vrijdag 28 juni 2013

Brussels Film Festival: Golden Iris 2013 voor Arnaud des Pallières


Tijdens het Brussels Film Festival werden weer heel wat filmprijzen uitgereikt. De Golden Iris werd gewonnen door Arnaud des Pallières voor zijn film Michael Kohlhaas. Ook de CineLab Award, de CineEuropa Award en de RTBF TV Prize for Best Film gingen naar dit historisch drama met Mads Mikkelsen in de hoofdrol.

Een overzicht van alle winnaars van het Brussels Film Festival kan je hier bekijken.

www.brff.be

Bib berichten via mail

In het najaar breidt de bib haar digitale dienstverlening uit. Voortaan kun je als klant via e-mail verwittigd worden van het verstrijken van de uitleentermijn van je ontleende materialen en dit zelfs drie dagen vóór de vervaldatum.

Wil je hiervan gebruik maken? Bezorg de bib dan tegen 30 september je correcte e-mailadres. Dit kan aan het onthaal van elke Kortrijkse (buurt)bibliotheek of via het mailadres van de bib: bibliotheek@kortrijk.be. Vermeld telkens je naam, adres en e-mailadres waarnaar de (elektronische) briefwisseling gestuurd mag worden.

woensdag 26 juni 2013

Film by the Sea 2013: Grand Acting Award voor Jan Decleir

Vandaag werd bekendgemaakt dat Jan Decleir - als eerste Vlaamse acteur - op 20 september de Grand Acting Award  in ontvangst mag nemen.
Jaarlijks wordt deze award tijdens het filmfestival Film by the Sea toegekend aan acteurs of regisseurs die aan de filmindustrie al bijzondere verdiensten leverden. O.a. Michael Nyqvist, Stanley Tucci en Morgan Freeman vielen de voorbije jaren al in de prijzen.

Enkele weken geleden werd Jan Decleir ook gelauwerd, hij kreeg toen de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Algemene Culturele Verdienste 2012-2013.

Wie aan de Vlaamse cinema denkt, denkt aan Jan Decleir. Hij is al ruim veertig jaar dé acteur van Vlaanderen. Vanaf de vroege jaren ’70 zet hij onvergetelijke personages neer op het toneel, de tv en het witte doek. Decleir schitterde onder andere in Daens (1993) en de Oscarwinnende boekverfilming Karakter (1997). Meer recentelijk was hij te zien in Loft (2008), Smoorverliefd (2010) en Nova Zembla (2011).
(bron tekst: www.filmbythesea.nl)

www.filmbythesea.nl

dinsdag 25 juni 2013

Lize Spit wint Write Now! 2013


De Brusselse Lize Spit werd door de Write Now!-jury uitgekozen tot winnares van deze dertiende editie. Met het kortverhaal ordehandhaver won ze eerst de voorronde in Leuven en vorige zondag kon ze in de finale zowel de hoofd- als publieksprijs ook op haar naam schrijven.
Lize Spit is niet aan haar proefstuk toe, ze raakte vorig jaar ook in de finale en publiceerde al kortverhalen in Het Liegend Konijn, Tirade, Meandermagazine, enz. Momenteel werkt ze ook - met de steun van het VAF - aan haar eerste langspeelfilm.

Na haar deelname vorig jaar werd ze al opgemerkt door literaire tijdschriften en in de Volkskrant, en al gaf ze in de facebookgroep van Write Now! 2012 te kennen dat ze vond dat ze het eigenlijk niet meer kon maken om nog mee te doen, op de jurytafel verblufte ze iedereen met een verhaal over de meest schrijnende achtervolging die we in tijden hadden gelezen. Een af verhaal dat er met kop en schouders boven uitstak, treffend, liefdevol en warm. Bovendien zet ze ons als jury te kakken met een bom van een openingszin: ‘Als Wanda een wedstrijdkanarie was, dan zou ze op vorm niet veel punten krijgen.’ Ik vermoed dat deze dame bezig is aan haar debuutroman, en van zodra die uitkomt ren ik als eerste naar de winkel om hem te kopen.
Uit het juryrapport


Write Now! startte oorspronkelijk als een schrijfwedstrijd die enkel in Rotterdam doorging. Gaandeweg werden meer Nederlandse regio's erbij betrokken en vanaf 2007 mochten ook Vlaamse schrijftalenten meedingen naar de hoofdprijs. Alle vijftien finaleteksten van deze editie worden trouwens ook samen gebundeld in het boek Iets te verliezen.

www.writenow.nu

Themalijst: Grote Letter Bibliotheek

Je bent slechtziend maar je wil toch spannende detectives, humoristische verhalen of historische romans lezen? Dat kan! En dit dankzij de Grote Letter Bibliotheek (GLB) , een ruime boekencollectie gedrukt in grote letter die je terugvindt in onze centrale bib.

De themalijst Grote Letter Bibliotheek kun je hier (pdf, 2.6mb) downloaden of rechtstreeks bekijken via Scribd:

Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website www.kortrijk.be/bibliotheek/luistertips of via deze blog.

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

maandag 24 juni 2013

CILIP Carnegie en Kate Greenaway Medals 2013

Vorige week werden in Londen door CILIP de belangrijkste jeugdliteratuurprijzen van Groot-Brittannië uitgereikt, de Carnegie en Kate Greenaway Medals 2013. Enkel jeugdbibliothecarissen -en medewerkers kunnen hun stem uitbrengen op het allerbeste kinder- en jeugdboek én de beste jeugdillustrator van het voorbije jaar.

Sally Gardner won met haar boek Maggot Moon de Carnegie Medal (voor auteurs). De Kate Greenaway Medal (voor illustratoren) werd toegekend aan Levi Pinfold voor zijn boek Black Dog. Beide winnaars ontvingen een boekencollectie ter waarde van ca. 590 EUR (£ 500) om aan hun lokale bibliotheek te schenken. En sinds 2000 wordt aan de winnende illustrator ook nog een geldprijs, de Colin Mears Award, uitgereikt ter waarde van £ 5000 (ca. 5880 EUR).




www.carnegiegreenaway.org.uk

vrijdag 21 juni 2013

'Plan voor als de gorilla echt is' wint eerste editie '55 Fiction'

Het kortverhaal "Plan voor als de gorilla echt is" van Hanne Foblets won de eerste editie van de "55 Fiction"-wedstrijd, een kortverhalenwedstrijd die georganiseerd werd door De Standaard en het Radio 1-programma Joos. De jury bestond uit Saskia De Coster, Herman Brusselmans en Joost Vandecasteele. Hanne Floberts wint met haar kortverhaal een e-reader met 55 boeken.

Volgens de jury: "Dit verhaal is een dreun. Ook al is het zo kort, het blijft nazinderen. Het krachtigste aan heel dit verhaal: het komt binnen en zakt dieper en dieper in je lijf. Je kan het niet zomaar losschudden, je wil het herlezen omdat er iets meer aan de hand is dan je op het eerst gezicht hebt gezien".

Het verhaal van Hanne Foblets:

Plan voor als de gorilla echt is

Ik doe mijn zaklamp aan. Ik mik met mijn scherpste potlood in zijn vlees. Als de gorilla luid brult, is hij echt. Dan koop ik met mijn zakgeld een nieuwe deur, zodat hij geen sleutel meer heeft van ons huis. Als de gorilla niet brult, raap ik gewoon mijn potlood op en ga ik slapen.

Wouter Burie won de publieksprijs voor "Perfectie":

Perfectie

"Vader?" "Ja, jongen?" "Waarom is de wereld eigenlijk rond?" "Omdat rond de perfecte vorm is, jongen. Rond kent geen begin, geen midden en geen eind. Het getuigt van een absolute schoonheid en is eeuwigdurend symmetrisch en perfect in balans." "Dan hoeven we ons toch geen zorgen te maken, he vader?" "Nee, in principe niet, jongen."

In totaal stuurden vierduizend schrijvers een verhaal in van maximaal 55 woorden en een titel van maximaal 7 woorden. De top-vijf kun je nalezen op de website van Joos.


donderdag 20 juni 2013

Socialhistoryportal.org: webportaal voor sociale geschiedenis

Het nieuwe webportaal Socialhistoryportal.org groepeert meer dan 880.000 gedigitaliseerde objecten uit 94 gedigitaliseerde collecties. Samen documenteren ze meer dan tweehonderd jaar geschiedenis, van de Franse Revolutie en het begin van de democratie en de arbeidersbeweging in Europa, tot de val van het Oostblok en de opkomst van nieuwe netwerken van sociale bewegingen. Ook het Amsab-ISG werkte mee aan de nieuwe portaalsite.

De collecties zijn afkomstig uit dertien Europese archieven en bibliotheken. De verschillende instellingen werken samen in de International Association of Labour History Institutions (IALHI). Bedoeling is om in de toekomst meer instellingen en collecties bij het project te betrekken.

Naast een uitgebreide grafische voorstelling van de objecten, vind je op Social History Portal ook een databank van tijdschriftartikels over sociale geschiedenis, een nieuwsservice, verschillende digitale tentoonstellingen en een best-practices-wiki voor het onderzoeksdomein van de sociale geschiedenis.

(via: faronet.be)

woensdag 19 juni 2013

Erfgoedinzicht ontsluit Oost- en West-Vlaams erfgoed

Wie op zoek is naar Oost- en West-Vlaams erfgoed, kan voortaan terecht op erfgoedinzicht.be. Op deze nieuwe website ontsluiten tientallen instellingen uit beide provincies hun erfgoedcollecties.

Naast een vrije zoekfunctie vind je op Erfgoedinzicht.be ook thema's terug waarin je uitgebreid kunt grasduinen. Wie meer geïnteresseerd is in het erfgoed van één bepaalde stad of streek, vindt de weg via de geografische zoekfunctie. Cultureel erfgoed van dichterbij gaan bekijken kan aan de hand van de evenementenkalender die je de weg wijst naar tientallen activiteiten die doorgaan in Oost- en West-Vlaanderen.

Via de nieuwe website brengen beide provincies i.s.m. CultuurNet Vlaanderen het erfgoed uit hun provincies in kaart. De nieuwe website werd feestelijk gelanceerd tijdens de MovE-ontmoetingsdag (Musea Oost-Vlaanderen in Evolutie, 17 juni 2013). MovE is een samenwerkingsverband van de musea in Oost-Vlaanderen en werkt aan de verbetering van digitale collectieregistratie en de ontsluiting hiervan voor het grote publiek.

(via: faronet.be)

Meer info: erfgoedinzicht.be

Waterstones Children's Laureate 2013-2015


De nieuwe Waterstones Children's Laureate 2013-2015 is Malorie Blackman geworden, zij volgt Julia Donaldson op als nieuwe ambassadeur van de Britse kinder- en jeugdliteratuur. Blackman ontvangt een medaille en een geldbedrag van £ 10000 (c.a. 11700 EUR). 
De vorige schrijvers en illustratoren die eerder deze eretitel kregen, zijn Quentin Blake, Anne Fine, Michael Morpurgo, Jacqueline WilsonMichael Rosen en Julia Donaldson.

De Childrens's Laureate wordt in Groot-Brittannië al sinds 1999 uitgereikt aan een auteur of illustrator van kinderboeken. Auteurs Michael Morpurgo en Ted Hughes zijn de initiatiefnemers van deze tweejaarlijkse prijs. Alle kandidaten worden gekozen door een kinderjury én een jury van mensen 'uit het vak': boekhandelaars, bibliothecarissen, recensenten en collega-auteurs.

www.childrenslaureate.org.uk

dinsdag 18 juni 2013

Cycling for Libraries 2013 van start!

Vandaag trapte "Cycling for Libraries" zich op gang in Amsterdam. Deze editie, de Coastside route, loopt helemaal tot in Brussel via Brugge, Gent en Affligem. Het evenement verzamelt jaarlijks honderd innovatieve en enthousiaste bibliothecarissen gedurende een week (18 t.e.m. 26 juni) voor een congres op de fiets (van 400 á 700 km). Cycling for libraries wordt al sinds 2011 georganiseerd. De eerste keer was van Kopenhagen naar Berlijn (650 km), de tweede keer liep door de Baltische staten van Vilnius naar Riga en van Tartu naar Tallinn (620 km). Onderwerg wordt er gestopt om ideeën uit te wisselen, workshops te houden en uiteraard bibliotheken te bezoeken.

Cycling for libraries is een informele, internationale bibliotheekbijeenkomst (een zgn. "unconference") en een fietsevenement waarbij aandacht wordt gevraagd voor bibliotheken door zichtbaar te zijn buiten de muren van de bibliotheek. Het project ondersteunt milieubewuste waarden door de nadruk op recyclage als één van de fundamentele taken van bibliotheken. En het promoot het zich goed voelen op het werk door de combinatie van intense internationale netwerking en fysieke inspanning op de fiets.

Belangrijkste onderwerp van gesprek op de fiets is de houdbaarheid van het bestaande bibliotheekconcept in een maatschappij waarbij het digitale gebruik van informatie en kennisdeling op het punt staat om het centrale idee van de taken van een bibliotheek grondig te veranderen. De organisatoren zien het samen reizen als een metafoor voor de situatie waarin bibliotheken zich vandaag bevinden en de uitdagingen waarvoor de sector staat.

Op dinsdag 25 juni zijn bibliothecarissen én bibliotheekliefhebbers welkom om een dagje mee te fietsen. Startpunt is de bibliotheek van Affligem (Bellestraat 99, Affligem) om 10u30. Meer informatie over de Belgische route en data vind je op www.vvbad.be/bericht/cycling-libraries-2013-fiets-jij-mee.

Het Kortrijkse bibteam wenst alle deelnemers aan Cycling for Libraries alvast véél succes toe!

Doe maar dicht maar 2013!

Afgelopen zaterdag vond in Nijmegen het jaarlijkse Doe Maar Dicht Maar poëziefestival plaats. waar de tien finalisten van Doe Maar Dicht Maar 2013 hun gedichten mochten voorlezen.

Daarna werden de prijzen uitgereikt. De Doe Maar Dicht Maar hoofdprijs werd in twee leeftijdscategorieën toegekend, nl. in de categorie 12-14 jaar aan Henrike Vellinga (14) met Levend cliché en in de categorie 15-18 jaar aan Eva Zweens met Willekeurig. Dit jaar was er een samenwerkingsverband met Make-a-Wish waardoor deze poeziewedstrijd meteen ook een algemeen thema kreeg: Kracht! De speciale Make-a-Wish prijs ging naar Mare Valk voor Een tuin in de woestijn.

Een tuin in de woestijn

Ik bouw een tuin in de woestijn
Grote bomen, fris en groen
De mensen zeggen: 'Hou toch op'
Maar nee ...
Ik bouw een tuin in de woestijn.
Ik zie het voor me:
Lange rijen, geurende bloemen,
Kleine beekjes, met glanzende vissen
De mensen zeggen: 'Jij bent gek'
Maar ik...
Ik bouw een tuin in de woestijn
De mensen mogen zeggen wat ze willen
Maar ik bouw een tuin in de woestijn
Ik maak velden, vol met groente
Ik maak tuinen, vol met fruit
Ik ruik de geuren van de kruiden
.....
Ik heb een tuin in de woestijn

(Mare Valk, 14 jaar)
Doe maar Dicht Maar is een initiatief van het Poëziepaleis, een landelijke (Nederlands) aanspreekpunt over poezie voor en door kinderen en jongeren. Jaarlijks wordt ook een gelijknamige dichtbundel gepubliceerd met de honderd beste gedichten van dat jaar.

www.poeziepaleis.nl | www.facebook.com/poeziepaleis

maandag 17 juni 2013

Sprinters voor de maand juni - update

De sprinters voor de maand juni bestaan uit volgende toppers:
Wat is een sprinter? De populairste boeken, cd's, dvd's  van de maand in de bib. De uitleentermijn van de materialen is 14 dagen en kan niet verlengd worden. Je kunt maar 1 sprinter ontlenen.

Meer info: www.kortrijk.be/bibliotheek/sprinters

zaterdag 15 juni 2013

C. Buddingh'-prijs voor Henk Ester

De Nederlandse dichter Henk Ester won de C. Buddingh'-prijs 2013 voor de beste debuterende dichter van het afgelopen jaar voor zijn eerste dichtbundel, "Bijgeluiden". Hij ontving de poëzieprijs tijdens de 44ste editie van het Poetry International Festival Rotterdam. De C. Buddingh'-prijs, genoemd naar de gelijknamige Nederlandse dichter, wordt uitgereikt om nieuw dichterlijk talent uit Vlaanderen en Nederland te stimuleren. Aan de prijs is een bedrag van €1200 verbonden.

De jury koos voor Ester's dichtbundel omdat "daarin op een uiterst persoonlijke manier het buitenpersoonlijke beschouwd wordt tijdens een weergaloze poëtische rondgang door de wereld". En verder: "In de bundel Bijgeluiden heeft 'een rotsblok in de Franse Alpen hetzelfde intrinsieke gewicht als een compositie van Liszt, een mug, een snelweg, een kerk die rijp is voor de sloop, of, ten slotte, 'dagzomende koralen'".

De genomineerden voor dit jaar waren:
Vorig jaar won de Nederlandse dichteres Ellen Deckwitz met haar bundel "De steen vreest mij".

Meer info: www.poetry.nl

vrijdag 14 juni 2013

In de kijker: themastanden juni 2013

Spannende zomer: Vlaamse misdaad

Naar jaarlijkse gewoonte wordt het opnieuw een spannende zomer in de bib. Tijdens de vakantiemaanden dompelen we je naar aanleiding van de Zomer van het Spannende Boek immers opnieuw onder in de wereld van het misdaadgenre. Van 15 tot 30 juni bijt het betere werk van eigen bodem de spits af. In onze centrale bibliotheek vind je een themastand waarin we de beste Vlaamse thrillersmisdaadfilms en -tv-programma’s voor jou verzamelden. Neem bij je volgende bezoek aan de bib zeker eens een kijkje en sla je voorraad thrillers in!

Week van het Ontwerpen

Van 22 tot 30 juni strijkt de Week van het Ontwerpen neer in Kortrijk. De bibliotheek zorgde naar aanleiding hiervan voor een themastand boordevol informatie rond creatie en innovatie, design en ontwerpen. Voor creatievelingen die meer willen, organiseert de Week van het Ontwerpen bovendien tal van inspirerende lezingen en boeiende workshops op vier unieke locaties in de stad. Meer informatie vind je op www.weekvanhetontwerpen.be.

themastanden in de bib

donderdag 13 juni 2013

Digidokter: Webmail - altijd toegang tot je mailbox

Op zaterdag 15 juni 2013 gaat de zesde sessie van 'Digidokter' door in de Kortrijkse bib. Het thema van deze sessie is "Webmail - altijd toegang tot je mailbox".

In deze demo/lezing bespreken we Gmail, één van de populairste webmail-diensten. Het meest opvallende voordeel van Gmail, de e-maildienst van Google, is de enorme opslagcapaciteit - veel meer dan een normale gebruiker ooit nodig heeft. Andere troeven zijn de performante zoekfunctie (‘googelen' in je eigen mailbox), een rustige en functionele gebruikersinterface, excellente spamfilters en geavanceerde ordeningsprincipes zoals labels en regels.

'Digidokter' is een initiatief van de Kortrijkse bibliotheek en Vormingplus. Op maandelijkse basis zal de bib dienst doen als 'ICT-helpdesk' of computerhulp. Om de vragen een beetje te kanaliseren starten we telkens met een korte uiteenzetting over een bepaald onderwerp. Na deze uiteenzetting staan we klaar om jouw persoonlijke ICT-vragen en -problemen te behandelen, precies zoals dat gebeurt tijdens een vrije consultatie bij de dokter. Neem hiervoor gerust je eigen laptop of tabletcomputer met je mee.

Voor slechts € 3 kun je een Digidoktersessie bijwonen. Deze gaan telkens door op de derde zaterdag van de maand, van januari t.e.m. december 2013, van 10u - 12u., in de Oranje Zaal van de Kortrijkse bibliotheek. 

Vooraf inschrijven is noodzakelijk, via: 056 26 06 00 of www.vormingplusmzw.be. Het volledig programma van Digidokter vind je op: www.kortrijk.be/digidokter. Via de Digidokter Facebook pagina blijf je op de hoogte van interessante weetjes, tips en trucs!

Digidokter: Webmail - altijd toegang tot je mailbox
 - zaterdag 15 juni 2013 - 10u-12u - € 3 - Openbare bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk - inschrijvingen 056 26 06 00 of www.vormingplusmzw.be - meer info: www.kortrijk.be/digidokter

Women's Prize for Fiction 2013 voor A.M. Homes

Vorige week werd de Women's Prize for Fiction 2013 uitgereikt aan A.M. Homes. Met haar boek Vergeef ons won de Amerikaanse schrijfster £30000 (ca. 35 000 EUR) en een 'Bessie', een uniek bronzen beeldje van Grizel Niven.

Dat A.M. Homes door de jury werd bekroond, kwam eigenlijk best als een verrassing. Er werd immers verwacht dat Hilary Mantel met Het boek Henry - na de Man Booker Prize en Costa Novel Award - ook deze Britse literatuurprijs in de wacht zou slepen.
Op de shortlist stonden verder nog Barbara Kingsolver (Vlieggedrag), Zadie Smith (NW) en Maria Semple (Waar is Bernadette?).

De Women's Prize for Fiction wordt al sinds 1996 uitgereikt, tot vorig jaar nog onder de naam Orange Prize for Fiction. Hun doel is om fictie van vrouwelijke auteurs uit het Engelse taalgebied wereldwijd te promoten.
Vergeef ons komt perfect tegemoet aan de criteria van de Womens's Prize For Fiction: origineel, toegankelijk en uitmuntend. Het boek is genadeloos maar groots, ontzettend fris en humoristisch, vol zwarte humor en daarom - onverwacht - ook emotioneel raak.
uit het juryrapport

www.womensprizeforfiction.co.uk

woensdag 12 juni 2013

Bronzen Adhemar / Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip 2013 voor Marc Legendre

De Vlaamse stripttekenaar en -auteur Marc Legendre (°1956), bekend van o.a. "Biebel", "Verder" en "Amoras", won de Bronzen Adhemar/Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip 2013. De prijs heeft een waarde van €12.500 en wordt op tijdens de opening, op 13 december, van het Stripgids festival Turnhout uitgereikt. Op het festival, dat van 13 tot 15 december loopt, zal een overzichtstentoonstelling van het het werk van Marc Legendre te zien zijn.

De jury over Marc Legendre:

"een extreem veelzijdig kunstenaar, die niet aflatend de grenzen van de strip en andere media opzoekt, bovendien vaak met een diep geworteld sociaal engagement. Legendre is een allround auteur die alles gebruikt wat de strip kan dienen en die blijk geeft van een beheersing van elk aspect van het medium." en "De jury waardeert in het werk van Legendre de integriteit van zijn zoektocht naar steeds nieuwe uitdrukkingsvormen van wat hem raakt en wat er leeft in de maatschappij, vrij van commerciële drijfveren. Hij denkt ‘out of the box’, durft flink buiten de lijntjes te kleuren en werkt samen met uiteenlopende kunstenaars, die zijn werk inspireren." 

De Bronzen Adhemar (vroeger de Stripgidsprijs) wordt al sinds 1977 uitgereikt met als doel Vlaamse striptekenaars aan te moedigen en om het Vlaams beeldverhaal te bevorderen. Vanaf 2003 werd de Bronzen Adhemar ook een Vlaamse Cultuurprijs en kreeg de laureaat - naast het traditionele beeldje - ook een geldprijs. Marc Legendre is inmiddels de 20ste laureaat van de prijs. Eerdere winnaars waren o.a. Willy Linthout (juryvoorzitter dit jaar), Kim Duchateau, Jan Bosschaert, Erik meynen, Merho, Kamagurka, Hec Leemans en Steven Dupré.

Het werk van Marc Legendre kun je ontdekken via de uitgebreide stripcollectie van de bibliotheek. Raadpleeg hiervoor de online catalogus!

(via: stripgids.org)

Meer info: stripgids.org, marclegendre.com

Bib tipt: wat is kunst? Een filosofische benadering' door Dirk Verhofstadt



Dirk Verhofstadt voerde in de zomer van 2010 met Etienne Vermeersch lange, indringende gesprekken over thema’s die hem al zijn hele leven bezig houden. Daarbij bespraken ze kwesties zoals het ontstaan van het heelal, de totstandkoming van de moraal, dierenrechten, het cultuurrelativisme, de opmars van de islam, ,..

In zijn gesprek met filosoof Etienne Vermeersch vroeg Dirk Verhofstadt hem: "Wat is kunst?" Hij verwachtte een nogal abstract antwoord, maar Vermeersch legde duidelijk uit hoe het komt dat mensen iets mooi vinden en als kunst beschouwen. Dirk Verhofstadt komt de theorie van Vermeersch over kunst uitleggen aan de hand van fragmenten poëzie, schilderkunst, muziek en film.

De luisteraar zal worden ondergedompeld in de wereld van Dante en Vondel, van Titiaan en Picasso, van Bach en Mozart. Het wordt een boeiende uiteenzetting met mooie woorden, treffende beelden en prachtige muziek.

Dirk Verhofstadt is professor "Media en ethiek" in de vakgroep Communicatiewetenschappen aan de Universiteit Gent.

Deze voordracht gaat door in het Vrijzinnig Centrum Mozaiek Kortrijk op 13 juni. Aanvang om 19 uur.

Meer info: users.skynet.be/vc.mozaiek/

dinsdag 11 juni 2013

Bib tipt: Week van het ontwerpen - 22 tot 30 juni in Kortrijk

Van 22 tot 30 juni is Kortrijk opnieuw het epicentrum voor Vlaamse creatievelingen. Het ontwerponderwijs en de designindustrie zetten tijdens de Week van het Ontwerpen al voor de negende keer hun beste beentje voor. Een must voor iedereen die geboeid is door creatie en innovatie. De Week van het Ontwerpen is immers niet alleen de grootste tentoonstelling van afstudeerwerken van ontwerpstudenten in Vlaanderen, het is ook het platform bij uitstek waar het ontwerponderwijs, de bedrijfswereld en het grote publiek elkaar ontmoeten en prikkelen.

Inspirerende lezingen

Tijdens de voorbije edities kregen meer dan 50 topsprekers een podium. Gevestigde waarden in design, engineering en architectuur, aanstormend talent uit binnen -en buitenland, toonaangevende buitenbeentjes en beleidsmakers namen het woord in inspirerende voordrachten en panelgesprekken. Ook dit jaar brengt de Week van het Ontwerpen publiek en professionelen samen in een verrijkende dialoog.

Creatieve workshops

Verder illustreren creatieve workshops het ontwerpen in al zijn facetten, van industrieel en digitaal design over juweel- en textielontwerp tot architectuur en grafisch ontwerpen. Designmarkten, tentoonstellingen, installaties, performances, netwerkmomenten en awards maken de Week van het Ontwerpen tot een meeslepende mix voor studenten, bedrijven en andere geïnteresseerden.
Weelde aan exposities

Studenten stellen er hun inventieve creaties voor, innovatieve bedrijven pakken uit met hun nieuwste producten en designbureaus tonen zich van hun beste kant. Op verschillende locaties kan je je laten betoveren door de exclusieve installaties en performances van exposanten uit binnen -en buitenland. Bovendien kan je grasduinen door één van de excentrieke pop-up designmarkten.

Vier unieke locaties

Dit jaar kan je op vier unieke locaties terecht. De NMBS-loods staat in het teken van productdesign en interieur, terwijl de Budafabriek uitpakt met architectuur, gastexpo's en topworkshops. The Level, het nieuwe gebouw van Howest, bundelt alle digitale snufjes en de Gravin Beatrijszaal in het historische stadhuis toont je enkele indrukwekkende juweelontwerpen.

(via: Stadskrant Kortrijk)

Meer info: www.weekvanhetontwerpen.be,  folder (pdf, 0,5 MB)

maandag 10 juni 2013

Tiptoptien jeugdboeken juni 2013


Onze TipTopTien bestaat telkens uit 10 leuke en interessante leestips die maandelijks worden geselecteerd uit onze uitgebreide jeugdcollectie.

De TipTopTien Juni 2013 kun je alvast downloaden of bekijken via Scribd:


Bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kan je altijd een aankoopsuggestie indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 25 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

Sprinters voor de maand juni

De sprinters voor de maand juni bestaan uit volgende toppers:
Wat is een sprinter? De populairste boeken, cd's, dvd's  van de maand in de bib. De uitleentermijn van de materialen is 14 dagen en kan niet verlengd worden. Je kunt maar 1 sprinter ontlenen.

Meer info: www.kortrijk.be/bibliotheek/sprinters

vrijdag 7 juni 2013

Win een gratis exmplaar van 'DesignX50'

De Stadskrant van Kortrijk mag vijf lezers gelukkig maken met een gratis exemplaar van het boek "DesignX50".

Tweejaarlijks stelt  Designregio Kortrijk een boek samen met 50 innovatieve producten en cases die in de regio Kortrijk ontwikkeld en vermarkt worden.  De officiële booklaunch vindt plaats op maandag 24 juni om 18u tijdens de Week van het Ontwerpen (23 tot 30 juni 2013) in de Kortrijkse Budafabriek.

Weet jij hoeveel edities er al bestaan van het boek?

Mail je antwoord vóór 17 juni naar stadskrant@kortrijk.be. De winnaars mogen een telefoontje verwachten!

donderdag 6 juni 2013

Prins van Asturiëprijs voor Antonio Muñoz Molina

De Spaanse schrijver Antonio Muñoz Molina won onlangs de jaarlijkse Prins van Asturië-prijs voor Literatuur. Andere genomineerden voor deze literaire prijs waren zijn landgenoot Luis Goytisolo, John Banville en Haruki Murakami. In totaal waren er 18 genomineerden uit 11 verschillende landen. Muñoz Molina is de eerste Spaanstalige schrijver in 13 jaar die de prijs krijgt. 

De jury eerde de 57-jarige auteur en voormalig directeur van het Cervantes instituut voor "de diepgang en briljante stijl waarmee hij belangrijke fragmenten uit de Spaanse geschiedenis, cruciale hedendaagse gebeurtenissen en betekenisvolle aspecten uit zijn persoonlijk leven vertelt".

Antonio Muñoz Molina studeerde journalistiek in Madrid en kunstgeschiedenis in Granada. Hij debuteerde in 1986 met zijn roman "Beatus Ille". Zijn romans "El invierno" en "Lisboa" werden in 1987 met belangrijke Spaanse literaire prijzen bekroond. Zijn roman "Ruiter in de storm" (1994) won de prestigieuze Premio Planeta. Bekende werken van Muñoz Molina zijn o.a. "Winter in Lissabon(1991)", De nacht der tijden"(2011) en "Maanstorm" (2012).

De Prins van Asturiëprijs ("Premios Príncipe de Asturias") is een prestigieuze internationale prijs die elk jaar in de Spaanse autonome regio Asturië wordt uitgereikt door de Prins van Asturiëstichting. De prijs wordt in verschillende categorieën uitgereikt, zoals kunst, literatuur, wetenschap en sport. De Asturiëprijs voor literatuur wordt aanzien als de Spaanse Nobelprijs en heeft een waarde van € 50.000. Vorig jaar ging de Asturië-prijs voor Literatuur naar de Amerikaanse auteur Philip Roth.

De werken van Antonio Muñoz Molina vind je terug in de collecties van de Kortrijkse bibliotheken. Raadpleeg hiervoor de online catalogus!

Bib Tipt: Howest Event 'Design For Impact'


Howest Industrial Design Center werkt meer en meer samen met organisaties (ngo’s, profit en social profit) die werkzaam zijn in het Zuiden. Vanuit Product Design zoeken ze samen naar nieuwe en duurzame oplossingen voor lokale noden in het Zuiden.
Ondernemerschap, kennisuitwisseling en co-creatie, op maat en duurzaam design, dat is waar Design for Impact om draait.
Wie interesse heeft, kan op donderdag 27 juni 2013 kennismaken met Design for Impact aan de hand van enkele inspirerende sprekers en projecten in landen zoals Ethiopië, Zuid-Afrika en de Filipijnen.

Op het programma staan o.a. lezingen van Thierry Vandenborre (Artsen Zonder Grenzen), Florentien Pletinckx (Ugent), Alex Schaub (Waag Society), Sep Verboom (Industrieel productontwerpen Howest), Jeremy Maarman (West Coast Community Foundation) en Jan Despiegelaere (MyMachine vzw).

Event 'Design for Impact', donderdag 27 juni 2013, Budafabriek Kortrijk | gratis | inschrijven verplicht vóór 20 juni 2013 |  www.howest.be/designforimpact | www.weekvanhetontwerpen.be

woensdag 5 juni 2013

Bib tipt: AppLab codefest

Op donderdagnamiddag en -avond 27 juni gaat in "The Level" (Botenkopersstraat 2 te Kortrijk), het nieuwe gebouw van Howest Kortrijk, het "AppLab" event door.

AppLab is een zgn, "hackaton", "appathon" of "code fest", een event waar softwaredevelopers en -designers in kleine teams met open data aan een bepaalde applicatie werken. Meestal is dit een app voor smartphones of tablets of een webapp die in een browser draait.

De bedoeling van AppLab is echter niet om op het einde van de dag enkele afgewerkte producten te kunnen voorstellen. Het is vooral de bedoeling om in groep inspiratie op de doen en nieuwe concepten te laten rijpen. Deze kunnen dan later uitgewerkt en gelanceerd worden zodat alle eindgebruikers er kunnen van genieten. Ze hoeven niet per sé tot een afgewerkt eindresultaat te komen. Inspirerende projecten of concepten kunnen ook al een leuke prijs opleveren.

AppLab wordt, tijdens de Week van het Ontwerpen, georganiseerd door door de opleiding New Media & Communication Technology (NMCT) aan de Hogeschool West-Vlaanderen, in samenwerking met de stad Kortrijk. De onderwerpen voor AppLab gaan dan ook allemaal over de stad Kortrijk. De deelnemers kunnen natuurlijk ook hun eigen onderwerp kiezen. De enige voorwaarde om in aanmerking te komen voor een prijs is dat het onderwerp iets met de stad Kortrijk te maken heeft.

Verneem er alles over via www.nmct.be/opleiding/projects/applab. Je kan er ook gratis inschrijven.

dinsdag 4 juni 2013

Themalijst: Vlaamse film op dvd



In 2009 maakten we al eens een eerste overzicht van de Vlaamse speelfims maar intussen verschenen er opnieuw heel wat goede en nieuwe titels. In deze vernieuwde lijst vind je dan ook meer dan honderdtwintig Vlaamse speelfilms (Vlaams cabaret en Vlaamse series komen in een lijst apart). Genoeg voor uren, dagen, zelfs weken kijkplezier!

De themalijst Vlaamse film op dvd kun je hier (pdf, 2.6mb) downloaden of rechtstreeks bekijken via Scribd:


Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website www.kortrijk.be/bibliotheek/luistertips.
Om de nieuwste audiovisuele materialen te ontdekken kan je je ook op deze RSS-feeds abonneren: 
dvd's | cd's

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

Boris Giltburg wint Koningin Elisabethwedstrijd 2013


Boris Giltburg (Israël, 1984) won de 76e editie van de Koningin Elisabethwedstrijd voor Piano 2013. Daarnaast ontving hij ook nog de VRT-publieksprijs (2500 EUR). De Musiq'3 publieksprijs was voor Mateusz Borowiak.

Tijdens de finaleweek speelden dagelijks twee finalisten een klassieke sonate van Haydn, Mozart, Beethoven of Schubert,  een verplicht werk voor piano en orkest (speciaal voor deze wedstrijd geschreven) en een concerto naar keuze.

Boris Giltburg, Rémi Geniet, Mateus Borowiak, stanislav Khristenko, Zhang Zuo en Andrew Tyson zijn de zes winnende laureaten. Ze winnen elk een geldbedrag (van 7000 EUR tot 25000 EUR) en heel wat concertaanbiedingen. De overige, niet gerangschikte, finalisten zijn Tatiana Chernichka, David Fung, Roope Gröndahl, sean kennard, sangyoung Kim en Yuntian Liu. Zij krijgen elk een geldsom van 4000 EUR en de aanbieding om een recital te spelen.
Het is ongelooflijk. Dit voelt fantastisch. Mijn prestatie moet in de smaak gevallen zijn bij de jury. Ik ben de jury bijzonder dankbaar. Ik heb mijn optreden aangevoeld als een concert en dat heeft gewerkt. Dit kan mijn leven veranderen, ik ga proberen deze overwinning te koesteren en er zo veel mogelijk uit te halen.
Boris Giltburg

www.koningin-elisabetwedstrijd.be

maandag 3 juni 2013

Wifi hotspot login voor de maand juni


De login en het paswoord voor de gratis wifi hotspots van de Kortrijkse bib voor de maand juni is 'bezoeker' (login) en 'a1596' (paswoord).

Stad Kortrijk voorziet op ruim 90 locaties gratis draadloos internet en dit netwerk blijft steeds groeien. Behalve in de centrale bibliotheek kun je met je eigen laptop, tablet of smartphone ook in onze buurtbibliotheken gebruik maken van deze dienstverlening:  Aalbeke, Bellegem, Heule, Kooigem, Lange Munte, Marke en Rollegem.

Alle Kortrijkse bibliotheken beschikken bovendien ook over publiekscomputers waarmee je als bibliotheeklid het internet of de bibliotheekcatalogus gratis kan raadplegen.

Een volledig overzicht van alle hotspots in Kortrijk vind je via deze link.

Meer info: buurtbibliotheken Kortrijk, hotspots in Kortrijk

Themalijst: Belgische Componisten, deel 3



In 2011 hadden we het plan opgevat om een themalijst te maken van alle muziek van onze Belgische componisten. Deze uitgebreide lijst splitsten we in meerdere delen en eerst kwamen de hedendaagse componisten aan bod: modernisten en minimalisten (1) en postmodernisten (2).
In deze derde (en binnenkort vierde) themalijst komen de laatromantici, impressionisten, expressionisten en neoclassicisten aan bod. Daarna zullen we aandacht besteden aan de componisten voor 1865.

'Belgische Componisten van de belle époque en de eerste helft van de 20e eeuw' kun je hier (pdf, 1.6mb) downloaden of rechtstreeks bekijken via  Scribd:



Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website www.kortrijk.be/bibliotheek/luistertips. Om de nieuwste audiovisuele materialen te ontdekken kan je je ook op deze RSS-feeds abonneren: dvd's | cd's

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.