Lezingenreeks Vrij-Spraak 2014: Over liefde, verlangen en roze mythes
We kunnen alles kapot relativeren: de toestand in Syrië, de groeiende kloof tussen rijk en arm, de werkloosheidscijfers, het glazen plafond,... Hoe veel plaats het cynisme in onze hoofden ook mag hebben, wat we in de praktijk nog altijd niet relativeren is de liefde. In het Brusselse Museum der Letteren en Manuscripten kan je nu zelfs de liefdesbrieven van grote figuren lezen in de tentoonstelling Je n'ai rien à te dire sinon que je t'aime. Van Napoleon en de Russische tsaar Alexander II tot Edith Piaf en Hugo Claus: hun amoureuze zieleroerselen zijn nu open en bloot te bewonderen door mensen die er in wezen geen zaken mee hebben.
Vier avonden lang duiken we onder in de wereld van de 'Liefde, verlangen en roze mythes' en zoeken we een weg in haar roes en haar betovering.
De mythe van de geweldloze liefde
Volgens Mobistar bestaat ons leven uit drie domeinen: love, work and play. Ze zijn bovendien onderling verstrengeld. Na 25 jaar voltijds luisteren naar harts- en zielsgeheimen komt Mark Kinet tot de conclusie dat vooral de liefde ons voor de grootste raadsels en problemen plaatst.
Als psychiater en psychoanalyticus legt hij haar onbewuste wortels bloot. Hij heeft het over verleiding en verliefdheid, lust en verlangen, passie en perversie, romantische en platonische liefde, gehuwden en minnaars, eros, philia en agapè. Er wordt gependeld tussen hemel en hel, het ideale en het triviale. De liefde blijkt sublimatie en creatie, triomf van subjectiviteit en van verbeelding.
Hij schreef o.a. De wetenschap van de liefde en de kunst van de computeranalyse en Het nieuwe onbehagen in de cultuur.
0 reacties:
Een reactie posten