woensdag 31 augustus 2016

THEMALIJST | stijldansen



Stijldansen is zowel sport als ontspanning en wordt altijd door paren beoefend. Het dansen zelf is aan regels gebonden en wij als bibliotheek willen je enkele cd’s en boeken aanbevelen die daarbij horen.

Maak plaats en dans!

Maar misschien kan je beter eerst onze themalijst bekijken via Scribd of hier downloaden?




Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

THEMASTANDEN | september 2016


OPENINGSWEEKEND SCHOUWBURG

Op 17 en 18 september geeft de Kortrijkse Schouwburg de aftrap van een nieuw cultureel seizoen met een literair geïnspireerd openingsweekend. Onder de leuze ‘We could be heroes!’ neemt curator Saskia de Coster ons mee in de wereld van haar (literaire) helden. Met klinkende namen als Joost Vandecasteele, Lize Spit en Ish Ait Hamou op de affiche belooft het alvast een topweekend te worden. Op onze themastand vind je alle info over het openingsweekend en een selectie romans van de gasten van Saskia. Onze collega’s van de Schouwburg geven je graag een extra woordje uitleg.

centrale bibliotheek, forum | 31 augustus - 18 september 2016

WEEK VAN DE GELETTERDHEID

Voor 1 op 8 werknemers vormen lezen, schrijven, tellen en werken met de computer nog steeds een struikelblok. De Week van de Geletterdheid wil dit probleem extra onder de aandacht brengen. Ook de bibliotheek doet mee! Op onze themastand tonen we onze brede collectie materialen voor volwassenen voor wie (Nederlands) lezen en schrijven nog niet zo vlot lukt. Je vindt deze stand van 29 augustus tot 11 september in het forum. Extra info vind je op http://www.weekvandegeletterdheid.be/.

centrale bibliotheek, forum | 29 augustus - 11 september 2016

DEMENTIE

Op 24 september organiseert de Alzheimer Liga Vlaanderen de Werelddag Dementie. Een goede aanleiding voor Sophia, het regionaal expertisecentrum dementie, en de Kortrijkse bib om de handen in elkaar te slaan. Samen verzorgen we deze infostand waarin de voornaamste informatieve boeken en verhalen rond dit gevoelige thema gebundeld worden. Medewerkers van Sophia geven je er bovendien graag een woordje uitleg.

centrale bibliotheek, forum | 19 september - 2 oktober 2016

JAPAN

Terug aan het werk of opnieuw achter de schoolbanken? De bib breit voor jou nog een staartje aan de zomervakantie en neemt je mee naar verre oorden. Deze themastand verwent je met de beste literatuur, films en muziek die dit boeiende land te bieden heeft.

centrale bibliotheek, forum | 12 september - 2 oktober 2016

STIJLDANSEN

Naar goede gewoonte laat de bib je elke maand proeven van een nieuw muzikaal genre. De collega’s van 'film en muziek' zetten in september hun beste beentje voor met deze themastand. Maak je keuze uit salsa, rumba, tango en nog zoveel meer!

centrale bibliotheek, benedenverdieping | 29 augustus - 25 september 2016

www.kortrijk.be/bibliotheek

maandag 29 augustus 2016

EXPO | Jeroen Demolie


Heulenaar Jeroen Demolie exposeert vanaf maandag 5 september 2016 in onze centrale bibliotheek. Hij is sinds 2014 actief bezig met zijn tekentalent en de vertoonde werken zullen een mooi overzichtsbeeld geven van zijn evolutie de voorbije twee jaar.

"Ik ben beginnen tekenen door mijn vader. Ik was op een middag thuis aan het tekenen samen met de kinderen toen mijn vader binnenkwam. Hij keek naar mijn schetsen, vond ze mooi en spoorde me aan om daar 'iets' mee te doen. Mijn vader maakt zelf beelden en hield in 2014 een eigen tentoonstelling. Toen ik voorstelde om mee te doen, is alles begonnen.
Ik heb nooit tekenacademie gevolgd of zo, het is dus volledig zelfstudie, YouTube colleges volgen en gewoon uitproberen.

Mijn tekeningen zijn meestal potloodtekeningen. Wat ik zelf heel belangrijk vind, is de blik. Die zegt heel veel of kan heel veel zeggen over iemand. Ik ondervond al dat dit een steeds terugkerend iets is in mijn werken. heb ondervonden dat dit iets is die altijd terugkomt. Het moeilijkste vind ik om een naam te geven aan een bepaald werk. Ooit gaf ik op een tentoonstelling elke bezoeker de kans om mijn werken te benoemen. Ik liet hen opschrijven wat het eerste was dat bij hen opkwam toen ze een bepaald werk zagen. Deze werkwijze had echt een onverwacht tof resultaat. De ene zag in een bepaalde tekening bijvoorbeeld 'Jezus', een ander schreef 'Woodstock' op en nog iemand anders dacht aan 'maffioso'. Of waar de ene een 'visser' zag, dacht een ander aan 'een in gedachten verzonken oude man’. Zo zie je maar dat mensen elk op een verschillende manier naar kunst kijken."

EXPO | 5-30 september 2016 | tijdens de openingsuren van de centrale bibliotheek | Jeroen Demolie op Facebook

zaterdag 27 augustus 2016

FREDDiVERS #31 | Vincent Coomans (27) verloor de laatste drie jaar vijf dierbaren

Vrijwilliger Freddy Vermoere gaat regelmatig in de Kortrijkse (buurt)bib op zoek naar interessante bezoekers. Ook personeelsleden en vrijwilligers van de bib passeren af en toe de revue. Wie zijn ze? Wat hebben ze met boeken, films, muziek, ...? Hoe belangrijk is de bibliotheek voor hen? Je ziet, Jambers is hem niet onbekend. :-) Wie weet, staat hij wel op een dag voor je neus met de vraag of hij even mag storen…

Ik lees graag literatuur over verlies

“Ik voel me op dit ogenblik aangesproken door literatuur waarin verlies aan bod komt. Ik heb zelf in de laatste drie jaar vijf mensen verloren uit mijn dichte omgeving”, zegt Vincent Coomans (27) uit Kortrijk.

Vincent Coomans werkt bij de dienst educatie in de bibliotheek van Kortrijk en houdt er zich bezig met kunst en cultuur. “Daar ben ik ook in mijn vrije tijd ten volle mee bezig”, zegt hij. “Ik hou vooral van de literatuur van Vlaamse en Nederlandse auteurs. Van een boek als De Onderwaterzwemmer van de Nederlandse schrijver Pieter Frans Thomése, vorig jaar bekroond met de Fintro Literatuurprijs, heb ik enorm genoten. Hij schrijft zo mooi over rouw dat het me helpt in mijn eigen rouwproces.”

Zijn er nog boeken, platen of films die je waardeert omdat rouw er in aan bod komt?

“Ja ik heb dat ook heel hard met de cd Carrie & Lowell van Sufjan Stevens. Daarin blikt mijn favoriete singer-songwriter terug op zijn overleden moeder Carrie, die aan een bipolaire stoornis en schizofrenie leed en verslaafd was aan drugs en andere middelen. Ik wilde Stevens vorig jaar graag aan het werk zien in ons land maar ik geraakte niet aan tickets door computerproblemen. Uit frustratie ben ik dan naar Parijs gereden om hem daar te gaan bekijken. En het was de rit meer dan waard.”

Zelf speel je ook in een Kortrijkse band, heb ik begrepen.

“Ja bij J.Keens zing ik en speel ik gitaar. We proberen het muzikaal wat avontuurlijk te houden en ik laat me daarbij graag inspireren door artiesten die zichzelf voortdurend proberen te vernieuwen. Radiohead bijvoorbeeld is om die reden al jaren mijn favoriete band. Ook van een artiest als David Bowie ben ik helemaal weg. Hij is echt wel het prototype van de vernieuwer en dat op alle mogelijke vlakken. Bovendien is hij extra interessant om zijn androgyne kantje.”

Koop je platen en boeken of zoek je die vooral in de bibliotheek?

“Platen die ik echt wil hebben koop ik op vinyl in café annex vinylzaak Komma in de Lucht in Kortrijk. Echt goedkoop is dat niet maar ik heb dat er voor over. Cd’s ontleen ik vooral om nieuwe dingen te ontdekken. Ook bij boeken is dat zo. Als ik een goed boek lees, heb ik nog het liefst dat het ook van mij is. Al ontleen ik ook wel romans in de bib.”

#FREDDiVERS

zaterdag 20 augustus 2016

FREDDiVERS #30 | Dries De Brabandere (23) doet na stage vakantiejob in de bib

Vrijwilliger Freddy Vermoere gaat regelmatig in de Kortrijkse (buurt)bib op zoek naar interessante bezoekers. Ook personeelsleden en vrijwilligers van de bib passeren af en toe de revue. Wie zijn ze? Wat hebben ze met boeken, films, muziek, ...? Hoe belangrijk is de bibliotheek voor hen? Je ziet, Jambers is hem niet onbekend. :-) Wie weet, staat hij wel op een dag voor je neus met de vraag of hij even mag storen…

Ik lees vaak over de twee wereldoorlogen


“Ik lees dikwijls boeken over de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. De verhalen die mijn opa me zo vaak vertelde over die periode hebben me daartoe aangezet”, zegt Dries De Brabandere (23) uit Emelgem.

Dries oefent een vakantiejob uit in de Kortrijkse bibliotheek. “Ik had de bib leren kennen door de stage die ik hier voordien deed”, zegt hij. “Dat was een onderdeel van mijn opleiding sociaal werk die ik gevolgd heb bij de hogeschool Vives. In de bib deed ik interessante ervaringen op bij de dienst educatie waar ik onder meer in een project rond huiswerkbegeleiding en een evenement rond de Eerste Wereldoorlog heb meegewerkt.”

Heeft dat mee je interesse gewekt in boeken rond de twee wereldoorlogen?

“Neen, eigenlijk is het anders gegaan. Ik heb meegewerkt aan dat project omdat de verhalen die mijn grootvader mij vertelde over de Tweede Wereldoorlog altijd zijn blijven hangen. Sedert hij me verhaalde over zijn vader die actief was in het verzet en ook over hoe hij zelf als kind de oorlog ervaarde, laat die periode me niet meer los. Zo ben ik er ook over beginnen lezen. Ik verslind ook andere historische boeken hoor. Het blijft me nog altijd fascineren hoe het immens grote Romeinse Rijk tot stand is gekomen en vele honderden jaren later weer ten onder is gegaan.”

Was je al bezoeker van de bibliotheek voor je stage?

“Ja in mijn geboortedorp Lendelede ging ik voor het eerst naar de bib. Omdat het aanbod er toch eerder pover was, schakelde ik snel over naar die van Ingelmunster. Daar leerde ik als 13-jarige de jeugdboeken van Anthony Horowitz kennen. Hij schrijft heerlijk spannend en ik beschouw hem zowat als de Aspe van de jongerenlectuur. Op mijn 16e waagde ik me trouwens aan Aspe, maar ook aan Stephen King en Luc Deflo, boeken die mijn ouders lezen. Deflo beviel me toen het meest. Daar speelt zeker in mee dat de boeken van de andere auteurs te vaak verwerkt werden tot film of tv-reeks.”

Is je kijk op de boekerij veranderd door je stage?

“Ik vond een bibliotheek altijd al belangrijk omdat bezoekers zich daar over de meest uiteenlopende onderwerpen kunnen informeren. Toch merk ik nu het groeiende belang van de ontmoetingsfunctie van een bib. Ik zie in Kortrijk dat vooral jongeren de ontmoetingsruimtes druk bezoeken. Zo kunnen bibliotheken hun toekomst verzekeren.”

#FREDDiVERS

dinsdag 16 augustus 2016

APP IN DE KIJKER | Mekorama (Android, iOS, gratis)

Mekorama is een kleurrijk puzzelspel waarbij je een klein robotje doorheen vijftig kleine, mechanische kijkdoosjes (of 'diorama's') helpt om thuis te geraken.


Naast de ontspannende, kleine puzzels biedt de game je nog een aantal heel leuke extra's. Via de ingebouwde QR-lezer kan je QR-codes inscannen waarmee je extra puzzels verzamelt. De QR-codes kan je vinden op:
Je kan ook zelf je eigen puzzels maken dankzij de ingebouwde 'level editor'. Je creaties kan je nadien delen via de Facebook pagina van de game, het officiële mekoramaforum.com, Reddit, Twitter of via de fansites (zie boven) van de game.

Mekorama werd ontworpen door de Zweedse game ontwerper Martin Magni en is beschikbaar voor Android en iOS toestellen. De game is volledig gratis zolang je dat wilt. Wil je de ontwerper steunen dan kan je een bedrag naar keuze betalen.

www.mekorama.com | download via Google Play (Android) | download via App Store (iOS)

maandag 15 augustus 2016

WIJ ZIJN GESLOTEN | 15 augustus 2016

Alle (buurt)bibliotheken zijn vandaag, maandag 15 augustus 2016, gesloten. Vanaf morgen 16 augustus kan je weer bij ons terecht, zowel in de centrale bib als in alle buurtbibliotheken.

Je materialen online verlengen of reserveren kan altijd via Mijn Bibliotheek.

sluitingsdagen

zaterdag 13 augustus 2016

FREDDiVERS #29 | Alice Dewaele (18) blokt voor tweede zit in de bib

Vrijwilliger Freddy Vermoere gaat regelmatig in de Kortrijkse (buurt)bib op zoek naar interessante bezoekers. Ook personeelsleden en vrijwilligers van de bib passeren af en toe de revue. Wie zijn ze? Wat hebben ze met boeken, films, muziek, ...? Hoe belangrijk is de bibliotheek voor hen? Je ziet, Jambers is hem niet onbekend. :-) Wie weet, staat hij wel op een dag voor je neus met de vraag of hij even mag storen…

Dankzij leerkracht geschiedenis Geert Mak ontdekt

Ik heb tweede zit en ben ik sinds een tijdje opnieuw aan het blokken”, zegt Alice Dewaele (18) die rechten studeert aan de Kulak en nu over de boeken gebogen zit in de studieruimte van de bib.

Alice, afkomstig uit Brugge, zit aanvankelijk alleen in de Oranje zaal maar krijgt wat later het gezelschap van een andere lotgenoot die zijn cursussen op tafel legt. “Normaal studeer ik in de Kulak maar daar kan je in de weekends niet terecht. Ik kom dus voor het allereerst naar de bibliotheek van Kortrijk en de rust hier bevalt me wel.”

Veel tijd om de rest van de bib te verkennen heb je allicht niet.

“Neen al hou ik enorm veel van boeken. Het voorbije jaar ben ik niet meer aan lezen toegekomen omdat ik helemaal benomen was door de studie aan de unief. Voordien verslond ik boeken. Ik hoop dat ik later weer de draad kan oppikken. Al heb ik inmiddels ook wel de liefde voor tv-reeksen te pakken dankzij Netflix. Op dit ogenblik zijn mijn vriendinnen en ik helemaal in de ban van Orphan Black, een sciencefiction-serie over klonen.”

Wat is het laatste boek dat je gelezen hebt?

“Dat was In Europa van Geert Mak, een titel waar ik enorm van genoten heb. Ik heb een boon voor geschiedenis en ik heb lang getwijfeld of ik aan de universiteit daarvoor zou kiezen dan wel voor rechten. Omdat je met een opleiding rechten toch meer toekomstperspectieven hebt, ben ik daarvoor gegaan.”

Hoe heb je ‘In Europa’ ontdekt?

“Dat komt door mevrouw Boone, mijn leerkracht geschiedenis in het college in Gent. Ze las er regelmatig stukjes uit voor tijdens de lessen en ik genoot daar enorm van. Ze koos vooral passages die het leven tijdens de koude oorlog beschreven. Die periode blijft me fascineren. Ongelofelijk hoe ideologieën Europa zo konden verdelen.”

Lees je alleen non-fictie?

“Nee hoor. Ik was ook altijd met romans in de weer. Zo heb ik zeer genoten van De eenzaamheid van de priemgetallen van Paolo Giordano, een boek over een jongen en een meisje die er door traumatische ervaringen uit het verleden maar niet in slagen een relatie tot stand te brengen. Heel mooi. Een jeugdschrijver waar ik dan weer veel plezier aan beleefd heb is Dirk Bracke. Zijn boeken Back en Black zijn pareltjes. Ook de film Black van Adil El Arbi die op beide werkstukken gebaseerd is, was zeer de moeite. Het was wel even slikken van het geweld in de prent. Maar dat zit ook in de boeken en het was precies daardoor dat de film ook zo goed was.”

Bedankt voor het gesprek. Dan laat ik je nu weer verder studeren.

#FREDDiVERS

dinsdag 9 augustus 2016

APP IN DE KIJKER | Downwell (Android, iOS)



In Downwell beslist een 'nieuwsgierig mannetje' in een park om op een nacht een heel diepe put te exploreren. Omdat hij weet dat er allerlei monsters er hun opwachting maken, strikt hij zijn 'gunboots' stevig vast en begint zijn reis naar beneden op zoek naar mysterieuze schatten.

Daal dieper en dieper af in een duisternis, gevuld met gemene monsters en mysterieuze geheimen, om rode edelstenen te verzamelen tussen de rotsen. Stap in verborgen winkels binnen waar je speciale upgrades en spullen kan verkrijgen die je helpen om monsters te verslaan. Ontdek geheime grotten vol met schatten en andere relicten.

Elke level in Downwell is bovendien 'procedureel opgebouwd' waardoor je elke keer een unieke spelervaring krijgt. Een knap ontworpen game die je spelkunsten naar een hoger niveau tilt en je telkens iets nieuws biedt!




Downwell werd ontworpen door de Japanse indie-ontwikkelaar Ojiro 'Moppin' Fumoto, met muziek van Eirik Suhrke en geluid door Joonas Turner. Deze indiegame werd door Devolver Digital uitgegeven op Android, iOS en PC (Steam).

downwellgame.com | download via Google Play (Android, € 3.24), App Store (iOS, € 2.99)

maandag 8 augustus 2016

BIB TIPT | wedstrijd Cartoon network en Imagination Studios

Ook dit jaar gaat Cartoon Network met Imagination Studios op zoek naar de volgende generatie teken-, schrijf- en animatietalent. Via een leuke wedstrijd worden kinderen en jongeren t.e.m. 15 jaar gestimuleerd om hun creativiteit de vrije loop te laten en verder te ontwikkelen. Er zijn er heel mooie prijzen te winnen!

T.e.m. 31 augustus kunnen Vlaamse kinderen deelnemen aan deze online wedstrijd, die opgedeeld is in 3 categorieën:
Klik op de verschillende categorieën om meer te weten, inspiratie op te doen en om de wedstrijdvoorwaarden te lezen. Surf ook zeker naar de site van Imagination Studios, die staat vol handige tips en links naar gratis apps om je te helpen met je animatie/film.

www.cartoonnetwork.beImagination Studios

zondag 7 augustus 2016

BIB TIPT | Geef Lucky Luke kleur!


Stad Kortrijk viert 70 jaar Lucky Luke en organiseert verschillende acties en evenementen.

Eén van die acties is de wedstrijd 'Geef Lucky Luke kleur'.
De kleurplaat kan je ophalen op verschillende locaties: de bib, De Warande, Tranzit, zwembad Abdijkaai. Bezorg de tekening daarna ingekleurd vóór 23 augustus af aan de onthaalbalie van de centrale bib. Wij hangen álle kleurplaten uit overal in de bib.

Uit alle inzendingen maken vijf deelnemers (zowel kinderen als volwassenen) kans op een strippakket van Lucky Luke.

Kleur je mee?

www.kortrijk.be/bibliotheek/luckyluke

zaterdag 6 augustus 2016

THEMASTANDEN | juli 2016


ALLES NOG AAN TE PASSEN!

Steeds meer Europese lezers weten vertaalde romans uit Afrika te smaken. Naast de gevestigde waarden komen ook steeds meer beloftevolle Afrikaanse debutanten piepen. Hoog tijd dus voor een ontdekkingstocht doorheen het beste van de Afrikaanse literatuur. Met de themastand ‘Afrikaanse literatuur’ laat de bib je kennis maken met de rijke verhalen uit dit tot de verbeelding sprekende continent.

centrale bibliotheek, benedenverdieping | 30 mei - 12 juni 2016

IN HET WILDE WESTEN

Vijftien jaar geleden overleed Morris, de geestelijke vader van Lucky Luke. De bibliotheek gedenkt hem op gepaste wijze met de themastand ‘In het Wilde Westen’. We nemen je meer naar de wereld van de cowboys en indianen en laten je proeven van een streepje countrymuziek. De bijhorende themalijst kan je hier terugvinden.

centrale bibliotheek, forum | 30 mei - 3 juli 2016

STARTEN MET BLUES

De bib heeft een uitgebreide bluescollectie van meer dan duizend cd’s. Wil je als leek kennismaken met dit genre maar zie je momenteel door de bomen het bos nog niet? Dan is er nu de themalijst Starten met blues. Deze themalijst laat je kennismaken met de voornaamste artiesten en subgenres binnen de blues.

centrale bibliotheek, benedenverdieping | 30 mei - 3 juli 2016

EK VOETBAL

Het forum kleurt in juni zwart, geel en rood, want de doortocht van onze Rode Duivels op het EK laat ook de bib niet onopgemerkt voorbij gaan. Deze maand scoren we met de duivelse themastand ‘EK Voetbal’. Voetbal in al zijn facetten, voor jong en oud.

centrale bibliotheek, forum | 13 - 26 juni 2016

www.kortrijk.be/bibliotheek

FREDDiVERS #28 | Isabelle Vandenborre (45) is leerkracht Frans

Vrijwilliger Freddy Vermoere gaat regelmatig in de Kortrijkse (buurt)bib op zoek naar interessante bezoekers. Ook personeelsleden en vrijwilligers van de bib passeren af en toe de revue. Wie zijn ze? Wat hebben ze met boeken, films, muziek, ...? Hoe belangrijk is de bibliotheek voor hen? Je ziet, Jambers is hem niet onbekend. :-) Wie weet, staat hij wel op een dag voor je neus met de vraag of hij even mag storen…

Franse romans ontspannen me


Ik stap hier straks met een stapel Franse romans naar buiten, boeken die ik ook in het Frans lees. Dat vind ik zeer ontspannend”, zegt Isabelle Vandenborre (45), leerkracht Frans uit Kortrijk.

Isabelle zit aan een tafeltje in de bibliotheek elk gekozen boek te monsteren vooraleer ze definitief beslist wat meegaat naar huis en wat opnieuw in de boekenrekken gaat. “Deze vijf boeken laat ik toch hier”, zegt ze. “Nu ik ze wat nauwkeuriger bekijk, vind ik ze toch niet zo interessant. Verre van alle Franse schrijvers zijn het lezen waard. Toch lees ik het hele jaar door Franse romans, ook tijdens de zomervakantie. Nadat ik ze uit heb, beslis ik of ze ook bruikbaar zijn in de klas. Ik houd dat allemaal nauwgezet bij. Ik geef les aan de laatstejaars en zij moeten al een boek in het Frans kunnen lezen van minstens 150 pagina’s.”

Lezen ze ook al iemand als Michel Houellebecq, nu allicht de bekendste Franse auteur?

“Ik heb het nog niet meegemaakt dat iemand daar mee afkomt. Houellebecq gebruikt toch ook wel een wat moeilijk taal die de laatstejaars toch afschrikt.”

Welke Franse auteurs lees jij graag?

“Ik denk onder meer aan Delphine de Vigan, van wie ik er nu één mee neem. Veel van haar romans zijn intimistisch en hebben een autobiografisch karakter. Het gaat daarbij vaak over de relatie met haar moeder, maar ze schreef ook een roman over haar eigen gevecht als negentienjarige met anorexia nervosa.”

Lees je uitsluitend Franse auteurs?

“Neen, ik verdiep me ook in schrijvers uit andere landen. De Spanjaarden bekoren me ook. Mensen als Javier Marías Franco kunnen amper iets verkeerd doen voor mij. Van de Vlaamse of Nederlandse literatoren lees ik weinig of niets. De tijd ontbreekt me om me ook daar nog in te verdiepen.”

Koop je boeken of haal je die altijd uit de bib?

“We kopen ze vaak, want mijn man is ook een verwoed lezer. Daarvoor gaan we bij voorkeur naar boekhandel Theoria in Kortrijk. Ik ga ook graag snuisteren in Furet du Nord in Rijsel, de Franse winkelketen waar je niet alleen boeken maar ook muziek en multimediaproducten vindt. Eén keer per maand kom ik naar de bib. Vandaag zijn de kinderen niet mee en dan blijf ik hier toch drie kwartier. Zijn ze er wel bij, dan zijn we na een half uur naar huis.”

#FREDDiVERS

donderdag 4 augustus 2016

BIB INSPIRED | Ontdek ons gezellig creatief atelier


Op vrijdag 26 augustus wordt de Kortrijkse bib een bruisend centrum van inspiratie en creativiteit, in samenwerking met CVO VIVA West-Vlaanderen.

Onder de noemer Bib inspired wordt de centrale bibliotheek omgetoverd tot een gezellig creatief atelier. Iedereen is welkom om plaats te nemen aan één van de lange tafels en zich te laten onderdompelen in allerlei creatieve workshops geïnspireerd door boeken en papier. 

Zin om je eigen leeskussen, hippe (boeken)tas of boekensleeve te naaien? Of haak je graag je eigen originele bladwijzer of maak liever een juweel of bloem in papier? Dat knutselen, naaien, breien, handwerken, bloemschikken en koken leuk, hip en modern kunnen zijn, kan je zelf komen ontdekken. Want de leukste dingen maak je gewoon zelf.

De workshops onder professionele begeleiding zijn gratis, je betaalt enkel voor de materialen.
Wil je zeker zijn van een plaatsje op één van workshops, schrijf je dan best vooraf in:

BIB INSPIRED | vrijdag 26 augustus 2016 | 10 - 17.30 u. | centrale bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30, 8500 Kortrijk | vooraf inschrijven is noodzakelijk |

woensdag 3 augustus 2016

SPRINTERS | augustus 2016 (1)

De nieuwste sprinters voor augustus 2016 zijn:
Wat zijn sprinters? Dit zijn de populairste boeken, cd’s of dvd’s van de maand. De uitleentermijn van die materialen is maximaal 14 dagen en kan niet verlengd worden. Je kan ook maar één sprinter tegelijk ontlenen.

www.kortrijk.be/bibliotheek/sprinters | sprinters in de bib

maandag 1 augustus 2016

THEMASTANDEN | augustus 2016


A NEW WORLD

De Olympische Zomerspelen gaan terug van start op 6 augustus. Ditmaal in het zonnige Brazilië en met als motto 'A New World'. Op deze themastand vind je allerlei materiaal terug rond het gastland, Rio, de voorbije spelen en allerlei andere sporten.

centrale bibliotheek, forum | 4- 22 augustus 2016

VINYL UIT WALLONIË

Op deze themastand ontdek je Waalse muzikanten (m/v) en/of Waalse groepen met hun 45-toeren singels. De meeste zijn natuurlijk in het Frans maar door de grote immigratie van de jaren ’60 zitten er ook behoorlijk wat Italiaanse singels tussen. Pop, chanson, plat amusement, ... je vindt het er allemaal. Van Lio, Lemaire, Adamo tot heel wat onbekend talent.

centrale bibliotheek, benedenverdieping| 1 -31 augustus 2016

#+18

De zomer is traditiegetrouw een ‘spannende’ periode waarin thrillers volop in de belangstelling staan. Dit jaar gooien we het over een andere boeg en kiezen we voor een ander soort ‘spannende’ boeken! We zorgen voor een hittegolf in de bib met deze themastand ‘. Hier kunnen volwassenen proeven van het beste uit ons aanbod erotische romans.

centrale bibliotheek, forum| 1 - 15 augustus 2016

www.kortrijk.be/bibliotheek

APP IN DE KIJKER | Wonder - Discover New Indie (Android, iOS)



Wonder.fm laat je dagelijks nieuwe indie artiesten, groepen en nummers ontdekken. De webdienst maakt hiervoor gebruik van nummers die beschikbaar zijn via de streamingdienst SoundCloud. Wonder.fm presenteert elke dag een speellijst van 99 populaire nummers van indie artiesten of groepen op één webpagina met behulp van een handige tegelweergave.

Als luisteraar klik je eenvoudigweg op een tegel en je kan het nummer beluisteren. Via de optie 'favoriet' kan je ook het nummer bewaren, je eigen speellijst aanleggen of het nummer delen via sociale media. Hiervoor heb je enkel een gratis SoundCloud account nodig.

Wonder.fm is nu ook als gratis app beschikbaar voor je Android of iOS apparaat. Ideaal om op een eenvoudige, vlotte manier nieuwe muziek te ontdekken en om indies te steunen!

wonder.fm | download via Google Play (Android) | download via App Store (iOS)