maandag 29 juni 2015

APP IN DE KIJKER | Camera 360 (iOS/Android, gratis)


Voor heel wat mensen is een smartphone inmiddels hét toestel om digitale foto’s te nemen en vervangt deze dikwijls een compact camera. Fabrikanten van smartphones pikken hier gretig op in en pakken dan ook uit met de vele megapixels van de ingebouwde camera’s. Hoewel smartphone camera’s steeds beter worden, is de kwaliteit van veel foto’s toch niet te vergelijken met het resultaat van ‘échte’ digitale fototoestellen. Gebruik je je smartphone echter op een slimme manier en in de juiste omstandigheden dan kan je verbazend goeie resultaten verkrijgen.

Dankzij de - letterlijk - honderden foto apps kun je de basisfuncties van je smartphone camera gevoelig uitbreiden: beter scherpstellen, bewerken, panoramafuncties, creatieve filters, back-uppen, delen van foto’s, ...
Eén van de meest populaire en opvallende foto apps voor iOS en Android is het gratis Camera360 Ultimate. De app bevat tien cameramodi (o.a. tilt-shift, colour-shift, QR code scanner, selfie, speciale effecten, video- audio-effecten, …) en meer dan 200 filters. Na het nemen van een foto kan je gebruik maken van de uitgebreide bewerkingstools, back-uppen naar de cloud en delen naar zowat alle sociale mediakanalen.

Een veelzijdige aanrader voor de zomermaanden!

www.camera360.com | download via Google Play, iTunes Store of Windows Store

donderdag 25 juni 2015

THEMALIJST | Op reis naar de Maghreb





Eindelijk vakantie! Zit heerlijk luieren onder een palmboom met een goed boek en een fris drankje er voor jou niet in dit jaar? Thuisblijvers hoeven niet te treuren, want de bibliotheek neemt je mee naar verre oorden en exotische plekjes. In juli trekken we zuidwaarts met de themastand Op reis naar de Maghreb. Later op de maand verkennen we het hoge noorden met de themastand Scandinavië in beeld en geluid.
Kom de wereld ontdekken in de bib!

De themalijst op reis naar de Maghreb kan je hier online lezen of downloaden. Veel plezier.


Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

dinsdag 23 juni 2015

BIB TIPT | Solovoorstelling Vincent Messelier en signeersessie Lulu Wang

© Johanna Dursin | bron https://www.facebook.com/vincent.messelier
Op dinsdagavond 7 juli om 19 uur komt niemand minder dan de Nederlandse schrijfster Lulu Wang naar de bubox in Kortrijk om haar nieuwe dichtbundel levenlangverliefd voor te stellen.

Lulu Wang brengt in haar nieuwe dichtbundel kunst en poëzie samen. Ze voorziet ook een signeersessie en deze zal worden opgeluisterd door internationaal artieste Ruth Verhelst.

De dichtbundel komt tot stand door een samenwerking met gerenommeerd Kortrijks kunstenaar Vincent Messelier en drie andere internationale artiesten. Vincent deed al exposities in onder andere: Miami, New York, Barcelona, Barie, Rome, Palermo, Amsterdam, Parijs,… en won al verschillende awards met zijn werken.

Hij exposeert in de paardenstallen van 6 tot 19 juli en in broeltoren zuid van 4 tot 19 juli en dit telkens van 14 tot 18 uur.

Deze avond is dus een uitgelezen kans voor iedereen die van kunst en poëzie houdt!


7 juli 2015 | 19 u. | www.vincentmesselier.be | luluwang.nl

maandag 22 juni 2015

APP IN DE KIJKER | maps.me (iOS/Android, gratis)


Populaire navigatieapps als Google Maps en Apple Maps zijn handig maar een groot deel van hun functionaliteit hangt af van een mobiele dataverbinding. Het minder bekende en gratis MAPS.ME bied je een interessant alternatief voor op vakantie, citytrips of kleine uitstappen.

Via de app kun je volledige (wegen)kaarten van zowat elk land of stad vooraf downloaden op je smartphone of tablet. Zo ben je onderweg niet afhankelijk van een internetverbinding om je route uit te stippelen. Locaties of bezienswaardigheden kun je zelf via pins uitzetten op een kaart, exporteren of importeren (KML/KMZ). Je locatie kan je ook delen met vrienden en familie via e-mail of sms. Via de GPS functie van je smartphone beschik je bovendien over volledige navigatie- en zoekmogelijkheden. Bijzonder handig wanneer je op wandel bent in een stad!

MAPS.ME maakt gebruik van de zeer gedetailleerde OpenStreetMap data waarbij gebruikers over gans de wereld interessante locaties, gebouwen en bezienswaardigheden continu toevoegen en aanpassen op straatplannen.



 maps.me/en/home, downloaden via Google Play of iTunes Store

maandag 15 juni 2015

Uitreiking 'Bronzen Adhemar' 2015

Al sinds 1977 wordt de ‘Vlaamse Cultuurprijs voor Strip’, beter bekend als de ‘Bronzen Adhemar uitgereikt. Deze stripprijs is gebaseerd op een personage uit de reeks ‘Nero’ (Marc Sleen) en ging dit jaar naar de Antwerpse stripauteur Luc Cromheecke.

Vorige week vrijdag haalde hij deze prijs binnen op het stripgidsfestival in de Warande in Turnhout. Juryvoorzitter Marc Legendre, die twee jaar geleden zelf de prijs won, omschrijft Cromheecke als een bruggenbouwer tussen de traditie van de Vlaamse familiestrip en de jonge garde.

Luc Cromheecke trad dertig jaar geleden toe tot de ploeg van het stripblad Robbedoes/Spirou, waar hij tot op vandaag een vaste medewerker blijft. Hij werkte met verschillende scenaristen samen en tekende onder meer reeksen als Tom Carbon, Plunk!, Taco Zip en Roboboy.

In de Warande kan je nog tot en met 16 augustus 2015 de Dertig jaar Robbedoes en Spirou gaan bezichtigen.

Of ga op zoek naar het werk van Luc Cromheecke in onze bib via de online catalogus: http://tiny.cc/LucCromheecke.

stripgids.org/bronzen-adhemar

vrijdag 12 juni 2015

INDIEGAME VAN DE MAAND | The Bridge


In de puzzelgame The Bridge is het doel om met je personage heelhuids de uitgang te vinden in steeds complexere ruimtes. De puzzels zijn gebaseerd op de kunstwerken van Nederlandse graficus M.C. Escher. Escher was gekend om zijn kunstwerken die geïnspireerd waren op wiskundige constructies en onmogelijke, architecturale constructies. Elk level bestaat uit zwart-wit, met de hand getekende illustraties. Als speler roteer je de kamer of wereld om je heen, hiermee beïnvloedt je de zwaartekracht waarmee je objecten en obstakels verplaatst. Terwijl je je doorheen de levels worstelt, wordt het mysterieuze avontuur van het personage verteld.

The Bridge is een indiegame dat door Ty Talor en The Quantum Astrophysicists Guild werd ontwikkeld. De game werd in 2013 uitgebracht voor PC (Windows, Steam), Xbox360 en Wii U.


thebridgeisblackandwhite.com

woensdag 10 juni 2015

Uitreiking Bob den Uylprijs 2015

De Bob den Uylprijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Nederlandse publieke omroeporganisatie (VPRO). Dit jaar ging de eer naar Michel Krielaars met het boek Het brilletje van Tsjechov. Hierin brengt Michel Krielaars (NRC Boeken-chef) verslag uit van zijn reis doorheen Rusland en dit doet hij met behulp van het volledige oeuvre van Anton Tsjechov.

De waren de andere genomineerden

Wat zijn de verschillen en gelijkenissen tussen het Rusland van vandaag en het Rusland van de 19de eeuw? Je vindt het allemaal in Het brilletje van Tsjechov.

www.vpro.nl/boeken

dinsdag 9 juni 2015

GEZOCHT | (jeugd)literatuur voor onze mini-wereldbib



Ga je binnenkort op reis? Perfect!
Want wij zijn op zoek naar sprookjes en prentenboeken uit alle uithoeken van de wereld, geschreven in de oorspronkelijke taal van je vakantiebestemming. Wie dat wil, mag altijd een exemplaar meebrengen, dan verzamelen we dat graag in de buurtbibliotheek Lange Munte.

Meer nog, het zou leuk zijn als je iets in het boek schrijft, al dan niet in je eigen moedertaal. Gewoon een persoonlijke toets die de collectie alleen maar kan verrijken: waarom las je het boek graag, van waar is het boekje afkomstig, hoe en waar heb je het verkregen of gekocht, is er een leuke anekdote aan het boekje verbonden?

Het is de bedoeling een 'mini wereldbib' te maken, een soort ruilkast vol verhalen uit de wereld binnen handbereik. Ook wie geen lid is, kan hieruit boekjes lenen of ruilen. Meer praktische info hierover volgt.

Alvast bedankt om op boekenjacht te gaan, je doet er ons (en jezelf) een enorm plezier mee!

een initiatief van buurtbibliotheek Lange Munte en het Buurthuis Lange Munte

maandag 8 juni 2015

BIB TIPT | Ventoux: een film van Nicole Van Kilsdonk



Net zoals 30 jaar geleden, beklimmen vier mannen de Mont Ventoux met hun koersfiets. Ze doen wat mannen goed kunnen: bittere ernst moeiteloos afwisselen met flauwe moppen. Wanneer hun jeugdvriendin Laura opnieuw contact opneemt, gaan oude wonden opnieuw open.

De verfilming van het gelijknamige boek van Bert Wagendorp door Nicole van Kilsdonk zorgt voor een hedendaagse en herkenbare mix van hilariteit en weemoed, waarbij de vriendschap overwint en er één voor het leven blijkt te zijn.

De film ging op donderdag 4 juni 2015 in première in de Budascoop en is er nog tot zondag 28 juni te zien.


www.budakortrijk.be/nl/ventoux 
bron tekst en afbeelding

vrijdag 5 juni 2015

Jo Claes wint de Gouden Strop 2015

Juni is aangebroken en hiermee startte ook meteen de maand van het spannende boek. Om deze maand in te zetten werd op 28 mei de winnaar van de Gouden Strop aangekondigd. Uit een shortlist van 5 boeken kwam niemand minder dan de Leuvense Jo Claes met De mythe van Methusalem als winnaar uit de bus.

De overige genomineerden waren:
In ‘de mythe van Methusalem’ verdiept rechercheur Theo Berg zich in een mysterieuze zelfmoord van een wetenschapper en ontdekt dat er veel meer aan de hand is. De onderzoeker verrichtte baanbrekend onderzoek om het verouderingsproces te kunnen tegengaan en worstelde in een machtsstrijd.

Wil je graag zelf ontdekken waarom dit boek de gouden strop won of wil je gewoon genieten van de eerste Vlaamse metathriller? Aarzel dan niet om onze (buurt)bibliotheek binnen te stappen!

www.maandvanhetspannendeboek.nl 

Schaduwprijs 2015 voor René van Rijckevorsel

bron foto: http://dizzie.nl/media/news_5549fb6f5b49a.png

Onlangs werd opnieuw de schaduwprijs uitgereikt. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste debuutroman en deze keer mocht René van Rijckevorsel de prijs mee naar huis nemen voor zijn roman Tunis.

De andere genomineerden waren:
De jury beschreef het boek als een sterk verhaal waarin fictie en feit hand in hand samengaan, bovendien zorgen de goed uitgewerkte karakters, verrassende wendingen en het meeslepende plot voor een echte ‘pageturner’.

Twintig jaar na de moord op een topdiplomaat, krijgt diens collega (Fiona) een tip die doorslaggevend kan zijn. Fiona trekt terug naar Tunis en rolt van het ene gevaar in het andere. Wie kan ze vertrouwen?

www.maandvanhetspannendeboek.nl


bron foto: http://dizzie.nl/media/news_5549fb6f5b49a.pn

donderdag 4 juni 2015

BIB TIPT | boekvoorstelling 'SKUNK. De geur van een destructief leven'



Deze namiddag vindt de boekvoorstelling plaats van SKUNK. De geur van een destructief leven 

programma

17 u.         onthaal
17.30        voorstelling boek SKUNK door Geert Taghon en gelegenheid tot vragen
18.30 u.    receptie


Geert Taghon, oud-student Orthopedagogie en coördinator van forensische jeugdpsychiatrische afdeling De Patio in Kortrijk, schreef recent de roman Skunk. In Skunk neemt de zeventienjarige Taho het woord, de enige zoon in een gezin waar alcohol, geweld en seks de hoofdrol spelen. Hij neemt de lezer bij de hand voor een bizarre, aangrijpende maar soms ook gruwelijke tocht door de kamers van zijn leven. Geert Taghon schetst in Skunk de gestoorde maar vooral angstige wereld van een labiele jongen: ontluisterend, ruw en rauw, meeslepend en beangstigend.

Met Skunk belicht Geert de minder vrolijke kanten van onze hulpverlening. De onmacht en het onbegrip van Taho zijn omgeving, de afkeer die men voelt tegenover hem, het ‘onrecht’ dat hem wordt aangedaan. Met dit boek hoopt Geert dat mensen een inkijk krijgen in de psychische wereld van deze gekwetste jongeren. Het boek laat je stilstaan bij het feit dat achter elke dader ook een slachtoffer schuilt en het belangrijk is om ook deze jongeren hulp te bieden. Hoe bizar en destructief hun wereld soms ook is.

Facebookpagina boekvoorstelling donderdag 4 juni 2015 | 17 u. ocatie: Hogeschool VIVES – Studiegebied Sociaal-Agogisch Werk - Doorniksesteenweg 145 - 8500 Kortrijk
Inschrijven: deelname is gratis, maar gelieve vooraf in te schrijven: bart.vanhoenacker@vives.be

bron: perstekst

woensdag 3 juni 2015

THEMALIJST en THEMASTAND | Kom op tegen kanker






Elke dag krijgen 107 Vlamingen te horen dat ze kanker hebben. Een harde diagnose die telkens honderden vragen oproept. Ook vrienden en familie hebben vaak nood aan meer informatie.

Om je op weg te helpen, verzamelden we de beste informatieve boeken en verhalen rond dit onderwerp in de themalijst Kom op tegen kanker (.pdf). Deze themalijst kan je zoals gebruikelijk ook terugvinden op onze Scribd pagina.

Dit thema krijgt de hele maand mei ook een prominente plaats in het forum met een bijhorende themastand. Wie alvast online aan de slag wil, kan terecht op www.allesoverkanker.be.



Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

dinsdag 2 juni 2015

SPRINTERS van de maand juni 2015

De nieuwste sprinters voor juni 2015 zijn:
  • Entity - Oscar & the Wolf [cd]
Wat zijn sprinters? Dit zijn de populairste boeken, cd’s of dvd’s van de maand. De uitleentermijn van die materialen is maximaal 14 dagen en kan niet verlengd worden. Je kan ook maar één sprinter tegelijk ontlenen.

www.kortrijk.be/bibliotheek/sprinters | sprinters in de bib

Bib Tipt: Bijt in Kortrijk, activiteitenkalender juni 2015


Bijt in Kortrijk is een maandelijkse activiteitenkalender met daarin een bundeling van leuke maar vooral 'taaltoegankelijke' activiteiten in Kortrijk.
Met taaliconen wordt aangegeven hoe goed iemand al Nederlands moet spreken om te kunnen deelnemen.

De kalender van juni kan je hieronder bekijken, hier downloaden of haal gewoon een exemplaar op in centrale bibliotheek.





Bijt in je vrije tijd

maandag 1 juni 2015

THEMALIJST | Belgische componisten, deel 5: van barok tot hoogromantiek.




Suite V uit 'Six Suites de Clavecin Premier Œuvre' door Ewald Demeyere (componist Dieudonné Raick)

Sinds 2011 zijn we bezig met een uitgebreide themalijst waarin zo goed als alle muziek van onze Belgische componisten aan bod komt. Deze enorme lijst werden opgesplitst in meerdere delen:

  1. modernisten en minimalisten
  2. postmodernisten
  3. belle époque en de eerste helft van de 20e eeuw
  4. het interbellum en de naoorlogse jaren
We stellen je nu met trots het vijfde deel in onze reeks voor: Belgische componisten geboren voor 1865, van barok tot hoogromantiek.

De themalijst kan je hier downloaden of hieronder via Scribd bekijken. De overige delen kan je hier terugvinden.

  
Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.