Lezingenreeks Vrij-Spraak 2014: Over liefde, verlangen en roze mythes
We kunnen alles kapot relativeren: de toestand in Syrië, de groeiende kloof tussen rijk en arm, de werkloosheidscijfers, het glazen plafond,... Hoe veel plaats het cynisme in onze hoofden ook mag hebben, wat we in de praktijk nog altijd niet relativeren is de liefde. In het Brusselse Museum der Letteren en Manuscripten kan je nu zelfs de liefdesbrieven van grote figuren lezen in de tentoonstelling Je n'ai rien à te dire sinon que je t'aime. Van Napoleon en de Russische tsaar Alexander II tot Edith Piaf en Hugo Claus: hun amoureuze zieleroerselen zijn nu open en bloot te bewonderen door mensen die er in wezen geen zaken mee hebben.
Vier avonden lang duiken we onder in de wereld van de 'Liefde, verlangen en roze mythes' en zoeken we een weg in haar roes en haar betovering.
De mythe van de geweldloze liefde
Doorgaans wordt liefde voorgesteld als harmonieus en vredevol. Maar klopt dit beeld met de werkelijkheid? Is liefde – met inbegrip van de seksuele relatie - ontdaan van conflicten of geweld?
Het ideaal dat buiten ons bereik ligt, kan inderdaad ook een bron van onvrede zijn. Vooral als de averechtse effecten worden geaccentueerd en het ideaal blokkerend werkt. Paradoxaal genoeg is het streven naar geweldloosheid in dat geval de oorzaak van geweld. Toch is dat geen reden om het ideale beeld van de liefde (het beeld van de ideale liefde) overboord te gooien. Als onbereikbaar ideaal kan het een stimulerende en hoopgevende factor bevatten. De goddelijke liefde van Plato of de 'verte-liefde' van Nietzsche zijn daar voorbeelden van. En daarmee treedt het belang van een - niet mis te verstane - afstand in de liefdesrelatie op de voorgrond.
Ann Van Sevenant is doctor in de Wijsbegeerte en schreef o.a. Filosofie in honderd woorden, Levenswerk en Kleine filosofie van het vrijen.
0 reacties:
Een reactie posten