zaterdag 30 juli 2016

FREDDiVERS #27 | Eric (46) en zijn vrouw Christine (32) zijn grote fans van fantasy

Vrijwilliger Freddy Vermoere gaat regelmatig in de Kortrijkse (buurt)bib op zoek naar interessante bezoekers. Ook personeelsleden en vrijwilligers van de bib passeren af en toe de revue. Wie zijn ze? Wat hebben ze met boeken, films, muziek, ...? Hoe belangrijk is de bibliotheek voor hen? Je ziet, Jambers is hem niet onbekend. :-) Wie weet, staat hij wel op een dag voor je neus met de vraag of hij even mag storen…

We koppelen fietstocht aan bibliotheekbezoek


“We proberen sportieve uitstappen te combineren met een bezoek aan de bib”, zeggen Eric De Ruyver (46) en zijn vrouw Christine Baeyens (32) uit Zwevegem. Ook vandaag kwamen ze met de fiets naar Kortrijk.

Eric en Christine wonen nog maar enkele jaren in de streek want ze zijn allebei uit Oost-Vlaanderen afkomstig en hadden daar lange tijd hun stek. “We proberen hier veel te sporten”, zegt Eric, “en onze rit naar de bib doen we altijd met de fiets. Als we in Kortrijk zijn maken we van de gelegenheid gebruik om ook te shoppen en te wandelen. Daarna gaan we naar de bib en stappen we daar altijd elk met tien boeken naar buiten. Vroeger hadden we thuis duizenden titels staan maar sinds we in een kleiner huis wonen is een deel in de Kringloopwinkel beland. We kopen ook niet langer boeken maar ontlenen die nu in de bibliotheek. We blijven evenveel lezen hoor. Tijdens de week hebben we daartoe veel tijd omdat we allebei weekendwerk doen en voor de rest vrij zijn.”

Eric, welke boeken genieten jouw voorkeur?

“Ik hou van fantasy, thrillers en avontuur en grijp graag terug naar oude meesters als Edgar Allan Poe of Guy De Maupassant. Een hedendaagse schrijver die ik geweldig goed vind is Stephen King. Van hem heb ik zijn hele oeuvre verslonden. Zijn beste werk vind ik nog altijd It, een klepper van ruim duizend pagina’s die me tot het einde in de ban kon houden. Ook John Flanagan is een favoriet. Hij schrijft dan wel jeugdboeken maar zijn reeks De Grijze Jager is zeer genietbaar. Bovendien is het allemaal erg goed geschreven en ook voor volwassenen zeer genietbaar. Vandaag hoop ik in de bib het minder bekende werk van Dan Brown te vinden. Hem heb ik leren kennen door de verfilming van De Da Vinci Code. En zoals zo vaak was het boek duidelijk beter dan de film.”

Christine, heb jij dezelfde smaak als je man?

“Ook mij spreekt fantasy geweldig aan. Het bovennatuurlijke, heksen, vampiers en tovenaars, laat het allemaal maar komen. Ik lees zelf meestal romans voor de jeugd en voor jongvolwassenen. Zo heb ik erg genoten van de Twilight-reeks, waar het niet alleen over vampiers gaat maar ook over verboden liefdes. Ik heb ook alle films uit de serie gezien. Telkens las ik eerst het boek en ging ik daarna de film zien. Net als bij Eric kwam ik iedere keer tot de conclusie dat de boeken beter zijn dan de films. Een schrijver geeft je meer details mee en een boek laat je ook beter toe om je eigen fantasie te gebruiken.”

#FREDDiVERS

zaterdag 23 juli 2016

FREDDiVERS #26 | Viviane Dereuck (59) samen met zoon Bas in Heulse buurtbibliotheek

Vrijwilliger Freddy Vermoere gaat regelmatig in de Kortrijkse (buurt)bib op zoek naar interessante bezoekers. Ook personeelsleden en vrijwilligers van de bib passeren af en toe de revue. Wie zijn ze? Wat hebben ze met boeken, films, muziek, ...? Hoe belangrijk is de bibliotheek voor hen? Je ziet, Jambers is hem niet onbekend. :-) Wie weet, staat hij wel op een dag voor je neus met de vraag of hij even mag storen…

Ik haal boeken voor hele gezin


“We stappen hier straks met 20 boeken en meer dan 10 strips naar buiten.” Viviane Dereuck (59) is samen met haar zoon Bas Neirynck in de Heulse buurtbibliotheek om het hele gezin van leesvoer te voorzien.


“Mijn zoon is mee om alles te helpen dragen”, zegt Viviane Dereuck uit Heule lachend terwijl ze een nieuwe stapel boeken en haar vier bibliotheekkaarten op de balie van buurtbibliothecaris Marleen legt. “We nemen onze kinderen al van kleinsaf mee naar de bib en hebben er altijd goed op toegezien dat ze boeken lazen. We vonden het belangrijk dat ze van jongsaf al hun geest trainden.”

Wat neem je zo allemaal mee?

“Voor mijn man is dat Dimitri Verhulst, een van zijn favoriete schrijvers. Bas houdt wel van fantasy, maar hij is zelf mee dus kan hij zelf zijn keuze maken. We nemen verder ook veel strips mee. Voor mezelf heb ik onder meer een titel mee van Benoîte Groult om eens te ontdekken waarom iedereen zo lovend over haar is. Ik had graag haar grote succes Zout op mijn huid gevonden maar dat is ontleend. Ik vermoed dat er na haar overlijden wel meer mensen zijn die iets van haar wilden bekijken.”

Wat lees je nog meer?

“Ik ben alleszins niet geïnteresseerd in Vijftig tinten grijs (lacht). Geef mij maar een goed historisch boek. Zeker over de Middeleeuwen wil ik meer weten. Zo heb ik onlangs De Kathedraal gelezen, een turf van meer dan duizend pagina’s van Ken Follett. Alles speelt zich af in de twaalfde eeuw. Een andere historische roman waar ik plezier aan beleefd heb is De Stam van de Holenbeer. Dat werkstuk maakt deel uit van een reeks die gesitueerd is in de laatste ijstijd. Het jodendom en de Tweede Wereldoorlog genieten ook mijn belangstelling.
Voorts herlees ik graag, onlangs nog De Vliegeraar van Khaled Hosseini. Al wacht ik dan wel een aantal jaren voor ik er weer aan begin. Jeugdboeken zijn ook vaak boeiend en dikwijls beter geschreven dan die voor volwassenen. In de vakantie lees ik dan weer graag thrillers. Als we gaan kamperen heb ik graag een paar goede detectives bij mij zoals die van Joy Fielding.”

Heb je alles gelezen van die stapel die je vandaag terug bracht?
“Toch niet. Van de zeven heb ik er welgeteld één van gelezen. Ik ben streng in mijn selectie. Voor ik er aan begin, neem ik altijd eerst de eerste en de laatste pagina door. Bevalt me wat ik onder ogen krijg, dan ben ik vertrokken. Toch is dat dan nog geen absolute garantie voor leesplezier. Zo ben ik aan De Millenniumtrilogie begonnen van Stieg Larsson en na tachtig pagina’s had ik het wel gehad. Het beviel me eenvoudigweg niet.”

#FREDDiVERS

donderdag 21 juli 2016

WIJ ZIJN GESLOTEN | 21 juli 2016

Alle (buurt)bibliotheken zijn vandaag, donderdag 21 juli 2016, gesloten ter gelegenheid van de Nationale feestdag. Vanaf vrijdag 22 juli kan je weer bij ons in de centrale bibliotheek terecht. De buurtbibliotheken blijven gesloten t.e.m. maandag 15 augustus.

Je materialen online verlengen of reserveren kan altijd via Mijn Bibliotheek.

sluitingsdagen

dinsdag 19 juli 2016

FREDDIVERS #EXTRA | In de hoofdbibliotheek van Kortrijk was in het begin van vorige eeuw een schoenenwinkel gevestigd.

Vrijwilliger Freddy gaat regelmatig in de Kortrijkse (buurt)bib op zoek naar interessante bezoekers. Wie zijn ze? Wat hebben ze met boeken, films, muziek, ...? Maar af en toe vertellen mensen hem ook eens een leuk nevenverhaal die een eigen artikeltje waard zijn als #FREDDiVERS #EXTRA
Luc Hinnekens (62) uit Kortrijk wiens moeder daar opgroeide, zegt dat hij daarom een speciale band blijft behouden met de boekerij aan de Leiestraat.

“De schoenenwinkel van mijn grootouders besloeg zowat de hele rumte van de benedenverdieping”, zegt Hinnekens. “Ze woonden daar ook. Wellicht was het op de bovenverdieping waar nu de leeszaal is. Mijn moeder bracht daar dus haar kinderjaren door. Dat was in de jaren dertig en veertig.”

En er is nog een aparte anekdote aan het verhaal verbonden.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren de nazi’s namelijk buren van de schoenenwinkel. Hitlers trawanten hadden toen namelijk hun Kortrijkse hoofdkwartier aan de Rijselsestraat 26. “De kopstukken van de gevreesde Kommandantur kwamen af en toe langs in de handelszaak van mijn grootouders”, zegt Luc. “Mijn moeder heeft me nog verteld dat verschillende van die nazikopstukken daar hun nieuwe schoenen kwamen passen. Mijn grootouders konden niet anders dan hen ook vriendelijk te bedienen.”

Ferdinand Salembier, handelaar in schoenen, woonde in de Leiestraat nummer 28 in de Leiestraat. Dit huis werd in 1966 afgebroken voor de vestiging van het warenhuis Priba waarin nu de centrale bibliotheek huist. Het depot van deze winkel was in de jaren 1920 gevestigd in de Budastraat 62.
(met dank aan het Kortrijkse stadsarchief voor deze info en het beeldmateriaal)

#FREDDiVERS

maandag 18 juli 2016

SPRINTERS | juli 2016 (2)

De nieuwste sprinters voor juli 2016 zijn:
Wat zijn sprinters? Dit zijn de populairste boeken, cd’s of dvd’s van de maand. De uitleentermijn van die materialen is maximaal 14 dagen en kan niet verlengd worden. Je kan ook maar één sprinter tegelijk ontlenen.

www.kortrijk.be/bibliotheek/sprinters | sprinters in de bib

zaterdag 16 juli 2016

FREDDiVERS #25 | Luc Hinnekens (62) leest elk moment dat hij er kans toe heeft

Vrijwilliger Freddy Vermoere gaat regelmatig in de Kortrijkse (buurt)bib op zoek naar interessante bezoekers. Ook personeelsleden en vrijwilligers van de bib passeren af en toe de revue. Wie zijn ze? Wat hebben ze met boeken, films, muziek, ...? Hoe belangrijk is de bibliotheek voor hen? Je ziet, Jambers is hem niet onbekend. :-) Wie weet, staat hij wel op een dag voor je neus met de vraag of hij even mag storen…

Ik hou van boeken over recente geschiedenis


“Ik lees graag over geschiedenis”, zegt Luc Hinnekens (62) uit Kortrijk. “Alles wat in de achttiende eeuw en later plaatsvond, boeit me mateloos.”


“Ik stap maandelijks de bibliotheek binnen”, verduidelijkt Hinnekens die vroeger actief was in de verzekeringssector maar zich nu met hedendaagse kunst bezighoudt. “Alleen als de boeken die ik meenam me niet bevallen kom ik sneller terug.”

Noem eens enkele boeken die jou een goede tijd bezorgden?

De Rode Prins van Timothy Snyder was een schot in de roos. Hij beschrijft de lotgevallen van een extravagante aristocraat in de eerste helft van de twintigste eeuw die opgroeide als telg van het Habsburgse geslacht. De auteur maakt van de gelegenheid gebruik om een periode in de Europese geschiedenis te beschrijven waarin de oude orde plaatsmaakte voor een onzekere situatie.
Ook Het Zimmerman telegram van historica Barbara Tuchman was zeer de moeite. Dat telegram dat een Duitse minister verstuurde, werd onderschept door de Britten en doorgespeeld aan de Amerikanen. Het was de directe aanleiding voor de VS om zich ook in de oorlog te storten. Ik heb ook veel gelezen over de Romanovs en de Russische Revolutie.”

Wanneer lees je vooral?

“Een vast tijdstip heb ik niet maar elk moment dat ik kan lezen doe ik het ook. Ik help mee tentoonstellingen organiseren voor de stad en als ik dan toezicht houd, is er vaak wel wat tijd om me aan een boek te wagen. Als het verhaal me in zijn greep heeft, gebeurt het wel eens dat ik de rest uit het oog verlies. Het is me zo al enkele keren overkomen dat ik amper tijd vond om mijn favoriete tijdschrift Knack te doorbladeren doordat ik helemaal in de ban was van mijn boek.”

Je bent ook in de kunstwereld actief. Is dat naast lezen je grote passie?

“Dat kan je wel zeggen en dat is al zo van toe ik nog in de verzekeringswereld actief was. Zo was ik jaren geleden medeoprichter van Be-Part, het platform voor actuele kunst in Waregem. Ook heb ik zelf een galerie uitgebaat aan de Handboogstraat in Kortrijk, in het pand waar nu restaurant Va et Vient zit. Ik verzamel ook kunst en heb veel contact met (jonge) kunstenaars van wie ik dan wel eens wat koop. Van jonge artiesten is dat nog betaalbaar.”

#FREDDiVERS

maandag 11 juli 2016

WIJ ZIJN GESLOTEN | 11 juli 2016

Alle (buurt)bibliotheken zijn vandaag, maandag 11 juli 2016, gesloten ter gelegenheid van de Feest van de Vlaamse Gemeenschap. Vanaf dinsdag 12 juli kan je weer bij ons terecht!

Je materialen online verlengen of reserveren kan altijd via Mijn Bibliotheek.

sluitingsdagen

zaterdag 9 juli 2016

FREDDiVERS #24 | Na de dagtaak neemt Annelies Faillie (34) er een goed boek bij

Vrijwilliger Freddy gaat regelmatig in de Kortrijkse (buurt)bib op zoek naar interessante bezoekers. Ook personeelsleden en vrijwilligers van de bib passeren af en toe de revue. Wie zijn ze? Wat hebben ze met boeken, films, muziek, ...? Hoe belangrijk is de bibliotheek voor hen? Je ziet, Jambers is hem niet onbekend. :-) Wie weet, staat hij wel op een dag voor je neus met de vraag of hij even mag storen…

Ik lees tot vijf uren per dag

“Ik lees vier tot vijf uren per dag. Ik heb gelukkig weinig slaap nodig, dus ik kan ’s nachts ook al eens wat langer doorgaan”, zegt Annelies Faillie (34) uit Heule die zich het liefst verliest in thrillers.

Annelies staat in de bib met twee boodschappentassen want ze wil straks met meer dan twintig boeken naar huis stappen. “Ik mag er zoveel mee nemen omdat ik als onthaalmoeder over een lerarenkaart beschik. Ik ga altijd eerst op zoek in de afdeling kinderboeken en daarna zoek ik de thrillers bij mekaar die me kunnen boeien en verder neem ik nog lectuur mee over opvoedkunde en over haken en naaien.”

Jij bent duidelijk een echte boekenwurm. Lees je altijd ‘s avonds?

“Dan lees ik in elk geval de spannende boeken die ik heb meegenomen. Ik wacht tot de kinderen in hun bed liggen en dan begin ik er aan en lees ik vaak aan één stuk door tot na middernacht. Als het verhaal me helemaal opslorpt en ik niet kan stoppen, dan ga ik door tot ik het uit heb. Een favoriet van mij is de Amerikaanse schrijver Jeffery Deaver. Je volgt detective Lincoln Rhyme tijdens zijn onderzoek van een of andere moord en er wordt sterk gefocust op dat onderzoek. Dat vind ik interessant. Daarom hou ik ook van Kathy Reichs die min of meer dezelfde klemtonen legt. Dat zijn ook twee auteurs van wie ik alles in huis heb. De boeken over opvoedkunde bekijk ik vaak overdag. Er zijn altijd momenten dat ik het als onthaalmoeder wat rustiger heb. Tot slot zijn er de kinderboeken waaruit ik vaak voorlees. Ik leer de kleintjes ook af en toe wat bij over de voorwerpen die er in staan. Mijn favoriete auteur in het genre is Kathleen Amant.”

Je werkt thuis. Heb je geen behoefte om ’s avonds mensen te ontmoeten?

“Ik heb toch wel de nodige contacten hoor. ’s Morgens komen de ouders van de kinderen langs en met hen maak ik altijd een praatje. Bovendien bel ik overdag ook wel eens met andere onthaalmoeders of zij bellen mij als er een probleem is. Dan zijn er ook nog de bijscholingen af en toe. Dat gezegd zijnde ben ik wel een huiselijk type dat niet echt de behoefte voelt om ’s avonds veel weg te gaan. Geef me maar een goed boek om in weg te duiken.”

Is er dan nog tijd voor andere hobby’s?
“Ik naai wel eens kleren voor mijn kinderen en ik haak ook vaak, maar ik lees vooral graag. Ik heb dat van mijn oudere zus die indertijd journalistiek studeerde en mij de liefde voor het boek bij bracht. Ik ben er haar nog altijd dankbaar voor.”

#FREDDiVERS

dinsdag 5 juli 2016

SPRINTERS | juli (1)

De nieuwste sprinters voor juli 2016 zijn:
Wat zijn sprinters? Dit zijn de populairste boeken, cd’s of dvd’s van de maand. De uitleentermijn van die materialen is maximaal 14 dagen en kan niet verlengd worden. Je kan ook maar één sprinter tegelijk ontlenen.

www.kortrijk.be/bibliotheek/sprinters | sprinters in de bib

maandag 4 juli 2016

APP IN DE KIJKER | zwart-wit foto apps: deel 2

In deel 1 van dit blogbericht tipten we Lenka en Dramatic Black and White als foto apps waarmee je een stapje verder kan gaan met je zwart-wit smartphone fotografie.

Voor dit tweede deel raden we Black (€ 0,99, iOS) en Photolab Black (gratis, Android) aan. Beide apps leggen een grote nadruk op het simuleren van de klassieke look die je verkrijgt van analoge foto's (film).

Black (€ 0.99, iOS)

De focus van deze stijlvolle foto app ligt op het simuleren van diverse analoge foto looks en het aanbieden van enkele unieke tools. Kies en experimenteer uit tien bekende analoge filmtypes zoals Tura P400, Paterson Acupan 800 en Fujifilm FP-3000B. Bekende tools zoals histogram, curves, tonaliteit, vervagen, vignettering staan via sliders ook ter beschikking. Draai je je iPhone of iPad 90 graden dan wordt een volledige preview getoond.

Photolab Black (gratis, Android)

Ook op Android kan je terecht om je foto's een zwart-wit retrolook te geven met analoge en Polaroid filter en effecten. Geef je foto's korrel, vintage of textuureffecten met stijlfilters die verwijzen naar bekende filmtypes als Ilford, Lomography, Pan F. Provia 100F en meer. De app beschikt ook over bewerkingstools als kleurbalans, croppen, roteren en rechtzetten. Ook tools om de belichting, contrast, temperatuur, saturatie, verscherpen en vignetteren staan ter beschikking.

blackapp.photo | download via App Store (€0.99, iOS)
Photolab Black | download via Google Play (gratis, Android)

zaterdag 2 juli 2016

FREDDiVERS #23 | Catherine Schoonvliet (58) neemt altijd de fiets voor haar bezoek aan de bib

Vrijwilliger Freddy gaat regelmatig in de Kortrijkse (buurt)bib op zoek naar interessante bezoekers. Ook personeelsleden en vrijwilligers van de bib passeren af en toe de revue. Wie zijn ze? Wat hebben ze met boeken, films, muziek, ...? Hoe belangrijk is de bibliotheek voor hen? Je ziet, Jambers is hem niet onbekend. :-) Wie weet, staat hij wel op een dag voor je neus met de vraag of hij even mag storen…

Santa Montefiore vind ik zeer ontspannend

“Ik hou van de romans van Santa Montefiore. Mijn man vindt dat boeken zonder inhoud, maar ik vind ze ontspannend.” Catherine Schoonvliet (58) is op zoek naar vers leesvoer in de buurtbib Drie Hofsteden.

Ze stapt als een van de eersten binnen op een zaterdagmorgen. “Ik kom altijd met de fiets”, zegt ze. “Ik woon in de buurt van de hogeschool Vives dus zo ver is het niet naar hier. Ik zie er trouwens ook niet tegenop om naar de centrale bibliotheek te fietsen. Ik combineer mijn bezoek aan de bib vaak met boodschappen bij de slager of de bakker.”

Je bracht zopas een roman van Santa Montefiore terug?

Ja, nu heb ik ze allemaal gelezen en is het wachten op een volgende die uit komt. Ik leef echt mee met de verhalen van Montefiore en ze gaan – enigszins voorspelbaar – natuurlijk altijd over de liefde (lacht). Danielle Steel gaat er bij mij om dezelfde reden gemakkelijk in. Ook hier is het allemaal romantiek wat de klok slaat. Voor ik een boek kies, lees ik de korte inhoud op de achterflap. Ben ik geprikkeld, dan neem ik het mee.”

Lees je alleen romans?

“Neen ik bekijk ook dikwijls de kookboeken. Alle grote namen in het genre zoals Jeroen Meus of Pascale Naessens lagen al bij ons thuis. Ook de boeken die Libelle uitgeeft over koken, zijn zeer lezenswaardig. Ik neem ze eigenlijk in de eerste plaats mee voor mijn man. Hij kookt graag en dan haalt hij ideetjes uit de kookboeken om uiteindelijk met een eigen recept voor de dag te komen (lacht). Medische boeken zijn ook helemaal mijn ding. Mijn schoonmoeder is jammer genoeg aan het dementeren en daarom wil ik nu alles weten over die ziekte. Hoe dementie ontstaat, wat er dan precies gebeurt met ons lichaam enzovoort. En als we op reis gaan, neem ik een toeristische gids mee van dat land.”

Wat bevalt je (minder) in de boekerij?
“In de centrale bibliotheek vind ik de openingsuren zeer goed. Je kunt er zo goed als altijd terecht. In de buurtbib is dat niet het geval. Ik wil na de middag mijn boeken kunnen kiezen maar dan is het daar gesloten. De namiddag geniet mijn voorkeur omdat ik altijd de fiets neem en ik rijd alleen als het nog klaar is. Zeker in de winter, als de dagen kort zijn, wil ik tegen half vijf thuis zijn. Gelukkig is de centrumbibliotheek na de middag open.”

#FREDDiVERS