Het woord 'allochtoon' wordt op verschillende plaatsen geschrapt. De eerste burgemeester van vreemde origine is straks een feit in Vlaanderen. De migratie uit Marokko en Turkije bestaat 50 jaar. Het hoofddoekenverbod wordt hier en daar terug geschroefd. Maar ondertussen groeien ook de tegenstellingen en het wantrouwen tussen culturele groepen. Onderwijs en tewerkstelling blijven een heikel punt voor etnisch-culturele minderheden, achtergestelde buurten en segregatie zijn een pijnlijke realiteit, náást de radicalisering van moslim-jongeren. Openlijke of verborgen discriminatie behoort nog altijd niet tot het verleden, terwijl diversiteit ondertussen superdiversiteit is geworden.
Hoe kunnen we met deze realiteit omgaan? Blijven we zeggen dat de integratie is mislukt of kunnen we antwoorden formuleren?
Vier deskundigen, insiders, onderzoekers, opiniemakers leggen ddit najaar de pijnpunten bloot en geven perspectieven voor een toekomstig verhaal.
François Levrau - Het multiculturalisme in breed perspectief
Uit onderzoek blijkt dat etnisch-culturele minderheden het op verschillende vlakken (onderwijs, tewerkstelling, etc.) niet goed doen. Gevraagd naar de oorzaak, wordt nogal eens verwezen naar het multiculturalisme. Het beleid zou te tolerant zijn en zou daarom hebben geleid tot wat men 'het failliet van de (multiculturele) samenleving' is gaan noemen. In deze presentatie wordt stilgestaan bij het concept multiculturalisme en wordt aangetoond dat wie de passieve en tolerante feel good-doctrine verwerpt, daarom nog geen tegenstander hoeft te zijn van een actief en ondersteunend multicultureel beleidsmodel. Wanneer het multiculturalisme wordt begrepen als een moderne toepassing van de liberale principes van vrijheid, gelijkheid en broederschap, dan kan het wel degelijk een draagvlak voor integratie bieden.
François Levrau is psycholoog en moraalfilosoof. Momenteel is hij tewerkgesteld aan het Centrum voor Migratie en Interculturele Studies van de Universiteit Antwerpen.
0 reacties:
Een reactie posten