zaterdag 28 mei 2016

FREDDiVERS #18 | Björn Van Hamme (39) houdt zowel van XIII als van De Rode Ridder

Vrijwilliger Freddy gaat regelmatig in de Kortrijkse (buurt)bib op zoek naar interessante bezoekers. Ook personeelsleden en vrijwilligers van de bib passeren af en toe de revue. Wie zijn ze? Wat hebben ze met boeken, films, muziek, ...? Hoe belangrijk is de bibliotheek voor hen? Je ziet, Jambers is hem niet onbekend. :-) Wie weet, staat hij wel op een dag voor je neus met de vraag of hij even mag storen…

Over de middag lees ik strips in de bibliotheek


“Ik ben weg van strips”, steekt Björn Van Hamme (39) van wal. “Zelfs tijdens de week ga ik ’s middags mijn boterhammen opeten in de bibliotheek om strips te kunnen lezen.”

Björn noemt zichzelf een stripfanaat in hart en nieren. “De liefde begon toen ik als kind De Rode Ridder en Suske en Wiske ontdekte. Vooral De Rode Ridder kon me bekoren. Ik kreeg op zeker ogenblik honderd strips cadeau uit die reeks en zo raakte ik er aan verslingerd. De liefde is gebleven. Blijkbaar is het besmettelijk want mijn twee dochters verslinden zowaar nog meer strips dan ik doe. Zij zijn nu weg van Kiekeboe en als ze er op een namiddag tien ontlenen zetten ze zich aan het lezen tot ze dezelfde avond nog uit zijn.”

En wat zijn jouw favoriete strips?
“Ik blijf van De Rode Ridder houden al heeft dat even goed met jeugdsentiment te maken. Een andere klassieker waarvoor ik het heb is Asterix. Minder bekend is dan weer Lanfeust van Troy, maar dat is een schitterende fantasystrip die zich afspeelt in een andere wereld en veel humor bevat. Dan zijn er de prima reeksen van XIII of Clownvisje. Van die laatste serie laat de naam het niet vermoeden maar het gaat er daarin redelijk bloederig aan toe. Als ik naar de bibliotheek ga probeer ik zulke reeksen in zijn geheel te ontlenen. Als je die strips na mekaar leest, zit je ook beter in het verhaal.”

Ga je vaak naar de bibliotheek?
“Ja, ik stap één keer per week in die van Kortrijk binnen. Vaak ga ik over de middag. De bibliotheek is vlakbij het stadhuis van Kortrijk waar ik bij het team Welzijn werk en dus kan ik er in mijn lunchpauze makkelijk naar toe. Terwijl ik er mijn boterhammen opeet, ben ik ook altijd verdiept in een strip. Dan kies ik ook vaak voor de suggesties die de bibliotheek doet. Ik laat me graag verrassen.”

Lees je alleen strips?
“Neen, ik lees er om de twee dagen één maar ik wil ook ander leesvoer en dus ben ik ook altijd in een boek bezig aan een tempo van één per maand. Ik heb een periode gehad dat ik vooral voor fantasy koos. Tolkien lag toen vaak op mijn nachtkastje, maar nu ben ik verzot op literaire thrillers. Ik heb zopas Het Vijfde Evangelie van Ian Caldwell beëindigd.”

#FREDDiVERS

vrijdag 27 mei 2016

STORM TIDE 3 | ook in de bib!


De Belgische Defensie houdt tussen 29 mei en 3 juni een grootschalige militaire oefening Storm Tide. De hele week zal het Belgisch leger in het straatbeeld te zien en te horen zijn.

Storm Tide is een oefening met als doel het trainen van de procedures en technieken voor evacuatie en repatriëring van landgenoten uit probleemgebieden in het buitenland.
Deze opdracht is één van de kerntaken van de eenheden van de ‘lichte brigade’, de zogenaamde para-commando’s die zonder zware pantservoertuigen of tanks werken. Defensie heeft hiervoor steeds één bataljon (een eenheid van 600 soldaten) paraat staan. Zij kunnen bij een crisissituatie meteen ingeschakeld worden.

Aan de oefening nemen zo’n 2.000 militairen deel. Niet alleen het Belgische, maar ook het Nederlandse, Britse en Duitse leger ondersteunen de oefening. Zo’n 350 vrijwilligers vormen de te evacueren landgenoten. Voor de oefening maakt men gebruik van heel wat militaire voertuigen: vier C-130 transportvliegtuigen, 15 helikopters, kleine pantservoertuigen, ….

Tijdens de oefening zullen dag en nacht patrouilles te zien zijn in de straten van Kortrijk en zullen er een aantal vuurgevechten met vijanden plaatsvinden. Geen paniek: men schiet uiteraard met ‘losse flodders’ en stoort zo weinig mogelijk het verkeer. Er staan onder andere acties gepland in het stadhuis, het shoppingcenter K in Kortrijk, de centrale bibliotheek, het museum Texture, de Schouwburg, het jeugdcentrum Tranzit en het station.


Als de veiligheidsomstandigheden in ons land het niet toelaten, zal de organisatie de oefening afblazen. | Heb je vragen over Storm Tide? Tijdens de oefening (29 mei-3 juni) kan je terecht op het gratis nummer van Defensie: 0800 99 831

bron tekst: Stadsmagazine / Defensie | bron foto: Licht Brigade Belgium/Defensie

dinsdag 24 mei 2016

BIB TIPT | .be scene in Budascoop Kortrijk


Budascoop Kortrijk zet deze week Belgisch filmtalent in de kijker tijdens de reeks .be scene.
Gezien worden, dat is het opzet van .be scene. En vooral Belgisch filmtalent dat te eigenzinnig is om te plooien naar de conventies van al het hapklare, makkelijk verteerbare filmvoer. Voor deze derde editie geven we opnieuw het grote scherm aan jonge filmmakers. Maar ook aan rastalent van de Belgische cinema, die na een lange afwezigheid opnieuw een film realiseerde: Eric De Kuyper.

Eric De Kuyper maakt na 25 jaar opnieuw een film en komt deze voorstellen in Budascoop. My Life as an Actor bestaat uit sequenties die ieder een hommage zijn aan verschillende Hollywood-genres. Eric de Kuyper speelt zelf een psychoanalyticus die een beginnende acteur over de vloer krijgt met wie hij spreekt over cinema. Denk: 'Woody Allen meets The artist'.
Zijn allereerste langspeelfilm dateert van 1981, Casta Diva. Naast regisseur is Eric De Kuyper ook schrijver en bekend van o.a. Aan Zee en De hoed van tante Jeannot.

Één van de kortfilms op vrijdagavond is Umpire van een beloftevolle regionale filmmaker Leonardo Van Dijl! Hij won in december 2015 een VAF wildcard, uitgereikt door het Vlaams Audiovisueel Fonds aan veelbelovende jonge filmmakers. Met deze prijs maakten o.a. Bilal Benyaich en Adil El Arbi hun eerste grote film.
Leonardo regisseerde ook de videoclip van de populaire song Princess van Oscar & The Wolf, evenals die van School is Cool en Clouseau.
Ook Anouk Fortunier is ook laureate van de VAF Wildcard. Haar film Drôle d’oiseau wordt eveneens vrijdag in haar bijzijn vertoond.

.be scene | 24 - 30 mei 2015 | www.budakortrijk.be/nl/film/tag/.be-scene | FB Event

maandag 23 mei 2016

APP IN DE KIJKER | Encode: Learn to Code (Android, gratis)

De app 'Encode: Learn to Code' leert je op een interactieve manier de basis van programmatie. Via een reeks lessen die bestaan korte uitdagingen met uitleg leer je nieuwe programmeertechnieken (coding).

De verschillende coding-uitdagingen laten je échte programmeercode schrijven en dit in Javascript, een heel populaire programmeertaal. Om het programmeren makkelijker te maken op kleine schermen is er een handige knoppenbalk beschikbaar met de veelgebruikte programmeersymbolen.

Encode is bedoeld voor iedereen die nog nooit iets heeft geprogrammeerd en zijn of haar eerste stappen wil zetten.

download via Google Play | upskew.com/encode

zaterdag 21 mei 2016

FREDDiVERS #17 | Carl Dewaele (57) ontleent er wekelijks twintig cd's

Vrijwilliger Freddy gaat regelmatig in de Kortrijkse (buurt)bib op zoek naar interessante bezoekers. Ook personeelsleden en vrijwilligers van de bib passeren af en toe de revue. Wie zijn ze? Wat hebben ze met boeken, films, muziek, ...? Hoe belangrijk is de bibliotheek voor hen? Je ziet, Jambers is hem niet onbekend. :-) Wie weet, staat hij wel op een dag voor je neus met de vraag of hij even mag storen…

Naar de bibliotheek gaan was na een operatie mijn therapie


“De bib was een stuk de therapie na mijn hartoperatie. Ik ben hier lang dagelijks naar toe gefietst om cd’s te ontlenen”, vertelt Carl Dewaele (57) uit Kuurne. Ook nu blijft hij een trouw bezoeker van de boekerij.


Sedert een ingreep vijf jaar geleden is Carl met ziekteverlof. “Voordien had ik een zware job maar nu kan ik niet meer werken”, zegt hij. “Mijn hartproblemen zijn daarvoor toch iets te ernstig. De ene dag voel ik me goed, de andere iets minder. Kort na mijn operatie ging ik dagelijks naar de bibliotheek, vaak met de fiets. Dat was voor mij een soort van revalidatie-oefening, maar zo wilde ik het ook. Nu ga ik nog altijd om de twee dagen naar de bib maar nu rijd ik met de auto naar Kortrijk Weide en vanaf daar doe ik de rest van het traject met de fiets.”

Kan je de vele cd’s die je ontleent ook wel allemaal beluisteren?
“Een deel wel, maar ik ontleen de cd’s in de eerste plaats om ze te digitaliseren. Ik luister constant naar muziek. Het is een van de weinige dingen die ik nog kan doen. En als ik mijn favoriete liedjes hoor, vergeet ik ook dat ik last heb van oorsuizen en dan voel ik me beter. En zeggen dat ik vroeger nog gezworen had om nooit in mijn leven een computer te kopen. Wekelijks haal ik een nieuwe stapel cd’s. Ik zoek thuis al op de catalogus van de bibliotheek wat ik wil meenemen. Soms speel ik vooraf de barcode van de cd’s door en de platen liggen dan mooi klaar als ik er aan kom. Ik ben de personeelsleden daar erg dankbaar voor.”

Ga je jouw digitale collectie ooit volledig kunnen beluisteren?
“Misschien niet, maar ik ben me aan het wapenen tegen de dag dat mijn gezondheid verder achteruit gaat en dat het te zwaar wordt om naar de bib te gaan. Die dag komt er aan, dat weet ik. Alleen is niet duidelijk wanneer. Daarom maak ik er nu werk van om zoveel mogelijk van mijn favoriete muziek te verzamelen.”

Welke artiesten genieten je voorkeur?
“Ik hou van veel muziekjes maar groepen als Praga Khan, Queen of Linkin Park kunnen voor mij niets verkeerd doen. Al ben ik wel wat blijven haperen in de jaren zeventig. Nu ja uit de bibliotheek neem ik ook andere cd’s mee hoor. New wave, new age, pop, rock, de hits van de Prehistorieboxen, noem maar op. Op mijn pc staan er hier en daar zelfs schlagers tussen.”

#FREDDiVERS

vrijdag 20 mei 2016

Expo "Academy goes SMAK"



Academy goes SMAK

Een bezoek aan het SMAK met de leerlingen uit de middelbare graad - die les volgen aan de tekenacademie van Kortrijk – was de insteek van de tentoonstelling 'Academy goes SMAK'. De expo is opgebouwd uit een waaier van werkstukken met als inspiratiebron Rinus Van de Velde en Michael Büthe. Houtskooltekeningen, honden met gelaagdheid van stoffen en bewerkte creatieve dagboeken, vormen het hoofddeel van de expo. De tentoonstelling werd aangevuld met een aantal werken die de leerlingen tijdens het academiejaar creëerden.

Te bekijken tot 4 juni in de bibliotheek. Wie de expo bezoekt kan aan het onthaal een UiTPAS-punt sparen.

Voor meer informatie betreffende de werking van de academie surf naar: www.kortrijk.be/academie of https://www.facebook.com/academiekortrijk

donderdag 19 mei 2016

SPRINTERS | mei 2016 (2)

De nieuwste sprinters voor mei 2016 zijn:
Wat zijn sprinters? Dit zijn de populairste boeken, cd’s of dvd’s van de maand. De uitleentermijn van die materialen is maximaal 14 dagen en kan niet verlengd worden. Je kan ook maar één sprinter tegelijk ontlenen.

www.kortrijk.be/bibliotheek/sprinters | sprinters in de bib

woensdag 18 mei 2016

FOTO'S | Sinksenverkoop 2016


Op Sinksenzondag 15 mei stonden we met een uitgebreide verkoopstand van zo'n 13 meter op de stoep vóór de bib.

2016 Sinksenverkoop

dinsdag 17 mei 2016

APP IN DE KIJKER | Recolor (Android, iOS, gratis)



Het was onvermijdelijk: de app versie van kleurboeken voor volwassenen. De (niet onbetwiste) theorie achter de kleurboeken is dat ze een goed middel zijn tegen stress en de drukte van het dagelijkse leven.

Recolor is het werk van de Finse ontwikkelaar Sumoing (bekend van de Repix, Relook en Camu foto apps) en bevat meer dan 200 illustraties die je met behulp van eenvoudig kleurgereedschap kan inkleuren door te tappen op je smartphone of tabletscherm.

De app maakt gebruik van het freemium model: de app kan je gratis downloaden en gebruiken maar voor extra illustratiepakketten betaal je een klein bedrag. Naast Recolor vind je ook concurrerende apps zoals Colorfy, Flower Mandalas en 1000 Dot-to-Dot op de Play of App Store.


Recolor from Sumoing on Vimeo.

download via Google Play (Android) of App Store (iOS) | sumoing.com/apps/recolor

maandag 16 mei 2016

PINKSTERMAANDAG | alle Kortrijkse (buurt)bibliotheken zijn gesloten


Vandaag, 16 mei 2016, zijn alle Kortrijkse (buurt)bibliotheken gesloten naar aanleiding van Pinksteren. Vanaf morgen staat het volledige bibteam terug voor je klaar!

Je bibliotheekmaterialen online verlengen of materialen reserveren kan natuurlijk altijd van thuis uit via onze catalogus.

Geniet van de Sinksenfeesten in Kortrijk!

mijn.bibliotheek.be | sluitingsdagen

zaterdag 14 mei 2016

FREDDiVERS #16 | Sien Demuynck (17) bezoekt zowel de bib in Kortrijk als de buurtbib in Rollegem

Vrijwilliger Freddy gaat regelmatig in de Kortrijkse (buurt)bib op zoek naar interessante bezoekers. Ook personeelsleden en vrijwilligers van de bib passeren af en toe de revue. Wie zijn ze? Wat hebben ze met boeken, films, muziek, ...? Hoe belangrijk is de bibliotheek voor hen? Je ziet, Jambers is hem niet onbekend. :-) Wie weet, staat hij wel op een dag voor je neus met de vraag of hij even mag storen…

Ik lees wekelijks één boek


Sien Demuynck (17) uit Rollegem probeert wekelijks één boek te lezen. “Daarom ga ik regelmatig naar de bibliotheek in Kortrijk maar ook naar de buurtbib in Rollegem.”


Sien volgt haar laatste jaar Latijn-Wiskunde aan het Don Boscocollege in Kortrijk. “Volgend jaar wil ik geschiedenis studeren in Leuven”, zegt ze. “Als Latinist hou ik vooral van de Klassieke Oudheid maar die richting kan ik pas in het tweede jaar kiezen. Ik heb het zo voor de oude Grieken en Romeinen omdat alles wat ze deden zo goed in mekaar stak. Uiteindelijk is ons recht nog altijd gebaseerd op wat ze toen hebben uitgebouwd en steunt ook onze taal zwaar op het Latijn.”

Lees je dan in hoofdzaak boeken over de Klassieke Oudheid?

“Ik ben vooral weg van historische romans in het algemeen en in de bib zoek ik die in de eerste plaats in de afdeling ‘young adults’. Een favoriet van mij is Epinona van Marc De Bel. Dat is geschreven alsof de schrijver in de Klassieke Oudheid leefde. Het is een verhaal over de Eburonen en Caesar en zo goed gedaan. Ik ben er van overtuigd dat De Bel veel onderzoek heeft moeten verrichten vooraleer hij kon beginnen schrijven. Verder lees ik ook graag Helen Vreeswijk of John Greene. Een recent boek voor volwassenen dat me aangenaam verraste was De Eenzaamheid van de Priemgetallen van Paolo Giordano. Als ik iets echt goed vind, koop ik het ook. Ik schaf me nooit een boek aan zonder dat ik het gelezen heb.”

Ga je vaak naar de bibliotheek?

“Om de twee weken haal ik een nieuwe stapel leesvoer. Dan ga ik graag naar Rollegem omdat er daar nog iemand aan de balie zit en je daar nog persoonlijk contact hebt. Helaas is de keuze daar beperkt. Ik ga dus ook vaak naar Kortrijk. Al mis ik daar wel het persoonlijk contact, nu je alles zelf moet inscannen. Wel goed is de open ruimte die er in de hoofdbibliotheek bij de verbouwing gecreëerd is. Bezoekers kunnen er ’s middags hun broodje eten, met mekaar praten of er de krant lezen. Dat is een hele verbetering.”

Heb je nog andere hobby’s dan lezen?

“Ja ik speel gitaar en zou wel graag in een bandje zitten. Ik laat me inspireren door wat ik op Studio Brussel hoor. Vooral Selah Sue vind ik top. Ik ben ook lid van de Chiro.”

#FREDDiVERS

maandag 9 mei 2016

APP IN DE KIJKER | Star Knight (Android, iOS)


In de actie-platform game Star Knight is de vredige planeet Gaon onder aanval van hordes monsters. Daarbovenop liet de boze draak Nidhogg ook nog eens zon verdwijnen. De moedige kleine ridder Naro neemt de taak op zich om alle hindernissen te overwinnen en de vrede terug te brengen.

Star Knight bestaat uit kleurrijke levels, gevarieerde spelomgevingen en unieke valstrikken. Versla steeds sterkere vijanden en je wordt beloond met spectaculaire aanvalsbewegingen en -patronen. Versla eindbazen met speciale aanvallen en patronen en krijg een beloning. Met de munten en runen die je verzamelt kan je Naro uitrusten met betere zwaarden en aanvallen.

Als extra kan je via de 'arenamodus' zelfs in competitie gaan met andere spelers!


download via Google Play (Android, €0.99) of App Store (iOS, €0.99)

zaterdag 7 mei 2016

FREDDiVERS #15 | Luut Leroy (65) maakt van elk boek dat ze ontleent een korte recensie

Vrijwilliger Freddy gaat regelmatig in de Kortrijkse (buurt)bib op zoek naar interessante bezoekers. Ook personeelsleden en vrijwilligers van de bib passeren af en toe de revue. Wie zijn ze? Wat hebben ze met boeken, films, muziek, ...? Hoe belangrijk is de bibliotheek voor hen? Je ziet, Jambers is hem niet onbekend. :-) Wie weet, staat hij wel op een dag voor je neus met de vraag of hij even mag storen…

Ik ben een verwoed lezer


“Ik lees enorm veel”, zegt Luut Leroy (65), “en van elk boek dat ik in de bibliotheek ontleen maak ik een korte recensie.” Sedert kort werkt ze ook mee als vrijwilligster in de Kortrijkse boekerij.


Luut Leroy die sedert zeven jaar in Kortrijk woont, ging eind november met pensioen nadat ze haar leven lang les gaf aan de lerarenopleiding van het centrum voor volwassenenonderwijs
(CVO VIVO) in de Guldensporenstad. “Nu ik wat meer tijd heb werk ik mee als vrijwilligster in de Kortrijkse bib”, zegt ze. “Ik zet boeken, cd’s en films terug in de rekken. Ook werk ik al langere tijd op vrijwillige basis mee aan een project ‘woordenboek der dialecten’ aan de universiteit van Gent. Ik schrijf er interviews in het dialect uit die vroeger zijn afgenomen, digitaliseer en catologeer die. Ik volg ook een cursus Frans in het volwassenenonderwijs bij Hitek die me hopelijk snel toelaat om Franse boeken in het Frans te lezen in plaats van zoals nu vertalingen door te nemen.”


Lees je veel?
“Ik ben een verwoed lezer. Vooral romans genieten mijn interesse en als ik die in de bib haal, schrijf ik er ook een kritische bedenking over. Dat is interessante info voor mezelf. Als ik boeken koop doe ik dat niet. Nu ben ik bezig in een boek van de Nederlandse schrijver Arthur Japin. Ook de hedendaagse Franse schrijver Philippe Claudel kan me boeien. Bij de keuze van mijn boeken laat ik me vaak leiden door wat ik lees in kranten of hoor op de radio. Meestal ga ik om de twee weken naar de bibliotheek. Soms zijn dat hele korte bezoekjes, andere keren blijf ik langer hangen. Ik ga ook altijd boeken kiezen op andere dagen dan dat ik er als vrijwilliger werk. Ik koppel die twee echt los van mekaar.”

En stap je ook wel eens met cd’s naar buiten?
“Ja vooral hedendaagse componisten spreken tot mijn verbeelding. Platen van Philip Glass, Michael Nyman of Wim Mertens beluister ik graag. Toch laat ik de klassiekers uit de klassieke muziek niet links liggen. Bach, Mozart en Beethoven neem ik ook mee.”

Wat is er goed en wat kan beter in de bib?
“Het uitgebreide aanbod is zeker een pluspunt maar ook de bereidwilligheid van het personeel om mensen te helpen is positief. Echte negatieve punten zie ik niet.”


#FREDDiVERS

vrijdag 6 mei 2016

APP IN DE KIJKER | Dictionary Linguee (Android, iOS, gratis)


Linguee is één van de populairste online woordenboeken op het web. De (Duitse) web service onderscheidt zich al jaren van gelijkaardige sites door o.a. de sterk gecureerde en geredactioneerde woordenboeken, definities, zinsconstructies en voorbeeldzinnen. Woorden en zinnen kan je ook beluisteren (audio) met de uitspraak van sprekers van de moedertaal. Via de snelzoekfunctie, uitgerust met automatisch aanvullen en approximatief zoeken ('fuzzy search') beschik je, volgens Linguee, over meer dan 25 talen en 1 miljard vertalingen.

De gratis webservice (zonder reclame) kan je ook volledig mobiel raaplegen dankzij de handige en strak ontworpen app voor Android en iOS. Superhandig is de mogelijkheid om individuele woordenboeken te downloaden zodat je ook offline kan gebruik maken van alle vertaalfuncties.

Een must voor je school- of studiewerk en natuurlijk voor op reis!

download via Google Play (Android) of App Store (iOS)

donderdag 5 mei 2016

THEMASTANDEN | mei 2016


KORTRIJKSE REEKS

BKortrijk bracht al heel wat getalenteerde auteurs, muzikanten en creatievelingen tout court voort. Ook over onze stad zelf verschijnen regelmatig interessante publicaties. De bibliotheek bewaart al deze materialen al sinds 1967 in een speciaal fonds. Deze maand zetten we deze Kortrijkse Reeks extra op de kijker. Op de themastand ‘Kortrijkse Reeks’ vind je de hele maand het beste dat Kortrijk te bieden heeft op literair en muzikaal vlak.

centrale bibliotheek, forum | 2 - 31 mei 2016

U ZOEKT... KLASSIEKE MUZIEK?

We zijn trots op onze uitgebreide collectie klassieke muziek. Maar hoe begin je er als leek aan om dit genre te leren kennen?
Onze muziekexperten nemen je met de themastand en bijhorende themalijst ‘U zoekt… klassieke muziek?’ graag op sleeptouw doorheen de geschiedenis van de klassieke muziek, van haar ontstaan tot aan de barok. Je vindt onze muzikale tips de hele maand mei op de benedenverdieping.

centrale bibliotheek, benedenverdieping | 2 - 31 mei 2016

MEDIAWIJZE WEEK

Van 9 tot 14 mei lanceert de Kortrijkse bib met de ‘Mediawijze Week’ een nieuw format. Het doel van dit project is kinderen, jongeren én volwassenen te leren omgaan met diverse media en informatiebronnen en deze informatie bovendien correct en kritisch te leren interpreteren. De bib organiseert hiervoor tal van workshops, lezingen en activiteiten.
Aanvullend vind je deze maand ook de themastand ‘Mediawijze Week’. Deze biedt je een interessante selectie boeken over thema’s als online privacy, cyberpesten, mediamarketing en veilig surfen op het web.
Op www.kortrijk.be/mediawijzeweek kan je het volledige programma nalezen.

centrale bibliotheek, forum | 2 - 15 mei 2016

MODE EN TEXTIEL

Met het project ‘Focus op… kleding’ gaat de bibliotheek dieper in op het mondiale verhaal van wat we dagelijks aantrekken. Wat je aanhebt is immers niet vrijblijvend: kleren hebben meestal al een heel verhaal achter de rug voor ze in je kleerkast belanden.
Op de themastand 'mode & textiel’ lichten we alvast een tipje van de sluier op.
Het volledige programma vind je op www.kortrijk.be/bibliotheek/focusop.

centrale bibliotheek, forum | 17 - 29 mei 2016

www.kortrijk.be/bibliotheek

woensdag 4 mei 2016

THEMALIJST | U zoekt... klassieke muziek


Het klassement van de amusementsmuziek en popmuziek is behoorlijk duidelijk maar voor de klassieke muziek is het altijd net iets ingewikkelder.

In deze themalijst vinden jullie een aanzet tot initiatie van de oudste klassieke muziekgenres, van middeleeuwse muziek tot barokmuziek. Na een korte definitie van het genre en enkele stijlkenmerken geven we je telkens enkele suggesties die telkens een goed voorbeeld zijn van het soort muziek dat besproken wordt.

De themalijst kan je zoals altijd raadplegen via Scribd of hier downloaden.




Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

dinsdag 3 mei 2016

SPRINTERS | mei 2016 (1)

De nieuwste sprinters voor mei 2016 zijn:
Wat zijn sprinters? Dit zijn de populairste boeken, cd’s of dvd’s van de maand. De uitleentermijn van die materialen is maximaal 14 dagen en kan niet verlengd worden. Je kan ook maar één sprinter tegelijk ontlenen.

www.kortrijk.be/bibliotheek/sprinters | sprinters in de bib

maandag 2 mei 2016

THEMALIJST | Kortrijkse Reeks mei 2016


Tijd om een beetje chauvinistisch te zijn: we zetten in deze themalijst enkele Kortrijkse publicaties in de kijker. Al tientallen jaren hebben we in de bib een Kortrijkse Reeks met werken van Kortrijkse auteurs/artiesten of publicaties over Kortrijk.

Alles materialen in deze Kortrijkse Reeks zijn niet uitleenbaar maar worden netjes bijgehouden voor het nageslacht en voor studiedoeleinden. Je kan wel alles opvragen in de leeszaal van de centrale bib om ter plaatse te raadplegen. Maar heel wat van die materialen zitten ook met een tweede exemplaar in de uitleenbare collectie.

De themalijst kan je hieronder bekijken via Scribd of downloaden via deze link.



Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.