Zet die ploat af"
  • rock Triggerfinger
  • nieuwkomer Conor Maynard
  • persoon Mijnheer Konijn
  • game Just dance 4
  • film The hunger games
  • zangeres Rihanna
  • zanger Justin Bieber
  • video Gangnam style - Psy
  • hottie Eline De Munck
  • ueber Jimmie Regi


jim.be/jimmies2013

Foto's: Kreakriebels 'We zaaien de lente'


Op zaterdag 16 maart 2013 ging er opnieuw een leuke Kreakriebelsactiviteit door in buurtbib Lange Munte.
Omdat de lente eraan kwam, versierden we zelf bloempotten en zaaiden we een plantje. We maakten ook naambordjes voor onze plantjes terwijl we naar een verhaaltje over de moestuin luisterden. Zo vergaten we achteraf zeker niet wat we gezaaid hadden!


meer foto's van onze bibactiviteiten kan je bekijken via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

maandag 18 maart 2013

Kortrijkse (buurt)bibliotheken gesloten: update provinciale bibliotheeksoftware

Van maandag 18 tot en met zondag 24 maart zijn alle Kortrijkse (buurt)bibliotheken gesloten. Het provinciaal bibliotheeksysteem (PBS) krijgt dan een dringende en noodzakelijke softwareupdate. Dit betekent dat ruim 47 West-Vlaamse bibliotheken die week een beperkte dienstverlening hebben of helemaal gesloten zijn. We zijn dus niet de enige bibliotheek die deze periode de deuren sluiten!

Tijdens die week is onze catalogus wel raadpleegbaar maar kan je niet online verlengen of reserveren. Goed om weten is dat de vervaldatum van alle materialen die je deze week uitleent automatisch en kosteloos met een week verlengd wordt. Voor alle zekerheid controleer je best het uitleenticket!

Voor meer informatie kan je terecht via www.kortrijk.be/bibliotheek, bibliotheek@kortrijk.be of telefonisch via 056 27 75 00.



Vandaag: Boterhammen in de bib met Michel Maus

Vandaag is Michel Maus te gast als spreker in het kader van de lezingenreeks "Boterhammen in de bib", een project van de Kortrijkse bib en Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen.

Michel Maus is professor fiscaal recht, advocaat en tot voor kort raadgever van staatssecretaris John Crombez. Volgens hem fraudeert 1 op 5 Belgen actief. Dat zijn zowel grote tapijtboeren als de man/vrouw in de straat. Iedereen vindt op zijn manier wel achterpoortjes al was het maar door zwartwerk voor klusjes. 'Once you go black, you never go back', schrijft hij in zijn boek over belastingontduiking.
Maus pleit er onder meer voor om de belasting op arbeid te verlagen in ruil voor een hogere belasting op vermogens. 'Verhoog de pakkans, vereenvoudig het systeem en maak dat iedereen zich gelijk behandeld voelt', zo luiden Maus' aanbevelingen.
Benieuwd hoe de heren en dames van de Wetstraat, bezeten door verhalen over Vlaams-Waalse geldstromen, met zijn raad omspringen.

Boterhammen in de bib met Michel Maus - 18.03.12 - 12u15 - Foyer Budascoop - €5 (soep inbegrepen) / CJP: €2,5 - info & tickets: Vormingplus MZW, wandelweg 11 Kortrijk, www.vormingplusmzw.be, info@vormingplusmzw.be, 056 26 06 00

zaterdag 16 maart 2013

Bib tipt: Level Up podcast 14 maart - 'retro games'



Deze week had Level Up het over "retro games". Profs Pieter van Dranen en Koen Samyn loodsten presentatoren Travis en Jens doorheen de rijke game geschiedenis. Correspondente Géraldine bracht een bezoek aan de Made in Asia expo in Brussel en vond er twee kandidaten voor een speciale editie van een Street Fighter competitie op dé klassieker onder de spelconsoles: het Nintendo Enterainment Systeem. Ze nam verder ook een interview af met BE-Games.

Level Up is het wekelijkse game programma op de Kortrijkse jongerenradio Quindo, een project van Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen. De Level Up uitzending van 14 maart kun je bovenaan herbeluisteren.

Level Up is elke donderdag live te beluisteren van 19u. tot 20u. op www.quindo.be en nadien via podcast op www.mixcloud.com/MedialabKortrijk

Meer info: www.quindo.be

vrijdag 15 maart 2013

Virtuele bibliotheek in New Yorkse metro

Met hun concept "Underground Library" tonen drie studenten van de Miami Ad School hoe metrostellen in New York, via een sterk staaltje spitstechnologie, getransformeerd kunnen worden tot een rijdende bibliotheek.

Boekenrekken vind je niet terug in de metrostellen, de studenten laten New Yorkse pendelaars via hun smartphone wel digitale boeken lezen. Op de wanden van een metrostel werden "virtuele" boekenrekken bevestigd. De boekcovers kunnen dankzij de mogelijkheden van "near-field communicatie" (NFC) ingescand worden met een smartphone. Potentiële lezers kunnen vervolgens de eerste tien bladzijden van het gekozen boek lezen op hun smartphone. Om het ganse boek te kunnen lezen worden ze doorverwezen naar een echte bibliotheek in de buurt.

Met hun project willen de studenten een voorbeeld tonen van hoe bibliotheken een campagne kunnen opzetten om te bewijzen dat ze nog steeds een heel relevante (en gratis) bron van informatie, educatie en ontspanning zijn.

En of het nu boven of onder de grond is: de gemiddelde New Yorker is in ieder geval dikwijls te zien met een boek in de hand. Getuige de boeiende fotowebsite undergroundnewyorkpubliclibrary.com.
Meer info: vimeo.com/58161297undergroundnewyorkpubliclibrary.com

donderdag 14 maart 2013

Beste Boekenjuf 2013

Ruth Vande Populiere uit KBO De Horizon in Oudenaarde werd gisteren uitgeroepen tot Beste Boekenjuf 2013. Zij neemt de fakkel over van de Dilbeekse lerares Marleen Coppens. Tijdens een groot slotfeest ontving Ruth haar titel en een geschenkmand met zo'n 100 boeken in. De jury vond haar 'Boekenboom'-project voor leerlingen met een leerachterstand en/of licht mentale handicap de eerste plaats waardig.
Via de boom geven leerlingen de liefde voor boeken door. De boom kan enkel groeien als de leerlingen nieuwe boeken lezen. Door de vele vlijtige lezertjes hangt de boom ondertussen al mooi vol. [...] Het visuele aspect is bij deze kinderen erg belangrijk. Daarom zet ik ook extra in op interactief voorlezen. Zo kunnen de kinderen ook plezier beleven aan boeken die ze zelf niet gelezen krijgen.
Ruth Vande Populiere
Deze vijf overige laureaten krijgen elk een boekenpakket en een aandenkingsbordje dat ze in de klas of op school kunnen uithangen:
  • Els Vocaet - Gemeentelijke Basisschool in Denderleeuw-Iddergem
  • Joris Goeman - Sint-Jozefscollege van Aalst
  • Saar Desteghe - De Ark in Kessel-Lo
  • Vanessa Clovijn - De Varens in Brugge
  • Tom Mariën - Sint-Ursula Klim Op in Lier
Alle 'laureatenverhalen' worden samen met heel wat nuttige tips rond leesplezier en leesbevordering door CANON Cultuurcel gebundeld in een brochure.

www.dehorizon.be
(bron foto: De Horizon)

Henriëtte de Beaufort-prijs voor Gita Deneckere


De vlaamse historica Gita Deneckere won met haar biografie "Leopold I. De eerste koning van Europa 1790-1865(uitg. De Bezige Bij) de Henriëtte de Beaufort-prijs 2013. De literaire prijs wordt om de drie jaar uitgereikt door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde aan een Nederlandstalige biografie of autobiografie. De prijs wordt afwisselen aan een Nederlandse en een Vlaamse auteur uitgereikt en heeft een waarde van 2500 euro. Gita Deneckere ontvangt de prijs op 25 mei.

De jury over het boek: "Het is onbetwistbaar dat deze op minutieus wetenschappelijk onderzoek gebaseerde biografie bijzonder grote waardering verdient, omdat hier een pakkend en breed historisch verhaal wordt gepresenteerd dat iedere lezer, zelfs als hij de ontwikkelingen in de negentiende eeuw slechts oppervlakkig kent, met plezier zal lezen, precies omdat het zo menselijk vervlochten is met correspondenties en geschreven is in een stijl en taal die heel toegankelijk is."

Vorige laureaten van de Henriëtte de Beaufort-prijs waren Christine D’Haen, Joris van Parys en Hedwig Speliers. Het boek van Gita Deneckere staat ook op de shortlists van de Davidsfonds Geschiedenisprijs en de Erik Hazelhoff Biografieprijs.

(bron: debezigebij.nl)

woensdag 13 maart 2013

Bib tipt: uiteenzetting 'Technologie in de Zorg... Evolutie of Revolutie?'

Op dinsdag 26 maart gaat de uiteenzetting "Technologie in de Zorg... Evolutie of revolutie?" door in het Microsoft Innovation Center (MIC) Kortrijk.

Tijdens deze uiteenzetting wordt de meerwaarde belicht die de technologie met zich mee bracht en zal brengen in de zorg in de ruime betekenis van het woord: zorg in instellingen, thuiszorg maar ook bij het zelfstandig wonen. Bijkomend wordt een praktijkvoorbeeld getoond van een concrete toepassing van hoe vernieuwende informatie en technologie de zorg kan faciliteren.

Het praktijkvoorbeeld wordt voorgesteld door het Centrum Empowerment in Ouderenzorg (CEMO), een expertisecentrum van de Katho Kortrijk (departement HIVV en VHTI). Het CEMO ontwikkelde een iPad applicatie om de leefwereld van de oudere te verruimen en die de oudere zelf ook betrokken houdt.

Vanaf 17u kan je als oudere, mantelzorger of hulverlener experimenteren met deze applicatie.

Wil je deelnemen aan deze uiteenzetting? Schrijf je dan in via deze link.

Foto's Jeugdboekenweek 2013: Workshop 'Handschriftenvertelling' (3)


Op maandag 11 maart 2013 namen de vijfdeaarsleerlingen van de Vrije Basisschool Aalbeke deel aan onze workshop 'handschriftenvertelling' de in buurtbib. Samen gingen we aan de slag en plooiden we katernen, schreven we met een echte ganzenveer en plakten we een boekenrug. Zo hadden we uiteindelijk ons eigen, zelfgemaakt handschrift!

meer foto's van onze bibactiviteiten kan je bekijken via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

dinsdag 12 maart 2013

Finalisten PEN/Faulkner Award 2013


Sinds kort zijn de genomineerden bekend voor de prestigieuze literaire prijs van de PEN/Faulkner Foundation. Al sinds 1981 wordt jaarlijks een geldprijs van 15.000 dollar uitgereikt aan een Amerikaanse auteur van een fictieboek. Bijzonder aan deze prijs, is dat de jury enkel bestaat uit andere auteurs. Het is dus 'peer-juried'.
Dit jaar bestond de jury uit Walter Kirn, Nelly Rosario, and A.J. Verdelle. Deze drie juryleden selecteerden vijf boeken uit meer dan 350 inzendingen.

Dit zijn de finalisten:
  • Threats - Amelia Gray
  • Kind One - Laird Hunt
  • Hold it ‘Til It Hurts - T. Geronimo Johnson
  • Watergate - Thomas Mallon
  • Everything Begins and Ends at the Kentucky Club - Benjamin Alire Sáenz
Op 19 maart wordt de winnaar bekendgemaakt.

www.penfaulkner.org/award-for-fiction

Foto's Jeugdboekenweek 2013: workshop handschriftenvertelling (2)


Op donderdag 7 maart 2013 namen de zesdejaarsleerlingen van meester Domien deel aan onze workshop 'handschriftenvertelling' in buurtbib Aalbeke. Samen gingen we aan de slag en plooiden we katernen, schreven we met een echte ganzenveer en plakten we een boekenrug. Zo hadden we uiteindelijk ons eigen, zelfgemaakt handschrift!


meer foto's van onze bibactiviteiten kan je bekijken via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

Bib tipt: Tentoonstelling 'Willy Vandersteen vertelt'

Op 15 februari 2013 zou Willy Vandersteen zijn 100e verjaardag gevierd hebben. Ter gelegenheid van die gebeurtenis opent het Brusselse stripcentrum vanaf vandaag tot en met 1 september de tentoonstelling 'Willy Vandersteen vertelt'.
Willy Vandersteen werd in 1913 geboren als zoon van een beeldhouwer. Al in zijn jeugd was hij gefascineerd door verhalen en geschiedenis, iets wat zich later vertaalde in stripreeksen zoals de Rode Ridder en Tijl Uilenspiegel. Het bekendst werd Vandersteen met de avonturen van Suske en Wiske, hoewel hij in totaal niet minder dan 19 verschillende stripreeksen uit zijn pen toverde. Er wordt gezegd dat hij een tekenstijl had die veel ruimte liet voor het verhaal. In 1959 richtte hij de Studio Vandersteen op waar algauw verschillende medewerkers stripreeksen van hem over namen. Vandersteen overleed in 1990 en hield zich tot zijn einde onophoudelijk bezig met het bedenken van nieuwe reeksen en als adviseur optreden bij de series die hij aan zijn medewerkers had overgeleverd. In 2005 eindigde hij nog op de 29e plaats bij de verkiezing van de Grootste Belg.
Tentoonstelling 'Willy Vandersteen vertelt' - 12 maart t.e.m. 1 september 2013 | Belgisch Stripcentrum, Zandstraat 20, B-1000 Brussel | meer info via www.stripmuseum.be

maandag 11 maart 2013

Woutertje Pieterse Prijs 2013 voor Kristien Dieltiens

De Woutertje Pieterse Prijs 2013 werd tijdens een feestelijke prijsuitreiking in Amsterdam toegekend aan Kristien Dieltiens. Ze wint met haar jeugdroman Kelderkind een mooie oorkonde en een bedrag van 15000 EUR.

De Antwerpse schrijfster vertelt in Kelderkind het historische verhaal van Manfred, een jongen met een hazenlip, en Kaspar Hauser, die tot zijn zestiende in een kelder leefde. Met deze historische jeugdroman won ze eerder al de West-Vlaamse Provinciale Prijs Letterkunde en een Boekenleewnominatie.
'Kelderkind' is een historische roman maar ook een psychologische thriller en een indringend 'coming of age'-verhaal met hier en daar magische elementen. Het boek is ambitieus en misschien zelfs een beetje pretentieus. Maar het maakt de pretenties waar.
Uit het juryrapport
Wie meer wil weten over het winnende boek 'Kelderkind' of handig lesmateriaal wenst te downloaden, kan hier terecht.


De Woutertje Pieterse Prijs - vernoemd naar het gelijknamige boek van Multatuli - wordt sinds 1988 jaarlijks uitgereikt aan 'een kinder- of jeugdboek dat zowel naar taal en inhoud als vormgeving en illustraties van een bijzondere kwaliteit is'. Het doel van de Stichting LIRA is dan ook om de kwaliteit van de Nederlandstalige kinderliteratuur te bevorderen.
Eerdere winnaars van de Woutertje Pieterse Prijs waren o.a. Anne Provoost (1995), Joke van Leeuwen (1997), Bart Moeyaert (2001), Thé Tjong-Khing (2005), Hans Hagen (2008), Peter Verhelst en Carll Cneut (2009), Benny Lindelauf (2011) en Ted Van Lieshout (2012).

www.woutertjepieterseprijs.nl

Digitale Week 2013 in Kortrijk

Van 20 april t.e.m. 26 april gaat de Digitale week 2013 door in gans Vlaanderen. De Digitale week is een week vol multimedia-activiteiten, steeds gratis of zeer goedkoop. De activiteiten zijn enorm divers en gericht op zowel de beginner als de gebruiker met meer ervaring. Het gebruik van computer, internet, gsm en multimedia lijkt evident maar is dit niet voor iedereen. Veel gebruikers vinden hun weg niet in deze digitale wereld. De Digitale week streeft ernaar om de digitale kloof te verkleinen.

Voor het 5de jaar op rij is er ook in Kortrijk opnieuw een ruim aanbod. De Kortrijkse bibliotheek, OCMW Kortrijk, Vormingplus, CVO-VIVO en Mentor vzw slaan de handen in elkaar en bieden je een resem aan laagdrempelige activiteiten aan. Volg een workshop kies de juiste pc, laptop of tablet, kies de juiste camera, kies de juiste smartphone, bespaar op je telecomfactuur, kopen en verkopen op het web, ontdek de iPad, ontdek de Android tabletcomputer, 3D tekenen met SketchUp en vele andere toepassingen.

Schrijf je in voor deze activiteiten en ontdek een nieuwe (digitale) wereld!

Het volledige programma met de inschrijvingsmogelijkheden vind je op: www.kortrijk.be/digitaleweek.

Een overzicht van alle activiteiten:

Kortrijk-centrum
  • Digibazar - zaterdag 20 april
  • Ontdek de iPad - zaterdag 20 april
  • Ontdek de Android tabletcomputer - zaterdag 20 april
  • Digidokter: kies de juiste smartphone - zaterdag 20 april
  • 3D- tekenen met Sketchup - zaterdag 20 april
  • Demonstratie Picasa - zaterdag 20 april
  • Kies de juiste PC, laptop of tablet - zaterdag 20 april
  • Van telefoon tot smartphone, van computer tot tablet - zaterdag 20 april
  • Kies de juiste camera - maandag 22 april
  • Bespaar op je telecomfactuur - woensdag 24 april
  • Kopen en verkopen op het web - donderdag 25 april
  • Digiquiz - vrijdag 26 april
Aalbeke
  • Van telefoon tot smartphone, van computer tot iPad - zondag 21 april
  • Workshop 'Waarom is een Mac zo'n uitzonderlijke computer?' - maandag 22 april
  • Workshop: een presentatie maken met Powerpoint - dinsdag 23 april
  • Lezing en demo: 'Telefoneer de wereld rond met Skype' - woensdag 24 april
  • Workshop Picasa - vrijdag 26 april
  • QR-wedstrijd: 'Wie wordt digikampioen?' - 21 t.e.m. 26 april, doorlopend
Meer info en inschrijvingen: www.kortrijk.be/digitaleweek

zaterdag 9 maart 2013

Diagram Prize 2013: stem voor de 'vreemdste' boektitel van het jaar!


Het Britse vaktijdschrift The Bookseller organiseert sinds 1979 jaarlijks de Diagram Prize. Dit is een - eerder humoristische - literaire verkiezing van de vreemdste boektitel van het jaar' die dit jaar aan zijn 35e editie toe is.

Dit zijn de genomineerden op de shortlist van 2013:
  • Goblinproofing One's Chicken Coop - Reginald Bakeley
  • God's Doodle: The Life and Times of the Penis - Tom Hickman
  • How Tea Cosies Changed the World - Loani Prior
  • How to Sharpen Pencils - David Rees
  • Lofts of North America: Pigeon Lofts - Jerry Gagne
  • Was Hitler Ill? - Hans-Joachim Neumann & Henrik Eberle
Op 22 maart wordt de winnaar bekendgemaakt die via een publieksstemming gekozen zal worden. Stemmen kan via deze link: http://www.welovethisbook.com/diagram-prize-2013.

People might think this prize is just a bit of fun, but I think it draws welcome attention to an undervalued art. Publishers and booksellers know only too well that a title can make all the difference to the sales of a book. 'A Short History of Tractors in Ukrainian' has sold almost a million copies to date,  while books such as 'Salmon Fishing in the Yemen', 'The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society' and 'The Hundred-Year-Old Man Who Climbed Out of the Window and Disappeared' perhaps all owe some of their success to their unusual monikers.
Philip Stone, coördinator Diagram Prize

www.thebookseller.com

Bib tipt: Level Up podcast 7 maart - 'positive aspecten van gaming'



Deze week had Level Up het over de positieve aspecten van gaming. Presentatoren Travis en Jens praatten met vaste gast Peter Bacilek en docente Alexandra Mores van de afdeling Digital Arts & Entertainment van Howest. Kampioen Elias Adam van gaming website en tijdschrift 9lives werd uitgedaagd door HowestLAN organisator Aveline Estié

Level Up is het wekelijkse game programma op de Kortrijkse jongerenradio Quindo, een project van Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen. De Level Up uitzending van 7 maart kun je bovenaan herbeluisteren.

Level Up is elke donderdag live te beluisteren van 19u. tot 20u. op www.quindo.be en nadien via podcast op www.mixcloud.com/MedialabKortrijk

Meer info: www.quindo.be

vrijdag 8 maart 2013

Themalijst: Ierse muziek

"Everyone's Irish on March 17th", klaar en duidelijk! Want dan is het St. Patrick's Day, of "Lá Fhéile Pádraig", de nationale feestdag van Ierland. Voor Ieren en vele Ierland-liefhebbers reden genoeg om wereldwijd uitbundig te feesten.

Groen is de kleur van de dag, drank vloeit rijkelijk en muziek zet de toon. En muziek in Ierland daar kennen ze wat van. Bereid je alvast voor en zoek een passend nummer of een stukje onversneden melancholie uit de "themalijst Ierse muziek". Download de themalijst (6.7mb, pdf), raadpleeg ze online via Scribd of hieronder:



Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website www.kortrijk.be/bibliotheek/luistertips.

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.


Meer info: www.kortrijk.be/bibliotheek/luistertips

'Bib kort' maart 2013


De nieuwe "Bib Kort" folder voor maart 2013 is beschikbaar. Deze handige folder verzamelt al het kortnieuws van de bibliotheek. Je vindt er informatie over onze activiteiten en onze werking. Bovendien maken we ook steeds een overzicht van de boeken die de komende weken in de leeskringen worden behandeld.

Bib Kort verschijnt maandelijks of tweemaandelijks. De papieren versie kun je in de (buurt)bibliotheken van Kortrijk verkrijgen. De digitale versie kun je hier downloaden (pdf, 4mb)  of hierboven rechtstreeks bekijken via Scribd, onze handige pdf viewer van dienst.

donderdag 7 maart 2013

#Jeugdboekenweek 2013: Auteurslezing Mies Van Hout en Loes Hazelaar!


Op dinsdag 5 maart 2013 kwamen Mies van Hout en Loes Hazelaar naar het 1e leerjaar van Spes Nostra. Ze kwamen er vertellen over hun boeken én lazen zelfs een stukje voor!


meer foto's van onze bibactiviteiten kan je terugvinden via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

Triggerfinger ambassadeur Benelux Record Store Day


De Belgische rockgroep Triggerfinger is de ambassadeur van Record Store Day 2013 Benelux. De band uit Lier gooit momenteel ook hoge ogen in binnen- en buitenland.

Record Store Day wordt sinds 2008 georganiseerd op de derde zaterdag van april. Het internationale evenement is bedoeld om onafhankelijke muziekwinkels in de kijker te zetten en mensen aan te sporen om opnieuw een platenzaak binnen te stappen. Dit jaar valt Record Store Day op zaterdag 20 april.

Ter gelegenheid van Record Store Day brengt Triggerfinger een speciale 10" vinyleditie uit met een cover van het nummer "Driveby" van Neil Young. Op de b-zijde van de plaat zullen twee nummers van Triggerfinger uit de soundtrack "Offline" staan.

Op 20 april gaan verschillende miniconcerten door van meer dan honderd artiesten en er zullen verschillende speciale uitgaven aangeboden worden van artiesten zoals Dez Mona en Douglas Firs.

Voor de internationale editie van Record Store Day 2013 is  Jack White, de voormalige frontman van The White Stripes, de ambassadeur.

Vrij-Spraak: Herman De Dijn - De mens als gebrekkige of opgefokte machine?


In zijn boek De herontdekking van de ziel waarschuwde Herman De Dijn al voor psychologisme en sentimentalisme. Deze tendensen in onze maatschappij vormen een miskenning van de mens en zijn strevingen en emoties. Intussen worden die nog versterkt door de popularisering van neurologische en biologische verklaringen van alle mogelijke vormen van menselijk gedrag. Die verklaringen zijn niet nieuw; wat nieuw is, is hun recente impact in de media en zelfs in de dagelijkse conversatie. Dát is een intrigerend fenomeen.

We leven in een tijd gedomineerd door een (reductionistische) psychologie en psychiatrie. We zullen onderzoeken wat achter die modes en dat succes kan schuilgaan. En ons ook de vraag stellen wat er precies problematisch is aan psychologisch, biologisch of neurologisch determinisme en aan het alledaagse psychologisme en sentimentalisme.

Lezing door Herman De Dijn - De mens als gebrekkige of opgefokte machine? - woensdag 20.03.2013 van 19u30 tot 21u30 - 8 EUR - Vormingplus, Wandelweg 11, Kortrijk - i.s.m. Openbare Bibliotheek Kortrijk en Vrijzinnig Centrum Mozaïek - info en inschrijvingen via 056 26 06 00, www.vormingplusmzw.be of info@vormingplusmzw.be 







Inktaap 2013 voor David Pefko

De Inktaap 2013 werd uitgereikt aan auteur David Pefko voor zijn roman Het voorseizoen waarmee hij eerder de Gouden Boekenuil 2012 won. De overige genomineerden waren F.Th van der Heijden (Tonio) en Marente de Moor (De Nederlandse maagd), die respectievelijk de Libris Literatuurprijs en de AKO Literatuurprijs op hun naam schreven.

De Inktaap is een initiatief van o.a. de Nederlandse Taalunie, CANON Cultuurcel en Stichting Lezen Nederland. Samen willen alle organisaties de middelbare scholieren uit Vlaanderen, Nederland, Suriname en Curaçao confronteren met de keuze die de professionele jury's maakten van de belangrijkste Nederlandstalige literaire prijzenAKO Literatuurprijs, Gouden Boekenuil en Libris Literatuur Prijs.
Een zwaarmoedig verhaal van dit kaliber is moeilijk te verdragen, maar Pefko vangt de teneur mooi op met een gedoseerde dosis droge humor. Een verademing. Schipperend tussen berispend en begripvol leren de lezers Steve Mellors kennen. Redding is onmogelijk.
Uit het juryrapport

www.inktaap.org

woensdag 6 maart 2013

Foto's: Kunstbende 14 in Kortrijk!


Dit jaar vond de 14e editie van Kunstbende plaats, de wedstrijd in kunst voor iedereen van 13 tot 19 jaar. Op zondag 24 februari 2013 kon je in de Kortrijkse schouwburg dan ook terecht voor één van de elf voorrondes. Zo’n 180 jonge deelnemers waagden hun kans in 6 verschillende categorieën: performance, foto, muziek, beeldend, dans en TXT...

meer foto's van onze bibactiviteiten kan je bekijken via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

dinsdag 5 maart 2013

#Jeugdboekenweek 2013: Workshop Handschriftenvertelling

Op maandag 4 maart 2013 namen de leerlingen uit de derde graad van de Vrije Basisschool Sint-Theresia uit Rollegem deel aan onze workshop 'handschriftenvertelling'. Samen gingen we aan de slag en plooiden we katernen, schreven we met een echte ganzenveer en plakten we een boekenrug. Zo hadden we uiteindelijk ons eigen, zelfgemaakt handschrift!

Meer foto's van onze bibactiviteiten vind je via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk.

CVO-VIVO Kortrijk genomineerd voor E-Award 2013

Sinds de Digitale Week 2012 reikt organisator LINC vzw, de "E-award" uit, een prijs voor e-inclusie en digitale mediawijsheidprojecten. De vakjury koos dit jaar 10 laureaten uit.

Het project "ICT-starterskit", een samenwerking van het Expertisenetwerk School of Education en CVO VIVO Kortrijk en de Katholieke Hogeschool Limburg, werd door de vakjury weerhouden. De ICT-starterskit is een online instrument waarbij studenten, bij de instroom in de lerarenopleiding, gescreend worden op hun ICT-vaardigheden. De ICT-starterskit omvat een vijftal inhoudsgebieden, nl. bestandsbeheer, schrijfprogramma’s, presentatiemiddelen, rekenblad, en internet en e-communicatie.  

Dankzij deze methode kan men hiaten in vaardigheden detecteren en opvangen, zodat studenten geen belemmeringen ondervinden in hun participatie aan de lerarenopleiding. In de lerarenopleiding zijn ICT-integratie en -vaardigheden immers van groot belang.

Op 22 maart 2013 wordt de publieksprijs van de E-award 2013 uitgereikt in het Vlaams Parlement.  Via www.digitaleweek.be/dwform/stemformulier-publieksprijs-e-award-2013, kun je stemmen voor dit project!

maandag 4 maart 2013

Jeugdliteratuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Els Beerten

Het voorbije weekend werd in de Gentse Kopergietery Els Beerten bekroond met de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Jeugdliteratuur 2011-2012. Uit handen van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege ontving ze het bedrag van 12500 EUR en een bronzen beeldje.

Deze Jeugdliteratuurprijs kadert in een geheel van Cultuurprijzen die worden uitgereikt aan personen of organisaties die het voorbije seizoen een opmerkelijke bijdrage leverden aan het Vlaamse cultuurlandschap. Dit jaar worden nog vier laureaten gelauwerd, o.a. in de categorieën muziek en amateurkunsten.

Allemaal willen we de hemel bewijst hoe interdun of arti cieel de grens tussen een adolescenten- en volwassenenroman soms is. Dit verhaal, over oorlog en de verregaande gevolgen ervan, grijpt alle leeftijden naar de keel en verdient, zeker in dit Jaar van het Voorlezen, om ‘voortgelezen’ en doorverteld te worden.
Joke Schauvliege

www.cultuurprijzen.be

Vlaamse Televisie Sterren 2013


Afgelopen zaterdag vond voor de zesde keer De Nacht van de Vlaamse Televisie Sterren plaats. Tijdens de liveshow, die te volgen was op VTM, werden er in aanwezigheid van heel wat bekende Vlaamse tv- en showbizzpersoonlijkheden zo'n 15 Vlaamse Televisie Sterren uitgereikt. 

Voor de vtm-serie Clan - waarin vier zussen hun schoonbroer willen vermoorden - werd deze editie een groot succes. Zowel de award voor beste drama als die voor populairste televisieprogramma ging naar deze reeks. Dirk Roofthooft, die in Clan de rol van 'de Kloot' speelt, werd beste acteur.

Het publiek mocht zijn stem uitbrengen in de categorieën populairste tv-programma (Clan) en populairste televisiepersoonlijkheid (Nathalie Meskens). De Raad van Bestuursleden hadden hun inbreng in de categorieën Rijzende Ster (Sofie Lemaire) en Carrièrester (Jo De Meyere). En de winnaars van de overige categorieën werden bepaald door de leden van de Vlaamse Televisie Academie.

Een overzicht van alle winnaars
  • Beste acteur: Dirk Roofthooft
  • Rijzende ster: Sofie Lemaire
  • Carrièrester: Jo De Meyere
  • Beste humor- en comedyprogramma: Tegen De Sterren Op
  • Beste reportage en documentaireprogramma: Belpop
  • Beste entertainmentprogramma: Manneke Paul
  • Beste informatieprogramma: Het Journaal
  • Beste lifestyleprogramma: Dagelijkse Kost
  • Beste realityprogramma: Tomtesterom
  • Beste drama: Clan
  • Beste presentatrice: Martine Tanghe
  • Beste presentator: Lieven Van Gils
  • Beste actrice: Tine Embrechts
  • Populairste televisiepersoonlijkheid: Nathalie Meskens
  • Populairste televisieprogramma: Clan

www.vlaamsetelevisiesterren.be