vrijdag 28 februari 2014

Het Penhuis 2014: Charles Ducal

Het Penhuis ontvangt op zondag 16 maart 2014 Charles Ducal met als gastvrouw van dienst Anneleen De Coux.

Charles Ducal (°1952) maakte een opmerkelijk debuut met zijn poëziebundel Het huwelijk in 1987. Datzelfde jaar verscheen een aantal van zijn gedichten in de geruchtmakende bloemlezing Twist met ons, met poëzie van Dirk Van Bastelaere, Erik Spinoy en Bernard Dewulf.
Voor zijn bundel In inkt gewassen, een intieme en tegelijk politieke dichterlijke zelfbevraging, kreeg Ducal de eerste Herman de Coninckprijs. In 2010 schreef Ducal het Gedichtendagessay Alle poëzie dateert van vandaag, een pleidooi om het lezen van poëzie, via het onderwijs, te bevorderen.
In 2012 werd Charles Ducal zestig jaar. Toen verscheen de verzamelbundel Alsof ik er haast ben. Hij kreeg talrijke literaire onderscheidingen.

Gastvrouw Anneleen De Coux (°1978) studeerde Germaanse Talen aan de Vrije Universiteit Brussel en promoveerde er op een studie over de metapoëzie van Jacques Hamelink. Zij is redactielid van Poëziekrant, vast medewerkster van Deus ex Machina en schrijft verder geregeld over hedendaagse Nederlandstalige poëzie voor o. a . De leeswolf en Ons Erfdeel.

Het Penhuis: Charles Ducal | 16.03.2014 van 10.30 u. tot 12.15 u. | Oranjerie van het broelmuseum, Broelkaai 6, Kortrijk | 7 euro (drankje inbegrepen) | reserveren via 'Uit in Kortrijk' is aan te raden, 056 23 98 55

http://hetpenhuis.blogspot.com| www.kortrijk.be/bibliotheek/hetpenhuis
cc merlijn Doomernik

donderdag 27 februari 2014

In memoriam: Jan Hoet (1936-2014)

Vandaag werd bekendgemaakt dat Jan Hoet (1936-2014) vanochtend in zijn slaap overleden is. De 'kunstpaus' van Vlaanderen was vooral gekend als oprichter en conservator van het SMAK (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst) in Gent. Maar ook internationaal bouwde hij een reputatie op via allerlei projecten en tentoonstellingen. Zo werd hij o.a. in 2012 aangesteld als organisator voor de Biënnale in Yinchuan (China).

Eind 2011 was Jan Hoet te gast in Kortrijk om een lezing te geven over zijn persoonlijke opvatting over 'Wat maakt kunst tot kunst?'. Hieronder kan je nog eens een aantal 'straffe passages' uit zijn lezing bekijken en het fijne vraaggesprek beluisteren dat we nadien met hem hadden.

Poëzieweek in Kortrijk: programma donderdag 27 februari 2014

Poëzie lijkt zich soms in de marge van de kunsten te bevinden, het kleine broertje van de literatuur, de verstekeling van de letteren. Maar één keer in het jaar worden de straten met poëzie versierd, wordt de radio bezet door de stemmen van de poëzie en ligt tussen de waar van de slager een vers gedicht.

De Kortrijkse poëzieweek liep officieel tot en met woensdag 5 februari maar dijt eigenlijk gewoon verder uit tot in maart. Verschillende Kortrijkse partners werkten samen een mooie programma uit vol interessante voordrachten op unieke locaties, spitsvondige acties en leuke workshops voor kinderen.

Vandaag staat deze activiteit op het programma:

Elvis Peeters
1982, Peeters staat met zijn Nederlandstalige punkgroep Aroma di Amore in de finale van de Rock Rally. Winnen deden ze niet maar Aroma di Amore groeide snel uit tot een van de betere groepen van het land.
Sinds begin jaren negentig legt Elvis Peeters zich voornamelijk toe op het schrijven van theaterstukken, hoorspelen, verhalen en romans. het werd de start van een duurzame literaire samenwerking met co-auteur Nicole Van Bael.
Proza, lyriek en toneel, bij Elvis Peeters gaan ze haast naadloos in elkaar over binnen een enkele schriftuur.

Theoria Boekhandel, Onze-Lieve-Vrouwestraat 22, 8500 Kortrijk | 19.30 u. | gratis

www.kortrijk.be/poezieweek | bibliotheek@kortrijk.be | 056 27 75 00

woensdag 26 februari 2014

Foto's: Het Penhuis met Jean Paul van Bendegem

Het Penhuis had vorige maand Jean Paul Van Bendegem te gast in Theoria. Interviewer van dienst was Philippe Lepers.
Het werd een boeiende ochtend waar heel veel geïnteresseerden op aanwezig waren. De mooie foto's die fotografe Sabine Deknudt nam, kan je bekijken via www.photography-sabine-deknudt.be/2014/Theoriajeanpaulvanbendegem.

http://hetpenhuis.blogspot.com| www.kortrijk.be/bibliotheek/hetpenhuis | www.jeanpaulvanbendegem.be
foto's © Sabine Deknudt, www.sabinedeknudt.be

maandag 24 februari 2014

Bib tipt: verteltheater 'Keek eens door het vensterraam'

Van vrijdag 28 februari t.e.m. vrijdag 7 maart gaat opnieuw het Spinrag kindermuzefestival door in Kortrijk. Unieke voorstellingen, bijzondere vakantieateliers, tentoonstellingen, originele films, pittige acts, verrassende installaties, … . Met de lente in zicht weeft Spinrag weer een week lang een heerlijk kunstenweb in Kortrijk voor alle kinderen.

In het kader van het Spinrag Kindermuzefestival gaat op 1 maart, om 16u15 en 19u, de première van de theatervoorstelling "Keek eens door het vensterraam" door in de arena (benedenverdieping) van de Kortrijkse bib.

Boem…tegen een boom. Snel gereden. Te plots een bocht. Waldo is de enige met geluk. Met enkel schrammen op zijn armen. Een litteken voor het leven. In zijn hoofd één vraag: "Was er geen plaats voor de boom voorbij de bocht?" Geen huis in de omtrek. Het bos is niet ver. Over stronken, onder takken, dwars door beken gaat Waldo op de vlucht voor de klap, weg van de boom.

"Keek eens door het vensterraam" vertelt het verhaal van een jongen die een klap te verwerken heeft. Over vluchten in fantasie als noodzaak. En over de noodzaak van fantasie.

Filip Vandemeulebroecke maakte met De Zeepcompagnie bejubelde voorstellingen voor kinderen. Sinds kort zoekt hij opnieuw zijn weg in het jeugdtheater. Samen met Dieter Van obberghen kiest hij voor kleinschalig verteltheater met livemuziek. Ideaal voor in een klein, gezellig hoekje. Na "Alles op zijn tijd" is "Keek eens door het vensterraam" hun tweede productie.

Tekst en spel: Filip Vandemeulebroecke, muziek: Dieter Van obberghen, regie: Ariadne De Meulenaere, kostuums: Evelyne Meersschaut, met de steun van Schouwburg Kortrijk.

"Keek eens door het vensterrraam" - vanaf 8 jaar - 01.03.14 -  16u15 en 19u - 50 minuten - €7 - Openbare bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30 - info & tickets: UiT in Kortrijk, Schouwburgplein 14, tel. 056 23 98 55, www.spinrag.be

Meer info: www.sprinrag.be of 056 23 98 55

vrijdag 21 februari 2014

Themalijst: Belpop op vinyl





Als het toegestaan is, keren we even terug in de tijd naar de gloriedagen van vinyl uit de jaren '80. De term 'Belpop' wordt vooral gebruikt voor groepen van na 1980, alhoewel in principe elke Belgische pop- en rockgroep onder deze titel geclassificeerd kan worden.
Heb je zelf  nog een aantal elpees liggen? Haal dan die oude platendraaier alvast maar van onder het stof. Onze vinylcollectie kan je helaas niet meer ontlenen maar je kan die door ons laten digitaliseren en dan ontlenen.
De hele lange lijst van Belpop vinylsingles kan je hier online raadplegen of downloaden.

Ben je op zoek naar een 'oud zwart stukje goud'? Op aanvraag kan je een elpee of singel uit de uitgebreide vinylcollectie van de bibliotheek laten digitaliseren. Een primeur in het Vlaamse bibliotheeklandschap! Bekijk hier alvast een lijst van vinyl die al werd gedigitaliseerd.

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

Muziek : 'Courtrai Tonight' - Definitivos

dinsdag 18 februari 2014

Bib tipt: Boekvoorstelling Eveline Vanhaverbeke


Op maandag 10 maart om 20 uur komt Eveline Vanhaverbeke haar nieuw boek Verborgen Prelude voorstellen in de lokalen van KU Leuven Kulak.

In Verborgen Prelude, een spannende historische roman, vertelt Vanhaverbeke het verhaal van twee jonge vrouwen op zoek naar avontuur en liefde in de negentiende eeuw. Centraal in het verhaal staat het pianostuk van Frédéric Chopin: een prelude die onder moeilijke omstandigheden werd gecomponeerd en wel een héél bijzondere uitwerking heeft op iedereen die het stuk hoort.

Eveline Vanhaverbeke (°1971) is een Kortrijkse schrijfster die in 2010 debuteerde met de historische roman  De kleur van de sterren. Ze studeerde Romaanse taal- en letterkunde aan de KU Leuven.

De lezing is een initiatief van Markant, de Kortrijkse leeskringen en de Stuurgroep Cultuur van het Postuniversitair Centrum van de KU Leuven Kulak. Inschrijven kan enkel online via
http://puc.kuleuven-kulak.be/PAV/inschrijvingsformulier?code=2247.

Boekvoorstelling Eveline Vanhaverbeke | maandag 10 maart 2014 | onthaal vanaf 19.30 u. | KU Leuven Kulak, Etienne Sabbelaan 53, 8500 Kortrijk | 8 euro (incl. drankje) | online inschrijven

maandag 17 februari 2014

BAFTA awards 2014: de winnaars

De Brits-Amerikaanse sciencefictionfilm "Gravity" van regisseur Alfonso Cuaron won zes Bafta Awards, waaronder beste Britse film, beste regisseur en beste visuele effecten, op de 67e editie van de Bafta Awards. Het drama "12 years a slave" van regisseur Steve McQueen werd verkozen tot beste film van het afgelopen jaar. Samen met "American Hustle" behaalden deze drie films in totaal elf filmprijzen. De prestigieuze filmprijzen worden aanzien als de Britse tegenhangers van de Amerikaanse Academy Awards (de Oscars) en worden jaarlijkse uitgereikt in het Royal Opera House in Londen.

De trailer van "12 years a slave":


Chiwetel Ejiofor, hoofdacteur in "12 years a slave" kreeg de prijs voor beste acteur. Cate Blanchett werd verkozen tot beste actrice voor haar rol in "Blue Jasmine". De prijzen voor beste bijrol gingen naar Barkhad Abdi voor zijn rol in "Captain Phillips" en Jennifer Lawrence  voor "American hustle".

In de categorie beste niet-Engelstalige film won de Italiaanse film "La grande belezza" van Paolo Sorrentino. De film is een van de concurrenten voor de Belgische oscarkandidaat "The Broken Circle Breakdown".

Een overzicht van de belangrijkste Bafta Awards:
  • beste film: 12 years a slave
  • beste Britse film: Gravity
  • beste actrice: Cate Blanchett (Blue Jasmine)
  • beste acteur: Chiwetel Ejiofor (12 years a slave)
  • beste regisseur: Alfonso Cuaron (Gravity)
  • beste acteur bijrol: Barkhad Abdi (Captain Phillips)
  • beste actrice bijrol: Jennifer Lawrence (American hustle)
  • beste documentaire: The act of killing
  • beste animatiefilm: Frozen
  • beste origineel scenario: American hustle
  • beste geadapteerd scenario: Philomena
  • beste niet-Engelstalige film: La grande bellezza
  • beste muziek: Gravity
  • beste cinematografie: Gravity
Een overzicht van alle laureaten kun je hier terugvinden.

Meer info: awards.bafta.org

Vandaag: Boterhammen in de bib met Greet Kayaert


Hoe komt het toch dat een geur zo op je herinnering kan werken? En neemt ons eigen lichaam ons in de maling als we het water in de mond krijgen bij de gedachte aan een ovenverse pizza? En waarom associëren we warmte met genegenheid en liefde?
In Het neurologisch complot geeft Greet Kayaert een overzichtelijke rondleiding doorheen de hersenen, niet gericht op hoe de kwabben en plooien precies gevormd zijn, maar wel op wat ze doen.

De hersenen waren lang een schimmig gebied voor de wetenschap, al worden de laatste jaren reuzenstappen genomen in het onderzoek. Greet Kayaert levert niet alleen verstaanbare theorie maar tal van dagelijkse voorbeelden en testjes die illustreren hoe onze ‘grijze massa' nu precies werkt.

Greet Kayaert: het neurologisch complot | maandag 17 februari 2014 | 12.15 u. - 13.15 u. | € 5 / € 2,5 (European Youth Card) | Openbare bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk | tickets en info via www.vormingplusmzw.be of 056 26 06 00

www.hetneurologischcomplot.be

zondag 16 februari 2014

Vandaag: Het Penhuis met Jean Paul Van Bendegem

Het Penhuis ontvangt vandaag Jean Paul Van Bendegem met als gastheer van dienst Philippe Lepers.

Jean-Paul Van Bendegem is wiskundige, filosoof en als hoogleraar logica en wetenschapsfilosofie verbonden aan de VUB. Hij was decaan van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte aan de VUB van 2005 tot en met 2009 en is nog steeds deeltijds gastprofessor aan de Universiteit Gent. Hij noemt zichzelf een spiritueel atheïst. Hij is protestants opgevoed en een vooraanstaand lid van de Belgische Vrijmetselaarsloge. Jean Paul Van Bendegem schreef o.m. Tot in der eindigheid (over de relatie tussen wetenschap en religie) en Over wat ik nog wil schrijven. Het feit dat hij wiskunde en logica heeft gestudeerd, beïnvloedt zijn denken heel sterk. Recent publiceerde hij De vrolijke atheïst. Het is geen academisch streng opgebouwd betoog maar een hoogst persoonlijk boek met een vrolijke inhoud en een vrolijke vorm.

Gastheer Philippe Lepers is doctor in de wijsbegeerte. Hij promoveerde aan de Radboud Universiteit Leiden. Hij publiceerde boeken en stukken, vooral over Baudrillard, Nietzsche, Borges en zingevingproblematiek. In 2009 verscheen zijn opmerkelijke boek Baudrillard, leven na de orgie. Recent verscheen van zijn hand Godzijdank. Reflecties over het voortbestaan van God in de taal van alledag.

Het Penhuis: Jean Paul Van Bendegem| 16.02.2014 van 10.30 u. tot 12.15 u. | Oranjerie van het broelmuseum, Broelkaai 6, Kortrijk | 7 euro (drankje inbegrepen) | reserveren via 'Uit in Kortrijk' is aan te raden, 056 23 98 55

http://hetpenhuis.blogspot.com| www.kortrijk.be/bibliotheek/hetpenhuis | www.jeanpaulvanbendegem.be
cc Bernadette Mergaerts

vrijdag 14 februari 2014

Poëzieweek in Kortrijk: programma vrijdag 14 februari 2014: filmvoorstelling 'Bruges-la-morte'

Poëzie lijkt zich soms in de marge van de kunsten te bevinden, het kleine broertje van de literatuur, de verstekeling van de letteren. Maar één keer in het jaar worden de straten met poëzie versierd, wordt de radio bezet door de stemmen van de poëzie en ligt tussen de waar van de slager een vers gedicht.

De Kortrijkse poëzieweek liep officieel tot en met woensdag 5 februari maar dijt eigenlijk gewoon verder uit tot in maart. Verschillende Kortrijkse partners werkten samen een mooie programma uit vol interessante voordrachten op unieke locaties, spitsvondige acties en leuke workshops voor kinderen.

Vandaag staat deze activiteit op het programma:

Filmvertoning 'Bruges-la-morte'

Bruges-la-morte
is een poëziefilm gebaseerd op Georges Rodenbachs meesterwerk uit de Vlaamse literatuur. Aan de hand van audiovisuele opnames in het nachtelijke Brugge wordt het poëtisch oeuvre op symbolistische wijze geëvoceerd. Op zijn nachtelijke dooltochten wordt Hugues Viane, hoofdpersonage uit Bruges-la-morte, geconfronteerd met een visioen dat hem herinnert aan een vervlogen verleden. Geplaagd door droombeelden en bevreemdende herinneringen kent zijn verhaal uiteindelijk een dramatische en onverwachte uitkomst.

Deze poëziefilm is na Hors Monde over Maurice Maeterlinck, het tweede deel van een trilogie over vergeten Vlaamse symbolisten door Kevin D’heedene.
Michaël Vandebril, directeur van Antwerpen Boekenstad, verzorgt de inleiding. Hij debuteerde met de tweetalige bundel Het vertrek van Maeterlinck.


De filmvertoning is met medewerking van vzw Samo Provo, ArgentaProvincie West-Vlaanderen en Het Penhuis.

Budascoop, Kapucijnenstraat 10, 8500 Kortrijk | 20 u. | € 7 | info en tickets via 056 27 75 00, bibliotheek@kortrijk.be of persoonlijk aan de onthaalbalie van de centrale bibliotheek, Leiestraat 30, 8500 Kortrijk

www.kortrijk.be/poezieweek

woensdag 12 februari 2014

Vandaag: Vrij-Spraak met filmvoorstelling 'Beginners'


Lezingenreeks Vrij-Spraak 2014: Over liefde, verlangen en roze mythes
We kunnen alles kapot relativeren: de toestand in Syrië, de groeiende kloof tussen rijk en arm, de werkloosheidscijfers, het glazen plafond,... Hoe veel plaats het cynisme in onze hoofden ook mag hebben, wat we in de praktijk nog altijd niet relativeren is de liefde. In het Brusselse Museum der Letteren en Manuscripten kan je nu zelfs de liefdesbrieven van grote figuren lezen in de tentoonstelling 'Je n'ai rien à te dire sinon que je t'aime'. Van Napoleon en de Russische tsaar Alexander II tot Edith Piaf en Hugo Claus: hun amoureuze zieleroerselen zijn nu open en bloot te bewonderen door mensen die er in wezen geen zaken mee hebben.
Vier avonden lang duiken we onder in de wereld van de 'Liefde, verlangen en roze mythes' en zoeken we een weg in haar roes en haar betovering.


Film 'Beginners'

In Beginners komt de liefde in twee gedaanten aan bod. Hal, een vijfenzeventigjarige man (Christopher Plummer), komt zijn zoon vertellen dat hij homo is. Hij besluit dat het niet te laat is en verkent met volle teugen de gay scene. Na diens dood rommelt Oliver (Ewan McGregor) zelf aan met zijn nieuwe relatie. Vader en zoon blijven 'beginners'. Kunnen ze emotionele rust vinden en een savoir-vivre ontwikkelen? Leren ze zich verzoenen met de onvolmaaktheden van de ander en vooral van zichzelf?
Beginners is een - deels autobiografische - film die met veel liefde en respect gemaakt werd. Het is een intrigerende film die over veel méér dan alleen de liefde gaat. Met bovenop de commentaar van een filosoferende hond...

Filosoof Marc Van den Bossche (VUB) stelt de film voor en geeft na de vertoning commentaar.


Film 'Beginners'- woensdag 12.02.2014 van 19u30 tot 21u30 - 8 EUR (25 EUR/reeks) - Vormingplus, Wandelweg 11, Kortrijk - i.s.m. Openbare Bibliotheek Kortrijk en Vrijzinnig Centrum Mozaïek - info en inschrijvingen via 056 26 06 00 of info@vormingplusmzw.be   

dinsdag 11 februari 2014

Kortrijkse oorlogskranten 14-18: bekijk online!


Door de herdenking van de Wereldoorlog I is er een hernieuwde belangstelling voor kranten en nieuwsbladen uit deze periode. Het was een tijd waarin "het nieuws" vooral nog op papier werd verspreid, en deze publicaties vormen dus een zeer belangrijke bron voor de geschiedenis van het leven in België tijdens "de Groote Oorlog".

De Kortrijkse beheert een belangrijke en omvangrijke historische krantencollectie. Deze kranten geven een specifieke inkijk in de lokale en regionale geschiedenis van de 19de en 20ste eeuw. Een selectie van deze kranten, zowel Nederlandstalige als Franstalige, werd onlangs gedigitaliseerd. Maar liefst 62.000 krantenpagina’s, een periode tussen 1815 en 1942, zijn op een zorgzame en kwalitatieve manier gedigitaliseerd, met tekstherkenning. Het authentieke uitzicht van de kranten is behouden.

De kranten worden gepubliceerd op de Kortrijkse beeldbank. Deze site, die kadert in het Geheugen van Kortrijk, maakt allerlei historisch materiaal (foto’s, film, geluidsfragmenten, ...) toegankelijk voor het publiek. Je kan de volledige krant bekijken, of per bladzijde of zelfs op artikelniveau.

De oorlogskranten van 1914 tot 1918 kun je via deze link bekijken.

Meer info: www.geheugenvankortrijk.be, beeldbank.kortrijk.be/erfgoed

Bib tipt: educatieve website 'Kortrijk bezet'

Ben je actief als leerkracht, als gids of heemkundige? Dan is de kans groot dat je iets wil doen rond de oorlog ‘14-’18. Misschien wil je extra aandacht besteden aan lokale geschiedenis, aan het aanscherpen van de onderzoekscompetenties, je leerlingen of publiek in contact brengen met primaire en secundaire bronnen?
Met dit doel voor ogen stelde de Erfgoedcel Kortrijk een digitaal dossier samen onder de naam "Kortrijk Bezet 14-18". Bij de uitwerking werd vertrokken vanuit het verhaal van zes historische Kortrijkse personages. Vanuit hun getuigenissen – die je rechtstreeks kan beluisteren - worden verschillende facetten belicht van het leven in de bezette stad. Rond elk personage zijn onderzoeksopdrachten opgesteld met telkens drie thema’s, in verschillende moeilijkheidsgraad. De opdrachten kunnen als groepswerk aangepakt worden binnen de les of daarbuiten . Of je kan er gewoon veel inspiratie uit opdoen. 

Het didactisch dossier is te raadplegen op www.kortrijkbezet14-18.be. Je vindt er ook een digitaal archief met primaire en secundaire bronnen, een overzichtelijke tijdslijn (België / Kortrijk tijdens WO I), een synthese van wat er gebeurde in Kortrijk tijdens WO I, beeldmateriaal enz. 

maandag 10 februari 2014

Aanwinsten Film en Muziek: januari 2014





Verse winterkost gepresenteerd in een muzikaal en beeldig diaporama, "enjoy the show"!
De volledige aanwinstenlijst kan je raadplegen via Scribd of hier downloaden



Ben je op zoek naar een 'oldie'? Op aanvraag kan je een elpee of singel uit de uitgebreide vinylcollectie van de bibliotheek laten digitaliseren. Een primeur in het Vlaamse bibliotheeklandschap! Bekijk hier alvast een lijst van vinyl die al werd gedigitaliseerd.

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

vrijdag 7 februari 2014

Indiegames in je bib - februari: 'Race the Sun' en 'Megaman Unlimited'!

In de centrale bib van Kortrijk vind je op de benedenverdieping de "Gameroom". Hier kun je niet alleen gratis zowat 200 videogames op Xbox360, Playstation 3 en Wii ontlenen. Je kunt er ook games spelen op de twee grote tv-schermen en de twee game-pc's.

Om te spelen op de spelconsoles (Xbox360 en Playstion 3) geef je je e-ID of bibliotheekpas af en je krijgt een game controller mee. Elke week kun je er twee nieuwe games ontdekken en spelen met je vriend(inn)en op de ruime gamezetel.

Behalve de reguliere titels kun je tweewekelijks telkens twee indie (onafhankelijk uitgegeven) games ontdekken op de game-pc's in de gameroom. Voor februari zijn dit: "Race the Sun" en "Megaman Unlimited". Bij de game-pc's vind je telkens een korte uitleg en een handleiding over de game. Uitleg en trailers van beide games vind je hieronder:

Race The Sun

Race The Sun is een actie- en racegame waarbij het de bedoeling is om als zonnevoertuig zo snel mogelijk de zon te bereiken. Race aan een ongelofelijke snelheid door een steeds veranderend landschap, ontwijk obstakels, gebruik power-ups, personaliseer je schip of creëer zelf een wereld van obstakels. Zorg ervoor dat je noch vertraagt, noch neerstort. Blijf in het licht en misschien vind je wel de weg naar de ultramoeilijke eindzone: "Apocalyps".

Race The Sun werd ontwikkeld en uitgegeven in december 2013 door de indie ontwikkelaar Flippfly LLC, dat bestaat uit de broers San Filippo. De game kun je spelen op PC (Windows, Linux) en Mac (OSX).


Mega Man Unlimited

Mega Man Unlimited is een door fans gemaakte actie en platform game gebaseerd op de bekende Megaman game reeks van de Japanse uitgever Capcom. De game is vooral een eerbetoon  aan de vroege 8-bit versies die vanaf 1987 verschenen.

In deze nieuwe versie moet je als speler tien (en twee verborgen!) levels overwinnen. Ontwijk in elk level de vijanden en obstakels om je weg naar de Robot Master te vinden. Deze robots werden door Dr. Albert W. Wily gemaakt. Zijn doel? De wereld veroveren.

Elke Robot Master heeft een uniek wapen die nodig hebt in het verder verloop van het spel. Vind de zwakke plek van deze Robot masters en bemachtig hun wapen. Misschien red jij wel de wereld?

Mega Man Unlimited werd in 2013 ontwikkeld en gepubliceerd op PC (Windows) door o.a. Philippe Poulin, Jean-Simon Brochu, Gabriel Leblanc, Kevin Phetsomphou en Yan Thouin.


Bib Tipt: Lezing 'Lucky Luke, een schepping van Kortrijkzaan Maurice De Bevere'


De Kortrijkse gids Wim Bruynooghe en filatelist Guy Coutant komen op donderdag 13 februari in het Erfgoedhuis spreken over Maurice De Bevere (Morris).

Bruynooghe brengt een persoonlijke schets van Maurice De Bevere, vertrekkend vanuit zijn Kortrijkse wortels. De vader van 'Morris' had in Kortrijk een pijpenfabriek. Wim Bruynooghe belicht zijn indrukwekkende carrière als striptekenaar, die leidde tot een wereldwijd succes.

Ook Guy Coutant, lid van de raad van bestuur van de Belgische en Europese Academie voor Filatelie, is een groot bewonderaar van Morris. Hij is auteur van het boek Lucky Luke in de filatelie. In zijn uiteenzetting heeft hij het over de historische personages, plaatsen en gebeurtenissen in de verhalen van Lucky Luke en in de filatelie.

Lezing 'Lucky Luke, een schepping van Kortrijkzaan Maurice De Bevere' | woensdag 13 februari 2014 | 20 u. | Erfgoedhuis Kortrijk, Onze-Lieve-Vrouwestraat 45 | gratis

Poëzieweek in Kortrijk: programma vrijdag 7 februari 2014

Poëzie lijkt zich soms in de marge van de kunsten te bevinden, het kleine broertje van de literatuur, de verstekeling van de letteren. Maar één keer in het jaar worden de straten met poëzie versierd, wordt de radio bezet door de stemmen van de poëzie en ligt tussen de waar van de slager een vers gedicht.

De Kortrijkse poëzieweek liep officieel tot en met woensdag 5 februari maar dijt eigenlijk gewoon verder uit tot in maart. Verschillende Kortrijkse partners werkten samen een mooie programma uit vol interessante voordrachten op unieke locaties, spitsvondige acties en leuke workshops voor kinderen.

Vandaag staat deze activiteit op het programma:

Maarten Inghels
Schrijver van vijf boeken en coördinator van De eenzame uitvaart in Antwerpen, een project waarbij dichters gedichten schrijven voor mensen die eenzaam worden begraven, zonder familie of vrienden. Al vijf jaar schrijven dichters voor eenzaam gestorvenen in Antwerpen een persoonlijk gedicht en dragen dat voor op de uitvaart. Het is een laatste saluut aan mensen die zonder aanwezigheid van familie of vrienden worden begraven of uitgestrooid.

Twaalf minuten hebben de vijf dragers van de begrafenisonderneming en de dichter nodig om de anonieme dode naar zijn laatste rustplaats te brengen. Er is enkel nog het kleine ritueel: de kist op schragen, de bloemen en het gedicht.

Theoria Boekhandel, Onze-Lieve-Vrouwestraat 22, 8500 Kortrijk | 19.30 u. | gratis

www.kortrijk.be/poezieweek | bibliotheek@kortrijk.be | 056 27 75 00

donderdag 6 februari 2014

Poëzieweek in Kortrijk: programma donderdag 6 februari 2014

Poëzie lijkt zich soms in de marge van de kunsten te bevinden, het kleine broertje van de literatuur, de verstekeling van de letteren. Maar één keer in het jaar worden de straten met poëzie versierd, wordt de radio bezet door de stemmen van de poëzie en ligt tussen de waar van de slager een vers gedicht.

De Kortrijkse poëzieweek liep officieel tot en met woensdag 5 februari maar dijt eigenlijk gewoon verder uit tot in maart. Verschillende Kortrijkse partners werkten samen een mooie programma uit vol interessante voordrachten op unieke locaties, spitsvondige acties en leuke workshops voor kinderen.

Vandaag staat deze activiteiten op het programma:

Lies Van Gasse & Annemarie Estor

Voor Annemarie Estor en Lies van Gasse betekent schrijverschap vandaag niet zomaar het opnemen van pen en papier en doen wat men al eeuwen doet: manuscripten naar uitgevers sturen en hopen dat het afgeleverde werk in druk gaat. Het boek Hauser bevat niet alleen tekst van beide dichteressen maar ook tekeningen en zelfs links naar filmpjes. Zelf noemen ze hun creatie een 'multimediaal woordbeeldproject' waarvoor ze inspiratie vonden bij het verhaal van Kaspar Hauser.

Theoria Boekhandel, Onze-Lieve-Vrouwestraat 22, 8500 Kortrijk | 19.30 u. | gratis

Bekende Kortrijkzanen dragen voor

Verschillende partners zorgen voor een gratis en laagdrempelig poëziegebeuren. Op een unieke locatie geven we de poëzie het eerste en laatste woord. Daarvoor nodigen we een schare Kortrijkse figuren uit, actief in de culturele, politieke en sportwereld. We vragen hen om in hun poëziearchief te duiken en hun geliefkoosde poëzie te delen.

Vandaag komen deze Bekende Kortrijkzanen voordagen: Koen Byttebier (politicus), Jos Verbist (acteur, artistiek en zakelijk leider Theater Antigone), Franky Devos (coördinator Buda Kunstencentrum), Gie Devos (dichter, programmator Het Penhuis), Peter Decroubele (radiojournalist VRT), Joost Fonteyne (directeur Festival van Vlaanderen Kortrijk) en Peter Deprez (ondernemer Viva Sara Kaffée).

De koffie wordt je aangeboden door de Oxfam wereldwinkel.


Kapel Sint-Vincentius, Groeningestraat 1, 8500 Kortrijk | 12 u. - 13 u. | gratis |  inschrijven is aangewezen via www.vormingplusmzw.be of 056 26 06 00

www.kortrijk.be/poezieweek | bibliotheek@kortrijk.be | 056 27 75 00

woensdag 5 februari 2014

Themalijst : Valentijn en de Liefde



Breakfast at Tiffany 's, de bibliotheek-scène

Valentijn komt eraan, maar wat zal het dit jaar worden voor je keppe? Een weekendje weg, een bos bloemen, een parfum, een juweeltje ... of een gewoon een gezellig avondje samen thuis?

De bib haalde speciaal voor de romantische zielen alle films, muziek en boeken rond het thema Liefde uit de kast! Laat je erdoor verleiden en geniet van een warme Valentijnsfeer!
Een lijst sfeermakende opties voor een geslaagde Valentijnsweekend kan je hier online raadplegen of hier downloaden.



Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

Mijn bibliotheek: wijziging inloggen

Via Mijn bibliotheek kan je vanaf thuis of via een publieke computer, online je ontleende materialen verlengen. Daarnaast kan je je betaal- en uitleengeschiedenis bekijken, gepersonaliseerde bewaarlijsten aanmaken of bibliotheekmaterialen reserveren. Inloggen op Mijn bibliotheek gaat steeds via het invoeren van je rijksregisternummer en je geboortedatum.

Om de inloggegevens van de verschillende bibliotheken, die aangesloten zijn bij het Provinciaal Bibliotheeksysteem (PBS), beter op elkaar af te stemmen, heeft Winob (West-Vlaams Informatienetwerk van Openbare Bibliotheken) beslist om de paswoorden te uniformiseren.

Wie vroeger inlogde met de volledige geboortedatum, bvb. 08091976 (zonder schuine streepjes) gebruikt verder de geboortedatum als paswoord maar nu met schuine streepjes tussen dag, maand en jaar. Dit wordt dus bvb. 08/09/1976.

ddmmjjjj (bvb. 08091976) wordt dus dd/mm/jjjj (bvb. 08/09/1976)!

Alle andere paswoorden (ddmm of door de lener gewijzigde paswoorden) wijzigen niet!

Bij vragen of hulp kun je steeds terecht op 056 27 75 00, bibliotheek@kortrijk.be of bij de bibliotheekmedewerkers.

Poëzieweek in Kortrijk: programma woensdag 5 februari 2014

Poëzie lijkt zich soms in de marge van de kunsten te bevinden, het kleine broertje van de literatuur, de verstekeling van de letteren. Maar één keer in het jaar worden de straten met poëzie versierd, wordt de radio bezet door de stemmen van de poëzie en ligt tussen de waar van de slager een vers gedicht.

De Kortrijkse poëzieweek loopt officieel tot en met vandaag maar dijt verder uit tot in maart. Verschillende Kortrijkse partners werkten samen een mooie programma uit vol interessante voordrachten op unieke locaties, spitsvondige acties en leuke workshops voor kinderen.

Vandaag staat deze activiteit op het programma:

Dichten met Tine Mortier

Had je altijd al zin om eens een gedicht te schrijven? Dan is dit je kans.
Als opwarmer lezen we mooie, grappige of spannende gedichten van andere schrijvers. Daarna gaan we zelf aan de slag!
Wedden dat je tegen het einde van deze workshop een pracht van een gedicht op papier hebt gezet?

Buurtbibliotheek Bissegem, Vlaswaagplein, 8501 Bissegem | 14 u. - 16 u. | € 3 | vanaf 6 jaar | vooraf inschrijven via bibliotheek@kortrijk.be of telefonisch via 056 27 75 32 | beperkte plaatsen

www.kortrijk.be/poezieweek | bibliotheek@kortrijk.be | 056 27 75 00

dinsdag 4 februari 2014

Sprinters van de maand februari 2014

De sprinters voor de maand februari bestaan uit volgende toppers:
Wat is een sprinter? De populairste boeken, cd's, dvd's  van de maand in de bib. De uitleentermijn van de materialen is 14 dagen en kan niet verlengd worden. Je kunt maar 1 sprinter ontlenen.
www.kortrijk.be/bibliotheek/sprinters

Vrij-Spraak 2014: filmvoorstelling 'Beginners'


Lezingenreeks Vrij-Spraak 2014: Over liefde, verlangen en roze mythes
We kunnen alles kapot relativeren: de toestand in Syrië, de groeiende kloof tussen rijk en arm, de werkloosheidscijfers, het glazen plafond,... Hoe veel plaats het cynisme in onze hoofden ook mag hebben, wat we in de praktijk nog altijd niet relativeren is de liefde. In het Brusselse Museum der Letteren en Manuscripten kan je nu zelfs de liefdesbrieven van grote figuren lezen in de tentoonstelling 'Je n'ai rien à te dire sinon que je t'aime'. Van Napoleon en de Russische tsaar Alexander II tot Edith Piaf en Hugo Claus: hun amoureuze zieleroerselen zijn nu open en bloot te bewonderen door mensen die er in wezen geen zaken mee hebben.
Vier avonden lang duiken we onder in de wereld van de 'Liefde, verlangen en roze mythes' en zoeken we een weg in haar roes en haar betovering.


Film 'Beginners'

In Beginners komt de liefde in twee gedaanten aan bod. Hal, een vijfenzeventigjarige man (Christopher Plummer), komt zijn zoon vertellen dat hij homo is. Hij besluit dat het niet te laat is en verkent met volle teugen de gay scene. Na diens dood rommelt Oliver (Ewan McGregor) zelf aan met zijn nieuwe relatie. Vader en zoon blijven 'beginners'. Kunnen ze emotionele rust vinden en een savoir-vivre ontwikkelen? Leren ze zich verzoenen met de onvolmaaktheden van de ander en vooral van zichzelf?
Beginners is een - deels autobiografische - film die met veel liefde en respect gemaakt werd. Het is een intrigerende film die over veel méér dan alleen de liefde gaat. Met bovenop de commentaar van een filosoferende hond...

Filosoof Marc Van den Bossche (VUB) stelt de film voor en geeft na de vertoning commentaar.


Film 'Beginners'- woensdag 12.02.2014 van 19u30 tot 21u30 - 8 EUR (25 EUR/reeks) - Vormingplus, Wandelweg 11, Kortrijk - i.s.m. Openbare Bibliotheek Kortrijk en Vrijzinnig Centrum Mozaïek - info en inschrijvingen via 056 26 06 00 of info@vormingplusmzw.be   

maandag 3 februari 2014

Herman de Coninckprijzen 2014


Traditiegetrouw werden ook dit jaar op Gedichtendag in de Antwerpse Arenbergschouwburg de Herman de Coninckprijzen 2014 uitgereikt.

De beste dichtbundel van het voorbije jaar werd geschreven door Paul Bogaert. Met Ons verlangen wint hij een geldsom van 6000 EUR.
Max Temmerman won met Beesten de Publieksprijs voor het mooiste gedicht. Op Gedichtendag werd dit gedicht als gratis poster uitgedeeld bij de deelnemende boekhandels.
De jury besliste om dit jaar geen debuutprijs uit te reiken.
Paul Bogaert is ook een van die dichters die op de vele tongen en vele paradoxen van de moderne tijd zijn gedichten bouwt. In Ons Verlangen draagt Bogaert de van hem bekende, bizarre omarming van het ons omringende nog een stap verder dan in zijn eerdere bundels. Als geen ander weet Bogaert de taal van bezinningsdagen op kantoor, reclame, het jargon van hip holistisch management, gedachteloos parlando en andere taal die het zelden of nooit tot poëzie brengt naar zich toe te trekken. In zijn sterke, onvermijdelijke en confronterende gedichten fileert Bogaert met chirurgisch gereedschap het ongemak, de pijn en de onzekerheden van het alledaagse, onpoëtische leven.
Uit het juryrapport

De overige genomineerden waren Norbert De Beule, Tom Van de Voorde en Miriam Van hee.

www.boek.be

Boterhammen in de bib 2014: Greet Kayaert - Het neurologisch complot


Hoe komt het toch dat een geur zo op je herinnering kan werken? En neemt ons eigen lichaam ons in de maling als we het water in de mond krijgen bij de gedachte aan een ovenverse pizza? En waarom associëren we warmte met genegenheid en liefde?
In Het neurologisch complot geeft Greet Kayaert een overzichtelijke rondleiding doorheen de hersenen, niet gericht op hoe de kwabben en plooien precies gevormd zijn, maar wel op wat ze doen.

De hersenen waren lang een schimmig gebied voor de wetenschap, al worden de laatste jaren reuzenstappen genomen in het onderzoek. Greet Kayaert levert niet alleen verstaanbare theorie maar tal van dagelijkse voorbeelden en testjes die illustreren hoe onze ‘grijze massa' nu precies werkt.


Greet Kayaert: het neurologisch complot | maandag 17 februari 2014 | 12.15 u. - 13.15 u. | € 5 / € 2,5 (European Youth Card) | Openbare bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk | tickets en info via www.vormingplusmzw.be of 056 26 06 00

www.hetneurologischcomplot.be

Het Penhuis 2014: Jean Paul Van Bendegem

Het Penhuis ontvangt op zondag 16 februari 2014 Jean Paul Van Bendegem met als gastheer van dienst Philippe Lepers.

Jean-Paul Van Bendegem is wiskundige, filosoof en als hoogleraar logica en wetenschapsfilosofie verbonden aan de VUB. Hij was decaan van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte aan de VUB van 2005 tot en met 2009 en is nog steeds deeltijds gastprofessor aan de Universiteit Gent. Hij noemt zichzelf een spiritueel atheïst. Hij is protestants opgevoed en een vooraanstaand lid van de Belgische Vrijmetselaarsloge. Jean Paul Van Bendegem schreef o.m. Tot in der eindigheid (over de relatie tussen wetenschap en religie) en Over wat ik nog wil schrijven. Het feit dat hij wiskunde en logica heeft gestudeerd, beïnvloedt zijn denken heel sterk. Recent publiceerde hij De vrolijke atheïst. Het is geen academisch streng opgebouwd betoog maar een hoogst persoonlijk boek met een vrolijke inhoud en een vrolijke vorm.

Gastheer Philippe Lepers is doctor in de wijsbegeerte. Hij promoveerde aan de Radboud Universiteit Leiden. Hij publiceerde boeken en stukken, vooral over Baudrillard, Nietzsche, Borges en zingevingproblematiek. In 2009 verscheen zijn opmerkelijke boek Baudrillard, leven na de orgie. Recent verscheen van zijn hand Godzijdank. Reflecties over het voortbestaan van God in de taal van alledag.

Het Penhuis: Jean Paul Van Bendegem| 16.02.2014 van 10.30 u. tot 12.15 u. | Oranjerie van het broelmuseum, Broelkaai 6, Kortrijk | 7 euro (drankje inbegrepen) | reserveren via 'Uit in Kortrijk' is aan te raden, 056 23 98 55

http://hetpenhuis.blogspot.com| www.kortrijk.be/bibliotheek/hetpenhuis | www.jeanpaulvanbendegem.be
cc Bernadette Mergaerts

zaterdag 1 februari 2014

Poëzieweek in Kortrijk: programma zaterdag 1 februari 2014

Poëzie lijkt zich soms in de marge van de kunsten te bevinden, het kleine broertje van de literatuur, de verstekeling van de letteren. Maar één keer in het jaar worden de straten met poëzie versierd, wordt de radio bezet door de stemmen van de poëzie en ligt tussen de waar van de slager een vers gedicht.

De Kortrijkse poëzieweek loopt officieel tot en met woensdag 5 februari maar dijt verder uit tot in maart. Verschillende Kortrijkse partners werkten samen een mooie programma uit vol interessante voordrachten op unieke locaties, spitsvondige acties en leuke workshops voor kinderen.

Vandaag staat deze activiteit op het programma:

Cyriel: dwalen rond onze heimelijke helix

Pol Vermeersch, huisarts, hofnar en woordkunstenaar (schrijfnaam Cyriel) brengt zijn monoloog Dwalen rond onze heimelijke helix. Deze poëtische namiddag wordt doorklankt met fonkelende ballades, gebracht door Peter's Joke.

Nog één keer, nog één keer, een keer zal ik spelenderwijs schoppen op de dikke kont van de vadsige taal. Wie weet, tuimelt ze weer wat dichter bij de catacomben van haar oerkreet. De zondagse taal der scharrelhennen wil ik horen.

"De taal die wacht op de wind van de ziel", naar F. Pessoa

Oxfam Bookshop, Budastraat 21, 8500 Kortrijk | 16 u. - 17.15 u. | gratis

www.kortrijk.be/poezieweek | bibliotheek@kortrijk.be | 056 27 75 00