zaterdag 30 april 2016

FREDDiVERS #14 | Severine Verhulst (41) maakt inspiratiegids voor voorleesmoeders en kleuterleid(st)ers

Vrijwilliger Freddy gaat regelmatig in de Kortrijkse (buurt)bib op zoek naar interessante bezoekers. Ook personeelsleden en vrijwilligers van de bib passeren af en toe de revue. Wie zijn ze? Wat hebben ze met boeken, films, muziek, ...? Hoe belangrijk is de bibliotheek voor hen? Je ziet, Jambers is hem niet onbekend. :-) Wie weet, staat hij wel op een dag voor je neus met de vraag of hij even mag storen…

Alles voor de kinder- en kleuterboeken


Severine Verhulst (41) werkt als godsdienstleerkracht en is moeder van vier kinderen. Toch belet haar dat niet een pak vrije tijd te besteden aan het lezen van kinder- en jeugboeken en als vrijwilligster van de bibliotheek.


Severine woont met haar man en kroost in Kortrijk maar geeft les in Gemeenteschool Barthel in Rekkem. De liefde voor kinderen en kinderboeken stopt niet als ze de schoolpoorten achter zich dicht slaat. “Omdat dat een passie is van mij”, zegt Severine.
“Zo werk ik als vrijwilliger bij de kinder- en jeugdjury in Kortrijk en help ik ook mee nadenken over hoe je de boodschap van de boeken het best kunt overbrengen bij kleuters. Ik lees zelf voor aan kleuters en heb daarnaast sinds 2015 ook een inspiratiegids gemaakt voor kleuterleid(st)ers en leesmoeders die ook verhalen voorlezen. Voor die inspiratiegids maak ik gebruik van de acht kleuterboeken die de nominatiejury van de Vlaamse KJV heeft geselecteerd. Dat is een goede selectie van de nieuwe kleuterboeken. Daaruit probeer ik dan tips en trucs te suggereren die als hulp kunnen dienen voor voor wie voorleest.
Daarnaast begeleid ik nog een KJV-groep van het derde en vierde leerjaar bij het bespreken van jeugdboeken en werk ik op Vlaams niveau mee als nominatiejurylid voor de KJV, dit jaar voor het eerste en tweede leerjaar.”

Noem eens een paar aanraders onder de nieuwe kinderboeken?
“Dit jaar is dat voor de kleuters zeker Een leeuw in mijn cornflakes van Jim Field en Michelle Robinson en ook Ik ben de sterkste! van Jan De Kinder.”

Kom je zelf nog aan lezen toe als je zo’n druk programma hebt?
“Echt veel kan ik dat inderdaad niet doen maar ik verdiep me toch geregeld in een nieuwe roman. Op dit ogenblik ben ik bezig in Het Smelt, het debuut van Lize Spit. Ik kan hem iedereen aanraden. Ook wil ik binnenkort iets van Kader Abdolah lezen. Ik heb hem onlangs horen spreken tijdens een lezing in boekhandel Theoria en wat die man vertelde beviel me zeer. Misschien begin ik wel met Het huis van de moskee."

Tevreden over de bibliotheek in Kortrijk?
“Als ik er kom, is dat vooral als vrijwilliger en het is in elk geval plezant samenwerken met de bib in het algemeen en mijn contactpersoon Ann Cottens in het bijzonder. Ik kom wel eens boeken ontlenen voor en samen met mijn jongste dochtertje en dat verloopt altijd prima. Zelf koop ik mijn leesvoer in de boekhandel.”


#FREDDiVERS

vrijdag 29 april 2016

SINKSENVERKOOP | rommelmarkt met tweedehandsboeken op zondag 15 mei 2016


Tweejaarlijks verkopen wij materialen die niet langer deel uitmaken van de collectie. Op Sinksenzondag 15 mei staan we met een uitgebreide verkoopstand van zo'n 13 meter op de stoep vóór de bib.

Vanaf ’s morgens vroeg kan je kiezen uit een groot aanbod aan romans, reisgidsen, kunstboeken, prentenboeken,strips,cd’s en nog heel wat meer aan budgetvriendelijke prijzen. Kortom, hét ideale moment om een stapeltje vakantielectuur in te slaan, de kleinkinderen te verrassen of de klasbibliotheek wat aan te vullen. We selecteerden voor elk wat wils.

Maar wees er tijdig bij want op is op!

Sinksenverkoop | zondag 15 mei 2016 | vanaf 7 u. | vóór de centrale bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk

www.kortrijk.be/bibliotheek | www.kortrijk.be/sinksen/sinksen16

woensdag 27 april 2016

KINDER- EN JEUGDJURY | winnaars 2015-2016


Alle KJV-titels werden de voorbije maanden gelezen en grondig besproken en nu zijn ook alle stemmen geteld. Afgelopen zondag werden die tijdens het regionaal Jeugdboekenfeest feestelijk bekendgemaakt.

Dit zijn de resultaten van de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury.




Ook KJV Kortrijk had haar eigen stemming. En die verschilde toch wel een beetje met de Vlaamse resultaten:

groep 1
  1. De krokodil die niet van water hield
  2. De leeuw en het vogeltje
  3. Een leeuw in mijn cornflakes
groep 2
  1. De krijtjes staken
  2. De zeepridder en de heks van heinde en ver
  3. Job en de duif schrikken zich een bult
groep 3
  1. Hier waakt Oma
  2. Een vreemd feestje
  3. Ik heet Jan en ik ben niets bijzonders
groep 4
  1. Want een ezel is een voorbeeldig mens
  2. Hoe ik per ongeluk een boek schreef
  3. De mysterieuze zolder
groep 5
  1. Honderd uur nacht
  2. Vogel
  3. 15 dagen zonder hoofd
groep 6
  1. Bunkerdagboek
  2. Wat ik weet
  3. Eleanor & Park

www.kortrijk.be/bibliotheek/kjv | www.kjv.be

zaterdag 23 april 2016

#FREDDiVERS #13 | Ronny Vantieghem is blind en een opvallende verschijning in de bib

Vrijwilliger Freddy gaat regelmatig in de Kortrijkse (buurt)bib op zoek naar interessante bezoekers. Ook personeelsleden en vrijwilligers van de bib passeren af en toe de revue. Wie zijn ze? Wat hebben ze met boeken, films, muziek, ...? Hoe belangrijk is de bibliotheek voor hen? Je ziet, Jambers is hem niet onbekend. :-) Wie weet, staat hij wel op een dag voor je neus met de vraag of hij even mag storen…

Ik hou van barok om zijn lichtvoetigheid


Ronny Vantieghem (59) is een opvallende verschijning in de bibliotheek. Hij is blind en – samen met zijn blindengeleidehond – komt hij geregeld zijn portie barokmuziek zoeken. “De lichtvoetigheid ervan bekoort mij.”


Ronny werkte als licentiaat toegepaste economische wetenschappen bij het ministerie van Financiën toen hij op zijn 41ste blind werd en niet anders kon dan thuis blijven. “Dat is zeer ingrijpend”, zegt de Kortrijkzaan, “en niet makkelijk om te aanvaarden. Maar gaandeweg heb ik dat geleerd. Links heb ik nu een kunstoog waar ik niets uit zie, rechts heb ik nog mijn eigen oog waar ik nog een heel klein beetje mee kan kijken, van dichtbij naar een groot computerscherm bijvoorbeeld.”

Vind je als blinde vlot je weg naar en in de bibliotheek?
“Ik heb altijd mijn blindengeleidehond bij mij en samen nemen we het openbaar vervoer tot aan de bib. Binnen ga ik alleen naar de afdeling film en muziek en dus heb ik alleen de kelderverdieping nodig. Vroeger was dat lastig omdat er geen noppen lagen die waarschuwen als je de treden nadert. Op mijn vraag zijn die aangelegd.”

Welke muziek zoek je in de bib?
“Ik ontleen tot tweemaal per maand klassieke muziek. Al kies ik enkel voor barok en beperk ik me niet tot de grote namen zoals Bach, Haendel of Vivaldi. Ook onbekende componisten wil ik leren kennen. Wat ik fantastisch vind is dat ik ook cd’s kan ontlenen uit het fantastische magazijn waar alles terecht komt dat niet meer in de bibliotheek is opgesteld. Zo krijg ik ook echte pareltjes te pakken. Vroeger nam ik ook wel rock mee. Ik was helemaal gewonnen voor de Southern Rock uit het zuiden van de Verenigde Staten. Sweet home Alabama van Lynyrd Skynyrd is het bekendste nummer in het genre. Maar ik ben er mee gestopt omdat die muziek uiteindelijk toch wel beperkt is.”

Ga je niet op zoek naar luisterboeken?
“Heel zeker wel, maar die haal ik elders uit de Luisterpuntbibliotheek. Meestal kies ik voor geschiedeniswerken. Ik studeer ontzettend veel en ook over astronomie en filosofie wil ik alles weten.”

Heb je nog hobby’s?
“In mijn tuin werken. Ik kan er zonder problemen mijn gras afrijden. Ook in huis doe ik alles zelf. Ik ken het er door en door en dus kan ik er probleemloos in rond stappen. Maar voor de rest zit ik het liefst aan mijn bureau waar ik mijn computer heb en kan studeren of in mijn zetel om muziek te beluisteren.”


#FREDDiVERS

donderdag 21 april 2016

APP IN DE KIJKER | De ErfgoedApp (Android, iOS, gratis)


De Ergoedapp laat je toe om met je smartphone of tablet, via 'Augmented Reality' (AR) en 'iBeacons', extra informatie te zien bij je bezoek aan musea en erfgoedorganisaties in je buurt.

Met de ingebouwde scanner scan je ofwel voor extra informatie bij kunstwerken, objecten en locaties  ofwel krijg je automatisch informatie op je scherm te zien en dit via iBeacons in de tentoonstelling. De app voorziet ook in een kaart waarop je meer dan 1700 erfgoedorganisaties kan ontdekken. Via de interactieve functies blijf je ook op de hoogte van erfgoednieuws en kan je zoektochten of rondleidingen volgen.

De ideale app om op ontdekking te gaan tijdens de Erfgoeddag 2016!

download via Google Play (Android) of App Store (iOS)

maandag 18 april 2016

BIB TIPT | Erfgoeddag 2016 in Kortrijk

Het nationale thema is Rituelen en naar goede gewoonte nemen de Kortrijkse musea en andere organisaties deel aan de Erfgoeddag op zondag 24 april 2016.

Rituelen zijn aanwezig in tradities en in ons dagelijkse leven. Kortrijk 1302 en het Rijksarchief slaan de handen in elkaar met de activiteit Met de duivel naar bed. Verspreid over vier locaties hoor je vertellingen van duiveluitdrijvingen en mirakels. In Texture trakteren acteurs je op mirakelverhalen uit het vlas. Het centrale thema zijn de rituelen en gewoonten bij het zaaien en het selecteren van geschikte zaden. Andere locaties zijn het begijnhof, Baggaertshof, vzw Mozaïek, het protestants centrum en brouwerij Omer Vander Ghinste.

Ontdek hieronder het volledige programma of raadpleeg www.kortrijk.be/erfgoeddag2016.


www.kortrijk.be/Erfgoeddag2016 | www.erfgoeddag.be

zaterdag 16 april 2016

#FREDDiVERS #12 | Martine Reynaert (53) werkt op vrijwillige basis als leesmoeder in de bib

Vrijwilliger Freddy gaat regelmatig in de Kortrijkse (buurt)bib op zoek naar interessante bezoekers. Ook personeelsleden en vrijwilligers van de bib passeren af en toe de revue. Wie zijn ze? Wat hebben ze met boeken, films, muziek, ...? Hoe belangrijk is de bibliotheek voor hen? Je ziet, Jambers is hem niet onbekend. :-) Wie weet, staat hij wel op een dag voor je neus met de vraag of hij even mag storen…

De meesten noemen me de leesfee

Martine Reynaert (53) werkt sedert jaar en dag als vrijwilliger in de bib als leesmoeder. “Ik ben daar mee begonnen toen mijn jongste dochter in de kleuterklas zat. En dat beviel me zo goed dat ik het ben blijven doen.”

Martine uit Kortrijk is geen kleuterleidster, zoals je misschien zou denken. “Mensen vragen me dat wel eens maar ik heb een opleiding plastische kunsten gevolgd”, zegt ze. “Ik ben niet lang uit werken gegaan. Toen mijn man en ik kinderen kregen bleef ik thuis om voor de kinderen te zorgen. Toen ons laatste kleintje in de kleuterklas zat in het Sint-Amandscollege Noord, ben ik als voorleesmama gestart in de kleuterklas waar zij in zat. Dat beviel me zo goed dat ik het ben blijven doen toen ze er weg was. Nu ga ik er nog altijd om de twee weken voorlezen in zes kleuterklassen op vrijdagnamiddag. Het is een hele klus want zes klassen aan bod laten komen in nauwelijks enkele uren tijd is niet niks. Op zeker ogenblik vroeg iemand me of ik dat ook kon doen voor de Kortrijkse bibliotheek. ‘Met veel plezier’, heb ik geantwoord. Ik denk dat ik nu ook vijf keer per jaar verhalen vertel voor een groep kinderen, onder meer tijdens de Jeugdboekenweek. De meeste jongeren noemen me daar de leesfee.”

Zijn er kinderboeken waar je telkens opnieuw naar teruggrijpt?
“Ja, ik gebruik graag de jeugdboeken van Imme Dros, al is mijn absolute favoriet Pompoensoep van de Britse schrijfster Helen Cooper. Ook vertel ik jaarlijks een waar gebeurd verhaal over de sint dat ik zelf als kind te horen kreeg van mijn grootmoeder.”

Lees je zelf ook veel?
“Ik neem toch wekelijks één boek voor mijn rekening. Dat varieert van historische romans over thrillers tot non-fictieboeken over de oorlog. Deze boeken ontleen ik in de bib omdat ik die toch maar één keer lees en dan heeft kopen geen zin. Anders ligt dat met de prentenboeken die ik gebruik voor voorleessessies. Die blijf ik telkens opnieuw inkijken.”

Kom je vaak in de bibliotheek?
“Iedere week op vrijdagvoormiddag ben ik hier en dan stap ik gegarandeerd pas twee uren later weer buiten. Ik ontleen niet alleen boeken voor mezelf, maar ook voor de kleuters aan wie ik verhalen vertel en ook voor één van mijn dochters die zelf kleuterleidster is. Daarenboven ken ik veel mensen in de bib en kom ik er ook veel kennissen tegen en dan staan we vaak te praten tussen de rekken. Voor mij is de bibliotheek een van de leukste plekken in de stad. Ik kan zelfs niets verzinnen dat me daar tegenstaat.”

#FREDDiVERS

vrijdag 15 april 2016

SPRINTERS van de maand april 2016 (2)

De nieuwste sprinters voor april 2016 zijn:
Wat zijn sprinters? Dit zijn de populairste boeken, cd’s of dvd’s van de maand. De uitleentermijn van die materialen is maximaal 14 dagen en kan niet verlengd worden. Je kan ook maar één sprinter tegelijk ontlenen.

www.kortrijk.be/bibliotheek/sprinters | sprinters in de bib

woensdag 13 april 2016

FOTO'S | Jeugdboekenweek 2016 in buurtbibliotheek Blauwe Poorte

dinsdag 12 april 2016

BIB TIPT | onderwijscafé: Mediawijzer in de klas


Nieuwe technische mogelijkheden, tools en apps worden steeds meer ingezet tijdens te lessen. Niet alleen ideaal om meer 'actie' in de leerstof te brengen maar vooral om leerlingen enkele belangrijke vaardigheden mee te geven: mediageletterdheid, levenslang leren en samenwerken.

Laat je hierover inspireren tijdens ons onderwijscafé!

programma:
  • 18-18.30 u. | ontvangst met broodjes
  • 18.30-19.15 u. | intro door Ben Bastiaensen, leraar en internationaal coördinator in Talentenschool Turnhout en Future Classroom Lab-ambassadeur voor Vlaanderen.
  • 19.15 -20 u. | keuzeworkshop 1
  • 20-20.45 u. | keuzeworkshop 2
  • 20.45-21.30 u | afsluitend netwerkmoment

Je kan kiezen tussen drie workshops:

  1. FUTURE CLASSROOM EN SCHOOL 2.0 PROJECT

    Leerkracht Tim Vuylsteke is één van de initiatiefnemers voor de Future Classroom en het School 21.0 project in RHIZO Lyceum OLV Vlaanderen. Hij vertelt hoe het project tot stand kwam, welke filosofie erachter zit en hoe zij het praktisch aanpakten. Uiteraard leidt hij je ook rond in het Lab 21.0, de Future Classroom zelf.
  2. [EW32] SERIOUS URBAN GAMING

    Lieve Achten is de coördinator en motor van [ew32] en docent MAD-FAC & CMD Game&Art. Zij laat je de mogelijkheden van 'serieuze' urban games in Kortrijk ontdekken
  3. DIGITAL STORYTELLING

    Eric Gijssens (Maks vzw) heeft heel veel ervaring met de methodiek van Digital Storytelling en werkte er al mee in heel verschillende contexten. Hij geeft jullie praktische tips en ideeën om aan de slag te gaan. 

doelgroep
leerkrachten en directie secundair onderwijs + 6e leerjaar bijzonder onderwijs
wanneer
18 april 2016  om 18 u.
waar
RHIZO Lyceum OLV Vlaanderen, Beverlaai 75, 8500 Kortrijk
kostprijs
gratis (mét broodjes)
inschrijven en info
bibliotheek@kortrijk.be | 056 27 75 00


Schrijf je in voor donderdag 14 april. Geef op welke twee sessies je wil volgen.


www.kortrijk.be/onderwijscafe

maandag 11 april 2016

APP IN DE KIJKER | Thumb Drift Furious Racing (Android, iOS, gratis)


Op het eerste zicht ziet 'Thumb Drift Furious Racing' er uit als de zoveelste 'low-polygon' mobiele racing game die tracht je aandacht te trekken op de App of Play Store. De game onderscheidt zich echter van de rest door het gebruik van een heel strak 'drifting' mechanisme. Terwijl je vlotjes met je achterbanden doorheen opeenvolgende krappe bochten glijdt, bezorgt de game je een pittige spelervaring op je smartphone of tablet.

Het vergt best wat oefening in het begin maar eens je het driften meester bent, zigzag je met één vinger door haarspeldbochten en pik je bij het glijden muntstukken op. De inzet is hoog want bij de minste aanraking met een muur explodeert je wagen in kleine kleurrijke stukjes. De parcours zijn lang en gevarieerd en je ontgrendeld ze door over een zo lang mogelijke afstand foutloos te driften. Met de muntstukken die je onderweg verzamelt, ontgrendel je extra voertuigen.
Het enige wat je in de weg staat zijn je zenuwen en je reflexen!

Thumb Drift Furious Racing is gratis te spelen met kleine advertenties die verdwijnen met een paar euro richting de ontwikkelaars.

download via Google Play (Android) of App Store (iOS)

zaterdag 9 april 2016

#FREDDiVERS #11 | Geert Bruneel (51) ontleent in de bib enkel cd’s

Vrijwilliger Freddy gaat regelmatig in de Kortrijkse (buurt)bib op zoek naar interessante bezoekers. Ook personeelsleden en vrijwilligers van de bib passeren af en toe de revue. Wie zijn ze? Wat hebben ze met boeken, films, muziek, ...? Hoe belangrijk is de bibliotheek voor hen? Je ziet, Jambers is hem niet onbekend. :-) Wie weet, staat hij wel op een dag voor je neus met de vraag of hij even mag storen…

Muziek maakt me ontzettend blij


"Ik ontleen enkel cd’s in de bibliotheek, nooit boeken. Ik beluister dan ook ontzettend veel muziek omdat ik daar blij van word.” Geert Bruneel (51) bezoekt al van kindsbeen af de Kortrijkse boekerij.

De Ooigemnaar heeft wel wat tijd om muziek te beluisteren. Hij mag niet meer werken nadat hij een verkeersongeval had waardoor hij nu een arbeidsinvaliditeit heeft van tachtig procent. “Dat gebeurde op mijn 22ste”, zegt hij, “en het veranderde mijn leven ingrijpend. Niet meer mogen werken, is niet niks. In de plaats maak ik vaak grote wandelingen op rustige plaatsen. Ik tuinier ook vaak. Zo sta ik dicht bij de natuur. En dan is er nog de muziek. Ik luister minstens een paar uren per dag naar de cd’s die ik ontleen, onder meer als ik met de auto rijd.”

Welke cd’s breng je wekelijks mee naar huis?
“Wat hoor ik allemaal graag: Boston, Men at Work met Down Under, Prince, Donna Summer, Dan Hartman met Relight my fire. Ik kan nog wel even doorgaan hoor maar laat ons zeggen dat bijna al mijn favoriete muziek in de jaren zeventig, tachtig en negentig gemaakt is. Uit die decennia stamt de beste muziek. Voor de meeste dingen die nu gemaakt worden haal ik mijn neus op, al neem ik ook soms MNM-verzamelplaten mee die recentere muziek bevatten. Ik sluit me daar ook niet helemaal voor af.”

Heb je een vaste dag om te komen?
"Meestal is het op maandag. Vroeger kwam ik tot drie keer per week, maar die tijd is voorbij. Toch doe ik per keer toch nog altijd tien cd’s mee naar huis en ik beluister ze allemaal verschillende keren. Muziek biedt me troost in de situatie waarin ik verkeer. Niet meer mogen werken, is geen pretje maar het heeft geen zin om daar lang over te kniezen. Er zijn mensen die dat wel doen en daardoor verzuren. Bij mij zorgt de muziek dat ik opnieuw goedgezind word en er energie uit puur.”

Wat vind je goed/slecht aan de bib?
"Voor mij is de bibliotheek van Kortrijk top. Ik zie geen enkel negatief punt. Ik kom daar tot rust en ik praat ook graag even met Peter die mee verantwoordelijk is voor de cd-collectie. Je hoort aan hem dat hij veel weet over klassieke muziek.”

#FREDDiVERS

vrijdag 8 april 2016

THEMALIJST | Franse Film





Filmfanaten leggen we deze maand extra in de watten. Op de benedenverdieping van de centrale bibliotheek laten we je deze keer proeven van de beste Franstalige films met onze themastand 'Franse film'. Cinefielen kunnen de bijhorende themalijst op Scribd raadplegen of via deze link lezen.


Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

donderdag 7 april 2016

APP IN DE KIJKER | Radioplus (Android, iOS, gratis)


Via de VRT app 'Radioplus' (Android en iOS) luister en herbeluister je alle VRT-radiozenders waar en wanneer je wil, op je mobiele toestellen. De app laat je toe om online te luisteren naar Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel, MNM en non-stop digitale VRT-kanalen als MNM Hits, Klara Continuo, Ketnet Hits en Nieuws+, waar je de belangrijkste VRT-nieuwsbulletins kan herbeluisteren. Met de app kan je handig tussen de verschillende radiozenders switchen en swipen.

Behalve de mogelijkheid om live te luisteren en te herbeluisteren kan je naast afbeeldingen van de presentatoren ook afbeeldingen van de gespeelde songs en artiesten die te horen zijn op de radio. Luisteraars krijgen in de afspeellijst steeds een handig overzicht van de meest recent gespeelde songs en kunnen in de programmagids per programma de playlist doorzoeken of het programmaschema raadplegen. De laatste verkeersinfo en het meest recente nieuws zijn steeds toegankelijk via Radioplus.

Beluisterde muziek kan je delen via sociale media of online aankopen. De interactieve opties laten je bovendien snel en gemakkelijk reageren op presentatoren of programma’s via sociale media, email of sms.

download via Google Play (Android) of App Store (iOS)

woensdag 6 april 2016

BIB TIPT | Bijt in Kortrijk - april 2016


Bijt in Kortrijk is een maandelijkse activiteitenkalender met daarin een bundeling van leuke maar vooral 'taaltoegankelijke' activiteiten in Kortrijk.
Met taaliconen wordt aangegeven hoe goed iemand al Nederlands moet spreken om te kunnen deelnemen.

De kalender van april 2016 kan je hieronder bekijken, hier downloaden of haal gewoon een exemplaar op in de centrale bibliotheek.




Bijt in je vrije tijd

dinsdag 5 april 2016

SPRINTERS van de maand april 2016

De nieuwste sprinters voor april 2016 zijn:
  • Opgeruimd!: de manier om orde en rust in je leven te brengen | Marie Kondo
  • Het smelt | Lize Spit
Wat zijn sprinters? Dit zijn de populairste boeken, cd’s of dvd’s van de maand. De uitleentermijn van die materialen is maximaal 14 dagen en kan niet verlengd worden. Je kan ook maar één sprinter tegelijk ontlenen.

www.kortrijk.be/bibliotheek/sprinters | sprinters in de bib

maandag 4 april 2016

Themalijst: Waargebeurde verhalen



Ben je fan van ons themapaneel ‘Waargebeurd’, waar je elke dag nieuwe leessuggesties kan oppikken voor de beste waargebeurde verhalen en romans?
Goed nieuws, want deze maand breiden we dit uit met een themastand en bijhorende themalijst.

Je vindt onze selectie vanaf vandaag de hele maand in het forum op de themastand 'waargebeurd'. De themalijst digitaal nalezen kan op Scribd of via deze downloadlink.



Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

zaterdag 2 april 2016

#FREDDiVERS #10 | Bibliotheekmedewerkster Vera Vanhoutte (60) gaat met pensioen


Vrijwilliger Freddy gaat regelmatig in de Kortrijkse (buurt)bib op zoek naar interessante bezoekers. Ook personeelsleden en vrijwilligers van de bib passeren af en toe de revue. Wie zijn ze? Wat hebben ze met boeken, films, muziek, ...? Hoe belangrijk is de bibliotheek voor hen? Je ziet, Jambers is hem niet onbekend. :-) Wie weet, staat hij wel op een dag voor je neus met de vraag of hij even mag storen…

Ik weet nu al dat ik de collega’s ga missen.



‘Ik zal de collega’s missen’, zegt bibliotheekmedewerkster Vera Vanhoutte (60) uit Aalbeke die op 1 mei met pensioen gaat. Een groot deel van haar carrière werkte ze op het kabinet van CD&V-schepenen en van toenmalig burgemeester Stefaan De Clerck.


Pas drie jaar geleden verhuisde Vera van het stadhuis naar de hoofdbibliotheek in Kortrijk. ‘De CD&V zat niet langer in het stadsbestuur en dus zat er ook voor mij geen carrière meer in als kabinetsmedewerker. Ook de dienst wegenwerken was voor mij verleden tijd. Zo kwam ik in de bibliotheek terecht. Ik heb hier een mooie tijd beleefd en was ook vanaf dag één aanvaard door iedereen. Ik weet nu al dat ik mijn collega’s hard ga missen.’


Het grootste deel van je carrière werkte je dus niet in de bib. Hoe was dat?
‘Ik ben in 1973 op mijn achttiende beginnen werken in het gemeentehuis van Rollegem, maar na de fusies verhuisden we naar Kortrijk. Daar ben ik meteen bij de dienst wegenwerken terechtgekomen en kon ik dat als CD&V-sympathisant vrij snel combineren met een functie als kabinetsmedewerker.’

Voor hoeveel schepenen heb je in totaal gewerkt?
‘Dat moet ik toch even natellen. Ik kom aan vier schepenen plus burgemeester Stefaan De Clerck (CD&V). Aan al die politici houd ik goede herinneringen over, ook al waren de karakters soms heel uiteenlopend. Fries Byttebier – de vader van huidig schepen Koen – was de eerste bij wie ik aan de slag ging van 1978 tot 1991. Van hem herinner ik me dat hij graag had dat ik aanwezig was in het kabinet als hij er was. Schepen Hilde Demedts die daarna kwam, was helemaal anders. Ze stond bekend als een harde tante die veel eiste van haar medewerkers maar ik heb nooit problemen gekend met haar. Daarna volgden Tony De Clerck en zijn broer Stefaan De Clerck. Hij was toen al burgemeester. Aan die samenwerking, die zeer goed verliep, kwam een einde toen hij in 2008 voor de tweede keer minister van Justitie werd. Zo kwam ik op het kabinet van Christine Depuydt terecht die Stefaan was opgevolgd in het schepencollege. Met haar heb ik nog altijd prima contacten. Als het past gaan we wel eens samen eten.’

Nu wacht het pensioen. Heb je al plannen?
‘Ik wil het allemaal eens rustig bekijken. Wat al vast staat is dat ik op donderdag insta voor de kinderopvang van mijn vierde kleinkind dat op komst is. Op woensdagmiddag mogen de kleinkinderen om de twee weken komen eten. Voor de rest ligt er nog niets vast. Ik heb wel vage plannen maar meer kan ik daar niet over kwijt. We gaan in elk geval ook regelmatig op reis en op weekend blijven gaan zoals nu ook al gebeurt.’

Dat wordt ook het moment om veel boeken te lezen
‘Dat weet ik niet. Ik ben geen lezer. Verder dan de Libelle, de Flair en de krant kom ik niet. Er staan wel veel boeken op de boekenplank maar dat is omdat mijn man mij ooit heeft ingeschreven bij de boekenclub ECI. Alleen is het er nog altijd niet van gekomen om die ook te beginnen lezen. Wie weet neem ik er straks wel de tijd voor.’

#FREDDiVERS

vrijdag 1 april 2016

THEMASTANDEN | april 2016


WAARGEBEURD

Ben je fan van ons themapaneel ‘Waargebeurd’, waar je elke dag nieuwe leessuggesties kan oppikken voor de beste waargebeurde verhalen en romans?
Goed nieuws, want deze maand breidt de bib dit succesnummer uit met de themastand en bijhorende themalijst ‘Waargebeurd’.

centrale bibliotheek, benedenverdieping | 4 april - 17 april 2016

LENTE IN DE BIB

We schudden de winter stilaan van ons af en de natuur komt opnieuw tot bloei. Ook in de bib voelen we de lente kriebelen.
Op de themastand ‘In de tuin’ verzamelden we de beste tuinboeken voor lezers met groene vingers.

centrale bibliotheek, forum | 4 - 17 april 2016

FRANSTALIGE FILMS

Filmfanaten leggen we deze maand extra in de watten want in april laten we je proeven van de beste Franstalige films.

centrale bibliotheek, benedenverdieping | 4 april - 1 mei 2016

CINÉMAS

Ook in het forum staat film centraal met de themastand CinéMAS. Naar aanleiding van het gelijknamige filmfestival dat focust op de Spaans taal, de zuiderse cultuur en kwalitatieve cinema slaan Budascoop en de bibliotheek opnieuw de handen in elkaar. Je vindt op deze themastand onze selectie van de beste Spaanstalige films en literatuur

centrale bibliotheek, forum | 18 april - 1 mei 2016

www.kortrijk.be/bibliotheek